کد خبر: 75569
A
دریابان علی شمخانی:

کمک نظامی ایران به طالبان کذب است/ افغانستان طالبان نیست ولی طالبان قسمتی از این کشور است و نباید نادیده گرفته شود

دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: مقاومت فعال ایران تنها در حوزه اقتصاد داخلی نیست بلکه در حوزه امنیت داخلی هم مقاومت فعال است.

کمک نظامی ایران به طالبان کذب است/  افغانستان طالبان نیست ولی طالبان قسمتی از این کشور است و نباید نادیده گرفته شود

به گزارش دیده بان ایران؛ دریابان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی در نشست خبری خود در پایان دومین نشست گفت‌وگوی "امنیت منطقه ای" که با حضور دبیران و مشاوران امنیت ملی و مقامات عالی امنیتی ایران، روسیه، چین، هند، افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان و با موضوع افغانستان برگزار شد گفت: این ابتکار مورد تایید کشورهای موثر در منطقه بوده است امسال با توجه به اینکه موضوع افغانستان محور بود، همسایگان افغانستان دعوت شدند. سطح مشارکت کنندگان عالی و خوبی بود و هر کدام پیشنهادات خیلی خوبی درباره موضوع بحث مطرح کردند و در فاصله این اجلاس و اجلاس بعدی قرار شد پیشنهادات توسط معاونان دبیران امنیت ملی پیگیری عملیاتی و اجرایی شود.

 

وی درباره اهمیت برگزاری این نشست در مقطع کنونی اظهار کرد: زمان برگزاری این اجلاس با توجه به اینکه آمریکا علاوه بر فشار حداکثری در حوزه اقتصادی و سیاسی، انزوای ایران را دنبال می‌کند، بسیار مهم است. شرکت روسیه، چین، افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان و هند در این اجلاس به این معناست که فشار حداکثری آمریکا در حوزه اقتصاد که با ایستادگی ملت ایران مواجه شد در منطقه هم با ایستادگی فعال مواجه شده است و کشورهای منطقه انزوای ایران را به لحاظ جایگاهش نمی پذیرند و از این جهت برگزاری این اجلاس نکته مثبتی بود.

 

دبیر شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: در بعد همکاری های امنیت جمعی، چین، ایران و روسیه سه تهدید عمده در حوزه تهدید امنیت ملی برای آمریکا هستند.

 

شمخانی گفت: در سند امنیت ملی آمریکا چین، روسیه و ایران، سه تهدید عمده در حوزه امنیتی این کشور است و این مساله را دیکته می کند به سه کشور که آمریکا بدخواه آنهاست و راه مقابله با این بدخواهی مشارکت و همکاری است.

 

وی با شاره به تشکیل داعش، افزود: آنکه به نام اسلام و دولت اسلامی ترور، خونریزی و اختلاف را در منطقه ایجاد می کند هیچ نسبتی با اسلام رحمانی ندارد و نقطه مشترک فرهنگی کشورهای شرکت کننده در اجلاس نیز همین بود. از این رو دغدغه های مکتوب و عملیاتی فصل مشترک برای همکاری کشورهای شرکت کننده در اجلاس از این نشست تا نشست بعدی بود.

 

شمخانی تصریح کرد: برخلاف اراده، نیت و پروپاگاندای توخالی آمریکا در منزوی سازی ایران این اجلاس یک خاکریز محکم است. ایران تسلیم پذیر نیست و مقاومت فعالش فقط در حوزه اقتصاد داخلی نیست بلکه در حوزه امنیت داخلی هم مقاومت فعال است.

 

دبیر شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: ما با مذاکرات آمریکا با گروه طالبان به دو دلیل مخالفیم؛ اول اینکه در هر راهبردی هر نوع تصمیمی بدون مشارکت دولت افغانستان غلط و فاقد کامیابی است. دوم ما تجربه بُن را درباره مشارکت آمریکا در بحث افغانستان داریم که بعد از اقدام تحسین شده و مثبت و خیرخواهانه ایران، ما را در محور شرارت قرار دادند به دلیل عدم اعتماد به آمریکایی ها در چنین فرمتی شرکت نکردیم. اصولا در اجلاس امروز هم تاکید کردیم که باید محور هر نوع تصمیم گیری مردم و دولت افغانستان باشند و راه حل ها در جهت تولید دردسر و مدیریت ناامنی نباشد. آمریکایی ها بیشتر در افغانستان به دنبال مدیریت ناامنی برای استفاده از کناره افغانستان برای ناامن‌سازی مرزهای چین، روسیه، ایران و دیگر کشورها هستند.

 

شمخانی درباره مذاکرات ایران و طالبان هم خاطرنشان کرد: ایران خواهان مذاکرات بین‌ افغان است. ما در این رابطه برنامه‌ای داریم و آن را هم به دولت افغانستان گفته‌ایم و امروز هم در نشست مورد تاکید ما قرار گرفت.

 

وی تاکید کرد که مذاکره ایران و طالبان برای تسهیل گفت و گوهای افغان-افغان به صورت‌ عام است.

 

نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سوالی درباره اتهامات مطرح شده مبنی بر کمک نظامی ایران به طالبان تصریح کرد: ایران هر کجا کمک نظامی کرده آن را کتمان نکرده است. ایران در عراق، سوریه و یمن کمک مستشاری کرده است. ایران هیچ نیازی به کمک تسلیحاتی در درون افغانستان ندارد، سلاح هم از هر نوعی که شما بخواهید به وفور وجود دارد که قابل تامین باشد. این اتهام با مشی ایران که در جهت کمک به دولت و ایجاد صلح و ثبات در افغانستان است همخوانی ندارد.

