عربستان چند شهروند ایران را اعدام کرد؛ تهران که خود اعدام میکند سفیر ریاض را احضار کرد
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (SPA) روز اول ژانویه اعلام کرد که این کشور شش ایرانی را به جرم قاچاق مواد مخدر اعدام کرده است. ریاض در سال میلادی ۲۰۲۴ که گذشت دستکم ۳۳۸ نفر را اعدام کرد.
به گزارش سایت دیدهبان ایران؛خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (SPA) روز اول ژانویه اعلام کرد که این کشور شش ایرانی را به جرم قاچاق مواد مخدر اعدام کرده است. ریاض در سال میلادی ۲۰۲۴ که گذشت دستکم ۳۳۸ نفر را اعدام کرد.
در بیانیهای که در این خبرگزاری از سوی وزارت کشور عربستان منتشر شد، بدون اعلام تاریخ اعدامها آمده است که این ۶ نفر به دلیل «وارد کردن مخفیانه حشیش» به عربستان سعودی، در شهر بندری «دمام» اعدام شدند.
پادشاهی سعودی از سال ۲۰۲۳ میلادی کارزار گستردهای را برای مبارزه با مواد مخدر آغاز کرده که یورشها و دستگیریهای گسترده بخشی از آن است.
این کشور در سال ۲۰۲۴ میلادی ۱۱۷ نفر را به جرم قاچاق مواد مخدر اعدام کرد که عمدتا اتباع خارجی بودند.
پیش از این در گزارشی که ماه نوامبر از سوی خبرگزاری فرانسه منتشر شده بود، تعداد کل اعدامها در عربستان سعودی در سال جاری ۲۷۴ مورد اعلام شده بود که در میان آنها نام ۲۱ پاکستانی، ۲۰ یمنی، ۱۴ سوری، ۱۰ نیجریهای، ۹ مصری، ۸ اردنی و ۷ اتیوپیایی، همچنین ۳ نفر از سودان، هند و افغانستان و یک نفر از سریلانکا، اریتره و فیلیپین دیده میشد.
روابط دیپلماتیک تیره و تار ایران و عربستان
اعتراض جدید ایران به این اقدام سعودیها در حالی اعلام میشود که روابط دو کشور همسایه از سال ۲۰۱۶ میلادی دستخوش تحولات متعددی بوده است.
پادشاهی سعودی در سال ۲۰۱۶ پس از آنکه سفارتش در تهران و کنسولگریاش در مشهد هدف حمله معترضان خشمگین از اعدام یک روحانی شیعه به نام شیخ النمر قرار گرفت، روابط خود را با ایران قطع کرد.
روابط دیپلماتیک آنها سرانجام در مارس ۲۰۲۳ با میانجیگری چین از سر گرفته شد؛ با این وجود تنشهای یکسال اخیر خاورمیانه بویژه حمله خونین ۷ اکتبر ۲۰۲۳ شبهنظامیان حماس به خاک اسرائیل که آغازگر جنگی گسترده در منطقه میان نیروهای نیابتی ایران و اسرائیل شد، آیندۀ روابط دیپلماتیک تهران و ریاض را نیز در ابهام فرو برد.
واکنش ایران به اعدام شهروندانش در عربستان سعودی
ایران سفیر عربستان سعودی در تهران را به وزارت امور خارجه احضار و مراتب «اعتراض شدید» جمهوری اسلامی ایران و مغایرت این اقدام با روند کلی همکاریهای قضایی دو کشور را اعلام کرد.
ایران همچنین خواستار دریافت توضیحات لازم از عربستان در این باره شد و اعلام کرد که قرار است یک هیات حقوقی-کنسولی از سوی وزارت امور خارجه برای پیگیری موضوع عازم ریاض شود.
کریمیشصتی، مدیرکل کنسولی وزارت امور خارجه نیز اعلام کرد: «اجرای احکام اعدام، آن هم بدون اعلام قبلى به سفارت، به هیچ عنوان پذیرفته نیست و ناقض قواعد و موازین حقوق بینالملل از جمله کنوانسیون روابط کنسولی میباشد.»