جو دو سر، دشمن افسردگی!
افسردگی با احساس ناراحتی و غم طولانیمدت و از دست دادن تمایل به زندگی و از بین رفتن انگیزه برای انجام کارهای روزمره همراه است،که باعث اختلال خواب و از دست دادن اشتها و کاهش تمایلات جنسی میشود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، افسردگی شدید گاه به تصمیم برای خودکشی میانجامد. زندگی پر استرس، از دست دادن شغل، بازنشستگی، نگرانیهای اقتصادی ازجمله علل عمده افسردگی در جوامع امروزی هستند. افسردگی در بیشتر مواقع تشخیص داده نمیشود و تخمینزده میشود از هر 5 نفر یک نفر در دورهای از زندگی افسردگی را تجربه میکند.
علائم افسردگی
نشانههای اصلی آن احساس ناراحتی و گوشهگیری و تحریکپذیری شدید، عصبانیت، کاهش انرژی، خستگی زودهنگام، از دست دادن تمرکز، خودکمبینی، عدم اعتماد به نفس، سرزنش خود و خودآزاری و بدبینی نسبت به آینده، اختلال در خواب و کاهش اشتها است.
درمانهای رایج افسردگی
استفاده از توصیه پزشکی و مشاوره روانپزشکی ضروری است، هر گونه تغییر در رژیم غذایی باید با پزشک مشورت شود و متناسب با شرایط درمانی کل بیمار باشد. معمولا داروهای ضدافسردگی سه حلقهای، مهارکنندههای مونوآمینواکسیداز و مهارکنندههای باز جذب سروتونین SSRI، برای این بیماران تجویز میشود.
موادغذایی مفید جهت رفع افسردگی
موادغذایی باعث درمان افسردگی نمیشوند اما مصرف آنها همراه با درمانهایی که توسط پزشک تجویز میشود، میتواند اثرات بسیار مثبتی داشته باشد. تغییرات رژیم غذایی در موارد افسردگی خفیف تا متوسط بیشترین اثر را دارد.
جو دوسرو افسردگی
جودوسر به علت خاصیت ضد افسردگی آن شناخته شده است و منبع غنی ساپونینها، آلکالوئیدها، ویتامینهای B و فلاونوئیدها است. مصرف پوره جودوسر برای مبتلایان به بیماریهای روحی مفید است.
برگ ریحان و افسردگی
برای تهیه سالادها استفاده میشود و سالهاست که خاصیت ضد افسردگی آن شناخته شده است. روغنهای فرار و کافور ریحان از ترکیبات فعال این گیاه هستند.
فولات و افسردگی
کلم بروکسل، کلم بروکلی، شلغم، مارچوبه، اسفناج، کلم قمری و لوبیا چشم بلبلی از منابع غنی فولات هستند. افسردگی از علائم شایع کمبود فولات است. مشاهده شده است، افرادی که سطح فولات کمتری دارند به داروهای ضد افسردگی مانند مهارکننده سروتونین پاسخ ضعیفتری میدهند. غلات صبحانه، نانها و عصاره مخمر که با اسید فولیک غنی شدهاند به افزایش سطح این ویتامین در بدن کمک میکنند.
ویتامین B6 و افسردگی
گوشت بدون چربی و شیر کم چرب از منابع خوب ویتامین 6Bهستند. این ویتامین برای تبدیل تریپتوفان به ناقل عصبی شیمیایی سروتونین ضروری است. سروتونین هورمون مسئول احساس شادابی است. در برخی آزمایشها مشاهده شده است که سطح ویتامین B6در افراد افسرده به مراتب پایینتر از افراد غیر افسرده است.
مواد غذایی که باید در افسردگی پرهیز شوند
شکر، عسل، شیرینیها، بیسکویت، کیک، نوشیدنیهای شیرین که باعث افزایش ناگهانی و سپس کاهش قند خون میشوند باید محدود شوند. این مواد غذایی باعث تشدید علائم دلتنگی و احساسات مرتبط با افسردگی میشوند.
آمینها و افسردگی
پنیر، پنیر رسیده یا فرایند شده، عصاره گوشت، شاه ماهی کنسرو شده با ترشی، طعم دهندهها و نوشیدنیهای الکلی حاوی آمینهای فعالی نظیر تیرامین، هیستامین و دوپامین هستند. افرادی که از داروهای مهار کننده مونوآمینو اکسیداز استفاده میکنند باید از مصرف این مواد غذایی خودداری کنند. عدم رعایت این مساله باعث بروز واکنشهای شدید و ناخوشایند خصوصا سردرد و افزایش فشار خون میشود.
سایر اقدامات جهت رفع افسردگی
افشره جودوسر و آب ریحان از جمله گیاهان دارویی هستند که توسط گیاهشناسان تجویز میشوند.
گیاههایپریکوم برای درمان افسردگی خفیف،بی خوابی، اضطراب، سردردهای عصبی،سردردهای دوران قاعدگی و میگرن بکار می رود و عصاره یا قرص آن را می توان از داروخانه و عطاری تهیه نمود.