کد خبر: 7327
A
فاطمه ذوالقدر در گفت و گو با دیده بان ایران:

شرایط بد اجتماعی؛ زنان کارتن خواب را افزایش داده است/۸۰ درصد کارتن خواب‌ها معتاد هستند

فاطمه ذوالقدر با اشاره به اینکه مشکل زنان کارتن خواب با جمع آوری مقطعی حل نمی‌شود، گفت: اکثر کارتن خواب‌ها معتاد هستند لازم است پس از جمع آوری با فرستادن آن‌ها به مراکز ترک اعتیاد، با آموزش زمینه‌های اشتغال آن‌ها را هم فراهم کنند.

شرایط بد اجتماعی؛ زنان کارتن خواب را افزایش داده است/۸۰ درصد کارتن خواب‌ها معتاد هستند

فاطمه ذوالقدر در گفت و گو با دیده بان ایران، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و عضو هیئت رییسه کمسیون فرهنگی درباره وضعیت کارتن خواب‌ها و اینکه عامل اصلی کارتن خوابی باید آسیب‌شناسی شود، به خبرنگار اجتماعی پایگاه تحلیلی خبری دیده‌بان ایران گفت: اگر واقعا قصد ما این باشد که مشکل کارتن خوابی را که افراد بی‌سرپناه با آن مواجه هستند را از بین ببریم، باید برای افراد کارتن خواب شرایط زندگی را فراهم کنیم و مسکن، فقر، بیکاری و تورم در جامعه را حل کنیم که تعداد کارتن‌ خواب‌ها هر روزه افزایش پیدا نکند. 

هشدار در مورد معضل بیکاری و افزایش کارتن خوابی

ذوالقدر معضل بیکاری را مهم‌ترین عامل افزایش کارتن خوابی دانست و گفت: معضل بیکاری مهم‌ترین عامل افزایش کارتن‌خوابی است وهمچنین عوامل اقتصادی در بالا رفتن تعداد کارتن‌خواب‌ها و به ویژه در قشر زنان؛ مهم‌ترین نقش را ایفا می‌کند و یکی از اصلی ترین عوامل تشدید این پدیده، فقر و مشکلات اقتصادی است، اما تنها عامل این نیست. در میان کارتن خواب‌ها، بیماران روانی که از خانواده‌ها طرد شده‌اند و یا معتادان هم وجود دارند که می‌توان دختران فراری را هم به این موارد اضافه کرد؛ دخترانی که بعد از فرار، جایی برای رفتن ندارند و در خیابان‌ها مانده‌اند «برخی از این افراد هم نتیجه مهاجرت‌هایی هستند که به سودای داشتن زندگی بهتر به تهران آمده‌اند و حالا چون سر پناهی برای زندگی ندارند و کسی در شهر و دیار خودشان هم پذیرایشان نیست، بی‌پناه در گوشه کنار خیابان‌ها مانده‌اند و به اصطلاح کارتن خواب شده‌اند. 

گره کارتن خواب‌ها چگونه باز می‌شود؟ 

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه آسیب‌های اجتماعی مشکلی بین بخشی است که باید با تحقق مدیریت واحد شهری حل شود، خاطر نشان کرد: آسیب‌های اجتماعی مانند معتادان، متکدیان، کودکان کار و... که رفع آن نیازمند همکاری مشترک میان قوه قضائیه، شهرداری، کمیته امداد، وزارت رفاه و... است و با تلاش یک نهاد حل نمی‌شود، اگر هم برنامه‌ای توسط یک مجموعه انجام شود، مُسکنی مقطعی برای این بیمار در حال دست و پا زدن است که می‌تواند چند روزی آن را آرام کند و باید برای حل این آسیب اجتماعی از پایه و اساس راه حلی اندیشید. 

وی با اشاره به اینکه در زمینه لزوم همکاری قوای مقننه و قضائیه برای فراهم کردن زیرساخت‌های قانونی لازم باید توجه داشته باشیم، تصریح کرد: متاسفانه در حال حاضر در این موضوع دارای خلاء قانونی هستیم و باید به جهتی حرکت کنیم که حمایت از کارتن‌خواب‌های شهر و زنان و مردان بی‌سرپناه پایتخت، باعث وارد آمدن آسیب به تولیت حامیان آن‌ها نیز نشود. 

این عضو هیئت رییسه کمیسیون فرهنگی عوامل موثر در افزایش زنان کارتن خواب را اینگونه بیان کرد و گفت: تنها عوامل اجتماعی شکل دهنده پدیده کارتن خوابی نیست. اگر بخواهیم این پدیده را طبقه بندی کنیم یک دسته را عوامل فردی در نظر می‌گیریم و دسته بعدی را عوامل ساختاری، که انسان‌ها را از وضعیت معمول خارج کرده و به وضعیت بی‌سرپناهی می‌رساند. 

ذوالقدر افزود: در عوامل فردی بحث اختلالات روانی مطرح می‌شود اما جالب این است که به نظر می‌رسد در کشورهای دیگر هم، رویکرد از عوامل فردی بیشتر به سمت عوامل اجتماعی کشیده شده است. در بحث عوامل اجتماعی یکی از مهم‌ترین مسائلی که وجود دارد نداشتن سرپناه و امکانات اولیه زندگی است. عوامل مختلف اجتماعی می‌تواند در به وجود آمدن این مشکل نقش داشته باشد. این عوامل قطعاً با سیاستگذاری‌های کلی اجتماعی هم در ارتباط هستند. 

شرایط بد اجتماعی؛ کارتن خوابی را افزایش می‌دهد

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه پدیده کارتن خوابی زمانی شکل می‌گیرد که افراد آسیب پذیر مانند خانواده‌های کم درآمد، افراد مبتلا به ناتوانی‌های جسمی و روانی مزمن در شرایط بد اجتماعی مانند مواجهه با شدت گرفتن بیکاری یا گرانی توان حداقلی خود در حل مشکلات را از دست بدهند، اظهارکرد: به سرعت افراد آسیب دیده تغییر شکل و هویت می‌دهند و نمی‌توانند حداقل امکانات را تامین کنند پس شرایط بد اقتصادی جامعه، رشد بیکاری و کاهش درآمد خانواده‌ها می‌تواند منجر به حاشیه کشیدن افراد می‌شود.

ذوالقدر در خصوص ارتباط با عوامل فردی اذعان داشت: می‌توان مشکلات خانوادگی را هم در این زمینه در نظر گرفت. بسیاری از مسائل درون خانواده‌ها مثل خشونت‌های خانوادگی می‌تواند به خروج زنان و کودکان از خانه و در صورت قطع یا فقدان حمایت‌های خانوادگی و اجتماعی به بی‌سرپناهی آن‌ها منجر شود. در مورد کودکان هم وضع به همین منوال است. 

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: مسائل و مشکلات فرهنگی، تهاجم فرهنگی، طلاق، مشکلات اقتصادی را از عوامل گرایش زنان به سمت مواد مخدر و کارتن خوابی است. 

۸۰ درصد کارتن خواب‌ها معتاد هستند

به گفته او، آمار‌ها نشان می‌دهد که ۸۰ درصد از کارتن خواب‌ها معتاد هستند و در واقع علت بی‌خانمان شدن این افراد‌‌ همان اعتیاد بوده است. فقر، اختلافات و مشکلات خانوادگی از دیگر عوامل شایع در بی‌خانمان شدن این افراد است. 

کارتن خواب نیاز به محیط‌هایی امن برای‌‌ رها شدن دارند

عضو هیئت رییسه کمیسیون فرهنگی در خصوص ضرورت ساماندهی زنان کارتن خواب‌ها، گفت: برای سهولت در ساماندهی این قشر، وزارت کشور، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، آموزش و پرورش، نیروی انتظامی، سازمان بهزیستی و شهرداری همکاری لازم را داشته باشند. 

مسئولان برای زنان معتاد راه حلی پیدا کنند

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه مشکل زنان کارتن خواب با جمع آوری مقطعی حل نمی‌شود، چون اکثر کارتن خواب‌ها معتاد هستند لازم است پس از جمع آوری با فرستادن آن‌ها به مراکز ترک اعتیاد، با آموزش زمینه‌های اشتغال آن‌ها را فراهم کنند، افزود: متاسفانه چون مسئولان ذی ربط یک برنامه بلندمدت برای ساماندهی این قشرندارند لذا با برنامه کوتاه مدت و مقطعی این افراد را جمع آوری و بعد از چند روز دوباره در سطح شهر‌‌ رها می‌کنند. 

ذوالقدر ادامه داد: معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به عنوان یک نهاد دولتی که درحوزه زنان فعال است می‌تواند پیگیری‌های لازم در این زمینه را انجام دهد تا سازمان‌هایی که وظیفه ساماندهی زنان کارتن خواب را برعهده دارند وظیفه خود را به درستی انجام دهند. 

به گفته ذوالقدر، کارتن خواب نیاز به محیط‌هایی امن برای‌‌ رها شدن دارد، لذا مسئولان ذی ربط باید به صورت جدی و با همکاری مسئولان، مشکلات زنان کارتن خواب را برطرف کنند.

گزارش: نوگل تاج دوزیان

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر