چگونه آب اهواز در گرد و غبار دو روز گذشته قطع شد؟ / توضیحات استاندار خوزستان درباره آنچه در دو روز گذشته در اهواز رخ داد/ هشدار قطع برق اهواز با هر بار وقوع گرد و غبار شدید
مدیرعامل آبفا اهواز با بیان اینکه تصفیهخانه شماره 2 اهواز فاقد برق اضطراری است، گفت: بروز هر گونه مشکل در این تصفیهخانه به تنهایی موجب ایجاد بحران در شهر میشود و بنابراین باید تامین برق اضطراری این تصفیهخانه پیگیری شود.
دیده بان ایران: غلامرضا براتی مدیرعامل آبفا اهواز در جلسه ستاد مدیریت بحران که امروز (10 بهمن ماه) در استانداری خوزستان برگزار شد، اظهار کرد: ساعت 3:30 بامداد شنبه(9 بهمن ماه) برق تصفیهخانههای اهواز و به تبع آن کل شهرهای اهواز، باوی، کارون و حمیدیه، ملاثانی و شیبان قطع شد، این اتفاق خیلی ناگهانی رخ داد و برای اولین بار بود که با این مشکل در چنین سطحی مواجه شدیم.
وی تصریح کرد: تصفیهخانه شرق اهواز 8 مگاوات مصرف برق دارد و از سنوات گذشته با توجه به تجاربی که داشتیم، پیگیر راهاندازی نیروگاه گازی برای تامین برق این تصفیهخانه بودیم. در زمان بروز حوادث و اتفاقاتی مشابه پدیده ریزگردهای روز جمعه که موجب قطع برق تصفیهخانه شماره 2 میشد، ستاد بحران به این نتیجه رسید که از دو فیدر یا خط جداگانه، برق این تصفیهخانه را تامین کند تا در صورت قطع یک خط، از طریق یک خط دیگر برقرسانی به تصفیهخانه شماره 2 انجام شود.
وی ادامه داد: اما وقوع پدیده ریزگرد در روز جمعه و به دنبال آن قطع برق کل شهر نشان داد که حتی برقرسانی از دو خط جداگانه به این تصفیهخانه نمیتواند در شرایط اضطراری برق تصفیهخانه را تامین کند. اگر باز هم اتفاقی مشابه پدیده ریزگردهای روز جمعه هفته گذشته رخ دهد، باز هم در تصفیهخانه شماره 2 با شرایطی که در دو روز گذشته داشتیم، مواجه خواهیم شد زیرا این تصفیهخانه فاقدبرق اضطراری است.
مدیرعامل آبفا اهواز بیان کرد: ساعت 11:30 روز گذشته تصفیهخانه شماره 1 با ظرفیت کامل وارد مدار شد و همزمان با آن نیروهای آبفا اقدام به آبرسانی به برخی مناطق و مراکز مانند بیمارستانها و پادگانها از طریق تانکر کرد و در برخی مناطق نیز آب بستهبندی توزیع شد.
براتی گفت: تصفیهخانه شماره 2، آب مورد نیاز 60 درصد اهواز را تامین میکند بنابراین بروز هر گونه مشکل برای این تصفیهخانه به تنهایی موجب ایجاد بحران میشود و بنابراین باید تامین برق اضطراری این تصفیهخانه با جدیت پیگری شود.
توضیحات استاندار خوزستان درباره آنچه در دو روز گذشته در اهواز رخ داد
استاندار خوزستان گفت: به نظر میرسد اقداماتی که تاکنون در زمینه مقابله با پدیده ریزگردها انجام شده، کافی نیست؛ برای مقابله با این پدیده باید به طور ویژه با دولت جهت پیگیری رفع کانونهای داخلی و خاص ریزگردها وارد مذاکره شویم.
غلامرضا شریعتی امروز (10 بهمن ماه) در حاشیه جلسه ستاد بحران خوزستان در جمع خبرنگاران در خصوص تمهیدات و برنامهها جهت مقابله با پدیده ریزگردها در استان اظهار کرد: از منابع طبیعی، محیط زیست و معاونت عمرانی استانداری خواسته شده که در زمینه رفع کانونهای گرد و غبار داخلی و در بخشهای مختلف از جمله بیابانزدایی و تثبیت شنهای روان برنامههای عملیاتی به ما ارائه دهند. در صورت ضرورت جهت اجرای این برنامهها، در جلسه هیات دولت حضور خواهم یافت و توضیحات لازم را ارایه میکنم.
