برای داشتن کبدی سالم این مواد غذایی را مصرف کنید!
کبد باکتریها، سموم، آنتیژنها، هیستامین، هورمونها و آفتکشهایی که از طریق غذا وارد بدن میشوند را از جریان خون حذف میکند. در اینجا با مواد غذایی مفید برای کبد آشنا میشوید.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، کبد بزرگترین ارگان داخلی بدن است و بیش از یک لیتر خون را در هر دقیقه فیلتر میکند.
باکتریها، سموم، آنتیژنها و آنتیبادیها، هیستامین، هورمونها، داروها و آفتکشها را که از طریق غذا وارد بدن میشوند دفع میکند.
کبد مسئول تولید صفرا است که در کیسه صفرا جمع میشود و به عمل هضم چربیها و جذب ویتامینهای محلول در چربی کمک میکند.
بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی نیز در کبد ذخیره میشوند. بیماری حاد یا مزمن کبدی میتواند بر تمام اعمال کبد اثر سوء داشته باشد.
بیماری حاد کبدی در اثر ویروسها یا سموم از جمله الکل ایجاد میشود. کبد توانایی زیادی برای بازسازی خود دارد اما مصرف طولانی مدت و مداوم الکل میتواند باعث ایجاد کبد الکلی مزمن و سیروز کبدی شود.
سیروز بیماری التهابی کبد است که باعث صدمه به بافت کبد و اختلال عمل کبد میشود. بیماری کبدی مزمن ممکن است توسط داروها، عفونتهای ویروسی و بیماریهای خود ایمنی ایجاد شود.
مواد غذایی مفید برای کبد
آرتیشو و کبد
آرتیشو به کاهش سطح کلسترول و چربیهای خون با تحریک عمل کبد کمک میکند.
این امر باعث کاهش تولید کلسترول در کبد میشود و به عمل سم زدایی کبد و ترمیم کمک میکند.
سیر و کبد
سیر اثر آنتی بیوتیکی، ضد ویروسی و آنتی باکتریال و اثر محافظتی برای کبد دارد.
بعلاوه سیر به کاهش سطح کلسترول نیز کمک میکند و ترکیبات سولفوره موجود در سیر به سم زدایی مواد مضر نظیر جیوه که باید توسط کبد دفع شوند کمک میکند.
فیبر و کبد
سیب و گلابی حاوی پکتین و فیبر محلول هستند که به کاهش سطح کلسترول خون و برداشته شدن فشار کبدی کمک میکند. جو و حبوبات حاوی فیبرنامحلول هستند و اثر مشابه پکتین دارند.
پروتئین و کبد
گوشت ماهی، ماکیان، تخم مرغ و فرآوردههای لبنی منابع با ارزش پروتئین هستند که برای رشد و ترمیم بافت کبد لازماند، رژیمی که پروتئین کافی نداشته باشند باعث آسیب بافت کبدی میشود.
حبوبات، دانهها، مغز دانهها و غلات منابع پروتئین جایگزین برای افراد غیر گوشت خوار هستند.
فولات و کبد
سبزیجات برگی سبزرنگ و غلات کامل منابع خوب فولات هستند که سطح آن در بیماری کبدی کاهش مییابد.
آنتی اکسیدانها و کبد
مغز دانهها، آواکادو و روغنهای گیاهی حاوی ویتامین E هستند. مرکبات، توتها، سبزیجات برگی سبزرنگ، فلفل حاوی ویتامین C و غلات کامل و ماهی و مغزدانه برزیلی حاوی سلنیوم هستند.
تمام این ترکیبات دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند که به محافظت کبد در برابر اثر رادیکالهای آزاد کمک میکنند.
برگ قاصدک و کبد
این گیاه به دفع سموم از کبد کمک میکنند و میتوان آن را به سالاد و قهوه اضافه کرد و یا به صورت چای نوشید.
زردچوبه و کبد
زردچوبه باعث تحریک صفرا میشود و به درمان بیماری کبدی کمک میکند.
مواد غذایی که باید پرهیز شوند
غذاهای سرخ شده، شیرینیها، غذاهای گوشتی، فرآوردههای لبنی، کیکها، روغنها، بیسکویتها و شکلاتها که دارای مقدار زیادی چربی حیوانی هستند باعث وارد شدن فشار زیادی به کبد میشوند.
الکل به مقدار زیاد باعث تجمع چربی در کبد میشود و با عث اختلال عملکرد کبدی میشود گفته میشود.
کبد تنها قدرت متابولیز کردن 2 لیوان شراب را در روز دارد و بیش از این مقدار آسیب کبدی جدی ایجاد میکند.
غذاهای آماده، دودی و گوشتهای فراوری شده حاوی سدیم زیاد هستند. رژیم غذایی کم سدیم مانع از احتباس آب در بیماران کبدی میشود.
میوهجات و سبزیجات باید قبل از مصرف به خوبی شسته شوند و پوست آنها گرفته شود تا تمام آفت کشها از آنها گرفته شود.
سایر اقدامات
مصرف روزانه مکمل شیر خشت به عملکرد کبدی کمک میکند.
پوسته پسیلیوم منبع غنی فیبر محلول است و حاوی ترکیبات موسیلینی است که به جذب سموم و حذف آنها از کبد و کاهش بار سموم از کبد کمک میکنند.