محمود جامساز: مسئله اصلی کشور خط فقر نیست، فاصله طبقاتی است/ شدید تر شدن فاصله طبقاتی منجر به اعتراض خیابانی و طغیان جامعه می شود
محمود جامساز اقتصاد دان و استاد دانشگاه متاسفانه نمایندگان مجلس که باید به فکر معیشت مردم و رفع مشکلات آنها باشند اما میبینیم به دنبال خودروی دنا پلاس و شاسی بلند هستند این در حالی است که نمایندگان ژاپن باید در خانههای ۴۵ متری زندگی کنند و با تاکسی هم تردد داشته باشند تا مشکلات مردم را به درستی درک کنند.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ محمودجامسار کارشناس ارشد اقتصادی در خصوص خط فقر و تعیین آن معتقد است هیچ آمار دقیقی برای اندازهگیری این موضوع وجود ندارد و اغلب نتایج این دادهها نادرست به دست میآید. او با اشاره به سخنان روحانی در مورد سبد معیشتی میگوید: به گفته رییسجمهور حدود ۶۰ میلیون نفر در کشور افراد نیازمند به سبد معیشتی هستند که با توجه به جمعیت ۸۵ میلیون نفری کشور یعنی تقریبا بیش از ۷۰ درصد مردم جامعه به این سبد معیشتی محتاج هستند. جامساز معتقد است؛ اگر این گفته را با توجه به رشد تورم، کاهش قدرت خرید در جامعه و افزایش نرخ دلار معیار قرار دهیم تمامی این عوامل منجر به گسترش فقر در جامعه میشود.
این اقتصاددان در ادامه میگوید: در حال حاضر مساله اصلی خطر فقر نیست بلکه فاصله طبقاتی ایجاد شده بین فقیر و غنی است که باید گفت بین ۴ تا ۵ درصد افراد جامعه مالک ثروتهای بادآورده هستند و سایر دهکها و حتی دهک ۹ نیز در حال ریزش به سمت پایین و حرکت به سمت فقر هستند.
جامساز با تاکید بر اینکه فاصله طبقاتی مشکلات زیادی به وجود آورده است و آثار روانی ناگواری نیز به دنبال دارد، میگوید: کشوری با این عظمت و با وجود درآمدهای عظیم گازی، نفتی و معادن و نیروهای اجتماعی چرا باید فقیر باشد؟ این موضوع نشان از توزیع ناعادلانه منابع به صورت غیراخلاقی و غیراصولی در کشور است که منجر شده تعداد کمی از افراد صاحب ثروتهای افسانهای شوند و بقیه افراد جامعه از هستی ساقط باشند.
محمود جامساز، اقتصاددان در این باره معتقد است: مسوول مستقیم فقر در جامعه دستگاه حاکمیت و دولت است چرا که تخصیص منابع به بخشهای واقعی اقتصادی نباید به صورت سلیقهای و با منافع ایدئولوژیک انجام شود زیرا وظیفه اصلی دولتها حفظ منافع مالی افراد جامعه است اما ما شاهد گم شدن منابع هم هستیم به گونهای که ۱۰۰ میلیارد دلار در دولت احمدینژاد ناپدید شد که آن زمان به اندازه بودجه چند کشور بود یا به گفته سعید نمکی وزیر بهداشت از منابع ۱ میلیارد دلاری که باید به وزارت بهداشت تخصیص مییافت تنها ۲۷ درصد تخصیص یافته وسرنوشت مابقی مشخص نیست.
او با بیان اینکه این موضوعات ارتباطی با تحریمهای اقتصادی ندارد و سوءمدیریتها کشور را به این سمت برده است، میگوید: ثروتهایی که در این مدت به دست آمده و بر باد رفته نشانه بیخردی مسوولانی بوده که در اثر فساد نهادینه شده نتوانستهاند به صورت بهینه این منابع را تخصیص دهند و همین امر باعث کاهش رشد اقتصادی و کم شدن جذب سرمایهگذاریها در جامعه شده است و در نتیجه فساد گستردهای را به بار آورده است.
جامساز با اشاره به دغدغه این روزهای نمایندگان مجلس میگوید: متاسفانه نمایندگان مجلس که باید به فکر معیشت مردم و رفع مشکلات آنها باشند اما میبینیم به دنبال خودروی دنا پلاس و شاسی بلند هستند این در حالی است که نمایندگان ژاپن باید در خانههای ۴۵ متری زندگی کنند و با تاکسی هم تردد داشته باشند تا مشکلات مردم را به درستی درک کنند.
او با اشاره به پتانسیل اعتراضات در جامعه میگوید: این موضوعات منجر به اعتراضات خیابانی و طغیان در جامعه میشود، ضمن آنکه تبعاتی مانند فقر، سوء تغذیه و افزایش اعتیاد، دزدی و طلاق را نیز در پی دارد.