با ۷ افزودنی خوراکی که برای سلامت انسان مضر است آشنا شوید
یکی از بزرگترین باورهای اشتباه درباره شیرینکنندههای مصنوعی این است که آنها میتوانند به کاهش وزن کمک کنند.غذاهای فرآوری شده حاوی مواد ناسالم بسیاری مانند موادنگهدارنده، طعمدهندهها و رنگها هستند. افزودنیهای غذایی بسیاری به غذاهای مصرفی و حتی برخی داروها اضافه میشوند. بسیاری از این مواد شیمیایی با انواع مختلف سرطان، بیماری قلبی، دیابت و طیف گستردهای از مشکلات سلامت دیگر پیوند خوردهاند. پرهیز از تمام غذاهای فرآوری شده دشوار است، اما آشنایی با برخی از بدترین افزودنیها میتواند توجه شما به مطالعه برچسب محصولات غذایی پیش از خرید آنها را افزایش دهد. هتر است تا حد امکان از مواد افزودنی که در ادامه معرفی شدهاند، پرهیز کنید
به گزارش سرویس سلامت سایت خبری و تحلیلی دیده بان ایران ؛ یکی از بزرگترین باورهای اشتباه درباره شیرینکنندههای مصنوعی این است که آنها میتوانند به کاهش وزن کمک کنند.غذاهای فرآوری شده حاوی مواد ناسالم بسیاری مانند موادنگهدارنده، طعمدهندهها و رنگها هستند. افزودنیهای غذایی بسیاری به غذاهای مصرفی و حتی برخی داروها اضافه میشوند. بسیاری از این مواد شیمیایی با انواع مختلف سرطان، بیماری قلبی، دیابت و طیف گستردهای از مشکلات سلامت دیگر پیوند خوردهاند. پرهیز از تمام غذاهای فرآوری شده دشوار است، اما آشنایی با برخی از بدترین افزودنیها میتواند توجه شما به مطالعه برچسب محصولات غذایی پیش از خرید آنها را افزایش دهد. بهتر است تا حد امکان از مواد افزودنی که در ادامه معرفی شدهاند، پرهیز کنید.سردردهایی که دلیل آنها مشخص نیست، مشکلات گوارشی یا علائم شبه آلرژی ممکن است با این مواد افزودنی در ارتباط باشند.
مونوسدیم گلوتامات
مونوسدیم گلوتامات یک بهبوددهنده عطر و طعم است که در بسیاری از غذاهای منجمد، چاشنیهای سالاد، چیپسها، و گوشتها وجود دارد.مونوسدیم گلوتامات موجب برانگیختگی بیش از حد سلولها شده و فعالیت شدید اعصاب در مغز را بههمراه دارد که میتواند به آسیب بدن یا حتی مرگ منجر شود. این افزودنی غذایی ممکن است بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون را تشدید کرده یا محرکی برای آنها باشد.مونوسدیم گلوتامات میتواند موجب سردرد، تپش قلب، و افزایش تمایل برای خوردن غذای بیشتر شود. مونوسدیم گلوتامات میتواند زیر نامهای دیگری پنهان شده باشد و در افزودنیهای دیگری مانند عصاره مخمر، پروتئین گیاهی هیدرولیز شده، پودر سبزیجات، گلوتامات، و کازئینات وجود داشته باشد.
شیرین کنندههای مصنوعی
یکی از بزرگترین باورهای اشتباه درباره شیرینکنندههای مصنوعی این است که آنها میتوانند به کاهش وزن کمک کنند. شیرین کنندههای مصنوعی که در غذاهای رژیمی، غذاهای کمکالری، نوشیدنیها و داروهای مایع وجود دارند برای کاهش میزان قند و کالری مصرفی استفاده میشوند. اما گاهی اوقات مصرف شیرینکنندههای مصنوعی در مقایسه با شکر میتواند حتی به افزایش وزن بیشتر منجر شود.شیرینکنندههای مصنوعی زیر نامهایی مانند آسپارتام، سوکرالوز، ساخارین، اسسولفام پتاسیم قابل شناسایی هستند.مصرف شیرینکنندههای مصنوعی میتواند به سردرد و سرگیجه منجر شود و برخی از آنها با سرطان پیوند خوردهاند. اسیدآمینههای موجود در آسپارتام به سلولها حمله کرده و تحریک بیش از حد سلولی و شرایطی سمی شبیه به مصرف گلوتامات سدیم را ایجاد میکند. شیرینکنندههای مصنوعی آنزیمهای گوارشی را غیرفعال کرده، و عملکرد باکتریهای روده را تغییر دهد. این میتواند موجب بیماری التهابی روده یا تشدید آن شود. پژوهشهای نشان دادهاند که شیرینکنندههای میتواند تا 50 درصد از جمعیت باکتریایی مفید روده را نابود کند.
شربت ذرت با فروکتوز بالا
شربت ذرت با فروکتوز بالا یک جایگزین ارزانقیمت برای شکر است، اما میتواند برای سلامت کبد به اندازه الکل مضر باشد. فروکتوز موجود در این افزودنی بهطور مستقیم وارد کبد میشود، جایی که به چربی تبدیل شده و در سلولهای چربی ذخیره میشود. این شرایط میتواند به چاقی، بیماری قلبی، مقاومت به انسولین و مشکلات سلامت مرتبط دیگر منجر شود. شربت ذرت با فرکتوز بالا را میتوان در نوشابهها، آبمیوهها، بسیاری از غذاهای فرآوری شده و داروهای مایع یافت.
طعمدهندههای مصنوعی
طعمدهندههای مصنوعی برای ارائه طعمی شبیه به موادطبیعی و بهبود طعم غذاهای فرآوری شده استفاده میشوند. اما با دستهای از مواد که بسیار مبهم هستند، مواجهایم. بهعنوان مثال، یک طعم دهنده مصنوعی میتواند حاوی تقریبا 50 ماده شیمیایی باشد. طعمدهندههای مصنوعی میتوانند حاوی بهبود دهندههای طعم به صورت ژنتیکی اصلاح شده باشند. طعم دهندههای مصنوعی با واکنشهای آلرژیک و تغییرات رفتاری پیوند خوردهاند.
رنگهای مصنوعی
رنگهای مصنوعی بهصورت گسترده در تولید غذاهای مصرفی ما استفاده میشوند. این مواد با سرطان و بیشفعالی در کودکان و همجنین واکنشهای شبه آلرژیک و مشکلات سینوس پیوند خوردهاند. رنگهای مصنوعی برای افزایش جذابیت دیداری محصولات غذایی، آبنباتها و غیره استفاده میشوند، اما بهتر است تا حد امکان از آنها پرهیز کرد.
چربیهای ترانس
چربیهای ترانس از مضرترین انواع چربی هستند که میتوانید مصرف کنید. روغنهای جامد هیدروژنه از منابع اصلی چربیهای ترانس هستند که میتوانند موجب مشکلات سلامت مختلفی شوند و بهترین اقدام پرهیز کامل از آنها محسوب میشود. چربیهای ترانس میتوانند سطوح تریگلیسیرید و کلسترول بد(LDL) ÑÇ ÏÑ ÈÏä ÇÝÒÇیش دهند که خطر حمله قلبی را افزایش میدهد. چربیهای ترانس با مسائل سلامت مانند سرطان پروستات، بیماری قلبی، دیابت و بیماری آلزایمر پیوند خوردهاند.
مواد نگهدارنده
غذاهای فرآوری شده دارای مواد نگهدارنده بسیاری هستند که به افزایش طول عمر آنها روی قفسه فروشگاهها کمک میکنند. از مشکلات مرتبط با مصرف مواد نگهدارنده میتوان به واکنشهای آلرژیک، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، و افزایش احتمال ابتلا به سرطان اشاره کرد.از جمله مواد نگهدارنده که باید از آنها پرهیز کرد میتوان به هیدروکسی آنیسول بوتیله شده(BHA)¡ åیدروکسیتولوئن بوتیله شده(BHT)¡ ÈæÊیل هیدروکینون نوع سوم(TBHQ)¡ ÓÏیم نیترات، سدیم بنزونات و پلیسوربات 60، 65 و 80 اشاره کرد.هیدروکسی آنیسول بوتیله شده و هیدروکسیتولوئن بوتیله شده میتوانند بر سیستم عصبی مغز تاثیرگذار باشند و موجب تغییرات رفتاری و به طور بالقوه سرطان شوند.بوتیل هیدروکینون سوم یک ماده نگهدارنده شیمیایی است که با سرطان پیوند خورده است و میتواند موجب وزوز گوش، حالت تهوع و استفراغ شود. سدیم نیترات که بیشتر در گوشتهای فرآوری شده، مانند سوسیس و کالباس وجود دارد با افزایش احتمال سرطانهای معده، کولورکتال و پانکراس پیوند خورده است. سدیم بنزونات که در آبمیوهها و نوشابهها یافت میشود نیز با آلرژیها پیوند خورده است.سولفیتها که در محصولاتی مانند میوههای خشک شده و سرکههای طعمدار وجود دارند از دیگر مواد نگهدارنده هستند که میتوانند موجب واکنشهایی ناخوشایند شوند. بهطور خاص، آنها میتوانند بر افراد مبتلا به آسم تاثیرگذار باشند. سولفیتها ممکن است موجب سردرد، راشهای پوستی، تحریک پذیری روده، و مشکلات رفتاری شود.