ماراتن پرچالش انتخابات فدارسیون فوتبال میان تاج، کفاشیان و عزیزی خادم/۵ نامزد اصلی ریاست فدراسیون فوتبال، همان همیشگیها+اسامی
براساس گزارش خبرنگار دیدهبان ایران؛ روز ۱۱ اسفند ۱۴۰۳ در حالی قرار است انتخابات هیئترئیسه فدراسیون فوتبال برگزار شود که نامزدهای ریاست و نایبرئیسی، همان همیشگیها هستند. فهرست اسامی ۵ نامزد ریاست فدراسیون را مهدی تاج، علی کفاشیان، شهابالدین عزیزی خادم، امیر عابدینی و حیدر بهاروند تشکیل میدهد؛ افرادی که هرکدام روزگاری در فوتبال ایران نقش داشتند و کمتر توانستهاند جایگاه فوتبال ملی کشورمان را در سطح جهان ارتقا دهند. البته در این ماراتن پرچالش، ممکن است نام چند نفر از این افراد که هنوز در ارکان قضایی فدراسیون قوتبال پرونده دارند یا قبلا برایشان حکم محرومیت صادر شده است، توسط هیئت بدوی تایید نشود و اصطلاحا رد صلاحیت شوند.
به گزارش سایت دیدهبان ایران، انتخابات فدراسیون فوتبال در ۱۱ اسفند ماه سال جاری برگزار میشود. جایگاه ریاست فدراسیون علاوه بر محبوبیتهای رایج، دارای مزیتهای پنهانی است که به صورت غیرمستقیم برای شخص رئیس ایجاد میشود. او در کنار بسیاری از ستارهها حضور پیدا میکند و ارتباط زیادی با سازمانها، نهادها، مجلس و استانها برقرار میکند. همچنین با توجه به افزایش تعداد سهمیههای تعداد تیمهای حاضر در جام جهانی، به احتمال بسیار زیاد تیم ملی راهی جام جهانی میشود که این هم دارای مزیتهای دیگری برای رئیس آینده فدراسیون است. از این حیث پست رئیس فدراسیون بسیار حائز اهمیت است.
اما اساسنامه فدراسیون فوتبال و ترکیب ۸۷ نفره اعضای مجمع عملا شرایط را طوری رقم میزند که اولویت متعلق به قدیمیهای فدراسیون باشد و اجازه ورود نفر جدید داده نشود.
ترکیب هیئت رئیسه
در هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال ۱۱ عضو شامل یک نفر رئیس فدراسیون، ۳ نواب رئیس (شامل نایب اول، نایب دوم، نایبرئیس بانوان)، ۲ نفر نماینده باشگاهها (لیگ برتر و لیگ یک) و ۳ نفر کارشناس هم حضور دارند. برای پست کارشناس، شرط مدیریت ورزشی قید شده است.
در فرایند انتخابات، نامزد ریاست فدراسیون باید ۳ نواب رئیس خود را معرفی کند. به نظر میرسد این معرفی بهمنظور دسترسی به ترکیبی همگون و همفکر با هدف پیشبرد بهتر امور اتخاذ شده است.
تقویم برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال
تقویم برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال به شرح زیر است:
۱۱ دی ماه ۱۴۰۳: شروع ثبت نام انتخابات
۲۰ دی ماه ۱۴۰۳: پایان ثبت نام انتخابات
۲۱ بهمن ماه ۱۴۰۳: اعلام اسامی کاندیدای رسمی
۱۱ اسفند ماه ۱۴۰۳: برگزاری انتخابات کاندیدا
آماری از ثبتنام اولیه
بعد از پایان روند ثبت نام کاندیدا در ساعت ۱۶ روز پنج شنبه (۲۰ دی ماه) فدراسیون فوتبال آمار دقیقی از تعداد ثبتنامشدگان برای هر پست منتشر کرد.
در بخش ریاست ۵ کاندید ثبت نام کردند، در این میان ثبت نام یکی از افراد گمنام هم به دلیلعدم تایید فرمها مورد قبول قرار نگرفت. ۱۴ نفر به عنوان کاندیدای نماینده مدیران عامل باشگاههای لیگ برتر و لیگ دسته اول ثبتنام کردند. ۲۰ نفر در بخش روسای هیاتهای فوتبال و ۴۱ نفر هم در بخش کارشناسان و سایر اعضای هیئترئیسه ثبت نام کردند.
دلیل تعدد ثبت نام کاندید در بخش هیئترئیسه نسبت به ریاست فدراسیون را میتوان در معیار آسانتر برای قبول ثبت نام در نظر گرفت.
۵ کاندید انتخاباتی و نواب آنها؛ همان همیشگی
* مهدی تاج
نایب رئیس اول: مهدی محمد نبی
نایب رئیس دوم: حیدر بهاروند
نایب رئیس سوم (بانوان): فریده شجاعی
* علی کفاشیان
نایب رئیس اول: میرشاد ماجدی
نایب رئیس دوم: منصور قنبرزاده
نایب رئیس سوم (بانوان): مریم منظمی
* امیر عابدینی
نایب رئیس اول: مهدی محمدنبی
نایب رئیس دوم: منصور بیکوردی
نایب رئیس سوم (بانوان): فاطمه نصراللهی
* حیدر بهاروند
نایب رئیس اول: مهدی محمدنبی
نایب رئیس دوم: منصور قنبرزاده
نایب رئیس سوم (بانوان): مشخص نیست
* شهابالدین عزیزی خادم
نایب رئیس اول: ناصر شفق
نایب رئیس دوم: حسین جعفرزاده
نایب رئیس سوم (بانوان): حمیرا اسدی
بررسی سوابق نامزدهای ریاست فدراسیون
«مهدی تاج» با همان وعدههای قبلی
تاج در سال ۱۳۹۵ توانست رای مجمع عمومی را جذب کند و به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال انتخاب شود. اما بعد از بروز مشکل در پرونده قرارداد جنجالی ویلموتس سرمربی سابق تیم ملی ایران، در دی ماه ۱۳۹۸ به دلیل مشکل قلبی از سمتش کنار رفت. او البته در سالهای ۸۶ تا ۹۰، نایبرئیس اول فدراسیون و در سالهای ۹۲ تا ۹۵ هم رئیس سازمان لیگ بود.
بعد از عزل عزیزی خادم، تاج در شهریور ۱۴۰۱ مجددا ریاست فدراسیون فوتبال را بر عهده گرفت و تا اسفند ۱۴۰۳ در این سمت به کار خود ادامه میدهد. نایبرئیسی فدراسیون فوتبال، مدیرعاملی سپاهان، ریاست بر سازمان لیگ و عضویت در هیئت مدیره سپاهان، ذوبآهن، فجر سپاسی و پرسپولیس در سوابق تاج دیده میشودو
در زمان ثبت نام مهدی تاج در انتخابات سال ۱۴۰۳ فدراسیون فوتبال، او مبنای صحبتهایش را حق پخش تلویزیونی، VAR و پولهای بلوکهشده در فیفا قرار داد. این وعدهها دقیقا در سال ۱۴۰۱ طرح شده بود. به این طریق سوال پیش میآید چرا مجمع انتخاباتی فدراسیون فوتبال دوباره به رئیس فعلی فدراسیون فوتبال رای بدهد؟
نباید فراموش کرد که به دلیل پرونده جنجالی ویلموتس، مالکیت ساختمان فدراسیون فوتبال از بین رفت. همچنین به کمکداور ویدیویی که اخیرا توسط مهدی تاج وارد فوتبال ایران شده، انتقادات جدی وارد است. چون میگویند او در واقع ویدیوچک آورده است، نه آنچه در جهان به عنوان VAR استفاده میشود. در حالی که رئیس فعلی فدراسیون فوتبال میگوید این دستگاهها به طور رایگان وارد کشور شده است. در واقع این ۶ دستگاه از محل پولهای بلوکهشده کشور در فدراسیون فوتبال تهیه شده است. ضمناً در مکاتبات با باشگاهها گفته شده است که باید مبلغ اجاره ۴۰۰ میلیون تومانی برای برگزاری بازی زیر نظر کمک داور ویدیویی بپردازند.
در جلسه اخیر مجمع عمومی فدراسیون فوتبال نیز اگرچه به ظاهر اتفاق مهمی رخ نداد، اما در دو موضوع سطح اعتماد پایین اعضا را به تاج نشان داد. اولی آرا استقلال سازمان لیگ و دومی تصویب صورتهای مالی. به هر حال هنوز خیلیها معقتدند تاج در صورت تایید دست بالا را در مجمع دارد.
«عزیزی خادم»؛ عزل و محرومیت به دلیل شائبه ارتباط با جادوگران
عزیزی خادم در روز ۱۲ دی ماه ۱۴۰۳ به عنوان کاندید انتخابات فدراسیون فوتبال ثبت نام کرد. رئیس معزول فدراسیون که طبق حکم کمیته اخلاق تا شهریور ۱۴۰۴ باید دوران محرومیت خود را طی کند. عزل او با استناد بهبندی از اسناسنامه فدراسیون فوتبال مبنی بر عزل رئیس توسط اعضای هیئترئیسه صورت گرفت. این رئیس به دلیل طرح مسائلی چون «خوبان عالم» و شائبه ارتباط با جادوگری عزل شد. این بند در زمان بازگشت دوباره تاج، از اساسنامه فدراسیون فوتبال حذف شد.
عزیزی خادم کمپین انتخاباتیاش را روی روسای ناراضی استانها در زمان ریاست مهدی تاج فعال کرده است. برای نمونه مهدی تاج به رئیس هیئت فوتبال سیستان و بلوچستان وعده داده بود، جرایم مالی سرخابیها را به حساب این هیئت واریز کند، اما عملا این اتفاق نیفتاد. رئیس هیئت فوتبال مذکور در گفتوگو با دیدهبان ایران این موضوع را تایید کرد. در حال حاضر او منتقد مهدی تاج است و میگوید باید با فساد در فوتبال مبارزه کرد و دیگر این فدراسیون حتی ساختمان ندارد.
نباید فراموش کرد که اگرچه عزیزی خادم برای کسب پست ریاست فدارسیون فوتبال ثبتنام کرده است، اما این احتمال وجود دارد به دلیل پروندههای مطروحه این فرد در کمیته اخلاق، وی از سوی هیئت بدوی تایید نشود.
«علی کفاشیان» با خندههایش برمیگردد؟!
کفاشیان به مدت ۹ سال و از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۵ رئیس فدراسیون فوتبال و از سال ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ نایب رئیس مهدی تاج در این فدراسیون بود. او بارها شفاف اعلام کرده است که وقتی از کمیته ملی المپیک به فدراسیون فوتبال آمد، اطلاعات زیادی از فوتبال نداشت. اما رفتهرفته توانست روند کار را بهتر پیش ببرد.
برخی افراد نزدیک به مهدی تاج معتقدند که صالحی امیری از وی حمایت میکند. اما کفاشیان میگوید من حمایتی نمیبینم و کسی با من صحبت نکرده است. در این میان، امیر عابدینی ابتدا اعلام کرد که با کفاشیان ائتلاف دارد. اما بعدتر که نوابش معرفی شدند، مدیرعامل پیشین پرسپولیس علیه کفاشیان مصاحبه کرد و گفت که نمیخواهد با میرشاد ماجدی کار کند.
کفاشیان که به لبخندهایش معروف است برای رسیدن دوباره به ریاست فدراسیون فوتبال، از نواب قدرتمندی بهره گرفته است تا بتواند آرای آنها را به صندوق انتخاباتی خود بریزد. برخی منابع از طرح پروندههای او در ارکان قضایی فدراسیون فوتبال خبر دادند. این موضوع میتواند در هیئت بدویعدم تاییدش را رقم بزند.
«حیدر بهاروند» کاندیدای پوششی مهدی تاج
رئیس پیشین هیئت فوتبال لرستان در حال حاضر به عنوان رئیس سازمان لیگ مشغول است. او به دلیل ارتباطش با روسای هیئت فوتبال استانها در سبد آرا بسیار تاثیرگذار است. حضور او در میان نواب رئیس مهدی تاج نشان از حمایت رئیس فدراسیون فوتبال دارد. در صورتی که به هر دلیلی مهدی تاج نتواند در میان اسامی کاندیدای پایانی ریاست فدراسیون فوتبال باشد، احتمالا حامیان رئیس فعلی فدراسیون در اردوگاه انتخاباتی بهاروند دور هم گرد میآیند. گفتنی است، بهاروند پس از استعفای تاج در دی ۹۸، سرپرستی فدراسیون را برعهده داشت.
«امیر عابدینی» در سودای بازگشت به فدراسیون
امیر عابدینی، مدیرعامل مشهور و باسابقه تیم پرسپولیس است که سمتهای دولتی متعددی نیز در کارنامه کاری او دیده میشود. او که اخیرا برای بازگشت به صندلی ریاست فدراسیون فوتبال ثبتنام کرده است، در سال ۱۳۷۳ به مدت شش ماه رئیس فدراسیون فوتبال بود. عابدینی همچنین هشت نیز سال بر صندلی مدیریت باشگاه پرسپولیس تکیه زده است. عضویت در شورای شهر تهران و استانداری استانهای خراسان، آذربایجان شرقی و لرستان نیز در کارنامه مُسنترین نامزد انتخابات به چشم میخورد.
انتقاد به تعداد اعضای مجمع
یکی از انتقادات قدیمی به انتخابات فدراسیون فوتبال، چرخیدن در بر همان پاشنه قبلی است. در واقع این موضوع به استناد اساسنامه و ترکیب اعضای حاضر در مجمع است.
در همین رابطه عبدالرحمان شاهحسینی، رئیس اسبق کمیته انضباطی پیش از این در گفتوگو با دیدهبان ایران خاطرنشان کرده بود که: «اساسنامه فوتبال طوری است که بزرگان فوتبال، تحصیلکردهها، پیشکسوتان، کسانی که به نظر خیلیها صلاحیت ورود به این انتخابات را داشتند و اگر آنها ورود میکردند خیلی از اشخاص به خودشان اجازه ثبت نام نمیدادند، نمیتوانند ثبتنام کنند.»
شاهحسینی افزود: «باید تعداد اعضای مجمع فوتبال مانند کشورهای صاحب سبک و الگوی فوتبال به ۲۵۰ تا ۲۷۰ نفر برسد، در این صورت، چنین انتخاباتی با این هیاهو و جنجال نخواهید دید، آن موقع اگر من با ۴۰ تا ۵۰ نفر لابی کنم، این لابی دیگر در رئیس شدن من تاثیر ندارد. به همین خاطر معتقدم که تا زمانی اساسنامه شفاف و واضح نشود، این اوضاع هست.»
فهرست اعضای ۸۷ نفره مجمع فدراسیون فوتبال
مدیران عامل باشگاههای لیگ برتر ۱۶ نفر
روسای هیئتهای فوتبال استانها ۳۲ نفر
مدیران عامل باشگاههای لیگ یکی ۸ نفر
مدیران عامل لیگ برتر ساحلی ۲ نفر
مدیران عامل تیمهای لیگ دو ۴ نفر
مدیران عامل تیمهای لیگ برتر فوتسال ۳ نفر
مدیران عامل لیگ برتر فوتسال زنان ۲ نفر
مدیران عامل لیگ برتر فوتبال زنان ۲ نفر
انجمن فوتبال دانشآموزی یک نفر
مدیران عامل لیگ برتر ساحلی بانوان یک نفر
هیات فوتبال نیروهای مسلح یک نفر
انجمن فوتبال دانشگاهی یک نفر
مربیان و کاپیتانهای تیمهای ملی ۱۰ نفر
هیئت فوتبال ورزش کارگران یک نفر
رئیس اتحادیه فوتبال یک نفر
داور فوتبال آقایان/ بانوان ۲ نفر
چالشهای پیشروی رئیس فدراسیون فوتبال
فرض کنید شما یکی از کاندیدای انتخاباتی ریاست فدراسیون فوتبال هستید که توانستید رای اعتماد اعضای مجمع را در ۱۱ اسفند ماه ۱۴۰۳ را به دست بیاورید.
فردای فارغ شدن از ماراتن انتخاباتی با مشکلات و چالشهای زیادی دست و پنجه نرم میکنید. مسئله حق پخش با وجود قرار گرفتن در برنامه هفتم توسعه، هنوز روی زمین مانده است. وزارت ورزش، صدا و سیما و برخی ارگانهای مرتبط در این زمینه به تفاهم نرسیدند.
VAR: در مورد کمک داور ویدیویی نیازمند افزایش تعداد دوربینها هستید وگرنه تصاویر با کیفیت نخواهند بود. این مسئله مستلزم هزینهکرد مبلغ زیادی است.
مالکیت ساختمان فدراسیون فوتبال: مالکیت ساختمان فدارسیون به دلیل بدهی پرونده ویلموتس از آن سلب شده است و شما باید سهم باشگاه پرسپولیس از این ساختمان را هم بپردازید.
تیم فوتبال امید: این تیم بیش از ۴ دهه است که نتوانسته به جواز صعود به رقابتهای المپیک را کسب کند. برای رفع این مشکل شما نیاز به تشکیل هر چه سریعتر تیم و انتخاب مربی جدید دارید. در حالی که انتخاب سرمربی وقتی رویدادی نیست نیاز به بودجه دارد. ضمن اینکه بعد از تشکیل اردو باید به فکر هزینههای آن باشید.
تیم ملی بزرگسالان: ذره ذره این تیم مورد توجه رسانهها است و کمترین موضوعی در این بخش امکان سوژه بالقوه است. بنابراین بخش مهمی از بودجه و توان رئیس فدراسیون باید صرف آن شود.
الزامات کنفدراسیون فوتبال آسیا برای فوتبال زیانده: کنفدراسیون فوتبال آسیا یکسری معیارها را پیش شرط صدور مجوز حضور آنها در رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا، لیگ قهرمانان آسیا ۲ و… میداند. در فوتبال ما باشگاهها زیانده هستند و معمولاً از باشگاههای اجارهای استفاده میکنند. در بخش دولتی هم بسیاری از ورزشگاهها همانند آزادی نیازمند تزریق بودجه هستند. بودجهای که بسیار فراتر از بودجه وزارت ورزش است. ضمن اینکه چمن ورزشگاهها دائماً باید مورد رسیدگی قرار بگیرد. در این وضعیت عملاً فدراسیون فوتبال رابطی است که میان باشگاهها و وزارت ورزش قرار میگیرد و برای حفظ سهم نمایندگان ایران در مسابقات بین المللی استانداردهای مذکور را رعایت کند. از جمله این الزامات صورتهای مالی، ساختار باشگاهها، وضعیت حق پخش و… است
حقوق و دستمزد در فدراسیون فوتبال: در حال حاضر مدیریت فدراسیون فوتبال به دلیل پرداخت حقوق آن بسیار سخت است. شما باید هر چه سریعتر منابعی را تامین کنید تا از این خان هم به سلامتی عبور کنید.
ورود بانوان تماشاگر به ورزشگاهها: با وجود اینکه بخشی از این مشکل در فوتبال ما حل شده اما در همه ورزشگاهها چنین اتفاقی رخ نداده است. مانند ورزشگاههای اصفهان و خوزستان که باید نظر مراجع ذیصلاح، پایگاه مذهبی این استانها هم حل و رفع شود. در برخی شهرها مانند اصفهان حتی اجازه بازی به تیم فوتبال بانوان در ورزشگاه بهتر داده نمیشد. مربی تام اصفهان مدتی قبل دلیل بازی تیمش در زمین بیکیفیت (بخوانید خاکی) راعدم هماهنگی در همین زمینه دانسته بود.
فوتبال بانوان: این بخش از فوتبال ما در حال توسعه است اما در بخش بین المللی طبیعتاً هنوز اتفاق خاصی رقم نخورده است. در زمان مهدی تاج سرپرست نایب رئیسی بانوان مریم منظمی نتوانست رای اعضای مجمع را در نشست آنلاین کسب کند. این پست ۹ ماه بلاتصدی بود. نایب رئیس بعدی باید با کمترین بودجه و امکانات ممکن برای بهتر شدن کار استفاده کند.
مشکل انتقال مالی و تحریم: فوتبال ایران هم مانند هر کشوری در فیفا حساب دارد و پولهایی به آن واریز میشود. اما این حساب به دلیل مشکل مالی بلوکه است. در زمان تاج هر از چند گاهی برای تهاتر بدهیها از آن استفاده میشد. برای نمونه فدراسیون تاجیکستان با بهرهگیری از پروژه فوروارد فیفا توانسته است مدارس و باشگاههای فوتبال زیادی احداث کند یا به وضعیت آنها سامان ببخشد. حتی هزینه ایاب و ذهاب و سرویس آنها نیز تامین شده است.
مقایسه با همسایههای متمول: در حال حاضر شما با رقبایی در یک گود هستید که به راحتی میزبانی جام جهانی فوتبال یا جام ملتهای آسیا را میگیرند. باشگاههای آنها به راحتی نامدارترین بازیکنان و مربیان جهان را جذب میکند. با هر ناکامی انگشت اتهامات به سوی مدیریت فدراسیون فوتبال هم اشاره میرود.
روسای هیئتهای استانی: بخش مهمی از رای آوری هر رئیسی، نفرات استانی هستند. ناراحتی و نگرانی آنها در کار روزمره میتواند تبعات زیادی داشته باشد. شما باید با بودجه و امکانات محدود، بهترین شرایط را برای آنها رقم بزنید.
منبع: دیدهبان ایران