الیاس حضرتی: جهانگیری و عارف در ۱۴۰۰ کاندیدا میشوند/ دولت روحانی «بیحس» شده / بعد از انتخابات اختیارات جهانگیری خیلی محدودتر از دور قبل شد
الیاس حضرتی نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی از کاندیدا شدن جهانگیری و عارف برای انتخابات آتی ریاستجمهوری و عدم کاندیدا شدن خود در انتخابات آتی مجلس خبر داد.
به گزارش دیده بان ایران؛ الیاس حضرتی با حضور در خبرگزاری تسنیم به گفت و گو نشسته که مشروح این مصاحبه به شرح زیر است:
در چند وقت اخیر شما اعتراضات جدی و متفاوت نسبت به گذشته علیه آقای روحانی داشتید موضوع این اعتراضات چه بود؟
حضرتی: در مورد بحث دولت، اصلاح طلبان با تمام توان و ظرفیتشان هم در دولت اول آقای روحانی و هم در دولت دوم وی به میدان آمدند و از دولت وی پشتیبانی کردند و برای او رأی جمع کردند. اصلاحطلبان این اقدام را بیش از اینکه به عنوان منتی بر سر آقای روحانی بدانند، یک وظیفه ملی و در ارتباط با حل مشکلات کشور میدانستند و تا امروز هم از این اقدامی که انجام دادهاند پشیمان نیستند.
** دولت دوم روحانی از دولت اول ضعیفتر ظاهر شد
در شرایط سال 92 تصمیمی غیر از این نمیشد گرفت، بهترین تصمیم این بود، در سال 96 هم همینطور، دولتی که 4 سال بر سر کار بود و از خود کارایی نشان داده و اقداماتش نسبتاً مفید و قابل دفاع بود. در دور دوم ریاست جمهوری آقای روحانی اشکالاتی پیش آمد و دولت نسبت به دور قبل ضعیفتر ظاهر شد، در حالی که پیشبینی و انتظار بر این بود که دولت دوازدهم با توجه به اینکه یک تجربه 4 ساله را پشتسر خودش داشت، در دور دوم قویتر ظاهر شود.
اگر در دور اول شناختی از مجموعه نیروهای موجود در کشور یا اطرافیان خود و نیروهایی که با وی همجهت و همفکر هستند نداشت و آنها را در دور اول نمیشناخت لااقل در دور دوم بتواند از آنها استفاده بیشتری کند. نیروی ضعیفش تبدیل به نیروی قوی و نیروهای قوی به نیروهای قویتر تبدیل شوند.
آقای روحانی در این دوره یک امتیاز دیگری داشت که آن هم یک مجلس همراه بود. مجلسی که در دور قبل با وی همراه نبود و مخالف شدید رئیس جمهور بود تبدیل به یک مجلسی شده بود که همراهی بیشتری با رئیس جمهور داشت و یک اکثریت نسبی خوبی با شعار همراهی با دولت به مجلس آمده بودند ولی آقای روحانی با داشتن تجربه 4 ساله و مجلس همراه به نظر بنده نتوانست یک کابینه قویتر از کابینه گذشته ارائه دهد و همین طور در شعارهایی که در ایام انتخابات داده بود و مردم بر اساس آن شعارها علاقهمند شده بودند که تلاش مضاعفی کنند و برای وی رأی جمع کنند، رئیس جمهور نسبت به آن شعارها هم چندان نتوانست در عمل اقدامات چشمگیری تا این لحظه داشته باشد؛ و لذا محبوبیت آقای روحانی پایین آمد و محبوبیت اصلاح طلبان هم کاهش یافت.
آقای روحانی با داشتن تجربه 4 ساله و مجلس همراه به نظر بنده نتوانست یک کابینه قویتر از کابینه گذشته ارائه دهد و همین طور در شعارهایی که در ایام انتخابات داده بود و مردم بر اساس آن شعارها علاقهمند شده بودند که تلاش مضاعفی کنند و برای وی رأی جمع کنند، رئیس جمهور نسبت به آن شعارها هم چندان نتوانست در عمل اقدامات چشمگیری تا این لحظه داشته باشد
اصلاحطلبان بدنه اجتماعی وسیع و متنوعی دارند، آنها نسبت به دولت گلهمند شدند؛ این گله همچنان ادامه دارد الان هم از دولت گلهمند هستند ولی همچنان حمایت خودشان را از دولت دارند.
ضمن حمایت کلی و کلان از دولت، در مباحث و تصمیمات مختلف به دولت نقدهای جدی دارند و این نقدها را در برخی مواقع به صورت علنی میگویند و در برخی از مواقع در جلساتی که با رئیس جمهور دارند مطرح میکنند.
تسنیم:این انتقادات که گفتید در جلسه استیضاح مسعود کرباسیان وزیرسابق اقتصاد به اوج خود رسید و شما یکی از منتقدان جدی وزیر بودید. البته تاکید میکردید که باید آقای روحانی استیضاح میشد...
حضرتی: صحبت بنده در متن استیضاح و نه در حاشیه استیضاح بود به دلیل اینکه بنده خودم یکی از استیضاح کنندگان بودم و تعمد داشتم که آخرین سخنران باشم و به فضل پروردگار صحبت بنده در مجلس موثر بود و باعث شد که وزیر اقتصاد بیفتد. در آن بحث بنده 2 مطلب را دنبال میکردم. مطلب اول این بود که بنده معتقدم اگر یک جریان ، یک حزب، یک جناح، یک فراکسیون و یا یک فعال سیاسی نسبت به دریافت اولویتبندی نیازهای مردمش نا آشنا، بیگانه و یا بی تفاوت باشد توسط همان مردم کنار زده میشود.
اولویتهای مردم در سالهای اخیر به مرور عوض شده. یک زمانی حقوق شهروندی، موضوعات سیاسی، فعال شدن احزاب اولویت مردم بود؛ الان هم اینها جزء اولویتهای مردم است ولی اولویتهای مهمتری مانند معیشت، مشکلات زندگی و همچنین بیکاری جوانان و... مطرح است. ما به عنوان فعال سیاسی بهگونهای باید در کنار مردم باشیم، ابراز همدردی کنیم و به مردم منتقل کنیم که ما مشکلات شما را درک میکنیم، در کنار شما هستیم و تلاش میکنیم تا مشکلات را رفع کنیم.
پیام دوم بنده در استیضاح وزیر سابق اقتصاد این بود که اصلاحطلبان ضمن حمایت کلان از دولت در کنار تصمیمات غلط پشت دولت نیستند و اینگونه نیست که دولت هر تصمیم غلطی گرفت و ضایعاتی ایجاد شد و با توجه به اینکه معمولا طرف مشورتش هم اصلاحطلبان نیستند، بیایند پشت سر تصمیمات غلط دولت بایستند.بنده در صحبتهای خود در جلسه استیضاح این 2 نکته را دنبال میکردم که به نظر بنده هم در جامعه و هم در روند استیضاح وزیر اقتصاد اثر گذار بود.
البته در این باره انتقادهای مختصری هم در داخل فضای روشن فکری و هم دوستان اصلاحطلب وجود داشت که شما نباید مسائل با این شدت مطرح میکردید. حداقل میخواستید چنین رویکردی را انتخاب کنید لااقل در جمع دوستان مطرح میشد و مورد مشورت قرار میگرفت، شاید ما هم با شما همراهی میکردیم.
ما همچنان از دولت حمایت میکنیم و معتقدیم که در این شرایط هم اصلاحطلبان که حامی دولت بودهاند و هم اصولگرایان باید پشتیبان کلان دولت باشند. به نظر بنده در این شرایط بینالمللی تضعیف دولت جایز نیست و ما هم همچنان به خاطر منافع ملی حمایت کلان از دولت داریم.ولی در مباحث و تصمیمگیریهای دولت، راجع به سیاستهای ارزی، سیاست خارجی، سیاستهای داخلی، راجع به انتخاب وزرا و تیم کابینه همچنان انتقادهای جدی داریم.
تسنیم: برخی از اعضای فراکسیون امید عنوان میکردند که در همان روز که قرار بود استیضاح آقای کرباسیان وزیر سابق اقتصاد برگزار شود فراکسیون امید جلسهای داشت و ظاهرا یک درگیری لفظی بین شما و آقای عارف به وجود میآید و آقای عارف به شما میگوید که در این باره صحبت نکنید ولی شما اصرار داشتید که صحبت کنید. آیا درگیری لفظی بین شما وجود داشت؟
حضرتی: نه، اصلاً چنین چیزی نبود، آن روز فراکسیون امید، فراکسیون نمایندگان و مستقلان ولایی جلسه داشتند و آقای کرباسیان در جلسات هر 3 فراکسیون حاضر شد و صحبتهای خود را مطرح کرد و فراکسیونها وارد رأی گیری شدند.
**در جریان استیضاح کرباسیان با عارف درگیری لفظی نداشتم
در فراکسیون امید هم بنده همین نکاتی را که در بالا مطرح کردم را عنوان کردم و گفتم که آرزوی بنده این است که این 2 محور که بنده میخواهم امروز پرچمش را بلند کنم به اسم فراکسیون امید تمام شود. منتها دوستان ما تصمیمشان را گرفته بودند و در نهایت رأیگیری شد و 33 نفر به ابقای وزیر اقتصاد رأی دادند و در حدود 20 نفر هم موافق استیضاح وزیر بودند و در آن جلسه دیگر صحبتی مطرح نشد.
بنده زمانی که مشاهده کردم اعضای فراکسیون با استیضاح وزیر موافق نیستند و از طرفی به دلیل اینکه بنده مصمم بودم که حتماً در جلسه استیضاح صحبت کنم، بنابراین یک سطر نامه به آقای عارف نوشتم، با توجه به اینکه فراکسیون تصمیم گرفته از وزیر حمایت کند البته در پرانتز نوشتم که این تصمیم اشتباه است، بنده بدین وسیله استعفا خود را از فراکسیون امید اعلام میکنم و نامه استعفای خود را به آقای عارف دادم.
پس از آن دوستان بنده گفتند که شما در جلسه استیضاح صحبت نکن و استدلالشان این بود که فضای کلی مجلس بر این است که وزیر رأی بالایی میآورد و شما به عنوان کسی که در جامعه شناخته شده هستید خراب میشوید و این برای وجهه شما خوب نیست؛ البته بنده هم گفتم که نه، باید حتماً صحبت کنم.
تسنیم:آقای وکیلی میگفتند که فراکسیون امید پس از این مسئله به شما کارت زرد دادهاند. این را تأیید میکنید؟
حضرتی: نه اصلا چنین چیزی نبود. پس از اینکه بنده استعفا دادم در این باره در فراکسیون صحبت و رأی گیری شده بود و استعفای بنده پذیرفته نشده و از بنده خواسته شد که به فراکسیون برگردم؛ بنده هم به فراکسیون برگشتم.
** به دلیل ملاحظات سیاسی و منافع ملی نمیتوان رئیس جمهور را استیضاح کرد
تسنیم:به نظر میرسد موضع شما نسبت به آقای روحانی کمی ملایمتر شده است، اینکه گفته بودید آقای روحانی باید استیضاح میشد اما الان میگویید که ما به آقای روحانی انتقاد داریم و باید پاسخگوی برخی از مشکلات باشد. گفته میشود بعد از آن حرفتان در مجلس مبنی بر اینکه باید آقای روحانی در واقع به جای آقای کرباسیان استیضاح میشد، برخی اصلاحطلبان به شما تذکر جدی دادهاند؟
حضرتی: نه، اصلا اینگونه نیست. اصلاح طلبان نیز همان موضعی که بنده دارم را دارند. آنجا بنده گفتم که اشکالاتی در سیاستهای اقتصادی و تیم اقتصادی دولت وجود دارد، مثلا در استیضاح آقای کرباسیان اصل بحث بنده با آقای کرباسیان نبود، حرف بنده نسبت به سیاستهای اقتصادی آقای روحانی و تیم او بود. بیبرنامگیهای اقتصادی آقای روحانی و تیم او باعث شد که وزیر اقتصاد را استیضاح کنیم. به نظر بنده چون به دلیل ملاحظات سیاسی و منافع ملی نمیتوان رئیس جمهور را استیضاح کرد مجبور بودیم وزیر اقتصاد را استیضاح کنیم.
در جلسه استیضاح وزیر سابق اقتصاد، بنده نامی هم از آقای نیلی برده بودم که وی نامهای به من داد مبنی براینکه بنده چندین ماه است در دولت حضور ندارم و مشاورهای نیز به دولت نمیدهم که بنده نیز نسبت به وی اصلاحیه دادم.
**بیبرنامگیهای اقتصادی دولت باعث استیضاح وزیر اقتصاد شد
نام بقیه تیم اقتصادی دولت از جمله آقای جهانگیری، نهاوندیان و نوبخت و سیف را در جلسه استیضاح وزیر اقتصاد بردم اما تنها فردی که درباره مسائل اقتصادی میتوانست در دولت پاسخگو باشد آقای کرباسیان بود. البته به خود او هم گفته بودم بحث مستقیم بنده شما نیستید. اگرچه یک اشکالاتی در وزارتخانه وجود دارد اما در این سلسله مراتب فردی نیست که ما بتوانیم به غیر از شما یقه او را بگیریم.
بنده معتقدم دولت انگیزه، تحرک و تلاش لازم را از خودش نشان نمیدهد و تبدیل به یک دولت بی حس شده است. به طور مثال 4 وزیری که اخیراً به مجلس معرفی شدند و رای اعتماد هم گرفتند برخیشان نمیتوانند بار سنگین وزارتخانهها را به دوش بکشند و در حد دولت مرد نیستند. از این 4 نفر حداقل دو نفر این موضوع درباره شان صدق میکند.
درباره سفرایی که انتخاب میشوند نیز این موضوع صدق میکند. به طور مثال یک سال است که ما در چین و هند سفیر نداریم، آقای رئیس جمهور خودش باید موتور دولت را به حرکت دربیاورد. در چند روز گذشته معاون اول رئیس جمهور حرفی زده که واقعاً محلی از اعراب ندارد. او گفته است که من حتی نمیتوانم منشی دفتر خودم را عوض کنم. وی اگر نمیتواند این کار را انجام دهد پس چرا هنوز در کابینه است.
در برخی برخوردها و گفتههای وزرا و برخی امورات کندی و رخوت وحشتناکی وجود دارد که این موضوع در شرایط عادی کشور نیز نباید اتفاق بیفتد چه برسد به وضعیت فعلی کشور که در یک جنگ تمام عیار اقتصادی قرار داریم. به نظر بنده ما راهی نداریم جز اینکه دولت را با تذکر و اعمال فشارهای قانونی به تحرک واداریم.
تسنیم:آقای حضرتی حضور آقای جهانگیری در انتخابات طراحی خود اصلاح طلبان بود که در کنار آقای روحانی حضور پیدا کند و بازی شکل گرفته را مدیریت کند و در راستای تقویت آقای روحانی گام بردارد، به طور مثال ترکیببندهایی مثل "مردم یادتان هست" هنوز از ذهن مردم پاک نشده است. به نظر شما الان تکلیف آقای جهانگیری با احتمال رفتن از کابینه چه میشود؟ الان فکر میکنم یادتان هستهایی که آقای جهانگیری میگفت الان خودش هم یادش رفته است؟
حضرتی: (خنده) درباره آقای روحانی اصلاحطلبان صادقانه از تمام ظرفیت خود استفاده کردند که یکی از این ظرفیتها آقای جهانگیری بود.
جهانگیری به چند منظور کاندیدای ریاست جمهوری شد. یک اینکه احتمال داده میشد که آقای روحانی رد صلاحیت میشود، اخباری میرسید که نشان میداد که احتمالاً شورای نگهبان آقای روحانی را رد صلاحیت کند.
تسنیم:البته شما در آن زمان معتقد بودید که احتمال این موضوع خیلی کم است؟
حضرتی: بله احتمال آن موضوع یک درصد بود، البته در سیاست برای آن یک درصد هم باید یک آلترناتیوی داشته باشید. بنده هم معتقد بودم 90 درصد احتمالاً آقای روحانی تأیید صلاحیت میشود.
دومین دلیلی که آقای جهانگیری کاندیدا شد این بود که از فرصت و امکان مسافرتهای استانی و مصاحبههای رسانهای بتوان از ظرفیت دو نفر استفاده کرد.سومین دلیل این بود که که آقای روحانی احتمالا به برخی آمار اشراف کافی نداشته باشد و آقای جهانگیری بتواند به راحتی آنها را تبیین کند.دلیل چهارم این بود که شاید برخی موضوعات را آقای روحانی به دلیل برخی ملاحظات نمیتوانست بگوید و جهانگیری آنها را بیان کرد.در جلسه اولین مناظره آقای روحانی خیلی ضعیف ظاهر شد و پس از آن بهتر شد.
تسنیم:آن نامه شما هم تأثیرگذار بود؟
حضرتی: نه اینگونه نبود(باخنده). پس از سخنرانیهایی که آقای روحانی در ارومیه و کرمانشاه و همدان داشت بنده احساس کردم باید یک نامهای به وی بنویسم.
**بعد از انتخابات اختیارات جهانگیری خیلی محدودتر از قبل شد
بعد از انتخابات اختیارات جهانگیری خیلی محدودتر از دور قبل شد چون وی از اول هم این ایراد را به آقای روحانی داشت که مسائل اصلی کشور اقتصادی است و ماباید برای حل مشکلات مردم و مشکلاتی که از دولتهای قبل باقی مانده است در حوزه اقتصادی خوب عمل کنیم. آقای جهانگیری میدانست آقای روحانی در مسائل بین المللی تجربه دارد و اهل مذاکره است و نتایج آن باید در حوزه اقتصادی خودش را نشان دهد.
لازمه کار اقتصادی خوب، داشتن یک تیم هماهنگ و همفکر و با یک فرماندهی است که در این زمینه جهانگیری پیشنهاداتی داشت که هیچکدام از آنها عملی نشد و دولت به سمت یک تیم پراکنده که دائماً با هم اختلاف داشتند رفت که نتیجهاش هم خسارت برای کشور بود.
بعد از انتخابات اختیارات جهانگیری خیلی محدودتر از دور قبل شد چون وی از اول هم این ایراد را به آقای روحانی داشت که مسائل اصلی کشور اقتصادی است و ماباید برای حل مشکلات مردم و مشکلاتی که از دولتهای قبل باقی مانده است در حوزه اقتصادی خوب عمل کنیم.
تسنیم:به نقل از آقای جهانگیری درجلسه حزب کارگزاران نقل شده بود(هرچند بعداً این خبر تکذیب شد) که ایشان(آقای جهانگیری) گفته بودند آقای روحانی به آمار و ارقام تسلط ندارد و اگر قرار باشد دیداری با رهبری داشته باشد و یا جایی سخنرانی کند دو سه روز قبل آمار را به او میدهیم و او هم حفظ میکند. بعدا که آقای روحانی در جلسهای که وزیر ارتباطات هم حضور داشت آماری در رابطه با مشاغل اینترنتی ارائه داد که این گمانه زنی را تقویت کرد. شما هم چنین برداشتی داردی که روحانی اطلاع دقیقی از آمار و ارقام ندارد؟
حضرتی: طبیعی است که آقای روحانی و سایر روسای جمهور بیشتر فکرشان صرف مسائل کلان و راهبردی و استراتژیک میشود. از شخصیتهای درجه یک کشور این انتظار نیست که مثل من در جریان ریز آمار مسائل کشور باشند ولی مرحوم آقای هاشمی خیلی به آمار مسلط بود مخصوصا در بخش اقتصادی.
بعد از آقای هاشمی رفسنجانی آقای روحانی درجلساتی که خدمت آقا و یا مسئولان نظام رسیدند نشان داد که محفوظات خوبی نسبت به آمار و ارقام دارد و از پس آمار و ارقام خوب برمیآید ولی باز باهمه اینها در بخشهای تخصصی، چون آقای جهانگیری خودشان وزیر صنعت بودند و در دولت آقای روحانی هم بیشتر وقت خود را روی مباحث اقتصادی میگذاشت، میتوانست به خوبی به عنوان یک مکمل عمل کند. جهانگیری هم در دولت قبل تماماً به عنوان یک مکمل عمل کرد و به عنوان یک کاندیدای اثباتی که بخواهد بیاید و برای خودش کاری کند، به این شکل ظاهر نشد.
**اصلاحطلبان در انتخابات 98 و 1400 شرکت میکنند
تسنیم:با آقای عبدی که صحبت میکردیم ایشان میگفتند اصلاح طلبان در انتخابات آینده با این وضعیت فعلی، احتمالاً شرکت نمیکنند. به ایشان گفتیم یعنی دولت آقای روحانی که قرار بود اصلاح طلبان را به قدرت برگرداند نه تنها نتوانسته این کار را بکند بلکه اصلاح طلبان را در شرایطی آچمز سیاسی قرار داده است. به نظر شما آیا واقعاً اصلاح طلبان برای انتخابات 98 و یا 1400 گزینهای ندارند؟
حضرتی: اصلاحطلبان حتماً در انتخابات شرکت میکنند و کاندیدا هم خواهند داشت. برخی چهرههای مشهور اصلاح طلبان هستند که برای 1400 روزشماری میکنند و برخی افراد هم شاید الان مطرح نیستند در آن زمان ظهور پیدا میکنند
تسنیم: آقای عبدی گفتند که هیچ وقت «عارف» کاندیدای ما نبود؟
حضرتی: آقای دکتر عارف در سال 92 کاندیدای بخشی از اصلاح طلبان بود و بخشی از اصلاح طلبان هم به دنبال آقای روحانی بودند و مجموعا هم همه اصلاحطلبان به این نتیجه رسیدند که آقای عارف انصراف بدهد و آقای روحانی بماند. این یک تصمیم درون اصلاح طلبی بود.
تسنیم:اگر الان به سال 92 برگردید همان کار را میکردید؟
حضرتی: آن بحث دیگری است. اما تا آنجایی که من خبردارم آقای عارف مصمم است در انتخابات 1400 کاندیدا شود، آقای جهانگیری قاعدتاً باید بیاید وعلاوه بر اینها نفرات دیگری هم هستند.
** اصلاحطلبان در برابر لاریجانی از کاندیدای خودشان حمایت میکنند
تسنیم: اصلاح طلبان از آقای لاریجانی حمایت میکنند؟
حضرتی: به نظربنده اصلاح طلبان تصمیم دموکراتی درون خودشان میگیرند، اما قطعاً اولویتشان کاندیدای اصلاح طلب خواهد بود.به نظر من آقای لاریجانی یک انسان شایسته و لایق و توانمند است ولی باید دید در آن زمان چه اتفاقی میافتد ولی روند کلی این است که اصلاح طلبان کاندیدای خودشان را خواهند داشت.
تسنیم:آقای منتجب نیا به ما گفتند که سر منشا اختلاف در حزب اعتماد ملی شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان بود. نحوه عملکرد شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان چگونه بوده؟ به نظر میرسد در چند سالی که تشکیل شده باعث اختلاف در بین اصلاحطلبان شده است؟
حضرتی: این حرف آقای منتجب نیا کاملا درست است. در اردوگاه اصلاح طلبان همیشه تعدد نظر وجود داشته و این جز ویژگیهای ذاتی آنها است، چون در اصلاح طلبان اینگونه نیست که یکی نفر حرف بزند و بقیه گوش بدهند. در رابطه با مسائل مختلف در محافل داخلی خودشان بحث و تبادل نظر میکنند.اما به ندرت افرادی از نظر جمع تبعیت نمیکنند.
مجموعه شواری سیاستگذاری که نظر جمعی اصلاح طلبان بود کارکردش خوب است. یکی از کارهای این شورا درسال 92 حمایت از آقای روحانی بود. کار بعدی آن در سال 94 و انتخابات مجلس بود که توانست 30 بر صفر حریف را شکست دهد. این کارها نتیجه ساماندهی مدیریت شورای عالی سیاستگذاری بود. البته خود ما و حتی آقای عارف هم انتقاداتی به شورا داریم اما این باعث نمیشود کارنامه آن را کلا ندیده بگیریم.در انتخابات شورای شهر هم 21 بر صفر حریف را شکست داد و فاصله نفر آخر لیست ما با اولین نفر لیست حریف که آقای چمران بود 460 هزار رای بود.
این حرف آقای منتجب نیا مبنی بر منشا اختلاف در اعتماد ملی کاملا درست است. در اردوگاه اصلاح طلبان همیشه تعدد نظر وجود داشته و این جز ویژگیهای ذاتی آنها است، چون در اصلاح طلبان اینگونه نیست که یکی نفر حرف بزند و بقیه گوش بدهند.
آنها میتوانند به بنده ایراد بگیرند که آقای حضرتی در این لیست رای آورد و نفر 5 تهران با یک میلیون پانصد هزار رای شد اما نماینده ایدهآل ما نیست برای تشکیل یک شورای ایدهآل بستگی دارد که هر فردی با چه پارامتری به سراغ آن برود. ولی مهم این است که شما در هر صورت در مجلس یک فراکسیون منسجمی دارید که آخرین رایگیری در انتخابات هیئت رئیسه آقای عارف بیشتر از آقای لاریجانی رای آورد این نتیجه کار آن است در انتخاب وزرا که پشتیبانش بود علیرغم تلاش دوستان اصولگرا وزرا را توانست از آن بحران عبور دهد. در مسائل مختلف کمک حال باشد یا در بحث انتخابات شوراها هیئت نظارتی که انتخاب شد ترکیب خیلی خوبی شد چراکه فراکسیون امید منظم ترین و تشکیلاتی ترین فراکسیون مجلس است.
مجلس 3 فراکسیون دارد و امید نسبت به آنها منظم ترو منسجم تر است البته میتوان از برخی کارهای این فراکسیون نیز ایراد گرفت.اما مجموعاً در این مجلس با این برنامههایی که هست فراکسیون ما از سایر فراکسیونها کارنامه بهتری دارد. شورای شهر تهران 21 نفر وارد شدند که از این افراد خیلی تلاشهای صورت گرفت که اختلافاتی بین آنها ایجاد شود اینها منسجم شهرداری انتخاب کردند و از بدشانسی آنها به مریضی آقای نجفی خورد.
سپس آقای افشانی را انتخاب کردند که فردی پاکدست و لایق بود و موفق بود و الان هم در تا آخرین لحظه شورا پشت آن است، نامه به آقای لاریجانی و وزیر کشور نامه نوشتند احدی دنبال این نیستند که زیر پای آقای افشانی را خالی کند با توجه به اینکه میدانند قانون بازنشستگی مجلس یک قانون فراگیری است و اختلاف نظر وجود دارد برخی میگویند شامل شهرداری می شود برخیها میگویند شامل شهرداری تهران نمیشود ولی با تمام این نقل قولها و گفتوگو ها و اختلاف نظرهای حقوقی شورای شهر منسجم پشت سر شهردار هست یکی از مهمترین کار یک شورا انتخاب شهردار است الان در شهرها نمیتوانند شهردار انتخاب کنند انقدر اختلاف وجود دارد و در خیلی از شهرها دیگر این گرفتاری در شورا وجود دارد و بعد هم که شهردار انتخاب میکنند آنقدر موی دماغ شهردار هستند که نمی گذارند کار کند.
مجلس 3 فراکسیون دارد. ولایی، مستقلین و امید که امید نسبت به آنها منظم تر است و منسجمتر است. شورای شهر تهران 21 نفر وارد شدند که این افراد خیلی تلاش کردند که اختلافاتی بین آنها ایجاد شود اینها منسجم شهرداری انتخاب کردند و از بدشانسی آنها به مریضی آقای نجفی خورد.
در اینجا شما از شهردار و از آقای نجفی بپرسید که از شورا راضی بودید؟ میگویند بله. این نشانه بلوغ یک جمعیتی است بدون اینکه دستوری باشد خودشان به لحاظ رشد فکری و تدبیر امور به این نتیجه میرسند که میتوانند خودشان کار کنند. شورای سیاستگذاری یک ایرادهایی دارد این ایرادها مرتب گفته شده است.
** دریافت پول برای قرار گرفتن در لیست شایعه است
تسنیم: در مورد لیست پولی و اینها شبهاتی وجود دارد?
حضرتی: اصلاً چنین چیزی نیست این حرفها شائبه است بنده و آقای عارف تاکنون کمتر از گل به هم نگفتیم و نیازی به بحث تند نیست. اصلا بحثی نشد که چنین چیزی وجود داشته باشد و نه پولی رد و بدل شد. در جمع سی چهل نفری مگر میشود فردی پول رد و بدل کند و بقیه متوجه نشوند.
آقای منتجبنیا شخصیت بزرگوار و دانشمندی هستند که سابقه مبارزاتی ایشان قبل و بعد از انقلاب مشخص است و ایشان انسان بسیار بزرگواری هستند اما داستان حزب اعتمادملی مقداری عصبانی شدند و حرفهایی زدند اما من همیشه با محبت و علاقه با ایشان برخورد کردم
تسنیم: نقد شما به شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان چیست؟
حضرتی: شورای عالی سیاستگذاری ترکیبی از احزاب اصلاح طلب است که از حدود 29 حزب تشکیل شده است. همین چندی پیش هم جلسه داشتند. در این شورا احزاب ریشهدار و بزرگ وجود دارد و برخی احزاب متوسط هم وجود دارد ما حزبی نداریم که در حوزه اصلاحطلبی باشد و آنجا حضور نداشته باشد همه هستند، آنها همه عضو شورای عالی سیاستگذاری هستند و به جز دوسه تا که جدا شدند مثل آقای کواکبیان و آقای هادی غفاری همه آمدند.در داخل حزب اعتماد ملی هم بحث بود که ما چقدر باید با شورای عالی سیاستگذاری هماهنگ باشیم یا نباشیم که اختلافات از آنجا شروع شد.
تسنیم:نقد شما به شورا چه بود؟
حضرتی: ترکیب شورای عالی سیاستگذاری ترکیبی از احزاب اصلاح طلب است که در آن اهداف اختلافی ندارد اگرچه ممکن است در افراد اختلاف نظر درباره اینکه چه کسانی مصداق شخصیتهای ملی هستند وجود داشته باشد.
** تفکر مشارکتیها در میان احزاب مختلف تکثیر شده
تسنیم:شما قبول دارید که درشورای سیاستگذاری بیشتر وزنه به سمت مشارکتی هاست؟
حضرتی: دوستان مشارکتی تفکرشان در احزاب مختلف تکثیر پیدا کرده مثلا انجمن اسلامی پزشکان یک نهاد است و نزدیکی به اتحاد ملت دارد.
** عارف از ریاست فراکسیون استعفا نداده است
تسنیم:بحثهایی مطرح شده که آقای عارف از ریاست فراکسیون انصراف داده است.
حضرتی: این خبر کاملا غلط است آقای عارف اصلاً استعفا نداده است. د
** منتجبنیا در قضیه اعتماد ملی عصبانی شد
تسنیم:در ایام اختلافاتی که با طیف آقای منتجب نیا داشتید برخی از دوستان شما را متهم به کودتا کردند و گفتند موضوعات پیش آمده در اعتماد ملی طراحی شما بوده است. چه اتفاقی افتاد که برخی از این حزب بیرون آمدند؟
حضرتی: آقای منتجبنیا شخصیت بزرگوار و دانشمندی هستند که سابقه مبارزاتی ایشان قبل و بعد از انقلاب مشخص است و ایشان انسان بسیار بزرگواری هستند اما داستان حزب اعتمادملی مقداری عصبانی شدند و حرفهایی زدند اما من همیشه با محبت و علاقه با ایشان برخورد کردم و موضع من تغییر نکرد.
اختلاف نظرهایی که در احزاب بوجود میآید یا فرمولی برای حل آن پیدا میشود یا نمیشود. اگر پیدا نشد همان کاری که عزیزان انجام دادند، حزب دیگری تشکیل میدهند. این دو سه نفر نیستند و بقیه اعضا همه آمدند و ما کنگره دیگری تشکیل دادیم. کمیسیون ماده 10 تصمیم گرفته بود که کنگره دیگری برای انتخاب شورای مرکزی شکل بگیرد. انتخاب شورای مرکزی داستانش این بود که ما در کنگره اول بیشتر تأکیدمان براین بود که ما انتخابات شورای مرکزی برگزار نکنیم.
تسنیم: صبح آن روز که قرار بود کنگره برگزار شود گویا در حسینیه آقای منتجبنیا توافق شده بود که شورای مرکزی همان شورای مرکزی سابق باشد.
حضرتی: علتش این بود موقعی که ما انتخابات شورای مرکزی را میخواهیم انجام بدهیم در واقع کار جدیدی انجام دادیم ولو اینکه اسامی قبلی هم باشد. وزارت کشور باید لیست شورای مرکزی را اعلام کند و در استعلامات ما حدس میزدیم آقای کروبی رد شود. امیدوارم الان هم این مشکل پیش نیاید و شاید نهادهای امنیتی آقای کروبی را رد کنند. رد کردن آقای کروبی برای خودشان مهم نیست چرا که ایشان در حصر نشسته و گاهی هم لازم میبیند و نامههایی مینویسد.
تسنیم:آیا این نامهها کار خودشان است؟ چون به ادبیات ایشان نزدیک نیست؟
حضرتی: همه کارها مال خودشان است و شما به شایعات توجه نکنید. نظر ما این بود که با یک قیام و قعود میتوانیم شورای قبلی را ابقا کنیم. نظر ما این بود با رد ایشان چالش جدیدی در کشور ایجاد شود چرا که برخی میگویند چرا ایشان رد شد و برخی میگویند چرا رد نشد. ما نباید در کشور اینگونه چالش ایجاد کنیم. بیشتر نظرم این بود ما چالش جدید ایجاد نکنیم. آن داستان موقتاً انتخاب شد و کنگره تمام شد کمیسیون ماده 10 گفتند که شما مجدداً باید انتخابات داشته باشید قانون گفته شورای مرکزی انتخاب شوند نگفته با کاغذ و قیام و عقود رأی گیری شود.
تسنیم:در کنگره یک دفعه طیف شما گفت که انتخابات برگزار کنیم که درگیری شد؟
حضرتی: نه خیر، از اول هم قرار بود که انتخابات برگزار شود و جزء بحثهای اصلی بود. آن کنگره انتخابات انجام داد و تمام شد. فعلاً که کمیسیون ماده 10 ایراد گرفت که شما مجدداً باید کنگره بگذارید و شورای مرکزیتان را انتخاب کنید. کنگره را تشکیل دادیم و 4 نفر از کمیسیون ماده 10 آنجا آمدند آقای کمالی، خانم مافی، آقای امیری اصفهانی نماینده دادستان و وزارت کشور هم دو نفر را فرستاده بود و با دقت هم ناظرین نگاه میکردند. و گاهاً هم از برخی اعضا میپرسیدند شما چند سال است که عضو حزب هستید.
تسنیم:آن جلسهای که شما قائم مقام حزب شدید آقای منتجب نیا دعوت شده بود؟
حضرتی: بله
تسنیم:چون آقای منتجبنیا نامه زده بودند دو هفته بعد شورای مرکزی تشکیل جلسه بدهد و شما هم همان روزی که ختم آقای پدر تاجزاده هم بود اعلام کردید قائم مقام حزب اعتماد ملی شدهاید؟
حضرتی: خیر؛ من همه را خودم دعوت کردم و آن روزی که من قائم مقام انتخاب شدم جلسه قبل هم داشت ولی آقای منتجب نیا مدتها بود در جلسات شورای مرکزی شرکت نمیکرد.
**برای انتخابات سال 98 کاندیدا نمیشوم
تسنیم: برای انتخابات دوباره اصلاحطلبان لیست میدهند، در فراکسیون امید در این باره بحثی شده است؟
حضرتی: بله قطعاً لیست ارائه خواهد شد البته بنده در انتخابات بعدی مجلس کاندیدا نمی شوم.