کد خبر: 209125
A
دیده‌بان ایران گزارش می‌دهد؛

مازوت‌سوزی ناشی از ناترازی انرژی است یا لجبازی دستگاه‌های دولتی؟/ وزارتخانه‌های نفت و نیرو مسئول مصرف مازوت همزمان با قطعی برق/ در دوگانه بد و بدتر، هر دو را باهم داریم

در حالی که براساس اظهارات مسئولان دولت پزشکیان، قرار بود که در دوگانه مازوت‌سوزی و خاموشی‌های منظم، دولت به فکر حفظ سلامت مردم باشد و با دستور رئیس‌جمهور، مازوت‌سوزی حداقل در سه نیروگاه شازند اراک، منتظرقائم کرج و شهید منتظری اصفهان متوقف شود، اما در حال حاضر نه‌تنها طبق اعلام سازمان محیط‌زیست، هر سه نیروگاه مشغول سوزاندن سوخت آلاینده نفت کوره هستند، بلکه قطعی برق نیز در سراسر کشور در جریان است. در این میان، آمارهای رسمی نشان می‌دهد که وزارتخانه‌های نفت و نیرو تنها به خاطر تولید حداکثر ۱.۵ درصد از برق کشور آن هم با مصرف کمتر از ۰.۵ درصد حجم تولید روزانه گاز طبیعی، گازوئیل و مازوت در ایران، حاضر به سرپیچی از دستور پزشکیان و دور زدن مصوبه کارگروه ملی آلودگی هوا مبنی بر لزوم توقف مازوت‌سوزی در سه نیروگاه مذکور، با اخذ مصوبه‌ای جداگانه از شورای عالی امنیت ملی شده‌اند؛ زیرا روزانه فقط ۴ میلیون متر مکعب مازوت در این سه نیروگاه مصرف می‌شود که به‌راحتی امکان جایگزینی آن با گاز طبیعی مورد استفاده صنایع سیمان وجود دارد، اما به نظر می‌رسد که یا لجبازی بین دستگاه‌های دولتی یا برخی مسائل غیرفنی پشت پرده باعث اصرار روی تداوم مصرف مازوت در نیروگاه‌های اراک، کرج و اصفهان شده است و حداقل مازوت‌سوزی در این نیروگاه‌ها، ربطی به ناترازی انرژی ندارد‌.

مازوت‌سوزی ناشی از ناترازی انرژی است یا لجبازی دستگاه‌های دولتی؟/ وزارتخانه‌های نفت و نیرو مسئول مصرف مازوت همزمان با قطعی برق/ در دوگانه بد و بدتر، هر دو را باهم داریم

دیده‌بان ایران؛ محمدحسین خودکار - شانزدهم آبان‌ماه امسال فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در صفحه شخصی خود در توئیتر از احتمال قطعی برنامه‌ریزی‌شده برق در سراسر کشور خبر داد و نوشت: «شرط عدالت نیست برای تولید برق، بخشی از جامعه با جان خود هزینه آن را پرداخت کند. از همین رو، به دستور رئیس‌جمهور، مازوت‌سوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان که شرایط ویژه‌ای دارند، متوقف می‌شود. می‌توان برای مدت محدودی، «خاموشی منظم» را جایگزین «تولید سم» برای عموم شهروندان کرد.» سه روز بعد یعنی در تاریخ ۱۹ آبان نیز شورای اطلاع‌رسانی دولت در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که «از روز ۲۰ آبان شاهد خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده خواهیم بود. این برنامه بین ساعت ۹ صبح تا ۱۷ عصر خواهد بود و توزیع خاموشی‌ها به‌صورت منظم صورت می‌گیرد.»

بعد از آن هم دیگر مسئولان دولت در اظهارات گوناگونی اعلام کردند با توجه به این که کشورمان دچار کمبود سوخت مورد نیاز نیروگاه‌ها یعنی گاز و گازوئیل شده است و در فصل سرما، مصرف گاز در بخش‌های خانگی، تجاری و اداری افزایش پیدا می‌کند، یا باید برخی نیروگاه‌ها بخشی از سوخت مورد نیاز برای تولید برق کشور را از طریق مازوت (نفت کوره) تامین کنند یا اگر قرار باشد که جلوی مازوت‌سوزی در تعدادی از نیروگاه‌ها گرفته شود، دولت ناچار به قطعی برنامه‌ریزی‌شده برق خواهد شد. در این میان، با توجه به این که مازوت‌سوزی در سه نیروگاه شازند اراک، شهید منتظرقائم کرج و شهید منتظری اصفهان به‌شدت مورد اعتراض افکار عمومی قرار داشت و تاثیر زیادی روی انتشار آلاینده‌های هوا در ایام سرد سال می‌گذاشت، رئیس‌جمهور دستور داد که از میان ۱۴ نیروگاه سوزاننده مازوت در سطح کشور، مازوت‌سوزی در این سه نیروگاه متوقف شود.

سخنگوی دولت نیز روز ۲۲ آبان در نشست خبری خود با اصحاب رسانه با اشاره به این دستور رئیس‌جمهور تاکید کرد که «ما با دوگانه قطعی برق یا سوزاندن مازوت مواجه هستیم. با توجه به این که در این دوگانه، تاکید دولت بر حفظ سلامت مردم است، در هیات دولت تصویب شد که مازوت‌سوزی کاهش پیدا کند و در کنار این موضوع، قطعی منظم برق را داشته باشیم. البته رئیس‌جمهور شخصا پیگیر حل موضوع ناترازی انرژی است.» اما با وجود این صحبت‌ها، روز ۶ آذر یعنی تنها حدود دو هفته بعد از قطع شدن مازوت‌سوزی در سه نیروگاه مذکور، عباس علی‌آبادی، وزیر نیرو در جلسه علنی مجلس از این خبر داد که «مصرف مازوت در نیروگاه‌ها با بهینه‌سازی سوخت آن‌ها یعنی ترکیب گاز و مازوت کپسول خوب در دستور کار قرار گرفته است تا دیگر درباره قطعی برق برای شهروندان عزیز نگرانی وجود نداشته باشد.»

ناراحتی سازمان محیط‌زیست از سرپیچی وزارتخانه‌های نفت و نیرو از دستور رئیس‌جمهور 

در روزهای بعد از این صحبت‌های وزیر نیرو نیز تصاویری از شروع دوباره مازوت‌سوزی در نیروگاه‌های اراک، کرج و اصفهان در فضای مجازی منتشر شد. روز ۱۷ آذر نیز صدیقه ترابی، معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست در گفت‌وگو با ایسنا ضمن تایید شروع دوباره مازوت‌سوزی در سه نیروگاهی که استفاده از نفت کوره در آن‌ها متوقف شده بود، اعلام کرد که «۱۴ نیروگاه در کشورمان از نوع بخاری هستند و امکان مازوت‌سوزی دارند. کل ظرفیت سوخت این سه نیروگاه در مقابل کل نیروگاه‌هایی که این امکان را دارند، حتی زمانی که با حداکثر ظرفیت کار کنند، کمتر از ۵ درصد است. بنابراین انتظار داشتیم مصوبه کارگروه ملی آلودگی هوا در این زمینه که دستور رئیس‌جمهور را به همراه داشت و توسط معاون اجرایی ایشان ابلاغ شده بود، امسال رعایت شود.»

او همچنین از پیگیری طرح شکایت سازمان محیط‌زیست از دستگاه‌های متخلف در زمینه مازوت‌سوزی یعنی وزارتخانه‌های نیرو و نفت خبر داد و تاکید کرد که «با توجه به این که نقش این نیروگاه‌ها در بین ۱۰۲ نیروگاه فعال در تولید برق کشور چشمگیر نیست، معتقدیم وزارتخانه‌های نیرو و نفت در زمینه‌هایی مانند مدیریت مصرف تلاشی انجام ندادند و براساس قانون هوای پاک، حتی اگر مجبور به استفاده از مازوت برای تولید برق شوند، باید سوختی را استفاده کنند که آلاینده‌های منتشره آن در حدود مجاز انتشار آلاینده‌های هوا باشد. این دستگاه‌ها در این زمینه نیز وظایف‌شان را انجام نداده‌اند؛ بنابراین، به‌طور قطع سازمان حفاظت محیط‌زیست اقدام قضایی خواهد کرد.» 

البته با توجه به این که در دولت‌های قبل، مصوبه‌ای در هیات وزیران به تصویب رسیده بود که براساس آن، دستگاه‌های زیرمجموعه دولت نباید از یکدیگر به قوه قضاییه شکایت کنند و لازم است که اختلافات خود را در خود هیات دولت حل کنند، به نظر می‌رسد که فعلا سازمان حفاظت محیط‌زیست از طرح شکایت از وزارتخانه‌های نیرو و نفت در دستگاه قضایی صرف نظر کرده است، اما حتی اگر شکایتی از این دو وزارتخانه انجام نشود، بازهم در اصل تخلف این دو دستگاه نسبت به مصوبه امسال کارگروه ملی آلودگی هوا و سرپیچی از دستور رئیس‌جمهور مبنی بر لزوم توقف مازوت‌سوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان توسط این دو وزارتخانه تردیدی وجود ندارد.

تنها ۱.۵ درصد تولید برق ایران به مازوت‌سوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان وابسته است

در این میان اما جای طرح این پرسش وجود دارد که اساسا استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه‌ها چه سهمی در تولید برق کشورمان دارد که سال‌ها است درباره سوزاندن یا نسوزاندن مازوت در ۱۴ نیروگاه از میان ۱۰۲ نیروگاه موجود در کشور، این همه بحث و اختلاف نظر در میان مسئولان دستگاه‌های اجرایی و مدیران سازمان محیط‌زیست وجود دارد؟ بررسی آمارها و اطلاعات رسمی نشان می‌دهد که اساسا در کشورمان تنها ۱۶ نیروگاه از نوع بخاری هستند و امکان سوزاندن مازوت در آن‌ها وجود دارد، البته سال‌ها است که با هدف کاهش آلودگی هوا، مخزن مازوت دو نیروگاه بعثت و اسلام‌آباد به دلیل نزدیکی به دو کلانشهر تهران و اصفهان پلمب شده است و دیگر در این دو نیروگاه مازوت‌سوزی انجام نمی‌شود. اما اگر فرضا تمام این ۱۶ نیروگاه با تمام توان خود کار کنند، تنها ۱۷ درصد ظرفیت اسمی برق کشور را تامین خواهند کرد.

البته درخواست سازمان محیط‌زیست از هیات دولت این نیست که جلوی مازوت‌سوزی در تمام ۱۴ نیروگاهی که امکان مصرف نفت کوره را دارند و مخزن مازوت آن‌ها پلمب نشده است، گرفته شود، بلکه این سازمان صرفا درخواست کرده است که در فصل سرد امسال، در سه نیروگاه شازند اراک، شهید منتظرقائم کرج و شهید منتظری اصفهان، مازوت سوزانده نشود. براساس آمارهای رسمی، اگر این سه نیروگاه با تمام توان خود مازوت بسوزانند، تنها معادل ۴.۸ درصد ظرفیت اسمی برق کشور را تامین خواهند کرد.

این در حالی است که نیروگاه‌ها معمولا در فصل گرم سال با حداکثر توان خود فعالیت می‌کنند و در فصل سرد از حداکثر توان خود استفاده نمی‌کنند. ضمن این که هر نیروگاه یا هر بخش از یک نیروگاه در طول یک سال حداقل باید یک ماه از مدار خارج و وارد فاز اورهال شود، بنابراین نیروگاه‌ها به‌ویژه نیروگاه‌های بخاری در فصل سرما با ۶۰ تا ۷۰ درصد ظرفیت خود فعالیت می‌کنند. همچنین باید توجه داشت که نیروگاه‌های بخاری که امکان مصرف نفت کوره را دارند، معمولا با نسبت ۵۰ – ۵۰ یعنی ۵۰ درصد مصرف گاز و ۵۰ درصد مصرف نفت کوره فعالیت می‌کنند.

از مجموع اعداد و ارقام ذکرشده می‌توان این‌طور محاسبه کرد که در طول فصل سرما، سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان حداکثر سه درصد برق کشورمان را تولید می‌کنند که حدود نصف این مقدار را نیز با مصرف گاز طبیعی تولید می‌کنند، اما برای تولید نصف دیگر، مازوت می‌سوزانند؛ بنابراین تاثیر مازوتی که در این سه نیروگاه مصرف می‌شود که می‌تواند با گاز طبیعی جایگزین شود، حداکثر توان تولید ۱.۵ درصد برق کشور را دارد؛ به عبارت دیگر، اگر جلوی مازوت‌سوزی در سه نیروگاه شازند اراک، شهید منتظرقائم کرج و شهید منتظری اصفهان گرفته شود، در بدترین حالت تنها ۱.۵ درصد توان تولید برق کشور با چالش مواجه می‌شود.

حال آن که اگر گاز طبیعی جایگزین مازوت برای این سه نیروگاه تامین شود، کشورمان عملا با چالشی در زمینه تولید برق در فصل سرما مواجه نخواهد شد. اگر هم دولت در فصل سرما نمی‌تواند گاز مورد نیاز این نیروگاه‌ها را به اندازه کافی تامین کند، باید میزان قطعی‌های منظم برق به دلیل جلوگیری از مازوت‌سوزی در سه نیروگاه مذکور، با همین ۱.۵ درصد متناسب باشد، نه این که شاهد قطعی گسترده برق صنایع و کارخانجات و کارگاه‌های تولیدی و قطعی منظم برق مشترکان مسکونی، تجاری و اداری به میزان یک‌ونیم تا دو ساعت از هر شبانه‌روز در سراسر کشور باشیم. 

خسارت سالانه ۱۲ هزار میلیارد تومانی مازوت‌سوزی به سلامت مردم فقط در اراک

اصرار مسئولان سازمان محیط‌زیست بر لزوم جلوگیری از سوزاندن نفت کوره در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان از میان ۱۴ نیروگاه مازوت‌سوز کشور، از آنجا ناشی می‌شود که علاوه بر مطرح شدن مطالبات عمومی گسترده درباره لزوم قطع مازوت‌سوزی در طول سال‌های اخیر در این سه شهر، بررسی‌ها نشان می‌دهد که مصرف سوخت مازوت در این سه نیروگاه، منجر به افزایش محسوس انتشار آلاینده‌های هوا در شهرهای مذکور می‌شود؛ به نحوی که در سه شهر اراک، کرج و اصفهان، در طول سال‌های گذشته در هر زمانی که در نیروگاه‌های مربوطه مازوت‌سوزی انجام شده، شاخص آلاینده SO2 (دی‌اکسید گوگرد) به صورت چشمگیری افزایش پیدا کرده است. البته سوزاندان نفت کوره علاوه بر SO2 باعث انتشار آلاینده ذرات معلق زیر ۲.۵ میکرون نیز می‌شود، اما با توجه به این که این ذرات بر اثر مصرف سوخت‌های دیگری نیز منتشر می‌شوند، از نظر علمی، دی‌اکسید گوگرد به عنوان آلاینده ردیاب مصرف مازوت در نظر گرفته می‌شود.

همچنین براساس اظهارات سید محمد جمالیان، عضو کمیسیون بهداشت و نماینده اراک در مجلس، «با توجه به شرایط توپوگرافی خاص منطقه، انتشار گاز SO2 ناشی از مازوت‌سوزی، امکان ایجاد مه‌دود گوگردی در سطح کلانشهر اراک را دوبرابر می‌کند.» به گفته او، «نتیجه مازوت‌سوزی مطابق با تایید وزارت بهداشت، مرگ میانگین ۶۶۱ نفر در سال در اراک به عنوان سومین شهر سالمند کشور است که خسارات اقتصادی معادل بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان برجای می‌گذارد.» مهدی طغیانی، نماینده اصفهان در مجلس نیز اخیرا به‌شدت علیه شروع دوباره مازوت‌سوزی در نیروگاه این شهر موضع گرفته و گفته است که «با توجه به رایزنی‌های متعدد و برگزاری جلسات فراوان، قرار بر این بود که با قطع برق برنامه‌ریزی‌شده در کشور، به جلوگیری از مازوت‌سوزی در سه استان اصفهان، مرکزی و البرز کمک شود. بر این اساس، طرح سوال از وزیر نفت را در مجلس در دستور کار قرار داده‌ایم.»

سهم کمتر از ۰.۵ درصدی مازوت مصرفی در سه نیروگاه از تولید روزانه گاز، گازوئیل و نفت کوره در ایران

براساس آمار رسمی وزارت نفت، در حال حاضر روزانه حدود ۸۴۵ میلیون متر مکعب گاز طبیعی در کشورمان تولید و وارد شبکه سراسری می‌شود که البته ۱۸۰ میلیون متر مکعب از این مقدار، سهم نیروگاه‌ها است. علاوه بر این، وزارت نفت به وزارت نیرو تعهد داده است که روزانه حدود ۴۵ میلیون متر مکعب نفت گاز (گازوئیل) و روزانه حدود ۲۵ میلیون متر مکعب نفت کوره (مازوت) به نیروگاه‌ها تحویل دهد. البته ارزش حرارتی یک میلیون متر مکعب گاز طبیعی تقریبا معادل یک میلیون متر مکعب مازوت یا یک میلیون متر مکعب گازوئیل است، یعنی توان تولید برق با مصرف میزان مشابهی از گاز طبیعی با توان تولید برق با مصرف همان میزان گازوئیل یا مازوت تقریبا برابر است؛ بنابراین مجموعه شبکه سراسری و شبکه نیروگاهی کشورمان برای تولید انرژی گرمایشی، برق و… مورد نیاز کشور، به مصرف روزانه ۹۱۵ میلیون متر مکعب گاز طبیعی، گازوئیل و مازوت احتیاج دارند.

البته وزارت نیرو اعلام کرده که اگر قرار است مازوت‌سوزی در همه نیروگاه‌ها متوقف شود، روزانه به حداقل ۲۳۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی یا گازوئیل احتیاج دارد. اما نکته قابل توجه این است که طبق اعلام سازمان حفاظت محیط‌زیست، در حال حاضر که بعد از تنها حدود دو تا سه هفته توقف مازوت‌سوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان، مجددا از نفت کوره در این نیروگاه‌ها استفاده می‌شود، سه نیروگاه مذکور مجموعا روزانه فقط ۴ میلیون متر مکعب مازوت مصرف می‌کنند؛ یعنی تنها نسبت ۴ به ۹۱۵ یا کمتر از ۰.۵ درصد مصرف انرژی در شبکه سراسری و نیروگاهی کشورمان به مازوت‌سوزی در این سه نیروگاه وابسته است و اگر تنها ۴ میلیون متر مکعب گاز یا گازوئیل جایگزین نفت کوره مصرفی این نیروگاه‌ها شود، دیگر نیازی به مازوت‌سوزی در این سه نیروگاه نیست.

به عبارت دیگر، وزارتخانه‌های نفت و نیرو در هفته‌های اخیر تنها به خاطر بحث بر سر ۰.۵ درصد گاز طبیعی، گازوئیل و مازوت تولیدی روزانه کشورمان از دستور رئیس‌جمهور مبنی بر لزوم قطع مازوت‌سوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان سرپیچی کرده و با اخذ مصوبه از شورای عالی امنیت ملی، مصوبه کارگروه ملی آلودگی هوا به ریاست معاون اجرایی رئیس‌جمهور را دور زده‌اند. حال آن که همین حالا روزانه ۱۸۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی به ۱۰۲ نیروگاه کشور تحویل داده می‌شود و با مدیریت بهتر، امکان این که در سه نیروگاه مذکور نیز ۴ میلیون متر مکعب گاز طبیعی جایگزین ۴ میلیون متر مکعب مازوت شود، وجود دارد.

امکان جایگزین کردن گاز تحویلی به صنایع سیمان با مازوت مصرفی در سه نیروگاه

در این میان اگرچه راهکارهای بلندمدت و میان‌مدت متعددی برای کاهش مصرف مازوت یا حداقل کاهش آلایندگی ناشی از سوزاندن نفت کوره در نیروگاه‌ها وجود دارد، از جمله این که وزارت نفت می‌تواند با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی، به‌جای این که مازوت پرگوگرد و به‌شدت آلاینده به نیروگاه‌ها تحویل بدهد، از سوخت نفت کوره گوگردزدایی کند و سوختی با آلایندگی کمتر را به نیروگاه‌ها برساند، اما یکی از راهکارهایی که از نظر کارشناسان، اجرای آن در کوتاه‌مدت امکان‌پذیر است، این است که مازوت تحویلی به سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان به صنایع سیمان داده شود و به‌جای آن، گاز طبیعی جایگزین به سه نیروگاه مذکور ارائه شود. 

نکته قابل توجه این است که براساس آمارهای رسمی، در حال حاضر روزانه حدود ۴ میلیون متر مکعب گاز طبیعی توسط وزارت نفت به صنایع سیمان سراسر کشور تحویل داده می‌شود؛ یعنی میزان گاز تحویلی به کارخانجات سیمان، دقیقا معادل گاز طبیعی مورد نیاز سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان تا دیگر هیچ احتیاجی به سوزاندن مازوت در این نیروگاه‌ها وجود نداشته باشد. همچنین باید توجه داشت که استفاده از نفت کوره حتی مصرف مازوت پرگوگرد در صنایع سیمان، آلایندگی به‌مراتب کمتری نسبت به مازوت‌سوزی در نیروگاه‌ها دارد، زیرا در فرآیند شیمیایی تولید سیمان، بخشی از دود حاصل از احتراق نفت کوره در خود محفظه سوخت به آهک تبدیل می‌شود و در هوا منتشر نمی‌شود؛ بنابراین استفاده از مازوت حتی برای کارخانجات سیمان نیز به‌صرفه است، زیرا می‌توانند بخشی از آهک مورد نیاز خود را از طریق سوزاندن نفت کوره به‌جای گاز طبیعی تامین کنند. 

در چنین شرایطی، به نظر می‌رسد این که وزارتخانه‌های نفت و نیرو اصرار دارند که همچنان در نیروگاه‌های کرج، اصفهان و اراک، مازوت سوزانده شود، دلیلی غیرفنی دارد و الزاما ربطی به ناترازی انرژی و کمبود گاز، گازوئیل و مازوت در کشورمان ندارد، زیرا سازمان محیط‌زیست اعلام کرده که حاضر است مجوز مصرف مازوت در صنایع سیمان را بدهد، اما به شرط این که دیگر در سه نیروگاه یادشده، مازوت سوزانده نشود، ولی مسئولان وزارتخانه‌های نفت و نیرو زیر بار اجرای این پیشنهاد نرفته‌اند و همچنان مشغول سرپیچی از دستور رئیس‌جمهور در زمینه مصرف مازوت در سه نیروگاه مذکور هستند.

مازوت‌سوزی ناشی از ناترازی انرژی است یا لجبازی دستگاه‌های دولتی؟

با وجود آنچه درباره سهم مصرف مازوت به‌ویژه در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان در تولید برق کشورمان مطرح شد، در حال حاضر کشورمان با شرایطی مواجه است که هم در نیروگاه‌ها حتی نیروگاه‌هایی که براساس مصوبه کارگروه ملی آلودگی هوا و طبق دستور رئیس‌جمهور، مصرف نفت کوره در آن‌ها ممنوع شده بود، مازوت سوزانده می‌شود و هم شاهد تداوم قطعی‌های برنامه‌ریزی‌شده برق هستیم. البته این خاموشی‌های منظم از زمانی که وزیر نیرو اعلام کرده بود که مازوت‌سوزی در نیروگاه‌ها مجددا در دستور کار قرار گرفته است، برای چند هفته قطع شد، اما از هفته گذشته، قطع گسترده برق مجددا به نقاط مختلف کشورمان بازگشته است، در حالی که وزیر نیرو قول داده بود که هم مازوت‌سوزی با بهینه‌سازی سوخت یعنی مصرف مازوت کم‌آلودگی انجام شود و هم شهروندان شاهد قطعی برق نباشند.

امروز اما شاهد شرایطی هستیم که هم وزارت نیرو در کنار وزارت نفت از دستور رئیس‌جمهور درباره جلوگیری از مازوت‌سوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان سرپیچی کرده و سازمان حفاظت محیط‌زست رسما تایید کرده است که در این سه نیروگاه مازوت‌سوزی انجام می‌شود و هم قطعی برق در سطح کشور جریان دارد؛ حال آن که سخنگوی دولت قول داده بود که دولت در دوگانه قطعی منظم برق و مصرف مازوت، به سراغ مازوت‌سوزی حداقل در سه نیروگاه مذکور نخواهد رفت و خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده را اعمال خواهد کرد، ولی امروز در دوگانه بد و بدتر یعنی مازوت‌سوزی و قطعی برق، مردم کشورمان در حال تجربه هر دو اتفاق منفی هستند.

این برای اولین بار در ایران است که در فصل سرد سال، هم آلودگی هوا که البته فقط بخشی از آن ناشی از مازوت‌سوزی است، در تمام کلانشهرهای ایران از جمله اراک، کرج و اصفهان احساس می‌شود و هم شاهد قطعی‌های برنامه‌ریزی‌شده برق در نقاط مختلف کشورمان هستیم. این در حالی است که عدد و رقم‌ها نشان می‌دهد که این امکان وجود داشت که وزارتخانه‌های نفت و نیرو، حداقل روی تعهد دولت به مردم درباره جلوگیری از مازوت‌سوزی در فصل سرد امسال در سه نیروگاه اعلام‌شده پا نمی‌گذاشتند. بنابراین دست‌کم درباره مصرف نفت کوره در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان ظاهرا بحث بر سر ناترازی انرژی نیست، بلکه یا بحث بر سر لجبازی بین دستگاه‌های دولتی است یا مسائل پشت پرده دیگری وجود دارد که باعث اصرار روی تداوم مصرف مازوت در سه نیروگاه مذکور می‌شود.

منبع: دیده‌بان ایران

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر