مسعود پزشکیان: ما از اول انقلاب یاد گرفتیم که بجای اینکه مشکلات را پیدا کنیم دنبال مقصر میگردیم/ زمین که سفت میشود کشاورزها باهم دعوا میکنند
پزشکیان در واکنش به زمزمهها دربارهی تعویض وزیر نیز میگوید: «این کاری مسخره است که در روندی که وزیر گرفتار است و دارد کار میکند، چون یک معاون خوشش نمیآید وزیر عوض کنند. معاون اگر خوشش نمیآید میرود و معاونی دیگر میآید، بخاطر معاون که وزیر عوض نمیکنند. کسانی هم که این حرفها را میزنند همان نگاه معاونت محترم را دارند.
به گزارش دیده بان ایران؛ پزشکیان درمورد اختلافات رسانهای شده در وزارت بهداشت گفت: «کار درستی نبود و باید اگر مشکلی هم بود در داخل سیستم حل میکردند. اینکه معاونی نامهای به وزیر بنویسد و بعد پخش شود از نظر من کاری سنجیده نبوده است و اگر مشکل و مسئلهای وجود داشته بهتر بود بین خودشان حلش میکردند، ولی اینکه این مسئله را رسانهای کنند و به این شکل در فضای مجازی بپیچد، یک مقدار از نظر من دور از منطق است.»
این نماینده مجلس دربارهی صحبتهای وزیر درمورد دقیق نبودن پیشبینیهایی که به دستش میرسیده گفت: مشکلی که ما با تحقیقات در داخل داریم این است که بیشتر علمی و کلینیکال و بحثهایی در کلان قضیه است. اما مشکلاتی که الان با کرونا بوجود آمده است ایجاب میکند روند کار و ترند بیماری و نحوهی برخورد با آن ارزیابی شود؛ ما در این رابطه خیلی کم تحقیق میکنیم و یا اگر هم تحقیق میکنیم روی اینکه دارو پیدا کنیم و دارویی کشف کنیم است. اما اینکه بررسی کنیم چگونه از این بیماری پیشگیری کنیم و نگذاریم تا این حد شایع شود مطالعات کمی کردیم و مهارت کمی هم در این رابطه درایم. آنچه که مشکل ما را حل میکند اتفاقا همین مطالعات پیشگیرانه است. تحقیقاتی که میکنیم باید براساس نیاز مدیران، مشکلات داخل مملکت و پاسخگوی گرفتاریهایمان باشد. الان بیش از ۹۰ درصد تحقیقات ما -شاید هم بیشتر- روی طاقچهها خاک میخورند. محققین خودشان زحمت میکشند و مدیر هم برای خود کاری دیگر میکند. اینکه این دو کنار هم قرار گیرند و برای حل مشکل کاری کنند خیلی کم پیش میآید. به همین خاطر ما موانع زیادی در این زمینه برای حل مشکلات در بهداشت و درمان یا حتی باقی قضایای مدیریت کشور داریم. اگر مشکلی داریم محقق ما باید تلاش کند که پاسخ آن مشکل را پیدا کند، باید با مدیر ما هماهنگ باشد و از مدیریت بخواهد کمک کند، اینها بحثهایی که است همراه با تحقیقات در کل دنیا مطرح است.»
او در پاسخ به اینکه «آیا با وضعیت فعلی واقعا میتوان مقصریابی کرد که مشکل از موسسات پژوهشی و معاونت تحقیقات است و یا از روسا و وزیر؟» گفت: «مقصریابی که کاری درست نیست، ساختارها ایراد دارد، اینکه بگویید وزیر مقصر است، معاون مقصر یا مدیر مقصر است بنظرم اصلا نگاه درستی نیست. ما از اول انقلاب یاد گرفتیم که بجای اینکه مشکلات را پیدا کنیم دنبال مقصر میگردیم و برای همین هم هیچوقت نتوانستیم مشکلات را حل کنیم یا خیلی کم توانستیم حل کنیم. به همین خاطر بنظرم باید دنبال راه حل مشکل گشت تا یافتن مقصر.»
وزیر بهداشت دولت اصلاحات در پاسخ به اینکه نظرش در مورد عملکرد وزیر بهداشت فعلی در ماجرای کرونا چیست، گفت: «به هرحال وزیر الان گرفتار این بیماری است که احتمالا قبلا به او عدد و رقمی داده بودند -جزییاتش را نمیدانم- اما این روند آنگونه که پیشبینی شده و به او گفته شده بود پیش نرفت و به گونهای دیگر شکل گرفت. خب اصولا این کارهایی که انجام میگیرد باید براساس آن دادهها درست از آب درمیآمد که چنین نشد، وزیر هم گلایه کرده. حال آقای دکتر ملکزاده هم این را کلی در نظر گرفته و آن را به خود نسبت داده؛ البته تصور من این است. چون این گرفتاری در تحقیقات ما وجود دارد. کاری که دکتر ملکزاده و یا تیمشان میکردند را نباید بیارزش جلوه داد اما آن مشکلی هم که وزیر دارد غیر از این مشکلی است که اینها دارند. تحقیقاتی که اینها الان انجام میدهند پاسخ آن مشکل در مدیریت را نمیدهد؛ وزیر هم گلایه کرده که تحقیقات پاسخ مشکل من را نمیدهد و اینها هم خیال کردهاند که وزیر تمام زحمات آنها را نادیده گرفته و بعد هم طرح کردهاند که وزیر با تحقیقات مشکل دارد و از این حرفها؛ درصورتیکه بنظر من چنین نیست.
باید با خودشان نشست و حرف زد اما همدیگر را مقصر دانستن یک مقدار برداشت نامناسب از همدیگر است و سوأتفاهم است. اینکه مشکلات فیمابین را رسانهای کنیم که شما با تحقیقات مشکل دارید یا از آنطرف وزیر تصور دیگری داشته باشد، میتوانستند کار را جور دیگری انجام دهند.
آنچه مشخص است تاکنون پاسخ مشخصی درمورداینکه ما باید چگونه با کرونا برخورد میکردیم نبوده و نتیجهی آن همین است که دوباره به قرنطینه بازگشتیم، شاید همان روز اول باید اینکار را میکردیم. اگر روز اول با قاطعیت برخورد میکردیم به اینجا نمیرسید . ولی الان میبینید کرونا به جایی رسیده که مشکلات اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و سیاسی را با خود آورده است.»
پزشکیان در واکنش به زمزمهها دربارهی تعویض وزیر نیز میگوید: «این کاری مسخره است که در روندی که وزیر گرفتار است و دارد کار میکند، چون یک معاون خوشش نمیآید وزیر عوض کنند. معاون اگر خوشش نمیآید میرود و معاونی دیگر میآید، بخاطر معاون که وزیر عوض نمیکنند. کسانی هم که این حرفها را میزنند همان نگاه معاونت محترم را دارند. معاونت یک برداشتی داشته -درست یا غلط- باید از وزیر پرسید، خود دکتر ملکزاده هم محققی زحمتکش و آدمی علمی و کارشناس است، اما آنچه که ما الان در تحقیقات این مملکت نیاز داریم این است که به ما بگوید با این بیماری چه باید کرد؛ ولی محققین ما به این جواب نمیدهند.
الان نهایت کاری که در این قالب انجام میگیرد -که آن هم کار باارزشی است- این است که دنبال درمان این بیماری هستند؛ ما هیچوقت نمیگوییم که این کار خوب نیست، خیلی باارزش است، اما آنچه که با ارزش است پیشگیری از بیماری است، پیشگیری از پخش آن است؛ نه اینکه بگذاریم بیماری پخش شود بعد یک دارویی پیدا کنیم. همان کاری که الان در آمریکا دارند میکنند. آمریکا بیشترین صدمه را از این شیوه دیده. اما چین بالعکس او کاری کرده که الان هم بیماری نیست و هم در پی داروست تا آن را بفروشد. کدام یک بهتر است؟ اول جلوگیری از اینکه بیمار شوند و بعد هم توانمندی در قبال اینکه اگر بیمار شدند چه باید کرد.»
این نمایندهی مجلس دربارهی اینکه «جمعبندی مجلس چیست و آیا ممکن است به سمت استیضاح وزیر بروند یا خیر؟» گفت: «اصلا تصور اینکه مجلس در این اوضاع و احوال بیاید و وزیر استیضاح کند هیچ محلی از اعراب ندارد. من کل مجلس نیستم و تنها یک نمایندهام. هر نماینده نظر خود را دارد و باید با دیگران هم حرف بزنید، اما بنظر من در چنین وضعیتی هرگونه اختلافی اشتباه است. وزیر هم از صبح تا شب درگیر است، حالا که درگیر است که بنا نیست بیاییم وزیر را محکوم کنیم که «آقا! چرا اینگونه حرف زدی؟» چه کسی الان در خط مقدم مبارزه با کروناست؟ مراکز تحقیقاتی و کارهایی که آقای دکتر ملکزاده فرمودند در آزمایشگاهها شکل میگیرد؟! یا آنهاکه باید الان پیشگیری کنند؟! یا همهشان؟ هرکسی به اندازه خودش سهمی دارد دیگر و هرکس هم باید در قبال سهم خود پاداشش را بگیرد، ولی اینکه بیاییم تصور کنیم ما بهترینیم، غلط است؛ یا اینکه تصور کنیم چون این اتفاقات رخ داده پس باید یکی برود هم بنظرم درست نیست. هم آقای دکتر ملک زاده باید بماند و کارش را انجام دهد و هم آقای دکتر نمکی. این اختلافی هم که از نظر من سوءتقاهم است را بنشینند و باهم حل کنند؛ نه اینکه آن را رسانهای کنند. کجای دنیا میآیند مسائل اینچنینی را بخاطر اینکه وزیری حرفی زده رسانهای میکنند؟ آنهم معاون آن وزیر. بنظر من میتوانستند این مسئله را جوری دیگر حل کنند.»
پزشکیان در پایان در پاسخ به اینکه «آیا حال رسانهای شدن این موارد تصور تشتت در نظام بهداشت را بوجود نمیآرود؟»، گفت: «ما ترکها ضربالمثلی داریم و میگوییم زمین که سفت میشود کشاورزها باهم دعوا میکنند؛ یعنی زمین را نمیشود شخم زد و آنها بهم گیر میدهند. مشکل سختی کاری است که ما با آن مواجهیم و از یک طرف باید به آن جواب داد و پاسخی داده نمیشود و از طرف دیگر هم اینها بجای اینکه باهم کمک کنند این مباحث را طرح میکنند.»
منبع: انصاف نیوز