کوشکی: مذاکره دولت پزشکیان با «ترامپ جدید» امری ناممکن است/ عراقچی هم میداند که پیوستن به FATF دردی را دوا نخواهد کرد
صادق کوشکی، تحلیلگر مسائل سیاسی با تاکید بر این که خود عراقچی هم میداند که پیوستن به FATF دردی را دوا نخواهد کرد، به دیدهبان ایران گفت: مذاکره دولت پزشکیان با «ترامپ جدید» امری ناممکن است، زیرا در دولت آینده ایالات متحده، آمریکاییها تمایلی به انجام مذاکره با ایران نخواهند داشت و دلیلی برای ورود به آن نمیبینند. در عوض، به فشارهای خود ادامه میدهند و به نظر میرسد سیاست دولت بعدی آمریکا بر این مبنا استوار باشد.
دیدهبان ایران؛ عرفان بیوکنژاد - مذاکره با آمریکا و انعقاد قراردادی میان ایران و کشورهای غربی همواره یکی از بحثهای پرتنش بعد از انقلاب بوده است. تحریمها و فشار آن بر معیشت مردم دولتهای جمهوری اسلامی ایران را به این سمت سوق میداد تا برای کاهش آنها دست به مذاکره بزنند اما ایرانیها هیچگاه به صورت کامل خیالشان از طرف غربیها راحت نبود و همین امر موجب چنددستگی در سیاست داخلی کشورمان شد؛ چنددستگیهایی که البته همچنان ادامه دارد، به نحوی که بعضی همچنان موافق مذاکره و بعضی مخالف شدید آن هستند.
در طرفی دیگر نیز یک موضوع بسیار حیاتی وجود دارد که دیگر در اختیار مجلس نیست و تصمیمگیری آن برعهده مجمع تشخیص مصلحت نظام گذاشته شده و آن هم بحث عضویت ایران در FATF است. برخی از کارشناسان معتقدند که به عضویت در نیامدن ایران در FATF موجب شده است که فشارهای بینالمللی به اقتصاد ایران بیشتر شود و تبادلات مالی و بانکی بهدشواری صورت بگیرد. بعضی سازمانهای بینالمللی نیز معتقدند ایران با عضو نشدن در گروه ویژه اقدام مالی، قصد دارد به برخی گروههای منطقهای پولرسانی کند و همین موضوع را «پیراهن عثمان» کردهاند و فشارهای خود را علیه کشورمان بیشتر میکنند.
طنابکشی دوباره اصلاحطلبان و اصولگرایان بر سر انجام مذاکرات
حالا در این مقطع زمانی که هم ترامپ بار دیگر به قدرت رسیده و هم یک دولت نزدیک به اصلاحطلبان در ایران روی کار آمده است، بحث FATF و مذاکره با آمریکا و رویکرد دولت وفاق ملی با یکدیگر گره خورده است؛ گرهی که ممکن است بر اثر چنددستگی و اختلافهای جناحی کورتر شود. دولت از یک طرف خواهان مذاکره در راستای منافع ملی است و میخواهد به FATF ملحق شود و آن سوی میدان «اصولگراهای سنتی» مانند جبهه پایداری تمام تلاش خود را میکند تا این اتفاقات رخ ندهد، چراکه آنها معتقدند مذاکره با آمریکا یعنی «باج دادن به شیطان بزرگ!»
در تازهترین اقدام ۱۲۰ نماینده مجلس که عمدتا در کارنامه خود نسبت به برجام نیز نقدهای شدیدی را مطرح کرده بودند و این روزها هم جزو مخالفان مذاکره با آمریکا و حتی اروپا هستند، به مجمع تشخیص مصلحت نظام نامهای نوشته و درخواست کردهاند که این مجمع مانع پیوستن ایران به FATF شود. این نمایندگان در نامه خود تاکید کردهاند که «پذیرش FATF نهتنها هیچ فایدهای برای ایران ندارد، بلکه مشکلات امنیتی ایجاد میکند؛ زیرا میتواند باعث محدود شدن تبادلات تجاری ایران شود و به اقتصاد ملی ما آسیب وارد کند. این اقدام همچنین میتواند منجر به شناسایی شرکتها و افراد پوششی که در دور زدن تحریمها نقش دارند و دیگر مراجع حساس و محرمانه ایران توسط دشمنان شود.»
این در حالی است که اخیرا محمد جعفر قائمپناه، معاون اجرایی رئیسجمهور با تاکید بر این که «دولت مصرانه پیگیر تصویب FATF است»، گفته است که «به طور قطع بخش زیادی از فشارهای ناشی از تحریم پس از پذیرش FATF برطرف خواهد شد. اعتراض حق نمایندگان مجلس شورای اسلامی است، دولت مصرانه پیگیر است و FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح خواهد شد.» قائمپناه البته در پاسخ به این سوال که دولت تا چه میزان نسبت به تصویب FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام امیدوار است، خاطرنشان کرده است که «ارزیابی دقیقی از وضعیت بررسی در مجمع نداریم اما بر این باور هستیم که قطعا بخش از فشار تحریم ها پس از پذیرش FATF برطرف خواهد شد.»
ابراز نگرانی برخی اصولگرایان از احتمال شروع دوباره مذاکرات با آمریکا
در چنین شرایطی، صادق کوشکی، پژوهشگر و کارشناس مسائل سیاسی که خود زمانی مخالف برجام بود و در ادامه منتقد دولتهای اصلاحطلب و اعتدالگر شد، در گفتوگو با خبرنگار دیدهبان ایران تاکید کرد: «مذاکره دولت چهاردهم با «ترامپ جدید» امری ناممکن است.»
کوشکی کسی است که در سالهای گذشته و در بحبوحه مذاکرات نافرجام احیای برجام گفته بود که «مردم میگویند آیا برجام مشکل ما را حل خواهد کرد، من به عنوان یک دانشجو در این حوزه میگویم که به آمریکا هیچ اعتمادی نیست و دولت هم در حوزه اقتصاد باید به گونهای عمل کند که مردم به جای دل بستن به برجامی که سر و ته ندارد، به دولت خودشان (دولت سیزدهم) دل ببندند.»
این تحلیلگر سیاسی در مصاحبه دیگری در سالهای گذشته نیز گفته بود که «مذاکره با آمریکا هیچ فایدهای ندارد و حتی میتواند خطرناک باشد.» چنین ابراز نگرانیهایی را در روزهای اخیر از برخی نمایندگان مجلس که در طیف فکری نزدیک به کوشکی هستند نیز مشاهده کردهایم، از جمله مهدی کوچکزاده، نماینده تهران که اخیرا ضمن ابراز ناراحتی از صحبتهای علی عبدالعلیزاده، نماینده ویژه رئیسجمهور درباره لزوم انجام مذاکرات مستقیم با آمریکا، گفته است که «اینها میخواهند مملکت را به آمریکا بفروشند.»
آمریکاییها تمایلی به انجام مذاکره با ایران ندارند
صادق کوشکی در همین راستا در پاسخ به این سوال خبرنگار ما که آیا احتمال دارد دور جدیدی از مذاکره بین ایران و آمریکا شکل بگیرد یا خیر، توضیح داد: برخی از چهرههای سیاسی در آمریکا هیچ تمایلی به مذاکرات نشان ندادهاند. طبیعتا، مذاکره زمانی معنا دارد که دو طرف به آن علاقهمند باشند، اما وقتی یک طرف تمایلی ندارد، مذاکرات بیمعنا میشود. به عنوان مثال، ترامپ بهصراحت پاسخ منفی به پیشنهاد مذاکره داده است. سیاست او، چه در دولت قبلی و چه اکنون، مبتنی بر رد مذاکره با ایران است.
وی تاکید کرد: مذاکرهای که قرار نیست انجام شود، نمیتواند تأثیری داشته باشد که بخواهیم درباره آن صحبت کنیم. در دوره ترامپ، آمریکاییها تمایلی به انجام مذاکره با ایران ندارند و دلیلی برای ورود به آن نمیبینند. در عوض، به فشارهای خود ادامه میدهند و به نظر میرسد سیاست دولت بعدی آمریکا بر این مبنا استوار باشد.
پیوستن به FATF دردی را دوا نمیکند
کوشکی در پاسخ به این پرسش که آیا در چنین شرایطی، پیوستن به FATF میتواند به بهبود وضعیت اقتصادی ایران کمک کند یا خیر، اظهار کرد: آقای عراقچی در یک گفتوگوی ویژه خبری اعلام کردند که پذیرش بندهای باقیمانده از معاهده FATF تأثیر خاصی بر رفع تحریمها نخواهد داشت و این تحریمها همچنان پابرجا خواهند بود؛ بنابراین حتی خود وزیر امور خارجه دولت پزشکیان هم میداند که پیوستن به FATF دردی را دوا نخواهد کرد.
این کارشناس سیاسی در پاسخ به این که در مجلس برخی نمایندگان با مواضع تند علیه دولت اظهار نظر میکنند، از دیدگاه شما، آیا این رفتارها باعث ایجاد دودستگی در کشور نمیشود، به دیده بان ایران گفت: باید توجه داشت که مجلس وظیفه نظارت بر عملکرد دولت را دارد و این نظارت باید طبق قانون انجام شود. طبیعتاً مجلس برای تأیید بیچونوچرای دولت شکل نگرفته است و آنها «بله قربانگوی» دولت نیستند، اما اگر اقدامات نمایندگان خارج از چارچوب قانون باشد، باید مطابق قوانین موجود با آنها برخورد شود.
کوشکی در پایان خاطرنشان کرد: مهمترین اصل در هر جامعه انسانی، رعایت قانون است و هرگونه تخلف، چه از سوی دولت و چه از سوی مجلس، قابل سرزنش و مجازات خواهد بود.
منبع: دیدهبان ایران