طلسمآویز جواهرنشان ۱۸۰۰ ساله از گنجینه باستانی اسرائیل بیرون میآید
مقامات اداره باستانشناسی اسرائیل میگویند قصد دارند یک طلسمآویز جواهرنشان را که در دنیای باستان برای «دفع چشم بد» استفاده میشده به نمایش عمومی بگذارد. جواهرات به کار رفته در این گردنبند نشانههایی از الهه رومی ماه، لونا، را بر خود دارند. ارشناسان میگویند در دنیای باستان این طلسمها توسط دختران جوان به عنوان تعویذ برای «دفع چشم بد» به گردن انداخته میشده و احتمالا با آنها به خاک سپرده شدهاند تا در جهان پس از مرگ از صاحبانشان محافظت کنند
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ مقامات اداره باستانشناسی اسرائیل میگویند قصد دارند یک طلسمآویز جواهرنشان را که در دنیای باستان برای «دفع چشم بد» استفاده میشده به نمایش عمومی بگذارد.
جواهرات به کار رفته در این گردنبند نشانههایی از الهه رومی ماه، لونا، را بر خود دارند. کارشناسان میگویند در دنیای باستان این طلسمها توسط دختران جوان به عنوان تعویذ برای «دفع چشم بد» به گردن انداخته میشده و احتمالا با آنها به خاک سپرده شدهاند تا در جهان پس از مرگ از صاحبانشان محافظت کنند.
این گردنبند در سال ۱۹۷۱ و در تابوتی در کوه اسکوپوس در شمال شرق اورشلیم همراه با گوشوارههای طلا، سنجاق سر و مهرههای مختلف یافت شده بود با این حال تا این زمان در گنجینه اداره آثار باستانی اسرائیل نگهداری میشد.
دکتر آیلت دایان از اداره باستانشناسی اسرائیل میگوید: «زیر و رو کردن گنجینهها به منظور زدودن گرد و غبار از آنها همراه با تازهیافتهها در حفاریها، نوری را بر گنجینههای باستانشناسی قدیمی که مدتها فراموش شده بودند تابانده است.»
محققان میگویند: «دختر با چیزی که به نظر میرسد یک ست طلای لوکس باشد به خاک سپرده شده است. این ست شامل گوشواره، یک گردنبند با آویزی به نام «لونولا» (برگرفته از نام الهه ماه) و یک سنجاق سر است که عموما در دنیای روم استفاده میشده است.»
لونولا در واقع یک آویز به شکل هلال ماه بود که دختران در روم باستان به گردن میانداختند. در باور عامیانه مردمان رومی، این آویزها معمولا به عنوان بلاگردان استفاده میشد تا صاحبانشان را در برابر چشم بد، نیروهای شیطانی و جادوهای مختلف محافظت کند.
طلسم گردنآویز متعلق به ۱۸۰۰ سال پیش
لونا، الهه ماه، در اساطیر رومی خواهر سول (خدای خورشید) و آورورا (الهه سپیده دم) محسوب میشود. کارشناسان تصور میکنند پس از حمله رومیان به اورشلیم و نابودی معبد این شهر، شماری از ساکنان مناطق مختلف امپراتوری روم به این شهر آمدند و با خود دنیای کاملاً جدیدی از ارزشها، هنرها و اعتقادات را به اورشلیم آوردند. همین امر سبب اختلاط فرهنگی و نفوذ اساطیر رومی به دنیای ساکنان آن شده است.
الی اسکوزیدو، مدیر اداره باستانشناسی اسرائیل، میگوید: «میتوانید تصور کنید که چگونه والدین یا بستگان دختران با آنان خداحافظی کردند در حالی که جواهراتی در کنار او گذاشته بودند تا عزیزشان را هر کجا که میرود حفاظت و هدایت کند.»
قرار است این گردنآویز تاریخی ارزشمند در چهل و هشتمین کنگره باستانشناسی اسرائیل در روز دوشنبه به نمایش گذاشته شود.