سلیمی نمین: باید اجازه دهیم جامعه بفهمد عِده و عُده «جبهه پایداری» چقدر است/ قطعا آنها پایگاه اجتماعی بسیار نازلی دارند و رو به افول هستند
عباس سلیمینمین میگوید: سرلیستی قالیباف در انتخابات معنا و مفهوم خاصی را منتقل می کند که این یک امر تعیین کننده است و مشخص می کند نتیجه انتخابات هیئت رئیسه و کرسی ریاست مجلس چه خواهد بود.
به گزارش دیده بان ایران؛ هر روز که به آغاز مجلس یازدهم نزدیکتر می شویم مدعیان جدیدی برای رقابت بر سر کرسی ریاست مجلس سربرمی آورند. یک روز پایداری ها کاندیدا رو می کنند و برای توافقات پشت پرده ان قلت می آورند و روز دیگر دولتمردان احمدی نژاد ادعای تکیه بر کرسی ریاست دارند. از طرف دیگر هم چهره های سنتی و در رأس آنها مصطفی میرسلیم، ریاست مجلس را حق خود می داند.
عباس سلیمینمین معتقد است اصولگرایان در همان زمان انتخابات بر سرلیستی محمدباقر قالیباف توافق کردند و این موضوع «معنا و مفهوم خاصی را منتقل می کند، یک امر تعیین کننده است و مشخص می کند نتیجه انتخابات هیئت رئیسه و کرسی ریاست مجلس چه خواهد بود.»
هرچند این تحلیلگر سیاسی اصولگرا احتمال همراهی دولتمردان احمدی نژاد و پایداری ها هم بعید نمی داند و حتی می گوید برخی از آنها با احمدی نژاد رابطه پنهان دارند ولی معتقد است بسیاری از دولتمردان دولت سابق از احمدی نژاد اعلام برائت کرده اند.
او که مخالف سرسخت رفتارهای سیاسی جبهه پایداری است می گوید بعید است سهمی به این جبهه در مجلس یازدهم داده شود و باید اجازه داد عِده و عُده آنها برای مردم مشخص شود.
مشروح گفتگوی عباس سلیمینمین با خبرگزاری خبرآنلاین را در ادامه بخوانید؛
****
*آقای سلیمی نمین! تحلیل و پیش بینی شما از معادلات پارلمان آینده خصوصا در بحث انتخابات هیات رئیسه مجلس و کرسی ریاست مجلس چیست؟ درحال حاضر افراد مختلف از طیف های اصولگرا برای حضور در انتخابات هیئت رئیسه و به خصوص ریاست مجلس اعلام آمادگی کرده اند. به نظر شما کدام گزینه شانس بیشتری برای ریاست مجلس یازدهم دارد؟
فکر می کنم اجماعی که در دوران انتخابات صورت گرفت (یعنی ارائه لیست واحد توسط اصولگرایان)، همچنان به طور کلی باقی است و تاثیراتش را در بحث هیئت رئیسه و ریاست مجلس هم خواهد گذاشت، یعنی گرایش عمومی اصولگرایان که امروز اکثریت مجلس را تشکیل می دهند در دوران انتخابات کاملا روشن شده است.
سرلیستی قالیباف معنای خاص خود را منتقل می کند
در عین حال سرلیستی آقای قالیباف طبیعتا معنا و مفهوم خاصی را منتقل می کند که این یک امر تعیین کننده است. اصولگرایان توانستند لیست واحدی را با یک سرلیستی در تهران ارائه دهند که این مشخص می کند نتیجه انتخابات هیئت رئیسه و کرسی ریاست مجلس چه خواهد بود، هرچند به این معنی هم نیست که همان موقع که اجماع و توافق صورت گرفت کسانی خلف عهد نکرده باشند؛ الان هم همان کسانی که خلف عهد کرده اند بحث هایی را مطرح می کنند که به نظر من جایگاهی در کلیت اصولگرایان ندارد.
برخی کاندیداهای ریاست مجلس فقط به دنبال مطرح کردن خودشان هستند
*شاید تا همین چند وقت پیش به نظر می رسید که آقای قالیباف مسیر راحتی را برای کسب کرسی ریاست دارد اما الان پایداریها همچنان بر طبل اختلاف می کوبند. از سویی طیفی از دولتمردان آقای احمدی نژاد مثل آقای حسینی، نیکزاد و حاجی بابایی و .. به نوعی برای ریاست اعلام آمادگی کرده اند و از طرفی دیگر آقای میرسلیم هست. شما فکر می کنید احتمال ائتلاف این طیف ها برای ریاست آقای قالیباف وجود دارد و این در چه شرایطی فراهم می شود؟
هدف این نوع خود مطرح کردن ها کاملا روشن است. مثلا کسی می آید و خودش را برای ریاست مجلس مطرح می کند، اینکه آیا او شانسی دارد و یا می تواند در این وادی گام بردارد یا خیر، بحثی دیگری است. هدف این خودمطرح کردن ها این است که یک جایگاه و سهمی در مجلس پیدا کنند، مثلا مخبر کمیسیون یا رئیس کمیسیون، یا جزء هیئت رئیسه و... شوند، و الا به این معنی نیست که این بحثی جدی است. مسائل این چنینی در گذشته هم بوده است منتهی ایندفعه تعداد این افراد خیلی زیاد تر است و بحث اینکه حتما بتوانند به این جایگاه برسند، نیست بلکه فقط برای طرح کردن خودشان است.
یک گروه اندک که سروصدای زیادی دارند باعث اختلاف شده اند
*در جریان لیستبندی و نهایی کردن لیست وحدت هم خیلی ها اعتقاد داشتند پایداریها رای بالایی ندارند اما نهایتا به آنها سهم داده شد که در لیست حضور داشته باشند، فکر می کنید اینبار هم ممکن است که به طور مثال بر سر کرسی های دیگر هیئت رئیسه یا هیئت رئیسه کمیسیون ها توافقاتی صورت بگیرد که با آقای قالیباف برای رسیدن به کرسی ریاست همراهی داشته باشند؟
یک دلیل برای اینکه در انتخابات تلاش شد تا وحدت صورت بگیرد این بود که جلوی اختلافات گرفته شود ولو اینکه آن افرادی که دارند اختلاف می کنند اندک باشند،اما خود این زمینه ساز مسائل دیگری خواهد شد،لذا تلاش کردند که با دادن سهمی به جریان پایداری آنها را همراه کنند. این آدمها تعدادشان اندک است اما اهل درآوردن سر و صدای زیاد هستند(سر و صدایشان بیشتر از تعدادشان است)، اهل عقل و عدل معتقدند آنهایی که سر و صدا دارند را به گونه ای مدیریت کنند.
اجازه دهیم جامعه بفهمد عِده و عُده جبهه پایداری چقدر است
شاید من چنین اعتقادی نداشته باشم، من معتقدم باید اجازه دهیم تا جامعه بفهمد که عده و عُده و پایگاه اجتماعی آنها چقدر است، قطعا آنها پایگاه اجتماعی بسیار نازلی دارند و رو به افول هستند، یعنی خیلی از کسانی که عضو شورای مرکزی آنها بودند به دلیل همین کارهای تخریبی که انجام می دادند از آنها جدا شدند، هرچند آنها می توانند در مجلس بحث هایی را دنبال کنند ولی من فکر نمی کنم خیلی حائز اهمیت باشند.
بعید است سهمی به پایداری ها داده شود
*فکر می کنید آن سهم دهی در جریان انتخابات، در مجلس هم برای کم کردن اختلافات بر سر صندلی های مهم ادامه پیدا کند؟
بعید می دانم به آنها سهمی داده شود.
ممکن است برخی دولتمردان سابق ارتباط پنهانی با احمدی نژاد داشته باشد
*یکسری از دولتمردان آقای احمدی نژاد در دولت نهم و دهم هم در این مجلس حضور دارند که شاید بتوانند به جهت همراهی با پایداری ها تاثیرگذار باشند و ائتلافی با آنها تشکیل دهند. چقدر احتمال بروز و ظهور چنین پدیده ای را محتمل می دانید؟
بسیاری از مدیران برجسته دولتهای نهم و دهم دارای موضع گیری نسبت به جبهه پایداری و آقای احمدی نژاد شده اند. این موضوع به آن معنی نیست که کسانی که در آن دو دولت مشارکت داشته اند، مواضع سیاسی امروز آقای احمدی نژاد را قبول دارند. بعضی از آنها اخیرا مصاحبه داشتند و رسما اعلام کردند که هیچ همگونی با آقای احمدی نژاد ندارند و عنوان دولتمردان آقای احمدی نژاد را نپذیرفتند و قبول نکردند. هرچند امکان دارد که تعدادی از آنها به صورت پنهانی ارتباطات خودشان را با آقای احمدی نژاد حفظ کرده باشند اما کلیت آنها خیر؛ کلیت آنها با آقای احمدی نژاد جهت گیری دارند ولی فارغ از ارتباطات، احتمال دارد با جبهه پایداریها از برخی جهت گیریها تاثیر بگیرند و من این را محتمل می دانم.
ائتلاف پایداری ها و دولتمردان احمدی نژاد می تواند مخرب باشد
*فکر نمی کنید بتوانند نقش منفی در جریان مجلس داشته باشند؟ چه در انتخابات هیئت رییسه و ریاست مجلس و چه در مسیرهای بعدی؟
قطعا می توانند نقش منفی ایفا کنند اما در اینکه چقدر مؤثر واقع شود تردید دارم، چون می توانند مخرب باشند و بحث های انحرافی و حرف های جنجالی مطرح کنند اما تصور نمی کنم که خیلی تاثیرگذار باشند.
شورای ائتلاف دنبال پارلمان در سایه نیست اما...
*شما نقش لیدرها و چهره های برون پارلمانی و بزرگان اصولگرایی را در این معادلات چگونه ارزیابی می کنید؟ چه آنها و چه شورای ائتلاف می تواند نظارتی از بالا بر مجلس یازدهم داشته باشند و چیزی شبیه به پارلمان در سایه تشکیل دهند؟ به طور کلی به نظر شما احتمال فراهم شدن چنین شرایطی وجود دارد؟
بحث پارلمان در سایه مطرح نیست، بحث این است که ائتلافی شکل گرفته است و آن ائتلاف برای این آقایان هزینه کرده است. طبیعی است که آن آقایانی که با اعتبار این ائتلاف به مجلس راه پیدا کرده اند نسبت به آن توافقات و جهت گیری ها از خودشان پایبندی نشان دهند و این کمترین چیزی است که از آنها انتظار می رود، یعنی شورای ائتلاف وجود داشته است و این شورا هزینه کرده است و اعتبار خودش را پای برخی از کاندیداها گذاشته است تا امروز آن کسانی که از این طریق به مجلس راه یافته اند در مورد مواضع مشترک با آنها همراهی داشته باشند و مواضع مشترک هم در نوع ارائه لیست و سرلیست و .. کاملا منعکس است.
پایداری تلاش کردن لیست اصولگرایان ۲ سرلیست داشته باشد
جبهه پایداری ها خیلی تلاش کردند تا کسی از خودشان را در سرلیست بگذارند و ۲ سرلیست داشته باشیم ولی اکثریت اصولگرا این مطلب را نپذیرفتند، پس این به آن معناست که آن جهت گیری هایی که قبلا تا حدودی روشن شده است، در درون مجلس، همچنان حفظ شود و منطقی هم همین است.
جامعه روحانیت کنار زده نشد، جایگاه مشورتی را هنوز هم دارد
*در این شرایط شما نقش جامعه روحانیت را چگونه می بینید؟ آنها از زمان لیست بندی وارد فاز سکوت شدند و کنار زده شدند، الان در ادامه راه، بعد از تشکیل مجلس فکر می کنید بتوانند نقشی مثل نقش مشورتی یا نقش همراهی بیشتر با مجموع اصولگرایان برای پیشبرد امور مجلس در مجلس یازدهم را ایفا کنند؟
آنها کنار زده نشدند. خودشان خواستند چنین نقشی را ایفا کنند.
*درحال حاضر کسی به دنبال این هست که بازگردند و مجددا همراه اصولگرایان باشند؟
آنها الان هم همچنان یک مرجع مشورتی خواهند بود، کما اینکه در زمان انتخابات هم خودشان خواستند که مرجع مشورتی باشند. به نظر من همین جایگاه برای آنها حفظ خواهد شد و به عنوان عناصری که در ارتباط با وحدت از آنها استفاده شود قطعا استفاده خواهد شد.
*یعنی به نظر شما شرایطی که الان دارند خودخواسته بوده و خودشان انتخاب کرده اند که همچین مسیری را بروند؟
بله.
اصولگرایان اجازه ایجاد دعوا را به آدم های جنجالی مجلس یازدهم ندهند
*فکر می کنید با توجه به این دسته بندی هایی که تا امروز شکل گرفته است و نظرهای مختلفی که پیش از تشکیل مجلس یازدهم داده می شود، پیش زمینه اختلاف بین اصولگرایان در مجلس آینده وجود دارد و آیا می تواند بیشتر شود یا کنترل می شود؟
قطعا بدون اختلاف معنی ندارد. اصولگرایان یک طیف هستند، اگر اختلاف نداشتند یک حزب می شدند. وقتی یک جریانی به صورت طیف مطرح می شود یعنی کسانی که دارای سلایق مختلف هستند اما در یک هدف هایی با هم مشترک هستند در یک طیف با هم قرار می گیرند. طبیعی است که آنها در مسائل مختلف دیدگاه های متفاوت داشته باشند، اما این اختلافات نظرها و اندیشه ای در قالب منطقی و خارج از حوزه جنجال دنبال شود، یعنی طرح هایی مطرح کنند که پشتوانه نظری و فکری داشته باشد.
بنابراین قطعا اعلام می کنم که اختلافاتی هم در مجلس بعد خواهند داشت اما نباید اجازه دهند که آدم های جنجالی از این اختلافات برای ایجاد دعوا استفاده کنند، بلکه از این اختلافات برای تولید فکر استفاده شود./ خبرآنلاین