چرا میگویید برگزاری رفراندوم مخالفت با خداست، این یعنی زمینی کردن خداوند/ چرا از رفراندوم میترسیم؟
پروانه سلحشوری عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه نباید موضوع همه پرسی را سیاسی کرد، گفت: زمانی که قانونگذار اصل همه پرسی را در قانون قرار می داد، هرگز به فکر این نبود که جناحی به دنبال اجرای آن و جناحی دیگر مخالف سرسخت آن باشند.
به گزارش دیده بان ایران؛ سلحشوری در نشست “همه پرسی در بنیان قانون اساسی” با اشاره به اصول ۶ و ۵۹ قانون اساسی که درباره مراجعه به آرای عمومی از طریق همه پرسی است، افزود: در سال ۶۸ به صورت دموکراتیک در قانون اساسی تغییراتی ایجاد شد.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه از رفراندوم باید بدون نگاه سیاسی برای برون رفت از مشکلات استفاده کرد، گفت : قانون اساسی ما دارای جنبههای جمهوری خواهانه و مردمی قوی است، اما این جنبهها در حکومت دست بالا را ندارند، که یکی از این موارد می تواند موضوع فقدان اجرای همه پرسی باشد.
وی با اشاره به سخنان یکی از ائمه جمعه تهران که سخنان رئیس جمهوری درباره برگزاری همه پرسی را مخالفت با خدا دانسته بود، خاطر نشان کرد: این نشان میدهد ما به دنبال زمینی کردن خداوند در موضوعی هستیم که خودمان آن را ساختهایم.
این عضو فراکسیون امید مجلس درباره طلاق در کشور خاطر نشان کرد: میانگین طلاق بعنوان منفورترین عمل در دین اسلام ، در جامعه در حال گسترش است.
وی تصریح کرد: در علم جامعه شناسی همه پدیدهها به هم مرتبط هستند و در جامعه ما نیز از آنجا که همه چیز سیاسی شده است، غلبه سیاست بر زندگی باعث ایجاد مشکلات بسیاری شده که برای برون رفت از آن باید همه پرسی انجام شود.
عضو فراکسیون امید مجلس در بخش دیگری از سخنان گفت: من به این آقایانی که میگویند انتخابات و شرکت در راهپیماییها نوعی رفراندوم است، می گویم که با این وضعیت مردم که در انتخابات شرکت میکنند و هرسال در راهپیماییها حضور دارند، پس نشان میدهد که ما را قبول دارند و ما دست بالا را داریم، پس چرا از رفراندوم میترسیم؟ اگر این ترس وجود ندارد چرا نمیگذاریم همه پرسی انجام شود تا به تمامی جهان بگوئیم که مردم ما این سبک زندگی را انتخاب کردهاند؟
وی با تاکید براین که آقای روحانی باید از پس اجرای وظایف خود بر آید، درباره فیلم ” خانه پدری ” گفت : چرا در کشوری که وزارت ارشاد آن مجوز اکران فیلمی را میدهد، با حکم دادستانی، توقیف میشود و یا وزارت ارتباطاتی که بسترهای لازم برای توسعه شبکههای اجتماعی را فراهم میکند، با دستور یک بازپرس که بعدا آن فرد نیز دستگیر می شود، ۴۵ میلیون نفر از مردم، محروم از استفاده از شبکههای اجتماعی میشوند؟
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: چرا جوانان ما نباید انتخاب کنند که چه موسیقی می خواهند گوش دهند آن وقت برخی فریاد وا اسلاما سر میدهند که باید گفت مگر برای جوان ایرانی هویتی مانده که بخواهیم آنها را به آن سو هدایت کنیم؟
وی اظهار کرد : رفراندوم بسیار خوب است و میتواند یک سری از سیاستهای کشور را در زمینههای فرهنگی و اجتماعی عوض کند و اگر مجلس با این موضوع موافق باشد که مخالف است، میتوان بسیاری از مشکلات را پشت سرگذاشت.
اجرای همه پرسی
در ابتدای این نشست، یوسف مولایی عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران نیز با اشاره به روند همه پرسی در تاریخ دموکراسی جهان و ایران گفت: شهروند کسی است که درباره سرنوشت، مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی حق دارد که به تبادل و اظهار نظر بپردازد و آن را بیان کند.
وی با بیان این که این حق در دوران معاصر در قوانین اساسی اعمال می شود، افزود: کشوری در دنیا وجود ندارد که اصل همه پرسی را رد کند و حتی در سوئیس به عنوان یک کشور مرجع، یک نظام همه پرسی با سازوکار اجرایی وجود دارد.
این استاد دانشگاه گفت: البته همه پرسی همواره خوب نیست مانند موضوع برگزیت در کشور انگلستان که به نوعی باعث تزلزل سیاسی در این کشور شده است.
رفراندوم و جدال سیاسی
محمدجواد غلامرضا کاشی عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی هم با تاکید بر اینکه در میدان سیاسی ایران، موضوع رفراندوم به مسالهای برای جدال سیاسی بدل شده است، گفت: رفراندوم مانند موضوع برگزیت در انگلستان، واقعا آنچنان که وانمود می شود، تجلی اراده مردم نیست.
وی با بیان اینکه اساسا همه پرسی برای جوامع کوچک دلالت دارد، ادامه داد: این جوامع کوچک مانند کشور سوئیس که ۷ میلیون جمعیت دارد موضوعی قابل اجرا است اما در دنیای مدرن و در سطح کلان و بزرگ، رفراندوم نمی تواند پاسخگو باشد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: وقتی حکومتی برآمده از مردم باشد، زمانی که سیاستها به بن بست رسید و بحران ایجاد شد، آن زمان باید همه پرسی انجام شود./ ایرنا