 

وی در پاسخ سوالی دیگر مبنی بر اینکه مذاکره با طالبان به معنای آن است که به این گروه مشروعیت داده شده است؟ گفت: طالبان بخشی از مردم افغانستان است ولی همه مردم افغانستان نیست. یکی از تفاوت‌های مذاکرات ایران و طالبان با آمریکا هم در همین مساله است که طالبان همه افغانستان نیست.

 

شمخانی درباره برنامه همکاری ایران و روسیه در افغانستان خاطرنشان کرد: یکی از پایه‌های اصلی اجلاس گفت‌وگوی منطقه ای، روسیه است. ما از یک سو با روسیه همکاری سیاسی داریم و از سو دیگر هم با تروریسم مقابله می‌کنیم. همچنین در توانمندسازی دولت افغانستان در مبارزه با تروریسم هم کمک می کنیم و در ارتباطیم. علاوه بر این دغدغه مشترکی در رابطه با ناامن سازی مرزهای مشترک در منطقه از سوی آمریکا داریم.

 

وی فرایند انتقال داعش به افغانستان را فرایندی پیچیده خواند و گفت: قرار شد اقدامات جدی‌تری در مسیرهای این انتقال انجام دهیم. علاوه بر این، برخی از موارد این انتقال از طریق پروازهای مستقل انجام می‌شود که قرار شد در این چارچوب همکاری های اطلاعاتی و امنیتی داشته باشیم.

 

شمخانی درباره کمک به دولت افغانستان و توانمندسازی این دولت در مقابله با هسته‌های انتقال داعش گفت: برآورد ما از انتقال داعش به افغانستان این است که آن‌ها می‌خواهند مرزهای فعال ناامنی حوالی ایران، روسیه و چین ایجاد کنند.

 

دبیر شورای عالی امنیت ملی درباره توافقات این نشست در مبارزه با داعش در افغانستان اظهار کرد: ناتو برای مبارزه با تروریسم 140 هزار نیرو به افغانستان اعزام کرد ولی غرب و ناتو در این ماموریت توفیقی نداشتند و از طرفی کشت مواد مخدر به عنوان منبع اصلی تامین مالی تروریسم هم افزایش یافت. نیروهای داعش در افغانستان حدود 5 هزار نفر تخمین زده می‌شوند که ناشی از بی‌ثباتی در این کشور است.

 

وی ادامه داد: ما همکاری امنیتی و تجهیزاتی با دولت افغانستان و روس‌ها داریم. در این چارچوب مقرر شد یک توافق‌نامه همکاری‌های امنیتی جامع با دولت افغانستان داشته باشیم تا از توانمندی‌های نظامی و امنیتی ایران مانند پهپادها استفاده شود.

 

شمخانی در عین حال درباره پیشبرد پیشنهادات مطرح در این نشست در بحث افغانستان گفت که باید نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان مشخص شود تا این پیشنهادات به صورت شفاف‌تر مطرح و دنبال شود.

 

وی درباره همکاری ایران و روسیه در شمال سوریه هم اظهار کرد: دو کشور تنها ائتلاف موفق دارای آمار کمی در مقابله تروریسم هستند نه ائتلاف منطقه‌ای و نه ائتلاف غربی و نه ائتلاف عبری، عربی و غربی که اعلام نشده اما عملیاتی است، آمار مشخصی در مبارزه با تروریسم ندارند. کسی که داعش را از عراق و سوریه بیرون انداخت، مردم و دولت سوریه و عراق با همکاری ایران و روسیه بودند.

 

دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به مذاکرات دو جانبه‌ای که با همتایان خود در حاشیه این نشست داشته است، گفت: همه کشورهای از آمریکا به عنوان کشور قلدر، زورگو، پیمان‌شکن در برجام یاد کردند و اقدامات ایران در کاهش تعهدات برجامی را قابل درک دانستند.

 

وی ادامه داد: من در مذاکرات دو جانبه با چین و روسیه هم توضیح دادم که در بحث مقابله با تروریسم مالی، پول‌شویی و تامین مالی تروریسم، ایران مقررات سخت گیرانه‌تری نسبت به CFT و پالرمو اجرا می کند و علت تحفظ نسبت به این دو کنوانسیون ناشی از تحریم های فراسرزمینی و یک جانبه آمریکاست. نمی توانیم هم تحریم شویم و هم روش های دور زدن تحریم را به شکل شفاف در CFT و پالرمو به نمایش بگذاریم اما ما اقدامات جدی برای مقابله با تامین مالی تروریسم و پول شویی انجام می‌دهیم. همچنین از چین و روسیه دعوت کردیم تا بیایند و در این مورد اقدامات ما را از نزدیک ملاحظه کنند.

 

دبیر شورای عالی امنیت ملی درباره تعیین تکلیف نیروهای نظامی فرامنطقه‌ای در افغانستان خاطرنشان کرد: هیچ آثار کمی مثبتی از حضور گسترده و طولانی مدت غرب و ناتو در افغانستان وجود ندارد. آن‌ها در اهدافشان ناکام بودند اما خروج‌شان از افغانستان باید با هماهنگی دولت افغانستان باشد. پیشنهاد ما به آن‌ها باقی گذاشتن تسلیحات در افغانستان برای توانمندسازی ارتش این کشور و خروج نیروهایشان است.

 

شمخانی در ادامه تاکید کرد: داعش در افغانستان فقط از مردم این کشور نیست بلکه داعشی که در افغانستان است از آسیای مرکزی هم هست. جغرافیای مقابله با تروریسم جغرافیای محدودی نیست و نباید فقط با داعش افغانی مقابله کرد بلکه باید با داعش از هر لهجه و زبانی مقابله کرد.

 

منبع: ایسنا 

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر