کد خبر: 9273
A

سفیر پیشین آمریکا در عربستان و سوریه: تصویب ایسا به طور مستقیم نقض برجام نیست

سفیر پیشین آمریکا در عربستان و سوریه معتقد است که تصویب طرح ایسا به طور مستقیم نقض برجام محسوب نمی‌شود.

سفیر پیشین آمریکا در عربستان و سوریه: تصویب ایسا به طور مستقیم نقض برجام نیست

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، ریچارد دبلیو.مورفی خدمت خود در وزارت خارجه‌ آمریکا را از اوایل دهه‌ 60 میلادی و با حضور در سفارتخانه‌های آمریکا در مصر، دمشق، اردن و بیروت آغاز کرد. او از سال 1968 تا 1971 به سمت ریاست کارکنان دپارتمان امور خاور نزدیک در وزارت خارجه‌ آمریکا منصوب شد.

مورفی در سال 1974 به عنوان سفیر آمریکا در سوریه و سپس در سال‌های آینده به عنوان سفیر این کشور در عربستان سعودی و فیلیپین خدمت کرد.

ریچارد مورفی از سال 1983 تا 1989 به سمت معاونت امور خاور نزدیک و آسیای جنوبی وزیر خارجه‌ی آمریکا منصوب شد.

او هم اکنون به عنوان کارشناس در اندیشکده‌ middle east institiute  فعالیت می‌کند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، سفیر پیشین آمریکا در عربستان سعودی و سوریه در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که آیا تمدید طرح 10 ساله تحریم‌ها علیه ایران (ایسا) نقض برجام است، گفت: کنگره کنونی آمریکا به شدت با برجام و اقدامات ایران در منطقه مخالف است اما تصویب طرح ایسا از سوی کنگره را نمی توان به طور مستقیم نقض برجام محسوب کرد.

مورفی همچنین با اشاره به موضع سرسختانه ترامپ علیه برجام در جریان کمپین انتخاباتی افزود: برای آنکه پیش‌بینی کنیم ترامپ در رابطه با برجام چه اقدامی را انجام خواهد داد بسیار زود است. او ممکن است تنها سعی کند تا از پایبندی ایران به تعهداتش اطمینان یابد.

این دیپلمات کهنه کار آمریکایی همچنین بر حمایت اتحادیه اروپا و دیگر طرف‌های عضو برجام از این توافق اذعان کرد.

مارک فیتزپاتریک، از مقامات پیشین وزارت خارجه‌ آمریکا پیش‌تر در مصاحبه با ایسنا در این باره گفت: در جریان کمپین انتخاباتی خود اضهاراتی متناقض در رابطه با برجام مثل نظارت سختگیرانه‌تر بر توافق هسته‌ای را مطرح کرد اگرچه به دلیل عدم تمایل طرف‌های دیگر برجام که در حال مشاهده منافع تازه ایجاد شده در اثر برجام هستند این امر امکان‌پذیر نیست.

بنا به گفته‌ او دیگر طرف های برجام به طور جدی خواستار ادامه‌ی برجام هستند و دلیلی برای از نو مذاکره کردن در این باره ندارند.

فیتزپاتریک تاکید کرد که هم اکنون برجام جزو مشکلات اساسی کاخ سفید محسوب نمی‌شود و ترامپ پس از ورود به کاخ سفید موضوعات بسیار مهم تر دیگری را برای پرداختن پیش رو دارد.

از سوی دیگر کوین برت،استاد دانشگاه و تحلیل گر ارشد مسائل سیاسی در گفت و گو با ایسنا در این باره تاکید کرد:فکر می کنم این موضوع کاملا محتمل است که ترامپ توافق هسته ای ایران را پاره کند؛ چراکه او از سوی صهیونیست‌های تندرو احاطه شده است که خواستار لغو هر چه سریع‌تر برجام هستند و این‌که ترامپ بخواهد از انجام همه قول‌هایی که در جریان کمپین انتخاباتی خود مطرح کرد سر باز زند برای او بسیار دشوار خواهد بود.

