آقای روحانی! خودتان به "شرکت سهامی" که در دولت ساخته اید پایان دهید/ابرچالش سهم خواهی و سهمیه گرایی گریبان رئیس جمهور را گرفته است /برای تغییر در وضعیت اقتصادی باید خودتان تصمیم بگیرید، مجلس درگیر منافع نمایندگان است!
اما اینها و فراتر از اینها اصل ماجرا نیست. ابرچالش های دولت روحانی در متن و بطن دولت او و مجلسدهم پنهان شده است. دولتی که تیم اقتصادی آن نا هماهنگ و بعضا متضاد، وزرای اقتصادی آن مخالف سیاست های رئیس جمهور و وابسته و پیوسته به دیگر جناح ها و نهادهای قدرت و در یک کلام اعضای هیئت مدیره یک "شرکت سهامی به نام دولت دوازدهم" هستند.
اما اینها و فراتر از اینها اصل ماجرا نیست. ابرچالش های دولت روحانی در متن و بطن دولت او و مجلسدهم پنهان شده است. دولتی که تیم اقتصادی آن نا هماهنگ و بعضا متضاد، وزرای اقتصادی آن مخالف سیاست های رئیس جمهور و وابسته و پیوسته به دیگر جناح ها و نهادهای قدرت و در یک کلام اعضای هیئت مدیره یک "شرکت سهامی به نام دولت دوازدهم" هستند. تعبیری که احمد بخشایش اردستانی نماینده سابق مجلس یک بار آن را به کار برد و اکنون که نیاز هماهنگی و همراهی تیم اقتصادی دولت است " ابرچالش سهم خواهی و سهیمه گرایی گریبان شخص رئیس جمهور را گرفته است ". روحانی نمی تواند در ترکیب تیم اقتصادی کابینه دست بزند چون قادر نیست مقابل سهم خواهی جناح ها و گروه های مختلف بایستد. دولتی که هر جناح و هر حزبی در آن سهم دارد و دست بردن در هر کدام از ارکان آن می تواند مجلس و دیگر بخش ها علیه رئیس جمهور متحد کند. حال که روحانی نمی تواند به آنچه می خواهد دست پیدا کند دو راه را در پیش گرفته است.
- چشم داشتن به استیضاح وزرای ناکارآمد اقتصادی
روحانی انتظار دارد که مجلس در ترکیب وزاری اقتصادی دست ببرد؛ یعنی این وزرا را استیضاح کند. این رویکرد به چند دلیل عمده از ابتدا شکست خورده است. دلایلی از جمله وابستگی مادی و جناحی به وزاری اقتصادی، ترس از تعارض منافع با وزیر آینده و از همه مهم تر ترکیب سه فراکسیونی وآشفته مجلس دهم. به طوریکه هر فراکسیون به تنهایی نمی تواند یک وزیر را استیضاح کند. البته در اینجا نقش معاونان پارلمانی با کسیه امتیازات را نمی توان فراموش کرد.
راه حل: دولت روحانی قادر نخواهد بود از پس ابرچالش های اقتصادی برآید مگر آنکه در ترکیب تیم اقتصادی تغییر ایجاد کرده و ارکان اقتصادی دولتش را هماهنگ کند. در این راه لازم و ضروری است حداقل سه یا چهار وزیر را در تیم اقتصادی جابه جا کند. لازم است رئیس جمهور به شرکت سهامی بودن دولتش پایان دهد و بدون وسواس و ترس ترکیب تیم اقتصادی را عوض کند چرا که نه سه تن از وزرای اقتصادی دولت او اجازه نخواهند داد وزارتخانه شان تقسیم شود و نه مجلس اراده کمک به رئیس جمهور را دارد در این راه فقط روحانی می تواند تصمیم بگیرد تصمیمی که در نهایت چالش ها را کمتر و به سهم خواهی ها پایان می دهد