کد خبر: 147732
A

سریال ده هزار میلیارد تومانی "حاتمی کیا"

خبر اختصاص بودجه 10 هزار میلیارد تومانی به سریال موسی به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا با واکنش تهیه کننده این سریال مواجه شد.

سریال ده هزار میلیارد تومانی "حاتمی کیا"

به گزارش سایت دیده‌بان ایران؛ خبر اختصاص بودجه ۱۰ هزار میلیارد تومانی به سریال حضرت موسی (ع) به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا که انتقادات زیادی را به دنبال داشته، با واکنش محمود رضوی، تهیه کننده ی این سریال مواجه شد.

چند روزی است بحث ها درباره ی بودجه ی ساخت سریال تلویزیونی حضرت موسی (ع) بالا گرفته است، پروژه ای که در حالی که هنوز به مرحله ی فیلمبرداری نرسیده، فیلمنامه ی آن میان ۳ کارگردان دست به دست شده است.

فرج‌الله سلحشور اولین کارگردانی بود که تصمیم به ساخت سریال زندگی حضرت موسی (ع) گرفت. اما در میانه ی تحقیق و نگارش سریال، سلحشور بر اثر بیماری درگذشت و این پروژه نیمه تمام باقی ماند. پس از آن، جمال شورجه گزینه ی بعدی برای کارگردانی این سریال بود که مراحل نگارش و تحقیق و پیش تولید آن را ادامه داد. اما شورجه نیز پس از مدتی به دلیل بیماری مجبور به واگذاری کار شد و در نهایت ابراهیم حاتمی کیا و محمود رضوی به عنوان کارگردان و تهیه کننده ی جدید، پروژه ی سریال حضرت موسی (ع) را در دست گرفتند.

 

اما بحث ها درباره بودجه ی ساخت این سریال از اوایل دی ماه امسال با انتشار خبر احتمال اختصاص ردیف بودجه ی جداگانه برای تولید سریال های حضرت موسی (ع) و سلمان فارسی در بودجه ی مصوب ۱۴۰۲ آغاز شد.

ابتدا حجت‌ الاسلام محمد‌رضا میرتاج الد‌ینی، نایب رئیس کمیسیون برنامه و بود‌جه مجلس، در گفتگویی با خبرگزاری تسنیم اظهار کرد: «اینکه صدا و سیما سریال‌های فاخر و الف ویژه نداشته باشد، ضعف است. دو سه سال است شروع کردند؛ همزمان سریال سلمان فارسی پیش می‌برند و باید سرعت بدهند. ما هم همه‌جانبه حمایت کنیم سریال موسی(ع) را با شیوه‌های تکنولوژی جد‌ید شروع کنند و بیش از این تعلل نکنند. تولید این سریال خیلی طول کشید‌ه و از آن زمانی که حرف آن و سناریوی مرحوم فرج‌الله سلحشور به میان آمد خیلی طول کشید‌ه است. ما این موضوع را از رؤسای صد‌اوسیما می‌خواهیم تا پایان سال، سریال موسی (ع) را کلید بزنند و د‌ر بود‌جه ۱۴۰۲ برای آن بود‌جه و بحث‌های حمایتی را خواهیم د‌اشت.»

وی همچنین گفت هر یک از سریال‌ های حضرت موسی (ع) و سلمان فارسی، ۲ هزار میلیارد بودجه می‌ خواهند، یعنی برای ساخت این ۲ سریال الف ویژه قرار است ۴ هزار میلیارد تومان هزینه شود.

بعد از آن، جواد نیک‌ بین، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز در گفتگویی با خبرگزاری تسنیم در تأیید صحبت‌ های میرتاج‌ الدینی اعلام کرد ساخت این ۲ سریال برای آن ها اهمیت ویژه‌ای دارد و باید به جریان بیفتند.

نیک‌ بین توضیح داد: «مطمئناً به سرانجام رسیدن این سریال برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است. باید این نوع کارها هرچه زودتر سر و سامان بگیرند.»

در ادامه ی این بحث، وبسایت خبرآنلاین در مطلبی توضیح داد که ۵ سال پیش میزان بودجه ی اولیه ی سریال حضرت موسی (ع) ۲۵۰ میلیارد تومان برآورد شده بود که همان زمان هم با این حجم بودجه مخالفت‌ هایی صورت گرفت. و حالا بعد از ۵ سال، برآورد این سریال از ۲۰۰ میلیارد به ۲ هزار میلیارد تومان رسیده و ۱۰ برابر شده است، در حالی که تولید آن هنوز آغاز نشده و از آنجایی که تجربه های پیشین نشان داده در کمترین حالت، هزینه ی نهایی یک سریال الف ویژه، ۳ برابر برآورد اولیه است، خبرآنلاین هزینه ی نهایی تولید سریال حضرت موسی (ع) را رقمی نزدیک به ۱۰ هزار میلیارد تومان تخمین زد.

این رقم به قدری بحث‌ برانگیز شد که به عنوان رقم اصلی بودجه ی لازم برای سریال حضرت موسی (ع) در فضای مجازی مطرح شد و حتی بسیاری آن را با بودجه ی سریال‌ های بیگ پروداکشنی همچون «بازی تاج و تخت» در مختصات بین‌ المللی مقایسه کردند که این بودجه حتی می‌ تواند از هزینه ی فصل آخر این سریال هم بیشتر باشد.

پس از بالا گرفتن بحث ها و انتقادات درباره ی بودجه ی ساخت سریال حضرت موسی (ع)، محمود رضوی، تهیه کننده ی این پروژه، با انتشار توییتی به‌ صورت تلویحی این رقم را تکذیب کرد.‌

رضوی در توییتر خود نوشت:

حاکمی مردی را به هزار ضربه شلاق محکوم کرد. مرد گفت: ای حاکم، یا شلاق نخورده‌ای یا هزار نمیدانی چقدر است!

‌حالا داستان همین است یا سریال نساختید یا ۱۰ هزار میلیارد نمیدانید چقدر است!

‌شما که میخواستید دروغ بگید لااقل ۱۰ هزار میلیارد دلار میگفتید که باکلاس باشه و بتونید فحش آبدارتر بدید!

با این حال، طی روزهای گذشته موضوع تخصیص بودجه های سنگین به چند سریال در شرایط اقتصادی حال حاضر کشور از سوی بسیاری مورد انتقاد گرفته است.

کیوان کثیریان، منتقد سینما در همین رابطه نوشته است:

نمی‌دانم درباره‌ی خبر اختصاص هزاران میلیارد تومان برای ساخت سریال «موسی» (ع) به کارگردانیِ ابراهیم حاتمی‌کیا چه می‌شود گفت. در شرایط بغرنج اقتصادی و اجتماعی مردمی که از تهیه‌ی مایحتاج اولیه زندگی خود ناتوانند و در اوضاع ناامید کننده و بلاتکلیف سینما و فرهنگ که هیچ سینماگر و هنرمند مستقلی قادر به کارکردن نیست، هزینه کردن هزاران میلیارد تومان برای یک سریال چه معنایی دارد؟

در شرایطی که کشور در سخت‌ترین وضعیت اقتصادی خود -احتمالا در طول تاریخ- به سر‌می‌برد و روز به روز «فلاکت» در جامعه فراگیرتر می‌شود، در شرایطی که کسر بودجه کلان دولت در کمین جیب ملت نشسته و مالیات‌های رنگارنگ و کمرشکن انتظار مردم بی‌نوا را می‌کشند، هزینه کردن این همه پول بی‌زبان از محل بیت‌المال با کدام دلیل عقلانی و قانونی قابل توجیه است؟ این بودجه واقعا از کدام محل، تامین و پرداخت می‌شود؟ آیا رضایت مردم که علی‌الظاهر صاحبان اصلی این بودجه‌اند، لحاظ شده؟ آیا آقایان قرار است اشتباه فاحش پروژه‌ی فاجعه‌بار و شکست خورده‌ی مجید مجیدی – محمد رسول‌الله (ص)- را در ابعاد بزرگتر تکرار کنند؟ فیلمی که با بودجه نجومی‌اش، نه در اکران داخلی موفق بود و نه در ابعاد بین‌المللی، به کوچکترین توفیقی دست یافت. آیا این پروژه، اهداف سیاسی را دنبال می‌کند و برای مبارزه با اسرائیل طراحی شده؟ اگر اینطور است آیا اساسا به این فکر شده که محل ارائه و پخش چنین پروژه عظیمی کجاست؟ در تلویزیون خودمان؟ که چه کسی تماشا کند؟ هدف از صرف اینهمه وقت و سرمایه برای این پروژه چیست؟ ارزش افزوده آن کدام است؟ و قرار است چه نتیجه‌ای داشته باشد و چه منافعی عاید چه کسانی یا چه گروهی شود؟ و به راستی آیا این سوالات، گمانه‌ی مشکوک بودن این پروژه را تقویت نمی‌کند؟

اصلا یک سوال کلیدی! چرا ساختن سریال «موسی» (ع) برای جمهوری اسلامی اینقدر مهم است ولی مثلا ساخت سریال حضرت عیسی (ع) یا حضرت ابراهیم (ع) اینقدر اهمیت ندارد؟ این اهمیت از چه روست که پس از گذشت سال‌ها با تغییر سه کارگردان(سلحشور، شورجه، حاتمی‌کیا)، آقایان هنوز بی‌خیال «موسی» نشده‌اند؟ این اهمیت از چه روست که هزاران میلیارد تومان می‌ارزد؟ دقت کنید؛ هزاران- میلیارد- تومان.

نمی‌دانم این علاقه شدید برای تصویر کردنِ داستان‌های قوم بنی اسرائیل از کجا سرچشمه می‌گیرد(حضرت سلیمان، مردان آنجلس، یوسف پیامبر، موسی و…) ولی امیدوارم مسئولان تلویزیون، کارگردان و تهیه کننده سریال موسی (ع) توضیحات متقاعد کننده‌ای برای اقناع افکار عمومی داشته باشند، گرچه گمان نمی‌کنم هیچ مسئولی در این کشور نیازی به پاسخگویی در هیچ‌ موردی احساس کند.

منبع: روزیاتو

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر