کدام مزاج، حواس تیزتری دارد؟/ چه بخوریم تا با حواستر شویم؟
سردی، همراه با سکون و کندی حرکت است اما در مقابل، گرمی مزاج در حد اعتدال به دلیل ایجاد سرعت در عملکردهای مختلف و به دلیل کاستن از رطوبات باعث تیز شدن حواس می شود. پس گرم مزاج ها نسبت به سردمزاج ها بویایی و چشایی بهتری خواهند داشت.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ دکتر محمد علی زارعیان پزشک متخصص طب سنتی به خبر آنلاین میگوید: از نگاه طب سنتی هر چه تری مزاج کمتر باشد حواس، تیزتر خواهد بود. معمولا افراد خشک مزاج و لاغر از نظر بویایی و چشایی حساسیت بالاتری دارند. البته خشکی اگر به حد افراط برسد کندی حواس ایجاد می کند. علاوه بر تری مزاج، سردی مزاج نیز فرایند ادراک حواس مختلف را دچار اختلال می کند.
سردی، همراه با سکون و کندی حرکت است اما در مقابل، گرمی مزاج در حد اعتدال به دلیل ایجاد سرعت در عملکردهای مختلف و به دلیل کاستن از رطوبات باعث تیز شدن حواس می شود. پس گرم مزاج ها نسبت به سردمزاج ها بویایی و چشایی بهتری خواهند داشت. البته حرارت مزاج وقتی از حد تعادل خارج شود باعث تشویش و ناکارآمدی حواس میشود. لازم است بدانید به واسطه سردی، شدت بینایی کاهش مییابد و به واسطه گرمی زیاد فرد دچار پرش بینایی خواهد شد.
این غذاهای سنگین
غذاهایی که بافت متراکم تر و هضم طولانی تری دارند و به غذاهای سنگین مشهورند به اصطلاح خون غلیظ تولید می کنند و موجب کندی حواس بویایی و چشایی می شوند. بنابراین آنچه که سردی مزاج یا تری مزاج یا تراکم بدنی را افزایش می دهد موجب کاهش تیزی حواس و در صورت میل به افراط به ویژه در مزاج های مستعد مثل افراد سردمزاج یا ترمزاج منجر به اختلال در حواس پنجگانه به خصوص سبب ناکارامدی حس بویایی و چشایی می شود.
زیاده روی در مصرف غذاهای سرد به ویژه توسط افراد سردمزاج، افراط در مصرف غذاهای تری افزا مثل سالادهای حاوی کاهو، پرخوری، ریزه خواری، خوردن بدون اشتها، زیاده روی در مصرف غذاهای دیرهضم، سنگین و غذاهای لزج و چسبناک مثل غذاهای نشاسته ای، ماکارونی و کله پاچه، بی تحرکی، استعمال دخانیات و نوشیدنی های مستی آور می توانند سبب اختلال گیرنده های حسی شوند.
تقویتکنندههای حواس
خوراکی ها و غذاهای موثر در تقویت حواس عبارتند از آش های ساده و شورباهای مختلف که با گوشت بز، بلدرچین، جوجه مرغ و گوشت های زودهضم آماده می شوند. دمنوش بادرنجبویه، دمنوش گل گاو زبان، استعمال عطرهای مختلف به ویژه مشک و گل محمدی، خوردن خوراکی های حاوی خردل و زعفران، مغزهای آجیلی همچون گردو و پسته و مربای آمله و هلیله که حتما باید با مشورت پزشک مصرف شود.