شکست روسیه در تکرار ماموریت فضایی به ماه پس از ۴۷ سال؛ کاوشگر لونا-۲۵ نابود شد
مقامات روسیه میگویند ماموریت فضایی این کشور برای اکتشاف قطب جنوبی ماه، که برای اولین بار پس از قریب نیم قرن انجام میشد، شکست خورده است. روسیه پیشتر اعلام کرده بود که در پی بروز مشکل در ناوبری کاوشگر، ارتباط خود را با لونا-۲۵ از دست داده است.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ مقامات روسیه میگویند ماموریت فضایی این کشور برای اکتشاف قطب جنوبی ماه، که برای اولین بار پس از قریب نیم قرن انجام میشد، شکست خورده است.
آژانس فضایی روسیه، روسکوسموس، روز یکشنبه ۲۰ اوت (۲۹ مرداد) اعلام کرد کاوشگر «لونا-۲۵» به دلیل نقص فنی به سطح ماه برخورد کرده است.
روسیه پیشتر اعلام کرده بود که در پی بروز مشکل در ناوبری کاوشگر، ارتباط خود را با لونا-۲۵ از دست داده است. در بیانیه جدید آژانس فضایی روسیه آمده است: «کاوشگر [به هنگام کم کردن ارتفاع] به سمت یک مدار پیشبینی نشده حرکت کرد و به دلیل برخورد با سطح ماه از بین رفت.»
ناظران این شکست را ضربهای به اعتبار فضایی روسیه میدانند. در واقع ناکامی مسکو در این ماموریت نشاندهنده کاهش قدرت فضایی روسیه از دوران اوج خود در میانه جنگ سرد است. در سال ۱۹۷۶ بود که روسیه برای آخرین بار کاوشگر لونا-۲۴ را به مدار ماه فرستاد.
کاوشگر جدید روز جمعه هفته گذشته توسط یک موشک سایوز از پایگاه فضایی «وستوچنی» واقع در ۷ هزار کیلومتری شرق مسکو به فضا پرتاب شده بود.
لونا-۲۵ که وزنی در حدود ۸۰۰ کیلوگرم داشت قرار بود در قطب جنوبی ماه فرود بیاید، منطقهای که تصور میشود ذخایر عظیمی از یخ را در خود جای داده باشد. دانشمندان ناسا و سایر آژانسهای فضایی در سالهای اخیر آثاری از آب یخزده را در دهانههای سایهخیز آن شناسایی کردهاند.
ماموریت جدید فضایی روسیه رقبایی جدی همچون هند دارد که ماه گذشته میلادی کاوشگری با نام «چاندرایان-۳» را به سوی ماه پرتاب کرده بود. این در حالی است که ایالات متحده آمریکا و چین نیز پیشتر برنامههای پیشرفتهای را برای اکتشاف در قطب جنوبی ماه راهاندازی کردهاند.
ماموریت ماه روسیه برای مسکو از اهمیت زیادی برخوردار بود چرا که کرملین بارها ادعا کرده بود تحریمهای غرب بر سر جنگ اوکراین، که بسیاری از آنها بخش هوافضای روسیه را هدف قرار داده، در فلج کردن توان فضایی روسیه ناتوان بوده است.
پس از اینکه روسیه سال گذشته به فرمان ولادیمیر پوتین به اوکراین حمله کرد، آژانس فضایی اروپا اعلام کرد که با مسکو در پرتاب لونا-۲۵ و همچنین ماموریتهای آینده لونا-۲۶ و لونا-۲۷ همکاری نخواهد کرد.
با وجود این مسکو اعلام کرد که به برنامههای کاوشی خود در ماه ادامه خواهد داد و تجهیزات آژانس فضایی اروپا را با ابزارهای ساخت روسیه جایگزین خواهد کرد.
آژانس فضایی اروپا پیشتر قصد داشت دوربین ناوبری Pilot-D را با نصب روی کاوشگر «لونا۲۵» آزمایش کند، اما پس از حمله روسیه به اوکراین کلیه رابطه خود با این پروژه را قطع کرد.