کشتی طوفانزده استقلال تنها با قهرمانی جام حذفی به ساحل آرامش میرسد/ گروسی: نباید با تغییر دوباره سرمربی، پول و سرمایه استقلال را هدر بدهیم/ خیری: مدیران باشگاه، سرمربی بعد از موسیمانه را زیر نظر بگیرند، اما فعلا مذاکره نکنند
براساس گزارش خبرنگار دیدهبان ایران؛ استقلال تهران، تیمی که زمانی سمبل افتخار بود و سابقه دو قهرمانی در آسیا را دارد، حالا به جایی رسیده است که در میان ورزشگاه آزادی به دنبال راهی برای فرار از شکست از تیمهای انتهای جدولی و دور شدن از رتبه یازدهم میگردد؛ شرایطی که به نظر میرسد کشتی طوفانزده استقلال تنها با قهرمانی در جام حذفی به ساحل آرامش میرسد. در همین رابطه محسن گروسی، پیشکسوت باشگاه استقلال به دیدهبان ایران میگوید: «اکنون نباید به دنبال تغییر سرمربی باشیم و پول و سرمایه استقلال را هدر بدهیم، بلکه باید تمرکز خودمان را روی گرفتن جام حذفی بگذاریم.» شاهین خیری، دیگر پیشکسوت تیم استقلال نیز در گفتوگو با خبرنگار ما تاکید دارد: «مدیران باشگاه باید از الان سرمربی بعدی تیم که بعد از پایان قرارداد موسیمانه کار را به دست خواهد گرفت، زیر نظر بگیرند، اما فعلا نباید با کسی مذاکره کنند.»
دیدهبان ایران: تیم فوتبال استقلال تهران در پایان هفته شانزدهم لیگ برتر ایران، با شکست خانگی مقابل شمس آذر، وضعیت بحرانی خود را عیانتر کرد. این نتیجه نهتنها جایگاه یازدهم جدول لیگ را برای آبیپوشان به همراه داشت، بلکه انتقادات شدید هواداران و پیشکسوتان را نیز به دنبال داشت. اکنون و در آستانه شروع بازیهای هفته هفدهم لیگ برتر فوتبال ایران، تیم استقلال با ۱۸ امتیاز و رکورد ۴ پیروزی، ۶ مساوی و ۶ شکست، فاصله زیادی با روزهای طلایی خود دارد و حالا در رتبه یازدهم با تراکتور و سپاهان که با ۳۵ امتیاز در صدر جدول قرار دارند، ۱۷ امتیاز اختلاف دارد.
موسیمانه از پیچ مساویها به باخت رسید؟
پیتسو موسیمانه، سرمربی ۶۰ ساله اهل آفریقای جنوبی، از هفته نهم هدایت استقلال را برعهده گرفت و تا کنون در ۱۰ مسابقه در لیگ برتر، لیگ نخبگان آسیا و جام حذفی، ۳ پیروزی، ۴ مساوی و ۳ شکست را ثبت کرده است. آمار ۴۰ درصدی تساویها، باعث شده است که رسانهها با طنزی تلخ به او لقب «مساویمانه» بدهند. این در حالی است که استقلال تحت هدایت موسیمانه در آخرین بازی خود در ورزشگاه خانگی، در مقابل تیم چهاردهم جدولی شمس آذر قزوین، نتوانست به تساوی برسد.
چالشهای موسیمانه و استقلال
مشکلات این روزهای استقلال تنها به نتایج ختم نمیشود و مسائل فنی و مدیریتی متعددی نیز بحران این تیم را تشدید کرده است:
۱. دفاع آسیبپذیر: دریافت ۱۹ گل در ۱۶ مسابقه لیگ برتر نشاندهنده ضعف ساختار دفاعی تیم استقلال است که حتی با حضور بازیکنان باتجربهای چون روزبه چشمی و رامین رضاییان، بهبود نیافته است.
۲. بدنسازی ضعیف بازیکنان: آمادگی بدنی پایین بازیکنان، میراثی که از ابتدای فصل در تیم بهجامانده، همچنان تأثیر منفی بر عملکرد این تیم تهرانی دارد.
