حمایت اصولگرایان و اصلاح طلبان از سخنان رئیس جمهور
سخنان روز چهارشنبه حسن روحانی در جمع اعضای کابینه که بواسطه پخش مستقیم از شبکه خبر در واقع در محضر مردم ایران بیان میشد، در مسیری متفاوت قرار گرفت.
به گزارش دیده بان ایران؛ روحانی در آن سخنان با تأکید بر اینکه دولتش قصد ندارد در مواجهه با مشکلات و جنگ اقتصادی که علیه ایران آغاز شده عقبنشینی کند، بر حمایت تمام قد دولت از بازار و تولید داخلی تأکید کرد و از تیم همکارانش خواست با انتشار فهرست افراد و شرکتهایی که از دولت ارز دریافت کردهاند در راستای ایجاد شفافیت بیشتر حرکت کنند.
این سخنان روحانی که با خواست کاستن از اختلافات داخلی برای تقویت امکان مقاومت در برابر فشارهای امریکا همراه بود، اگر چه با نقد معدودی از چهرههای سیاسی همراه شد اما در وجه کلان از سوی طیف گستردهای از فعالان اصولگرا و اصلاحطلب استقبال شد. جریانی که میتواند با فراتر رفتن از تعارفات معمول کلامی به همگرایی بیشتر داخلی برای کمک به حل مشکلات بینجامد.
محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه در توئیتی سخنان روحانی را در تاریخ مدیریت کلان کشور ماندگار دانست و اعلام کرد که سازمان برنامه در هفته پیش رو
5 برنامه عملیاتی در حوزه بودجه، تولید، اشتغال و حمایت از اقشار کمدرآمد و مدیریت نقدینگی تقدیم رئیس جمهوری میکند. به گفته او قرار است این برنامهها روز یکشنبه در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی با حضور سران قوا بررسی شوند.
غیر از این تحرک عملی، نمایندگان و فعالان سیاسی اصلاحطلب و اصولگرا نیز در موضعگیریهایی خواستار همراهی همه جریانهای سیاسی و نهادهای حاکمتی با دولت در میدان مقابله با جنگ اقتصادی شدند.
بهگزارش ایران آنلاین، حمیدرضا جلاییپور، عضو حزب اتحاد ملت در یادداشتی سخنان روحانی را بجا و مؤثر ارزیابی کرد و با بیان اینکه «او میخواست با این سخنرانی یکپارچگی مردم و نظامسیاسی را در برابر ائتلاف ترامپ، نتانیاهو و بنسلمان نشان بدهد» و «به استثناگراها هم بگوید من اهل استعفا نیستم و ایستادهام»، نوشت: «اگر تیم اقتصادی روحانی ترمیم شود جامعه ایران بهتر میتواند اقتصادش را در شرایط محاصره تدبیر کند. جامعه در شرایط سختی است و به تغییرات ساختاری نیاز دارد. لذا نیاز است روحانی هسته سخت قدرت را دعوت کند که از «استثناگرایی» دور شود و به اجرای «قاعدهها» تشویق شود.» محسن رهامی عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان نیز به «انتخاب» گفت: «اگر صحبتهای اخیر روحانی فقط حرف درمانی نباشد و منجر به تغییراتی در تصمیمات و مدیریت کابینه با مشورت حامیان او شود، میتواند مثبت باشد اما اینکه تغییرات بدون مشورت با حلقههای بسته و محدود انجام شود، چندان تأثیری در اوضاع کشور نخواهد داشت.»
حمایت مشروط اصولگرایان
برخی چهرههای اصولگرا که در زمره منتقدان و رقبای دولت تلقی میشوند نیز از مواضع روحانی استقبال کردند و در عین حال گمانهزنیهایی همچون تلاش این جریان در مجلس برای استیضاح رئیس جمهوری را تکذیب کردند. حمایت اصولگرایان از روحانی در شرایط جنگ اقتصادی اما مشروط بود. اغلب آنها با وجود اعلام حمایت خواستار تغییر گفتمان دولت و تغییر کابینه شدند. چنانکه حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس فراکسیون ولایی مجلس با بیان اینکه با تمام توان از حرکت جدید رئیسجمهوری حمایت میکنیم، گفت: «این فراکسیون هیچ اعتقادی به مباحثی همچون استیضاح و عدم کفایت رئیس جمهوری ندارد و اگر کسی حرفی میزند موضع خودش را بیان کرده و ارتباطی با ما ندارد.» حاجی بابایی همچنین با بیان اینکه در شرایط ویژه جنگ اقتصادی باید افرادی میدانداری کنند که حاضرند شب و روز بایستند و هم فکر خوب داشته باشند و هم تلاش و کوشش زیادی داشته باشند، خواستار تغییراتی در تیم فعلی دولت و نیز گفتمان حاکم بر آن شد. محمد باقر قالیباف، شهردار سابق تهران نیز که در مراسم گرامیداشت سالروز دفن شهدای گمنام شهرستان تربت حیدریه سخن میگفت در سخنانی بر همیاری همه مسئولان در برابر جنگ اقتصادی دشمن تأکید کرد و گفت: «همه با هر سلیقه و گرایشی کنار هم میایستیم و جنگ اقتصادی را تبدیل به فرصت میکنیم.»
بهگزارش فارس، غلامعلی حداد عادل عضومجمع تشخیص مصلحت نظام هم در این باره گفت: «سخنرانی روز چهارشنبه رئیس جمهوری با سخنان قبلی ایشان متفاوت بود، ایشان بیان تازهای داشت که ما آن را درست، مثبت و متناسب وضع موجود ارزیابی میکنیم و امیدواریم به ایجاد یک حس مشترک در میان عموم مردم کمک کند.»
وی افزود: «ما با اینکه منتقد دولت بودهایم، امروز و برای حل مشکلات داخلی، در مقابل دشمن خارجی در کنار دولت هستیم، به شرط آنکه، رئیس جمهوری نیز به سخنانی که گفته است عمل کند.» علیرضا زاکانی، نماینده تهران در مجلس نهم سخنان رئیس جمهوری را صدای برحق ملت رشید ایران توصیف کرد و گفت: «امیدواریم که این سخنان در مقام حرف باقی نماند و لوازم تحقق آن توسط مسئولان کشور و بویژه وزیران دولت فراهم آید.»
عباس سلیمی نمین از چهرههای اصولگرا هم به ایرنا گفت: درشرایط کنونی کشور باید با جایگزینی منافع ملی به مصالح حزبی از دولت بهطور جدی پشتیبانی کرد. تقویت دولت این نیست که بیرون گود بنشینیم بلکه باید وارد میدان شد و دولت را به این جمعبندی رساند که بینیاز از سایر نیروها نیست.
انتقاد از سخنان روحانی
سخنان روحانی اما با انتقادهای صریحی نیز مواجه شد. از جمله بهگزارش انتخاب، صادق زیبا کلام، فعال سیاسی که پیشتر در زمره مدافعان دولت به شمار میرفت با انتقاد از حلقه نزدیکان روحانی و شخص او تنها راه نجات را «بیان واقعیت» از سوی روحانی دانست و افزود: «نمیشود با وعدههای توخالی مثلاً اینکه همه باید دست بهدست هم بدهیم و کار کنیم و دولت باید بیشتر از همه در آب و نان صرفهجویی کند و... مردم را خوشحال کرد.» او درباره اقداماتی که روحانی باید در حال حاضر انجام دهد، گفت: «روحانی هیچ اقدامی نیاز نیست انجام دهد. فقط بیاید به صراحت بگوید در مملکت چه اتفاقی در حال رخ دادن است...ریشه مشکلات را برای مردم بیان کنید.»