بازیافت زبالههای هستهای برای اولین بار در جهان
اتحادیه اروپا قصد دارد طرحی به نام مالار را با هدف بازیابی لانتانیدها از زباله های هسته ای اجرا کند. لانتانیدها شامل ۱۴ عنصر با عددهای اتمی ۵۷ تا ۷۱ در جدول تناوبی هستند. نام این دسته از عنصرها از فلز لانتان گرفته شدهاست.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ تلاشی نوآورانه برای بهبود مدیریت زبالههای هستهای در اتحادیه اروپا آغاز شده تا از این مواد مرگبار محصولاتی ارزشمند برای تولید باتری، گوشی و تجهیزات پزشکی استخراج شود.
اتحادیه اروپا قصد دارد طرحی به نام مالار را با هدف بازیابی لانتانیدها از زباله های هسته ای اجرا کند. لانتانیدها شامل ۱۴ عنصر با عددها
به نقل از فارس، لانتانیدها فلزهایی براق هستند و واکنشپذیری شیمیایی قابل توجهی دارند. این عناصر به عنوان جاذب گرما در دستگاههای سرما ساز مورد استفاده هستند و چین بزرگترین تامین کننده آنهاست.
در طرح مالار از روشهای جدید جداسازی برای بررسی قابلیت بازیافت زبالههای هسته ای و استخراج مواد ارزشمند استفاده خواهد شد. این ابتکار سه ساله با کمک مالی 2.3 میلیون یورویی اتحادیه اروپا، کارشناسانی از آلمان، فرانسه، سوئد و رومانی را گرد هم می آورد تا زباله های هسته ای را به مواد خام با ارزش تبدیل کنند.
کارشناسان مذکور این باور متعارف را که زبالههای هسته ای محصولی نهایی با گزینه های محدود برای استفاده بوده و خطرات فراوانی دارد، به چالش می کشند.
لانتانیدها، اجزایی حیاتی برای تولید انواع محصولات از باتری گرفته تا نمایشگر گوشی های هوشمند و تجهیزات پزشکی هستند و در زباله های هسته ای وجود دارند.
محققان قصد دارند در ابتدا تک تک عناصر مورد نیاز را از زباله های هستهای جدا کنند تا آنها را به شکلی گسترده برای تولید مواد مختلف به کار گیرند. این پروژه نویدبخش تغییری اساسی در مدیریت زباله های هسته ای با بازیافت مواد خطرناک رادیواکتیو ذخیره شده در جهان است.
آنان می گویند بازیافت لانتانیدها از زبالههای هستهای، به تامین پایدار این مواد گرانبها و کاهش وابستگی به چین در این زمینه و نیز کاهش آلودگی محیط زیست کمک می کند. البته تکمیل این پروژه تا سال 2028 طول خواهد کشید.