وی تصریح کرد: دیروز هم آقای جهانگیری معاون اول رییس جمهور با مدیریت استان جهت پیگیری مشکلات ایجاد شده در تماس بودند. تاکنون اقداماتی که جهت رفع کانونهای داخلی صورت گرفته برای مثال وزارت نفت از طریق قرارگاه خاتم و تحت نظارت ادارهکل منابع طبیعی خوزستان در سطح 17 هزار هکتار و با اعتبار 75 میلیارد تومان اقدام به نهالکاری، مالچپاشی و تثبیت شنهای روان در استان کرده و مقرر شده که این رقم تا پایان سال به 100 میلیارد تومان برسد. همچنین وزارت نفت متعهد شده در 5 سال آینده این رقم را به 300 میلیارد تومان برساند.
شریعتی عنوان کرد: به نظر میرسد اقداماتی که در زمینه با مقابله ریزگردها تاکنون در استان خوزستان انجام شده، کافی نیست و بنابراین جهت انجام برنامهها واقداماتی در سطح وسیعتر از برخی دستگاهها خواسته شده تا برنامه عملیاتی ارائه دهند. با این حال جهت مقابله با این پدیده باید به طور ویژه با دولت جهت پیگیری رفع کانون های داخلی و خاص ریزگردها وارد مذاکره شویم.
پاسخ به انتقادات در خصوص عدم حضور استاندار در خوزستان هنگام بحران دو روز گذشته
استاندار خوزستان در پاسخ به انتقادات نسبت به عدم حضور وی در استان در شرایط ایجاد شده روزهای گذشته، عنوان کرد: من در سفری دولتی و کاری بودم؛ در غیاب من طبق حکم وزیر کشور اختیارات استاندار به آقای حسینزاده معاون سیاسی و اجتماعی استانداری تفویض شده بود و ایشان تمام اختیارات را داشتند و اقدامات را انجام میدادند؛ بنابراین عملا اینگونه نبوده که در دو روز گذشته استاندار در خوزستان حضور نداشته بلکه تنها شخص شریعتی در استان نبوده است.
شریعتی ادامه داد: اختیارات استاندار به آقای حسینزاده تفویض شده بود و آقای حسینزاده نقش استاندار را داشتند و مسائل را مدیریت میکردند. من به محض اطلاع از شرایط ایجاد شده در استان از روز جمعه دائما استان در تماس بودم و بعدازظهر جمعه به من اطلاع داند که مساله حل شده اما روز شنبه به محض آگاهی از شرایط جدید قطعی آب و برق در اهواز و برخی شهرها فورا وارد عمل شدم.
وی افزود: البته باید در نظر گرفت لهستان حدود دو ساعت و نیم با کشور ایران اختلاف زمانی دارد اما از دیروز در لهستان همه کارهای روتین را کنار گذاشتم از طریق تلفن با تمام دستگاههای ذیربط و حوزه استانداری در تماس بودم و اکنون نیز همانطور که در جلسه مشاهده کردید، اطلاعات من از تمام مدیران استان در خصوص شرایط دو روز گذشته به روزتر بود و من اطلاعاتی داشتم که برخی مسئولان نداشتند.
توضیح در خصوص عدم حضور فرماندار اهواز هنگام وقوع گرد و غبار
شریعتی در پاسخ به انتقادات نسبت به عدم حضور فرماندار اهواز در دو روز گذشته در این شهرستان، تصریح کرد: آقای ارزانی اکنون در مرخصی هستند و مشکلاتی برای آقای ارزانی ایجاد شده است که شخصا واجب دانستم که سفر خود را در لهستان نیمهکاره رها کنم و به خوزستان بازگردم اما آقای ارزانی به مشکلات خود برسند.
وی ادامه داد: در نبود آقای ارزانی، معاون سیاسی اجتماعی فرماندار یعنی آقای مظفری اختیارات فرماندار را داشتند؛ آقای ارزانی با هماهنگی از منطقه خارج شده بود اما معاون فرماندار مشکلات را دنبال میکرد، در هر صورت حضور فرماندار در چنین شرایطی در اهواز مساله خاصی را حل نمیکرد.
علت اعلام دیرهنگام تعطیلی مدارس اهواز از نگاه استاندار
استاندار خوزستان در پاسخ به انتقادات نسبت به بینظمی در اعلام تعطیلی مدارس در زمان وقوع پدیده ریزگردها نیز بیان کرد: در مدتی که روی کار آمدهام چند مرتبه شرایطی ایجاد میشد که مدارس را تعطیل میکردیم اما این تعطیلی با اطلاعرسانی به موقع اعلام میشد و از قبل به اطلاع عموم میرسید و مردم نیز مردم مطلع میشدند اما در این مدت تنها همین یک بار در روز گذشته در اعلام تعطیلی مدارس بینظمی ایجاد شد که همانطور که قبلا گفتم علت آن هم از یک سو به یک سری اطلاعات ناقص باز میگشت و از سوی دیگر باید همکاران ما زودتر و قاطعانهتر تصمیمگیری میکردند.