او افزود: بنابراین برای راضی نگه داشتن حامیان خود و تندروهایی که بر کنگره جمهوری‌خواه کنونی تسلط پیدا خواهند کرد او ممکن است به آسانی توافق هسته‌ای با ایران را لغو کند، البته این به معنی آن نیست که ترامپ خواستار آغاز جنگ با ایران است، اما اگر به نتانیاهو اختیار لازم را بدهد که محتمل به نظر می رسد، حتی در صورت آرام شدن تنش‌ها در سوریه، نتیجه آن کشمکش بیشتر با ایران خواهد بود.

گفتنی است ترامپ در اوایل کارزار انتخاباتی خود بارها اعلام کرد که برجام بدترین توافق تاریخ آمریکا است و پس از رسیدن به صندلی کاخ سفید آن را پاره خواهد کرد. این موضع ترامپ نیز با مخالفت های گسترده حزب دموکرات و دولت آمریکا روبرو و نیز باعث ایجاد نگرانی‌های عمیق میان کشورهای مذاکره کننده برجام شد تا جایی که طرف های اروپایی برجام بارها نگرانی خود را در این باره ابراز کردند.

اما به نظر می رسید با نزدیک شدن به روزهای پایانی کارزار انتخاباتی آمریکا ترامپ موضع نرم تری را در قبال برجام اتخاذ می‌کرد که نشان از مشورت بیشتر او با مشاوران خود در این باره بود.

ترامپ در آخرین اظهار نظرهای خود در مورد برجام با خودداری از به کار بردن لفظ "پاره کردن برجام" تاکید کرد که برجام کنونی را قبول ندارد و باید طرف‌های مذاکره کننده در راستای ایجاد تغییراتی در آن مذاکرات هسته‌ای را بار دیگر انجام دهند.

اما با پیروزی ترامپ در انتخابات هشتم  نوامبر ضمن شوکه شدن اغلب رهبران جهان از شکست کلینتون در برابر ترامپ نگرانی ها از اقدام احتمالی ترامپ در راستای لغو برجام افزایش یافت و رهبران اروپایی در این باره واکنش نشان دادند.

مورفی درباره احتمال همکاری دولت ترامپ با روسیه و ایران در بحران سوریه مدعی است که ایران، روسیه و سوریه همه از نابودی داعش صحبت می‌کنند. واشنگتن از عدم تمایل ایران و روسیه برای اولویت قراردادن مبارزه با داعش به جای حمایت از سیاست‌های دمشق که بنابر آن همه مخالف‌های اسد تروریست هستند، انتقاد کرده است.

سفیر سابق آمریکا در سوریه و عربستان با توجه به اظهارات ضد مسلمانان و مهاجران ترامپ در جریان کمپین خود معتقد است که افراد مخالف با مسلمانان و مهاجران ممکن است در کابینه ترامپ قدرت اظهار داشته باشند اما نمی توان انتظار داشت که این افراد بر سیاست‌های دولت او تاثیر چشمگیری داشته باشند.

 دونالد ترامپ در طول کمپین انتخاباتی خود مواضع و اظهارات هسته ای کم سابقه و خطرناکی را اتخاذ و بیان کرد که مورد انتقاد بسیاری از سیاستمداران آمریکایی و رهبران مختلف جهان قرار گرفت. به طور مثال او پیشنهاد داده بود که که ژاپن و کره جنوبی برای دفاع از خود در برابر تهدید هسته ای پیونگ یانگ می توانند تسلیحات هسته ای خود را بسازند. او در رابطه با این سوال که با توجه به آن که ترامپ هم اکنون قدرت استفاده از زرادخانه هسته ای را دارد، آیا ترامپ برای استفاده از این تسلیحات آمادگی دارد، اظهار کرد: اظهارات انتخاباتی ترامپ در مورد سیاست هسته ای با مواضع و سیاست های هسته ای آمریکا در طول تاریخ مبنی بر محدود سازی توسعه تسلیحات هسته ای بسیار فاصله دارد. من معتقدم او در جایگاه رئیس جمهور آمریکا در مورد استفاده از تسلیحات هسته ای بسیار واقع‌بینانه  و با احتیاط بیشتری عمل خواهد کرد.

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر