کد خبر: 95899
A

هاشمی‌طبا: مذاکره نوعی بده بستان است و باید به تفاهم رسید/ اصولگرایان معنی مذاکره را نمی دانند

هاشمی طبا گفت: هیچ فرقی ندارد که چه کسی مذاکره می‌کند. اصولگرا‌ها فعلا از شرط و شروط حرف می‌زنند، اما متوجه نیستند که مذاکره یعنی چه. مذاکره یک بده بستان است.

هاشمی‌طبا: مذاکره نوعی بده بستان است و باید به تفاهم رسید/ اصولگرایان معنی مذاکره را نمی دانند

به گزارش دیده بان ایران؛ اگرچه برخی از فعالان سیاسی به خصوص در جبهه اصولگرایی از ماه‌ها قبل بر این گزاره تاکید داشتند که نتیجه انتخابات در ایالات متحده آمریکا هیچ تاثیری در فضای سیاسی و انتخابات ایران ندارد، شاهدیم که پیروزی بایدن و روی کار آمدن دموکرات‌ها چطور در حال و هوای سیاست ورزی در ایران اثرگذاشته است. این طور که به نظر می‌رسد این بار هم «مذاکره» البته در چارچوب و برای احیای برجام به محور اصلی و یا حداقل یکی از محور‌های اصلی در انتخابات ریاست جمهوری تبدیل خواهد شد.
وجه تمایز این نقش محوری با آنچه در انتخابات‌های ۹۶ و ۹۲ دیدیم، اما آن است که قرار نیست دوقطبی سازش و مقاومت تشکیل شود و این بار رقابت بر سر این است که کدام جریان مذاکره کننده بهتری است. شاهد این مدعا اظهارات برخی اصولگرایان در روز‌های اخیر است. مثلا سخنان حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب موئتلفه که پیش از همه به اهمیت ویژگی‌های مذاکره کننده اشاره کرد. مثال دیگر نیز حرف‌های دیروز مجتبی ذوالنوری نماینده نزدیک به پایداری است که قسم حضرت عباس می‌خورد کسی مخالف رفع تحریم نیست. بیان سخنانی از این دست در روز‌های گذشته کم نبوده و حاکی از آن است جریان اصولگرا نیز در شرایط کنونی اصل مذاکره برجامی و اهمیت احیای این توافق بین المللی را منکر نیست.
حال باید منتظر ماند و دید که کدام یک از دو جریان می‌توانند مردم را متقاعد کنند که مذاکره کننده بهتری هستند. رقابت در این خصوص قطعا دیدنی و جالب است، زیرا اصولگرایان با اشاره به سرنوشت برجام بعد از روی کار آمدن ترامپ، جریان رقیب را ناکام در این عرصه و وضعیت کنونی را ناشی از بی‌تدبیری آنان در امر مذاکره می‌دانند. جریان اصلاح‌طلب نیز با اشاره به پیش‌شرط‌های اصولگرایان و البته پیش‌شرط‌های طرف آمریکایی معتقد هستند که اصولگرایان حتی اگر از مذاکره دم بزنند هم در عمل گامی برنخواهند داشت.
این در حالی است که بسیاری از کارشناسان و فعالان سیاسی نظر دیگری دارند. مثلا سید مصطفی هاشمی طبا فعال سیاسی اصلاح‌طلب بر این باور است که هیچ کدام از دو جریان در این زمینه موفق نخواهند بود.
وی گفت: «فکر نمی‌کنم هیچ جریانی به صورت صریح مذاکره مستقیم با امریکا را مطرح کند، چون هر دو در قالب برجام بحث می‌کنند. درباره انجام مذاکرات برجامی، اما هر دو جریان اصلاح‌طلب و اصولگرا مدعی هستند. دیدیم که آقای ترقی گفت آن‌ها بد مذاکره می‌کنند، اما ما خوب مذاکره می‌کنیم».
هاشمی‌طبا درباره اثرگذاری سخنان مبتنی بر مذاکره هر کدام از جریان‌ها در دیدگاه افکار عمومی نیز گفت: «به نظر من هیچ‌کدام موفق نخواهند بود و مردم متقاعد نمی‌شوند. گوش مردم به این حرف‌ها بدهکار نیست. این‌ها حرف‌های خودشان را می‌زنند و می‌روند. تکلیف انتخابات نیز روشن است، اگر همه شرکت کنند کاندیدای اصلاح‌طلبان پیروز می‌شود، اما اگر مثل انتخابات مجلسی یازدهم مشارکت کم باشد، اصولگر‌ها پیروز می‌شوند.»
هاشمی‌طبا درباره اینکه به عهده گرفتن مذاکرات برجامی احتمالی توسط اصلاح‌طلبان یا اصولگرایان چه تاثیری در سرنوشت مذاکره دارد، نیز گفت: «هیچ تاثیری ندارد که چه کسی مذاکره می‌کند. اصولگرا‌ها فعلا از شرط و شروط حرف می‌زنند، اما کسانی که این حرف‌ها را می‌زنند متوجه نیستند که مذاکره یعنی چه. مذاکره یک بده بستان است. یعنی همین که وارد شده باید آمادگی بده بستان داشته باشی».
وی با اشاره به اینکه «هر تیم مذاکره کننده‌ای که وارد مذاکرات برجامی شود می‌خواهد که غائله را به نحوی ختم به خیر کند و به توافق برسد» گفت: «بنابراین الان می‌گویند که این شرط را داریم و چنان می‌کنیم و ...، اما وقتی وارد فضای مذاکره شوند، وضعیت فرق می‌کند و هر کسی که مسئول مذاکره باشد دنبال آن است به نتیجه برسد. الان همه به آمریکایی‌ها فحش می‌دهند، اما وقتی رو‌به‌روی چهارتا نماینده آمریکا بنشینند حرف‌های دیگری می‌زنند، چون می‌دانند که حرف‌های فعلی خریدار ندارد و آنان را به نتیجه نمی‌رساند».
این کارشناس مسائل سیاسی با تاکید بر اینکه «خیلی از حرف‌های فعلی در صورتی که سیاست‌های کلی کشور مبتنی بر مذاکره برجامی باشد، کنار خواهد رفت» گفت: «این طور نیست که طرف مقابل چوب خشک باشد و هرچه ما گفتیم عمل کنند. مذاکره یک بده بستان است و باید به تفاهم رسید».
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه «اگر مذاکره هم نمی‌تواند موجب افزایش مشارکت شده به انتخابات پیش رو شور بدهد، چه چیزی می‌تواند؟» گفت: «به نظر من هیچی. اصولگرا‌ها یک سری حرف‌ها می‌زنند و یک سری طرفدار هم دارند. الان هم، چون مشکلاتی وجود دارد و آن‌ها از موضع انتقاد وارد می‌شوند، دست بالا را دارند و گروه طرفداران آنان به هرحال در انتخابات مشارکت می‌کنند. یعنی اگر هیچ حرفی هم نزنند و برنامه‌ای هم نداشته باشند با همین انتقادات از وضع موجود طرفداران خود را پای صندوق خواهند آورد. اصلاح‌طلبان، اما هیچ جوری نمی‌تواند نظر مردم را جلب کنند. مگر آنکه یک برنامه درست حسابی تهیه کرده و صادقانه با مردم در میان بگذارند و تبعات آن را هم بگویند».
هاشمی طبا تاکید کرد: «معرفی یک کاندیدای خاص و راهکار‌هایی مثل مانور دادن بر مذاکره و معرفی چهره‌هایی مثل ظریف هم کاربرد ندارد».

منبع: نامه نیوز

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر