باهنر: بعضیها میگویند به جهنم که دولت و مجلس به رقیب برسد/ همین حالا هم از برجام دفاع میکنم/ دیدار ظریف با سناتور آمریکایی مخفیانه نبود
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد که دیدار وزیر امور خارجه ایران با سناتور آمریکایی مخفیانه نبوده است.
به گزارش دیده بان ایران، محمدرضا باهنر نماینده ادوار مجلس، فعال سیاسی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در برنامه شامگاه دوشنبه جهان آرا حضور یافته بود؛ وی در پاسخ به این سوال که آیا فضای عمومی کشور را به نفع اصولگرایی میبینید گفت: هرچه به انتخابات نزدیک میشویم دو جریان سیاسی مشهور در کشور هستند که با هم رقابت می کنند.
بخشهای مهم گفتگوی محمدرضا باهنر را در ادامه میخوانید:
* متاسفانه ظرف این ۴۰ سال عملا جریان ها و جبهه ها با همدیگر رقابت کردند تا اینکه چند حزب باشند. جنس جریانها هم ژله ای است و مانند احزاب نیستند که چارچوب تعریف شده ضابطه مندی داشته باشند و با همدیگر رقابت می کنند. تلاش بر این است که این رقابتها سالم باشد اما گاهی از دست در میرود و برخی فعالان جبهه سیاسی - چه اشخاص حقیقی و چه حقوقی- ممکن است ضوابط و مسائل عمومی را رعایت نکرده و حقوق مردم را مواظبت نکنند و گرفتاری هایی به وجود بیاید.
* تجربه نشان داده که در میدان سیاست رجز خوانی جزء کار و لازم و نوعی تبلیغ است اما اینکه چه مقداری از آن واقعیت و چه مقدار از آن بزرگ کردن واقعیت است باید مخاطبین تشخیص دهند.
* نمیخواهم بگویم مجلس دست اصلاح طلبان بوده اما مجلس دهم شاید اولین مجلسی بود که فراکسیون اکثریت نداشت.
* برخی نزد من می آمدند و میگفتند چون امثال شما دیگر در مجلس نیستید مجلس ضعیف ظاهر شده است اما پاسخ من این است که در این مجلس آدمهای قدرتمند، قوی، ریشهدار و باسابقه کم نداریم اما مجلس دهم یک اشکال پیدا کرده که شاید برای اولین بار است و آن اینکه فراکسیون اکثریت ندارد. یعنی سه فراکسیون دارد که هر کدام اقلیت هستند، البته یک حزب هم وجود ندارد که منظم و چارچوب کار کند. برخی نمایندگان هم در پایین فراکسیون ها جابجا می شوند و شناور هستند.
* مجلس دهم نقطه مقابل اصلاحطلبان نبود. البته اصلاح طلبان میتوانند بگویند دست ما نبوده اما مطمئنا نمیتوانند بگویند دست اصولگراها بوده است.
* معمولا هر چهار سال یک بار قیمت مسکن نوسان پیدا کرده و بعد دوران سه ساله رکود را گذرانده یعنی خط مسکن یک خط پلکانی است. از زمانی که نفت در اقتصاد کشور جدی شده این بحث وجود داشته است. این اتفاق هم نه مختص دولت روحانی نه دولت احمدی نژاد و نه دولت خاتمی و نه رفسنجانی است.
* (در پاسخ به این سوال که برخی میگویند تفاوت گفتمانی شما و امثال شما فرقی با آقای روحانی ندارد): ما درباره دو جریان اصولگرایی و اصلاح طلبی حرف میزنیم. فرض کنید در جریان اصولگرایی یک ستون آدم به طول ۱۰۰ متر وجود دارد. به ۲۰ متر اول آنها اگر بگوییم کلاه بیاورید انقد تند و تیز هستند که سر می آورند. ۲۰ متر ته جریان اصولگرا هر چند اصولگرا هستند اما انقدر محافظه کار هستند که در گوش شما می گویند اصولگراییم اما به کسی نگویید. یک سری که تند و تیز هستند هم میگویند آن ۲۰ متر اول و آن ۳۰ متر آخر را بیرون بیندازید و با آن ۵۰ متر وسط کار کنید که من میگویم این یک عملکرد سیاسی جذاب نیست.
* هنر این است که جریان سیاسی به گونهای ارائه شود که هم ۱۰ نفر اول را بخواهد و هم نفر آخر را نگه دارد و حتی به جریان ته صف رقیب طمع کند و بتواند از آنها استفاده کند، حذف و رد کردن که خیلی ساده است. این که می گویید جریان اصولگرایی با برجام مخالف بوده است! من این را قبول ندارم. شما فکر می کنید اگر برجام مخالف جدی در سطح بالای نظام داشت اصلا کسی این اجازه را داشت که برجام را امضا کند؟
* (در پاسخ به سوالی که درباره اینکه رهبری بزرگترین مخالفت برجام بودند): آن وقت چه شد؟ نتوانستند جلوی آن را بگیرند؟ شما فکر میکنید رهبری با این برجام مخالف بودند اما نتوانستند جلوی آن را بگیرند؟
* شما فکر می کنید حضرت آقا اگر در مملکت اگر نهایتاً تصمیمی بگیرند کسی هست که بتواند خلاف آن عمل کند؟ ناراضی بودن و رضایت کامل نداشتن با مخالف بودن خیلی فرق می کند.
* (درباره دیدار مخفیانه ظریف با سناتور آمریکایی:): مخفیانه نبوده است. این مخفیانه از دیدگاه نظام یا از نظر کوچه و بازار؟
* این ظلم به رهبری و نظام است. نظام ما خوشبختانه موفق است و طرفدار در کشور دارد. من فکر میکنم شما از آن ۱۰ متر اولیه هستید که اگر بگوییم کلاه بیاورید سر می آورید.
* در حال حاضر مجلس CFT و پالرمو را تصویب و شورای نگهبان آن را تایید کرد و به مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید. تحلیل شما این است که کل جریان اصولگرایی با آن مخالف هستند. بنده میگویم خیر، آن ۲۰ متر اول مخالف هستند.
* من معتقدم اگر سیاست هایی که اکنون دولت شروع کرده اگر منسجم پیش ببرد میتواند قیمت دلار را کنترل کند. من معتقدم قیمت واقعی دلار ۹ تا ۱۰ هزار تومان است و مازاد بر آن روانی است. البته تا ۱۸ هزار تومان هم رفت.
* زمانی که رئیس جمهور قبلی (احمدی نژاد) خانه نشینی کرد، یک سری از دوستان تند او گفتند عدم کفایت سیاسی او را مطرح کنیم و باید او را زمین بزنیم. اما بنده با این که از مخالفین احمدینژاد بودم اما می گفتم به هیچ وجه نباید این اتفاق بیفتد.
* در حال حاضر بنده از برجام دفاع می کنم. همین امروز هم بنده معتقد هستم ما از برجام خارج نخواهیم شد مگر زمانی که به این جمعبندی برسیم که منافع برجام کمتر از هزینه های آن است و چون هنوز به این نقطه نرسیده ایم از آن خارج نمی شویم. زمانی که به این نقطه برسیم ما و نظام تصمیم میگیریم از برجام خارج شویم.
* سیاست خارجی ما در عرصه دیپلماسی فعال بوده و معتقدم آقای ظریف جزو بهترین وزرای خارجه کشورمان است اما معتقدم سیاست خارجی ما یک اشتباه استراتژیک کرد و آن این بود که تمام سبد ظرفیت اجرای خود را در مذاکرات با ۵ کشور گذاشت، در حالی که ما ۲۰۰ کشور داریم یعنی وزارت خارجه باید با کشورهای دیگر همسایه و شرقی نیز مذاکره می کرد. اما زمانی که برجام نتیجه داد و تحریمها داشت از بین میرفت آقایان دوباره به سمت غرب خیز برداشتند.
* متن برجام را مطالعه کردم و آن را یک اتفاق جامع میبینم. اگر ما برجام را امضا نکرده بودیم همه تحریمها پابرجا می ماند. البته من تخصصی در سیاست خارجی ندارم بلکه میگویم یک شاکله ای به نام برجام داریم که اگر وارد آن نشده بودیم کلیه تحریم ها وجود داشت. این دروغ است که در قلب راکتور اراک بتن ریخته شده است. ما نشان دادیم که اگر قرار باشد از برجام خارج شویم در یک مدت زمان مشخص می توانیم به قبل از برجام برگردیم و کسی در آن تردیدی ندارد. اما اگر در برجام نرفته بودیم یک اتفاق و وحدت جهانی بر علیه ما وجود داشت که ایران به دنبال ساخت بمب هستهای است.
* یک زمانی دولت حاکم در کشورمان میگفت این قطعنامهها ورق پاره هستند، در تحریم آن زمان هم میخواستند فروش نفت ما را به صفر برسانند که ما تا ۶۰۰ هزار بشکه نفت فروختیم اما اکنون ما نباید این را در رسانه ها اعلام کنیم که چقدر میفروشیم.
* (در پاسخ به مجری که گفت آقای زنگنه وزیر نفت در نامه سرگشاده خود به یکی از اعضای شورای عالی امنیت ملی گفته که قبل از برجام روزانه ۱ تا ۱میلیون و نیم نفت میفروختیم): من این اظهارات را ندیدم. آنها می خواستند فروش نفت ایران را به صفر برسانند و رهبری بارها دستور دادند و آرزو کردند که زمانی به نقطهای برسیم که نیاز به فروش یک بشکه نفت هم نداشته باشیم اما اینکه شما میگویید اگر برجام نبود وضع آن موقع بهتر بود بگذارید شنوندگان خودشان قضاوت کنند.
* اشتباه برداشت میکنید. ممکن است ممیزها و اعداد را اشتباه بخوانید. آقای زنگنه خیلی حرفا میزند. شما این رویه ها را در رسانه ملی شروع نکنید. ممکن است آقای زنگنه صدها جمله گفته باشد. ما برای مخاطب خارجی مان باید بگوییم شما هیچ غلطی نکردید برای مخاطب داخلی مان باید بگوییم آیا کاری شده است یا خیر.
* (درباره کاهش تعهدات برجامی ایران): گامهایی که برداشته شد بسیار مثبت بوده است. در سه ماه گذشته ما دستمان بالای دست آمریکا بود و خوشبختانه توفیقات بسیار خوبی پیدا کردیم و آنقدر در مذاکرات گفتگوها و رفت و آمدها همین آقایان تند و تیزی که بر علیه ما ناجوانمردانه در میآیند از نظر مواضع انقدر کوتاه آمدند که اگر یک فرصت معمولی بود می توانست به عنوان یک پیروزی بزرگ ملی جشن گرفته شود. البته ما به هیچ وجه این کوتاه آمدن های آمریکا و اعوان و انصار آن هیچ امیدی نداریم. اما ما میگوییم در یک جنگ روانی که اینها علیه ما شروع کردند ظرف سه چهار ماه گذشته موفقیتهای خیلی خوبی داشتیم و خیلی صریح و روشن آقای ترامپ و یارانش از مواضع گذشته خود عقبنشینی کردند.
* خیلی دور از ذهن نمیبینم که آمریکا در فاصله نه چندان دوری از غلطهایی که کرده پشیمان شود و دست ایران دست بالایی است. اما اینکه بگویید ما گامهای بعدی را برمیداریم تا از برجام خارج شویم اصلاً قرار ما این نیست قرار ما این است که ما زودتر جلو رویم تا دشمن و متخاصم را سرجای خودش بنشانیم و اگر موفق شدیم بحث را ادامه میدهیم.
* (درباره انتخابات مجلس یازدهم): ما اکنون جریانی و جناحی عمل میکنیم و حزب مشخصی نداریم، متاسفانه جریانهای سیاسی به هر دوره ای از انتخابات که نزدیک شویم بخش عمدهای از وقت و توان ما صرف وحدت درون تشکیلاتی می شود و این حیف است. یعنی این بهره وری را بسیار پایین میبرد.
* زمانی که انتخابات شروع می شود جلسه میگذاریم که با هم تفاهم کنیم. چشمانداز ما برای وحدت و امیدمان آن قله است اما در دوره های مختلف متفاوت بوده است و گاهی به ۷۰ و ۸۰ درصد می رسید و هنوز هم که هنوز است به ۱۰۰ درصد نرسیده ایم اما قله و چشم انداز ما این آن نقطه ۱۰۰ درصدی است.
* امسال همه تجربیات گذشته را در وحدت به کمک گرفتیم، البته این جمنا نیست اما پیشرفته ترِ آن است. اگر در گذشته وحدت ما به ۷۵ درصد رسیده بود امسال آن را به ۸۰ درصد میرسانیم. البته قله ما صد درصدی است ولی امید داریم به ۸۵ درصد جلو رویم. یک اشکال اساسی هم وجود دارد که عمده انرژی را صرف وحدت داخلی می کنیم و زمانی که می خواهیم با رقیبمان رقابت داشته باشیم ۲۰ درصد انرژی باقی مانده که این از اشکالات جریان ما است
* ما در حال حاضر نمیتوانیم به آن وحدت گفتمانی برسیم. اگر هم برسیم شکست قطعی است. ما در دموکراسی یکی از مشکلاتمان همان آقایانی که پایه و اساس دموکراسی را در فلسفه بنا نهاده اند یک سری از اشکالات دموکراسی را گفته اند که در دموکراسی آرا را میشمارند و وزن نمیکنند.
وی بیان کرد: اگر زمانی در تمام کشور هیچ اختلافی هم نداشته باشیم برای خودمان رقیب درست می کنیم تا بگوییم انتخابات یعنی رقابت.
* در انتخابات باید صالحی را بیاوریم که بتواند رای بیاورد و کسی میتواند رای بیاورد که بیش از ۵۰ درصد از آرا و افکار عمومی جامعه را داشته باشد. اگر قرار باشد ما اینجا بنشینیم و حرفهایی بزنیم و بعد بگوییم به جهنم که مجلس و دولت تحویل رقیب داده می شود؛ ما این را از آن افرادی می بینیم که کمتر تجربه دارند.
* اگر قرار باشد خودمان را در آن ۱۰ یا ۲۰ متری اول جریان اصولگرایی بگذاریم میتوانستیم یک گروه انقلابی باشیم و به هیچ وجه زمانی به منافع قدرت دست پیدا نکنیم اما در انتخابات باید تلاش کرد و مراکز تصمیمگیری و تصمیمسازی را گرفت و فکر انقلابی و جهادی را اعمال کرد.
* (درباره رفع حصر): بنده نه شورای عالی امنیت ملی هستم و نه در آنجا شرکت می کنم. حس من این است که مسئله حصر دارد کمرنگ می شود و خبرهایی که می شنویم آقایان محصور می توانستند امکانات بیشتری و رفت و آمد داشته باشند. در آن زمان آقایان بیانیه بلند و طولانی و مفصل صادر کردند که من میگویم که کار او (کروبی) نیست چون او را میشناختم و این پوست خربزه ای بود که زیر پایه او انداختند.
* تصور من این است که یک عده از مقوله حصر نان میخورند یعنی بارها گفتهام حتی می توانم حدس بزنم که آقایان چه راه هایی برای تمام شدن حصر طی می کنند. هر زمانی که قرار است این حصر تمام شود آقایان یک ترتیباتی میدهند ولی در هر حال مسئله حصر آنقدر پیچیده نیست و قابل حل است.
* (درباره انتخابات ۱۴۰۰): نمیتوانم در مورد حضور آقای لاریجانی نظری بدهم که حضورشان مفید است یا خیر. شاید سه ماه مانده به انتخابات از او بخواهم که در انتخابات باید بیاید یا نیاید اما عوامل محیطی، زمان و مکان است که مرا به جمعبندی میرساند اما اکنون هیچ نظری در این خصوص ندارم.
* درباره مناظره های انتخابات ریاست جمهوری): این مناظره ها خوب است اما مشکل اساسی دارد. مثلا می بینیم که طرف با یک جمله میخواهد طرف مقابلش را اصطلاحا لوله کند. من معتقدم اگر شورای نگهبان یک مقدار کوتاه بیاید با این مناظره ها در دوره آینده حتما یک شومن رئیس جمهور می شود.
* (درباره محمد باقر قالیباف و ایده نو اصوگرایی): من خیلی متوجه نشدم که نواصولگرایی چیست. من به فعالین سیاسی توصیه می کنم که وقتی واژهای را رها میکنند چارچوب آن را تعریف کنند. رئیس دولت اصلاحات هم یک واژه را رها کرده بود به اسم جامعه مدنی؛ بعضی ها می گفتند این جامعه مدنی همان مدینه فاضله ارسطو است، بعضی ها میگفتند مدینه النبی است، بعضی ها هم جامعه لایک را مطرح میکردند. الان هم هر کسی یک واژه مطرح می کند. جریانات اصولگرایی و اصلاح طلبی باید یک مانیفست ارائه بدهند. آقای قالیباف کلمه نواصولگرایی را مطرح کردهاند قاعدتاً خودشان باید این موضوع را بشکافند.
* من به جمنا کمک می کردم اما عضو شورای مرکزی نبودم. ایراداتی هم به آن وارد میدانستم الان هم وارد میدانم اما احساس میکنم جمنا در حال برطرف کردن برخی ایرادات اساسی خود است.
* ایرادات آقای قالیباف یک مقدار کم لطفی است. جمنا یک هنر بسیار خوب داشت که ۴ رای ۱۲ درصدی سال ۹۲ را تبدیل کرد به یک رای ۴۰ درصدی.