کد خبر: 50374
A
نوذر شفیعی در گفت و گو با دیده بان ایران؛

اگر ایران دست از حمایت عراق بردارد، شاهد حضور "نوبعثی ها" در این کشور خواهیم بود/ مطابق تعهدات بین المللی، عراق باید بدهی و غرامت جنگ تحمیلی را به ایران را بپردازد

نماینده مردم ممسنی در مجلس نهم درباره اظهارات آیت الله سیستانی و عدم کاهش تنش در بصره و افزایش موج اعتراضات مردم اظهار کرد: اظهارات آیت الله سیستانی نه تنها در عراق بلکه در تمامی دنیا به خصوص برای شیعیان قابل اعتماد است. به علاوه این موضوع یک تکلیف شرعی همانند تمامی امور شرعی است. بنده معتقدم عبور از سخنان ایشان، فراتر از یک مسئله شرعی و اعتراض جزئی نسبت به یک موضوع است. همین امر نشان دهنده این است که یک جریان سیاسی در داخل خود عراق و یک جریان خارجی قوی پشت این کار است.

اگر ایران دست از حمایت عراق بردارد، شاهد حضور "نوبعثی ها" در این کشور خواهیم بود/ مطابق تعهدات بین المللی، عراق باید بدهی و غرامت  جنگ تحمیلی را به ایران را بپردازد

دیده بان ایران_ سپیده اجلالی: پس از پاکسازی عراق از وجود و حضور تروریست های داعش، عراق با موج جدیدی از مصائب و مشکلات اجتماعی و اقتصادی روبه رو شد که یک به یک در برخی از استان های محروم آن نمود پیدا کرد. به عنوان مثال بصره به عنوان یکی از مهمترین استان های نفت خیز این کشور طی چند هفته گذشته دستخوش تحولاتی بود که باعث شده تا مردم این شهر دست به اعتراض های گسترده ای بزنند. اعتراضاتی خشونت بار که این بار دامن ایران را هم گرفت تا جاییکه معترضین در این شهر اقدام به آتش زدن کنسولگری ایران کردند.

طبق گزارش های رسیده تا این لحظه بیش از 10 نفر از معترضین در این شهر تن کشته و ده‌ها تن دیگر زخمی شدند. ظاهرا خشونت‌ها در بصره در اعتراض به مشکلات موجود در خدمات‌رسانی و مشکلات معیشتی صورت می‌گیرد. ادعایی که برخی از کارشناسان منطقه چنین اعتقادی ندارند.

 

مردم در سراسر دنیا به نشانه اعتراض اقدام به آتش زدن کنسولگری ها می کنند

 

نوذر شفیعی، تحلیلگر امور سیاسی و نماینده مردم ممسنی در مجلس نهم در خصوص عوامل پشت پرده حوادث بصره و به آتش کشیده شدن کنسولگری ایران، به خبرنگار دیده بان ایران می گوید: با توجه به خشم معترضین غالبا" چنین اتفاقاتی در روابط بین المللی عادی است کما اینکه پیش از این هم در کشورهای مختلف به خصوص خاورمیانه تظاهرکنندگان ناراضی نسبت به مسائل کشور خود؛ به نشانه اعتراض به وضعیت های متفاوت همانند اعتراض به نیرو( برق) چنین کارهایی را انجام داده اند.

 

 

وی ادامه داد: البته در این مورد به خصوص باید گفت که ایران در صورت مازاد نیرو(تولید برق اضافه)، اقدام به ارسال آن به کشورهای همسایه از جمله عراق خواهد کرد. اما در شرایط فعلی که ایران با کمبود تولید برق  مواجه شده است، تا جایی که طی دو ماه گذشته با قطعی برق در شهرهای بزرگ مواجه بوده ایم بنابراین؛ کاملا بدیهی است که این گونه منابع را برای کشور خودمان ذخیره کنیم.

این در حالی است که  شهروندان عراقی از کمبود تولید برق در کشور خود شاکی هستند و مسبب اصلی آن را ایران می دانند. لذا؛ به همین جهت دست به آتش زدن کنسولگری ایران زده اند.

البته گفتنی است در این بین برخی از افراد معترض نیز وجود دارند که با یک دید سیاسی به رابطه بین دو کشور نگاه می کنند. این نگاه سیاسی نیز متاثر از دو عامل است بخشی از آن مربوط به عرق ملی و ناسیونالیسم عراقی است و بخش دیگری از آن نیز مربوط به سوء استفاده کشورهایی نظیر عربستان از شرایط موجود است.

 

مردم عراق باید به مسائل بنیادین فکر کنند نه به مسائل جزئی

 

این استاد دانشگاه همچنین بیان کرد: اما به طور کلی مردم عراق باید به مسائل بنیادین عراق فکر کنند نه به مسائل جزئی. یکی از این مسائل مهمی که در چندسال گذشته در منطقه وجود داشت عبارت است از همکاری ایران و عراق برای از بین بردن پدیده بدخیمی به نام "داعش". بنابراین؛ نارضایتی هایی که بین دو کشور ایران و عراق ؛ از سوی مردم عراق به ویژه مردم بصره به دلیل کاهش صادرات برق از سوی ایران شکل گرفته پدیده ای جرئی است. گفتنی است حمایت ایران از مردم عراق در قالب یک حمایت استراتژیک است که لازم است مردم عراق این مورد را پشتوانه ای مهم و عمیق قلمداد کنند و سعی  براین داشته باشند که در روابط بین الملل این حمایت استراتژیک را خدشه دار نکنند.

 

شفیعی تشریح کرد: نکته حائز اهمیت این است که با توجه به شرایط حساس کنونی اگر ایران حمایت خود را از عراق دریغ کند ، بدون تردید "نوبعثی ها" و "داعش" اجازه وجود ثبات و امنیت را به عراق نمی دهند. ضمن این که اگر ایران هم در عراق حضور دارد به دلیل درخواست های مکرر دولت عراق است؛  چه بسا این که ایران تمایلی به حضور در عراق و در هیچ کشوری نداشته است این در حالی است که در قوانین بین المللی و دیپلماتیک بین کشورها ، پاسخ مثبت به درخواست کمک است لذا ایران نیز جهت احترام به این رسم، از عراق حمایت کرده است.

 

 

عبور از سخنان آقای سیستانی، فراتر از یک مسئله شرعی و اعتراض جزئی نسبت به یک موضوع است

 

نماینده مردم ممسنی در مجلس نهم درباره اظهارات آیت الله سیستانی و عدم کاهش تنش در بصره و افزایش موج اعتراضات مردم اظهار کرد: اظهارات آیت الله سیستانی نه تنها در عراق بلکه در تمامی دنیا به خصوص برای شیعیان قابل اعتماد است. به علاوه این موضوع یک تکلیف شرعی همانند تمامی امور شرعی است. بنده معتقدم عبور از سخنان ایشان، فراتر از یک مسئله شرعی و اعتراض جزئی نسبت به یک موضوع است. همین امر نشان دهنده این است که یک جریان سیاسی در داخل خود عراق و یک جریان خارجی قوی پشت این کار است.

 

شفیعی گفت: سخنان آیت الله سیستانی به عنوان مرجع بزرگ تقلید، باید برای مردم عراق حسن خطاب باشد. شرایط و موفقیت های کنونی مردم و دولت عراق، محصول نگاه این مرجع به تحولات عراق است. پس؛ به همین دلیل مردم عراق لازم است به اظهارات ایشان استناد کرده و در راستای امنیت و آرامش کشور خود بکوشند.

 

مطابق تعهدات بین المللی، عراق باید بدهی و غرامت خود به ایران را بپردازد

 

این تحلیلگر امورسیاسی در رابطه با اظهارات روز گذشته جعفرزاده مبنی بر این که "باید حمایت های خود را نسبت به عراق کم کنیم" خاطرنشان کرد: یک سری روابط معناداری بین ایران و عراق وجود دارد که نتجه نقطه اشتراکات بین دو کشور ازجمله مذهب و عتبات عالیات می شود که این روابط هم در ایران و هم در عراق حاکم است. بنابراین همانطوری که پیشتر به این نکته اشاره کردم حضور ایران در عراق به رسم تعهدات بین المللی و روابط دیپلماتیک و همچنین روند تاثیرگذاری سیاست ها و ناآرامی های عراق بر ایران است.

 

این استاد دانشگاه همچنین گفت: نکته دیگر این که روابط سیاسی رسمی بین ایران و عراق برقرار است که در چهارچوب روابط سیاسی رسمی برخی از تعهدات و تکالیف حقوقی خود همانند میزان بدهی و غرامت عراق به ایران باید پرداخت شود. این پدیده صرفا محدود به تهران و بغداد است . نکته بعد نیز این است که زمانی که دولت عراق به عنوان دولت ورشکسته قلمداد می شد، این دولت نمی توانست بر روی قلمرو و اقتدارات خویش اعمال اختیار کند لذا؛ به همین دلیل بود که از ایران درخواست کمک نمود.

 

وی اضافه کرد: بنده معتقدم در روابط بین المللی نهادینه شدن ارتباطات در نهاد های مرکزی دو کشور بسیار مناسب تر از تخریب روابط عمومی و مردمی بین دو کشور است یعنی؛ تهران و عراق به حل مشکلات خویش بپردازند و هرکدام از ملت ها تابع دولت خویش باشند.

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر