رومانی و بلغارستان با یک شرط «به طور کامل» به منطقه شنگن پیوستند
رومانی و بلغارستان از تاریخ اول ژانویه ۲۰۲۵ «بهطور کامل» به منطقه شنگن خواهند پیوست. این روند به سال ۲۰۱۱ بازمیگردد، زمانیکه کمیسیون اروپا اعلام کرد هر دو کشور برای پیوستن به این منطقه آماده هستند.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ رومانی و بلغارستان از تاریخ اول ژانویه ۲۰۲۵ «بهطور کامل» به منطقه شنگن خواهند پیوست. این روند به سال ۲۰۱۱ بازمیگردد، زمانیکه کمیسیون اروپا اعلام کرد هر دو کشور برای پیوستن به این منطقه آماده هستند.
روند پیوستن رومانی و بلغارستان به محدوده سفری شنگن صبح روز پنجشنبه ۱۲ دسامبر با تأیید وزیران کشور عضو اتحادیه اروپا به پایان رسید.
این تصمیم مهم پس از آن ممکن شد که اتریش، سرسختترین مخالف عضویت رومانی و بلغارستان در منطقه شنگن، در جریان نشستی در بوداپست در ماه گذشته، دیگر از حق وتوی خود استفاده نکرد. امکان عضویت در منطقه شنگن فقط به شرط موافقت همه اعضای این منطقه امکانپذیر است.
در ابتدا بسیاری از کشورها، از جمله آلمان و فرانسه با کاندیداتوری رومانی و بلغارستان برای عضویت در منظقه شنگن مخالفت بودند.
بر اساس مقررات منطقه شنگن، شهروندان عضو این منطقه که اکنون با عضویت رومانی و بلغارستان به ۲۹ کشور رسیده است میتوانند بدون ارائه روادید یا اجازه کار از مرزهای یکدیگر برای سفر یا شغل یا سکونت دائم عبور کنند
مجارستان، رئیس دورهای شورای اتحادیه اروپا که گسترش منطقه شنگن را یکی از اولویتهای خود در دوره ریاستش بر این نهاد اروپایی تعیین کرده بود، این تصمیم را «پیروزی بزرگ برای بلغارستان، رومانی و کل اروپا» عنوان کرد.
در اوایل سال جاری میلادی، کنترل مرزی هوایی و دریایی برای ورود و خروج به این دو کشور لغو شده بود.
اورزولا فن درلاین، رئیس کمیسیون اروپا در واکنش به این تصمیم گفت: «کاملاً در شنگن – جایی که متعلق به آن هستید.» روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا هم گفت یک شنگن فراگیرتر به معنای اروپای «ایمنتر و متحدتر» است.
توافق بوداپست پیشبینی میکند که با هدف «جلوگیری از هرگونه تهدید جدی برای نظم عمومی و امنیت داخلی»، کنترل مرزهای زمینی بین مجارستان و رومانی و همچنین بین رومانی و بلغارستان برای «دستکم» شش ماه اعمال شود.
استفاده از واژه «دستکم» در این توافق به این معنا است که این کنترلها میتوانند در آینده نیز تمدید شوند. تأکید بر واژه «دستکم» بهمنظور کاهش نگرانیهای مداوم اتریش در مورد مهاجرت غیرقانونی بوده است. وین بارها از امکان مهاجرتهای غیرقانونی برای مخالفت خود با عضویت رومانی و بلغارستان در منطقه شنگن استفاده کرده بود.
این تصمیم به این معنا است که در حال حاضر، کنترل مرزهای زمینی برای ورود و خروج به این دو کشور بهطور کامل لغو نخواهد شد و مسافران ممکن است همچنان با صفها و تأخیرهایی برای عبور مواجه شوند.
البته مدتی است که موضوع کنترل مرزها برای جلوگیری از روند مهاجرتهای غیرقانونی در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا اهمیت پیدا کرده است. آلمان، فرانسه و هلند از جمله کشورهایی هستند که در ماههای اخیر به این اقدام روی آوردهاند