۳. مصدومیتهای متوالی: مصدومیتهای پیدرپی بازیکنان کلیدی، توانایی موسیمانه برای ثبات تاکتیکی را محدود کرده است.
۴. اختلافات داخلی: تیمی که فصل گذشته با نکونام نایبقهرمان شد با وجود تقویت در پایان فصل درگیر حواشی شدیدی بود. اختلاف نظر میان جواد نکونام و مدیران باشگاه در ابتدای فصل، همچنین حواشی برخی بازیکنان نامدار تیم نظیر روزبه چشمی، رامین رضاییان و سید حسین حسینی روی کیفیت فنی تیم هم تاثیر گذاشته است. تجربه نشان داده در فوتبال ایران حاشیه بر متن غالب است. در استقلال این مورد کاملا به اثبات رسیده است.
۵. موانع تقویت در نقل و انتقالات: استقلال در پنجره نقل و انتقالاتی نیمفصل، به دلیل قیمت بالای بازیکنان، قانون سقف قرارداد، تنها کوجو و محمدرضا آزادی را جذب کرده است و هنوز نتوانسته در خط دفاع گزینه مناسبی را جذب کند. این موضوع باعث شده است تا کادر فنی نتواند نقاط ضعف تیم، بهویژه در خط دفاعی و حمله، را ترمیم کند.
۶. زمان از دست رفته: برای تیمی که میخواهد در کورس قهرمانی باشد، هر بازی مهم و پُراهمیت است. یک تیم حداکثر ۳ تا ۴ مسابقه جای نوسان دارد. اما موسیمانه بعد ورود به استقلال عملا چندین هفته را برای شناخت بازیکنان از دست داد. این موضوع باعث فاصله زیاد آبیها با کورس قهرمانی شد.
۷. تعطیلات نیمفصل: تعطیلی ۸ روزه تمرینات آبیها در نیمفصل، فرصت مناسب هماهنگی تاکتیکی تیم را گرفت و باعث تعجب شد. بعد از آن هم حواشی اردوی کیش عملاً کیفیت تیم را کمتر از گذشته کرد.
۸. بحران اعتماد و شایعات اولتیماتوم: این شرایط بحرانی، صبر هواداران استقلال را به سر رسانده و حتی برخی رسانهها از احتمال اولتیماتوم به موسیمانه خبر دادهاند. با این حال، سرمربی باسابقه آفریقای جنوبی که به «رفیق ۲۰ساله کیروش» معروف است، باید در هفتههای پیش رو برای بازگشت به مسیر پیروزی تلاش کند.
خبرنگار دیدهبان ایران در همین رابطه با دو پیشکسوت استقلال به صحبت پرداخته تا نظرات آنها درباره ناکامی استقلال را جویا شود.
شاهین خیری: بازیکنان استقلال با ذهنیت برنده وارد زمین نمیشوند
شاهین خیری، پیشکسوت باشگاه استقلال در همین زمینه در گفتوگو با دیدهبان ایران، درباره نتایج استقلال در فصل بیست و چهارم لیگ برتر، اظهار داشت: ما در لیگ برتر ایران موارد معدودی داشتیم که با وجود تغییر سرمربی در میانه فصل، تیم قهرمان شود. معمولاً وقتی تیمی نتایج خیلی بدی کسب میکند و از کورس جا میماند، تازه به فکر تغییر سرمربی میافتند. به نظرم با توجه به اختلافات مدیریت وقت استقلال و نکونام، دلیل تغییر او فقط فنی نبود.
وی افزود: استقلال از اول فصل خوب شروع نکرد و بازیکنان از نظر ذهنی با مشکل مواجه شدند. برخی بازیکنان اگرچه در تیمهای قبلی خودشان خیلی تاثیرگذار بودند، ولی در استقلال جواب ندادند. در این تیم هواداران از شما بهترین کیفیت و فقط بُرد میخواهند. واقعیت احساس میکنم بازیکنان تیم با ذهن برنده وارد زمین نمیشود. اگر تیمی با ذهن برنده وارد زمین شود نسبت به رقیبش ۲ بر صفر جلو است.
پیشکسوت تیم فوتبال استقلال راجعبه عملکرد موسیمانه در استقلال، تصریح کرد: موسیمانه در ابتدای همکاری با تیم توانست شوک مقطعی در تیم ایجاد کند. حتی در بازی با الهلال با وجود شکست، خیلی خوب بازی کرد. اما رفتهرفته نتایج این تیم طوری پیش رفت که فرق زیادی با تیم نکونام نداشت. دائم گفتند این هفته یا هفته بعد اوضاع بهتر میشود عملاً کورس قهرمانی از دست استقلال رفت.حتی در مقطعی بالانشینان لیگ برتر خوب نتیجه نگرفتند، اما تیم استقلال فرصت برگشت به کورس را از دست داد.
«در مقطع فعلی شایعاتی مبنی بر تغییر سرمربی استقلال شنیده میشود. برخی بر تغییرات فوری اصرار دارند و برخی میگویند چون قرارداد موسیمانه تا پایان فصل است و آبیها قهرمان نمیشوند، بعد از پایان فصل بهسرعت تغییرات را اعمال خواهند شد. نظر شما در این مورد چیست؟» خیری در پاسخ به این سوال، گفت: تغییر سرمربی یک پروسه است و اینطور نیست که بلافاصله تغییر سرمربی بدهیم. وقتی در یک فصل ۲ مرتبه مربی تغییر دادیم و نتیجه نگرفتیم، به این نتیجه میرسیم شاید مشکلات بزرگتر است. به نظرم از حالا مدیران استقلال مربی آینده خود را زیر نظر داشته باشند، اما مذاکره نکنند.
پیشکسوت تیم استقلال ادامه داد: مدیران باشگاه بلافاصله بعد از پایان فصل، با توجه به معیارهای مد نظر خود و مواردی که زیر نظر خواهند گرفت، سرمربی جدید را تعیین کنند. اخلاق، تاکتیک، مدیریت و تمامی جنبههای گزینههای مدنظر خارجی یا داخلی را از حالا زیر نظر بگیرند. در حال حاضر گزینه داخلی مناسب و در حد هدایت استقلال نیست.
وی با تاکید روی لزوم توجه به معیارهای اخلاقی در انتخاب سرمربی آینده استقلال، تصریح کرد: برای نمونه در دوران ساپینتو خیلی سبک بازی فوتبال استقلال را دوست داشتم؛ اما واقعیت این است که به دلیل رفتار او تیم در بسیاری از بازیها سرمربی در کنار زمین نداشت. این سرمربی یک بازی در میان اخراج میشد. البته کمی به او بابت کیفیت داوری و نبود کمک داور ویدیویی در آن فصل حق میدهم، اما نمیشود که دائم عصبانی بود.
تنها امید استقلال در فصل جاری، قهرمانی جام حذفی است
خیری راجعبه تنها امید استقلال در فصل جاری گفت: بازیکنان استقلال بهخوبی میدانند که امید هواداران به این تیم است و حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیون نفر از هموطنان طرفدار این تیم هستند. اما در حال حاضر تنها امید باقیمانده تیم جام حذفی است. حداقل برای کسب این جام به خوبی برنامهریزی و تلاش کنند. شاید ناراحتی و دلگیری هواداران کمی با کسب این جام التیام پیدا کند. همچنین صعود به رقابتهای آسیایی سال بعد قطعی شود. به نظرم جریمه بازیکنان و مربیان هم ابزارهای کنترلی مناسب مدیران در این زمینه است.
پیشکسوت تیم فوتبال استقلال خاطرنشان کرد: شما اگر سر بازی پیشکسوتان استقلال تشریف بیاورید، با وجود این که از نظر بدنی نسبت به جوانترها ناآماده هستند، ولی از نظر فهم فوتبال و تاکتیک خیلی بهتر عمل میکنند. به نظرم درک تاکتیکی برخی بازیکنان استقلال پایین است. فوتبال که فقط دویدن نیست، حتی به نظرم پیراهن استقلال برای برخی بازیکنان فعلی این تیم گشاد است و انگار یادشان رفته که لباس چه تیمی را میپوشند. من اصلاً نمیگویم کسی کمکاری میکند، ولی باید بهتر عمل کنند، ضمن این که موسیمانه باید از بازیکنان جوان فعلی بیشتر استفاده کند.
وی راجعبه عملکرد ماشاریپوف و اندونگ در استقلال گفت: در میان بازیکنان فعلی استقلال، اندونگ و ماشاریپوف را خیلی می پسندم. به نظرم حواس مدیریت باید به تمدید قرارداد هر آنها باشد. ما غفلت کنیم خیلی زود تیمهای دیگر با این بازیکنان توافق میکنند. ماشاریپوف وسط استقلال را میچرخاند. البته برخی بازیکنان استقلال متناسب با نظر سرمربی بعدی به دلیل جا نداشتن در پازل تاکتیکی سرمربی باید کنار بروند.
محسن گروسی: کسی دلش به حال استقلال نمیسوزد
محسن گروسی، پیشکسوت دیگر تیم استقلال که از نسل بازیکنان قدیمیتر این تیم است، به خبرنگار دیدهبان ایران گفت: برای حل مشکل استقلال باید فکر عاجل شود. وقتی تیم در چنین بحرانی گرفتار است، چرا تمرین در نیم فصل باید ۸ روز تعطیل شود؟! انگار دل کسی به تیم نمیسوزد و موسیمانه دنبال کار شخصی خودش رفته بود. اینطوری میخواستند شرایط را تغییر دهند؟ نتیجه را دیدید، مقابل شمس آذر شکست خوردیم و دل هواداران رنجید.
وی افزود: به نظرم موسیمانه باید توسط مدیران استقلال مورد مؤاخذه قرار بگیرد و در مسیر توجه و تمرکز بیشتر بر امورات فنی تیم قرار بگیرد. در فوتبال حرفهای معنا ندارد که تیم را به بهانه ترس از مصدومیت تعطیل کنید.
پیشکسوت تیم فوتبال استقلال با اشاره به عملکرد ساپینتو و استراماچونی در استقلال گفت: در زمان ساپینتو شاهد تعصب خیلی زیادی از او بودیم، حتی گاهی اوقات به همین دلیل بهشدت عصبانیت میشد و کارت زرد و قرمز میگرفت. سبک بازی تیم هم خیلی خوب بود. حتی استراماچونی هم تیم را بهخوبی بالا کشید و در نیم فصل به عنوان تیم اول جدول تحویل داد. ولی الان نتیجه نمیگیریم و سبک بازی خوبی هم نداریم، اما این مربی شاید چون قراردادش ۶ ماهه است، آمده این دوران را بگذراند و برود. ما هستیم که باید او را به مسیر درست هدایت کنیم و بخواهیم روی عملکرد تیم تمرکز کند.
گروسی در مورد لزوم توجه بیشتر به بازیکنان جوان استقلال گفت: من موافق تعویض و خروج یکباره بازیکنان باسابقه استقلال از این تیم نیستم. ولی مد نظر داشته باشید که وقتی بازیکنان باتجربه عملکرد خوبی ندارند، باید به جوان بها و میدان داد. برخی بازیکنان هم نتوانستند خودشان را با شرایط این تیم منطبق کنند. به شرطی که جوانان هم از این فرصت به نحو احسنت استفاده کنند. خودم از ۱۸ سالگی در ترکیب استقلال به میدان میرفتم.
وی در مورد شایعه اولتیماتوم به موسیمانه گفت: ما که دیگر در لیگ برتر قهرمان نمیشویم، نباید پول و سرمایه استقلال را با تغییر دوباره سرمربی هدر بدهیم. این مربی حتی اگر الان فسخ کند، کل پولش را میگیرد. کمک کنیم که تیم در جام حذفی موفق باشد و موسیمانه به تعهداتش در قبال استقلال بهخوبی عمل کند. در مورد بازیکنان هم با سختگیری عمل شود و جریمه و کسر قرارداد هم جزو ابزارهایی است که در اختیار مدیران قرار دارد.
منبع: سایت دیدهبان ایران