پیشنهاد وزیر سابق بهداشت برای نجات کشور از بحران کرونا/ ما نمیتوانیم کرونا را جز با تهیه واکسن و دارو شکست دهیم
وزیر سابق بهداشت همزمان با روز جهانی بهداشت، بر لزوم استفاده حداکثری از ظرفیت شبکه بهداشتی کشور، بهورزها، مراقبین سلامت و پزشکان خانواده جهت شناسایی و درمان بیماران کرونا تاکید کرد و گفت: در این مسیر، بیماران شناساییشده و افرادی که به عنوان ناقل یا مشکوک تشخیص داده میشوند، در منزل و تحت نظر پزشک خانواده درمان شده و در صورت نیاز به ونتیلاتور، به مراکز یا بیمارستانهای ویژه این بیماران هدایت میشوند.
به گزارش دیده بان ایران؛ دکتر سیدحسن هاشمی در پست اینستاگرامی خود در مطلبی با عنوان "روز جهانی بهداشت و یک راهکار" نوشت:« امروز ۱۸ فروردین مصادف با روز جهانی بهداشت است؛ به این مناسبت ذکر نکاتی ضروری به نظر میرسد.
شبکه بهداشتی کشور عزیز ما مرکب است از حدود ۱۸ هزار خانه بهداشت و مراکز بهداشتی در روستاها و نیز ۱۱ هزار پایگاه و مراکز جامع خدمات سلامت در شهرها، بنابراین ما دارای زیرساختی بینظیر در منطقه و کمنظیر در سطح جهان هستیم؛ زیرساختی که برای برپایی و ارتقا آن، دولتهای مختلف طی بیش از ۴۵ سال هزینه کرده و زحمت کشیدهاند.
در این مراکز علاوهبر پزشک خانواده، ماما، دندانپزشک، کارشناسان بهداشت و تغذیه و سلامت روان، دو گروه از انسانهای بسیار سختکوش و نازنین مشغول خدمت هستند که برای این روزها خیلی میتوانند موثر واقع شوند؛ بهورز در روستاها و مراقب سلامت در شهرها.
بهورزها مسوول سلامت روستاییان هستند و بهازای حداکثر هر هزار نفر، یک بهورز و در مجموع حدود ۳۵ هزار بهورز در کشور داریم.
مراقبین سلامت نیز مسوول سلامت حاشیهنشینان، ساکنان شهرها و کلانشهرها هستند که به ازای هر ۲ هزار تا ۲۵۰۰ نفر یک مراقب سلامت (در مجموع بیش از ۴۵ هزار مراقب سلامت) داریم. همچنین دو میلیون سفیر سلامت هم در کشور فعال هستند.
به دلایل فوق، بر این باورم که باید هرچه سریعتر تلاش کنیم تا از ظرفیت شبکه بهداشتی کشور، بهورزها، مراقبین سلامت و پزشکان خانواده حداکثر استفاده بشود. به این معنا که هر بهورز، مراقب سلامت و پزشک خانواده مسئول مستقیم جمعیت تحت پوشش خود باشد و هر روز از وضعیت سلامتی مردم گزارش تهیه کند.
در این مسیر، بیماران شناساییشده و نیز افرادی که به عنوان ناقل یا مشکوک تشخیص داده میشوند در منزل و تحت نظر پزشک خانواده درمان شده و در صورت نیاز به ونتیلاتور، به مراکز یا بیمارستانهای ویژه این بیماران هدایت شوند.
ضروری است مجلس و قوه قضاییه نیز اختیارات خاص به بهورزان و مراقبین سلامت، به عنوان ضابطین بهداشتی، واگذار نمایند تا بتوانند بیماران یا افراد ناقل و مشکوک را به کمک نیروهای انتظامی و امنیتی قرنطینه کامل کنند.
خوب است بپذیریم این دوران بهترین فرصت برای کشور و نظام سلامت است که بتواند خدمات بهداشتی و درمانی را در قالب نظام ارجاع و پزشک خانواده در شهر و روستا یکبار برای همیشه عملا شکل دهد و به این ترتیب با خارج شدن از حالت تدافعی و حمله به بیماری، از پرستاران، پزشکان و کادر درمان که به علت تلاش شبانهروزی ۵۰ روز گذشته، به سرعت دچار خستگی و فرسودگی شدید خواهند شد نیز مراقبت کند.
باور کنیم که جهانیان و همچنین ما نمیتوانیم کرونا را جز با تهیه واکسن و دارو شکست دهیم و این مسیر زمانبر است، پس باید شعارمان «مراقبت از مردم ایران در برابر کرونا» باشد.
عزیزان سیستم بهداشتی کشور؛ ضمن تبریک این روز به شما بزرگواران و کلیه همکارانم در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، باید عرض کنم بخش بهداشت ما به کمک سفیران سلامت و مردم، میتواند کشور را از این بحران، که طولانی شدن آن موجب فقر، ناامنی، نافرمانی مدنی و مرگومیر بیشتر میشود، نجات دهد.»