هشدار قطع برق اهواز با هر بار وقوع گرد و غبار شدید
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق اهواز گفت: تا زمانی که از وقوع پدیده گرد و خاک از ریشه و اساس جلوگیری نشود، جلوگیری از قطعی برق در زمان وقوع این پدیده نیز امکانپذیر نیست
یدالله حضرتی در جلسه ستاد مدیریت بحران که امروز یکشنبه (10 بهمن ماه) در استانداری خوزستان برگزار شد، اظهار کرد: از روز جمعه با وقوع پدیده گرد و غبار همراه با وزش باد با سرعت 60 کیلومتر بر ساعت در روز جمعه هفته گذشته طبیعتا شبکههای توزیع برق ما که هوایی هستند، دچار مشکلاتی شدند و برق 9 ایستگاه فوق توزیع قطع شد.
وی ادامه داد: در روز جمعه در مجموع 315 فیدر از حدود 400 فیدر ما به صورت تدریجی قطع شدند که علت آن هم وزش باد و هم گرد و غبار و به ویژه بارش نم نم باران پس از پدیده ریزگردها بود.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق اهواز تصریح کرد: در حال حاضر لایههای غلیظ از گرد و خاک بدنه بیرونی تاسیسات این شرکت را پوشانده و در صورت عدم شستوشوی مقرها و ترانسهای برق و افزایش رطوبت هوا یا بارش جزئی، باز هم مشکل قطعی برق را که دو روز گذشته در اهواز و برخی شهرهای تابعه داشتیم، تجربه خواهیم کرد.
وی عنوان کرد: نزدیک به 13 هزار دستگاه ترانسفورماتور و همچنین تجهیزات حوزه شرکت توزیع نیروی برق اهواز از حالت معمول خارج شدهاند و لایههای گرد و غبار روی این تجهیزات، حالت عایقمانند به خود گرفتهاند. این وضعیت مافوق تصور است و در حال اندازهگیری وضعیت آلودگی این تجهیزات هستیم.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق اهواز ادامه داد: به هر حال توانستیم روز جمعه شرایط را عادی کنیم و ساعت 21 جمعه شب، وضعیت برق در تقریبا تمام مناطق اهواز و شهرستانهای تابعه عادی شد. روز گذشته(شنبه) حجم عملیات کمتر بود زیرا بارشها در شرق اهواز بیشتر بود و تا حدودی خطوط برق را از گرد و غبار شستوشو داد و به این علت ایستگاههای برق در شرق اهواز مصون از مشکلات قطعی برق بود و قطعی برق تنها در ایستگاههای غرب اهواز رخ داد.
حضرتی اظهار کرد: روز گذشته به علت اینکه ایستگاههای اصلی برق از مدار خارج بود، عملا نمیتوانستیم هیچ کاری انجام دهیم و باید منتظر وصل برق ایستگاههای فوق توزیع میشدیم تا در نهایت قادر به وصل برق سایر خطوط و شبکههای شویم. اولین ایستگاهی که وارد مدار شد ایستگاه مهزیار و در ساعت 11:30 صبح بود. با وارد مدار شدن ایستگاههای فوق توزیع، برق خطوط ما نیز وصل شد.
وی ادامه داد: تا زمانی که پدیده گرد و خاک با شدت و غلظتی مانند آنچه که در روز جمعه شاهد بودیم، رخ دهد و در مدت یک ساعت غلظت گرد و غبار از 100 میکروگرم در مترمکعب به 10 هزار میکروگرم در متر مکعب برسد، ما واقعا نمیتوانیم کاری انجام دهیم زیرا عملا این پدیده کل تجهیزات و شبکه برق شرکت را میپوشاند.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق اهواز با اشاره به روزرسانی تجهیزات این شرکت در سالهای اخیر گفت: امروزه با معضل ریزگردها شاهد پدیدهای هستیم که اصلا و ابدا در هیچ جای دیگری نبوده است؛ با امکانات امروز و استانداردهای کنونی اگر مشکل ریزگردها از ریشه حل نشود، جلوگیری از قطعی برق در زمان وقوع این پدیده امکانپذیر نیست. بنابراین راهکاری برای جلوگیری از قطعی برق در زمان وقوع این پدیده وجود ندارد مگر از اساس و ریشه از وقوع پدیده ریزگردها جلوگیری کنیم.
حضرتی با اشاره به پیشبینیهای هواشناسی مبنی بر بارش جزئی در روزهای سهشنبه و چهارشنبه هفته جاری در اهواز تصریح کرد: در صورت تحقق این پیشبینی، شستوشوی 13 هزار دستگاه ترانسفورماتور باید انجام شود و نمیدانم اینکار واقعا شدنی است یا نه؟ اگر بنا به بارش نم نم باران باشد راهی به جز قطع کلیه خطوط یکپارچه برق و وصل مجدد این خطوط پس از پایان بارشها نداریم.
منبع: ایسنا