علی مطهری:اظهارات امام جمعه قم مبنی بر تبدیل شدن رئیس جمهور به یک کارگزار؛ دیکتاتوری است
حجتالاسلام قوامی در ویدئویی که از او منتشر شده است خطاب به شورای نگهبان میگوید:ما رئیس جمهوری را که خود ایدئولوژی دارد را نمی خواهیم؛ کارگزاری می خواهیم که تحت فرمان امام خامنه ای باشد. علی مطهری در گفت و گویی در واکنش به اظهارات امام جمعه قم گفته است:
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ حجتالاسلام قوامی در ویدئویی که از او منتشر شده است خطاب به شورای نگهبان میگوید: «هم رئیس جمهور اصولگرا و هم اصلاح طلب به ما ضربه زدهاند، شورای نگهبان باید یک فرد جوان و انقلابی را برای انتخابات ۱۴۰۰ شناسایی کند، انقلابیون هم کمک کنند. دونفر انقلابی بیایند کافی است بیایند. نیازی به آمدن ۱۰ نفر نیست. نمی خواهیم لاریجانی و جهانگیری و جلیلی بیایند، در گام دوم انقلاب هستیم باید تعارفات را کنار بگذاریم، والا مردم شمارا نمی بخشند. رهبری نیز که شما را نصب کرده نخواهد بخشید.ما رئیس جمهوری را که خود ایدئولوژی دارد را نمی خواهیم؛ کارگزاری می خواهیم که تحت فرمان امام خامنه ای باشد.»
علی مطهری در گفت و گویی در واکنش به اظهارات امام جمعه قم گفته است:
صحبتهای آقای قوامی خطاب به شورای نگهبان، چه به لحاظ قانون جمهوری اسلامی ایران و چه به لحاظ فقهی و دینی، مبنایی دارد؟
خیر. از نظر قانون، هرکس که قانون اساسی را قبول دارد و فساد مالی یا اخلاقی نداشته و شرایط عمومی نمایندگی یا ریاست جمهوری را دارد میتواند کاندیدا شود، بقیهی کار با مردم است. از نظر شرعی هم ما حق محدود کردن حقوق اجتماعی مردم را نداریم.
تفاوتی که میان مردمسالاری دینی و دموکراسی غربی میگذارند، آیا صحیح است؟
بله، این دو یکسان نیست. مردمسالاری دینی ما قیود بیشتری دارد و محدود به احکام اسلام است اما دموکراسی غربی براساس میل اکثریت است هرچند به ضرر جامعه باشد و خلاصه فاقد ایدئولوژی است. در واقع ما قائل به یک مسیر درست تکامل انسان هستیم و معتقدیم باید در آن مسیر حرکت کرد ولی آنها میگویند مسیر را میل مردم تعیین میکند، مثلاً یک روز اکثریت مردم میگویند همجنسگرایی خوب است، قانون میشود، روز دیگر میگویند بد است، ممنوع میشود. و الاّ اصول اولیهای در کار نیست.
کشف افراد مناسب وظیفهی شورای نگهبان است، چون به چنین موضوعی نیز تاکید میکنند؟
خیر، بررسی صلاحیت افرادی که خود را عرضه میکنند وظیفه شورای نگهبان است نه کشف افراد مناسب.
باتوجه به اینکه شورای نگهبان در برخی انتخاباتها افراد زیادی را تایید صلاحیت کرده است، آیا طبق نظر آقای قوامی از وظایف خود تخطی کرده است؟
خیر، تخطی نکرده، فقط مخالف نظر آقای قوامی عمل کرده است. ایشان باید قبول کند که مردم باید انتخاب کنند نه شورای نگهبان.
ایشان همچنین این محدودیتها را مطابق خواست رهبری میدانند، تحلیل شما چیست؟
نه، نظر رهبری این طور نیست. ایشان همیشه طالب مشارکت بالا بودهاند در حالی که طبق نظر آقای قوامی مشارکت بیشتر از ۲۰ درصد نخواهد بود.
اینکه به چهرههای جدید تاکید دارند و حتی آقای جلیلی را هم از افراد مناسب فاکتور میگیرند چه معنایی دارد؟
معنای آن چیزی غیر از دیکتاتوری و برقراری حکومت استبدادی نیست.
بسیاری از روسای جمهوری سابق به تدارکاتچی بودن خود اشاره کردهاند، موضوعی که با واکنش منفی همین طیف مواجه شد، باتوجه به اینکه آقای قوامی خواستار این هستند که رئیس جمهوری آتی فاقد ایدئولوژی و تنها کارگزار و پیرو رهبری باشد در تناقض با آن مواضع قبلی نیست؟ در این صورت مسئولیت تصمیمات کلان با که خواهد بود؟
اولاً مقام رهبری در جمهوری اسلامی مقام اجرایی نیست که رئیسجمهور به مثابه معاونش عمل کند، بلکه یک مقام ناظر است. مقام اجرایی اول کشور رئیسجمهور است.
ثانیاً اینکه انسان فاقد ایدئولوژی و صرفاً ابزار دست دیگران باشد خلاف عقل و اسلام است. ما همواره گفتهایم که تشیع از آنجا پا گرفت که عدهای از اصحاب پیامبر(ص) بعد از رحلت ایشان گفتند ما تابع اصول هستیم نه شخصیتها. شخصیتها را با اصول میسنجیم نه اصول را با شخصیتها. رئیس جمهوری که از خود فکر و نظر نداشته باشد به درد نمیخورد. رهبری هم طالب چنین رئیسجمهوری نیست. با این نگاه آقای قوامی، جز اینکه خود آقای قوامی رئیس جمهور شود و مثل یک ماشین دستورات را اجرا کند راه دیگری نیست. قاعدتاً ایشان باید ایدئولوژی خودش را هم رها کند. این حرفهای آقای قوامی از روی احساس و هیجان است و پایهی عقلی و شرعی ندارد. نباید آنها را جدی گرفت. پیشنهاد میکنم ایشان کتاب «آینده انقلاب اسلامی ایران» از شهید آیتالله مطهری را مطالعه کنند.
ایشان گفته یک نفر انقلابی جوان باید بیاید مشکل را حل کند.
صرف جوان انقلابی نمیتواند مشکل کشور را حل کند. نیاز به رئیسجمهور عاقل و آشنا به سیاست و اقتصاد جهانی داریم. تاکنون از اقدامات خام به نام انقلابیگری ضربههای زیادی خوردهایم، مثل قضیه اشغال سفارت آمریکا و انگلستان و عربستان یا نوع برخورد بعضی به اصطلاح انقلابیها با برجام که فرصتهای زیادی را از کشور گرفت و زمینهی خروج آقای ترامپ و بازگشت تحریمها را مهیا کرد. بنابراین نیاز به یک انقلابی عاقل و جهاندیده و نه احساسی و هیجانی داریم.
منبع: انصاف نیوز