مرعشی:انتقادی که سرخوردگی اجتماعی ایجادکند بد است/حرف زیباکلام برای کنار ررفتن جهانگیری را قبول ندارم
من تأکید به همکاری و همگرایی دارم. روحانی، واعظی، جهانگیری، علی لاریجانی و عارف باید مبنای خود را برای حل مشکلات کشور گذاشته و با هم همکاری کنند. اینکه آخرین آمار میگوید قدرت خرید مردم بعد از ١٠ سال کاهش یافته است؛ درحالیکه باید سالی چهار یا پنج درصد این وضعیت بهبود پیدا میکرد، اینها مشکلات واقعی کشور است و راهحل را هم باید در همگرایی جستوجو کرد. اتفاقا باید منتقد واگرایی بود. چرا از اختلاف و واگرایی خوشمان میآید؟
به نظر میرسد علاوه بر فضای مجازی و بخشی از فعالان مدنی، اجتماعی و سیاسی، مردم هم در شرایط فعلی دچار سرخوردگی شدهاند.
ببینید، فضای مجازی با همه محاسنی که دارد، همه پچپچهای در منازل، خیابانها، پارکها و سینماها و کافیشاپها یا به تعبیر قدیمی قهوهخانهها را با یک صدای فوقالعاده رسا به جامعه منتقل میکند. اصولا ما عادت نکردهایم وقتی دور هم جمع میشویم، پچپچهایمان مثبت باشد... نمیخواهم بگویم که مشکلات وجود ندارد، بلکه وجود دارد و کاملا واقعی است. الان دخل و خرج عمده خانوارها در ایران با هم سازگار نیست. قشر جوان و تحصیلکرده نمیتوانند شغل پیدا کنند، تا چه رسد به اینکه بخواهند شغل مناسب پیدا کنند. حتی شغل نامناسب هم نمیتوانند پیدا کنند. من خودم در این جامعه زندگی میکنم، زن و فرزند دارم و محل مراجعه بسیاری از دوستان و آشنایان و مردم عادی هستم و میبینم مردم با چه مشکلاتی مواجه هستند. بنابراین مشکلات کاملا واقعی است، اما راهحلهایی که ارائه میشود، غیرواقعی است! بنابراین ریشه فضای سرخوردگی را در مشکلات میدانم، اما سرخوردگی را پاسخ مناسب نمیدانم. یعنی فکر میکنم ما هیچ راهی جز کاشت بذر امید و کوچکشمردن مشکلات و اقدامات اساسی و جدی برای حل مشکلات نداریم.
ما باید به سمتی برویم که «واقعی» فکر کنیم. بله مشکلات داریم ولی راهحل مشکلات صرفا انتقادکردنی که منجر به سرخوردگی شود، نیست. انتقاد باید به نحوی باشد که پس از طرح آن راهحل ارائه شود. ما خودمان دولتی را روی کار آوردهایم، مگر چند ماه از استقرار دولت گذشته است؟ دولت اول روحانی معضلی به نام موضوع هستهای ایران را حل کرد. امروز ترامپ در آمریکا تنها برجام را به چالش نکشیده است، بلکه کنفرانس آبوهوایی پاریس را هم به چالش کشیده و از یونسکو خارج میشود! درواقع هرچه پیمان بینالمللی که در آن حضور داشته را به چالش کشیده است. شما دیدید برای فرار از ماجرای «روسگیت» به لابی صهیونیستها پناه برده و موضوع پایتختی قدس برای اسرائیل را اعلام کرده و با این اقدام خود تمام جهان اسلام و متحدان منطقهای خود را علیه خودش شورانده است. فضا طوری است که حتی اگر عربستان هم پشت پرده موافقت کرده باشد، نمیتواند آن را اظهار کند. فرض کنید شخصی به نام ترامپ با این ویژگیها سر کار آمده و برجام را هم به چالش کشیده است. فکر میکنید کار آقای روحانی ساده است؟ پاسخ منفی است.
هدفم از بیان این موضوعات طرح این مسئله است که ما تا زمانی که در حال جداشدن از هم هستیم و به واگرایی دچار شویم، ضعیف میشویم. جامعه ضعیف، نیروهای سیاسی و جبهههای سیاسی ضعیف و متفرق نه میتوانند برای خودشان کاری انجام دهند و نه برای مردم و نه برای کشورشان.
زمانی که ما به هم کمک میکنیم تا مشکلات را حل کنیم و یکدیگر را تأیید میکنیم، در حال قوتگرفتن هستیم. ملت قوی میتواند مشکلات خود را حل کند. میخواهم این نقد را داشته باشم که در فضای سیاسی ایران نوعی از واگرایی در حال تبلیغ است. اینکه ما یک مجلس را تشکیل دهیم که نه به رئیس و هیئترئیسه آن علاقهای داشته باشیم و نه فراکسیون امید را حمایت کنیم، رئیسجمهوری را انتخاب میکنیم که خودمان منتقد آن شویم. از طرف دیگر شورای شهر و شهرداری را انتخاب کنیم، بعد به خاطر چند انتصاب که به مذاق ما خوش نیامده، به منتقد تبدیل شویم. اینها علامتهای بسیار بدی است.
شما نقد را علامت منفی میدانید؟!
من نقد را منفی نمیدانم. نقدی را که منجر به سرخوردگی اجتماعی شود، حتما بد میدانم.
خب این نقدها دو بخش است... .
ببینید ما باید واگرایی را به همگرایی تبدیل کنیم. الان مثلا گفته شده موقعیت آقای جهانگیری در دولت تضعیف شده؛ پس باید کنارهگیری کند. خب اگر آقای جهانگیری کنارهگیری کرد، چه کسی را داریم که به جای او در کنار آقای روحانی به رئیسجمهوری کمک کند. وقتی آقای زیباکلام این حرف را میزند، پیشنهادش چیست؟! آقای جهانگیری جدا شود، چه کسی نفع میبرد؟ آقای روحانی یا جهانگیری یا دولت یا جبهه سیاسی ما؟ ما باید عادت کنیم که با هم همکاری کنیم. ما به همه اینها نیاز داریم.
ببینید آقای مرعشی.
اجازه بدهید.
چرا نمیگذارید من حرف بزنم؟!
اجازه بدهید این نکته را بگویم، بعد شما هم حرفتان را بزنید!
از نظر من اصل موضوع مردم هستند. من زمان انتخابات هم خطاب به آقای روحانی گفته بودم، اگر شما در تحقق خواستههای مردم و حل مشکلات آنها کوتاهی کنید، من مدافع مردم و منتقد شما خواهم بود. اگر مشکلات کشور و مردم را اصل بدانیم و بخواهیم آنها را حل کنیم، مسیری که میخواهیم حرکت کنیم، مسیر همگرایی خواهد بود. البته با حفظ طرح انتقادات. من معتقدم که آقای علیخانی در شورای شهر در اعمال مدیریت باید خیلی جدی باشد؛ ولی باید به یاد داشته باشد که موفقیت احتمالی آقای نجفی یا موفقیتنداشتن شورا نفعی برای مردم و ما به دنبال نخواهد داشت.
من تأکید به همکاری و همگرایی دارم. روحانی، واعظی، جهانگیری، علی لاریجانی و عارف باید مبنای خود را برای حل مشکلات کشور گذاشته و با هم همکاری کنند. اینکه آخرین آمار میگوید قدرت خرید مردم بعد از ١٠ سال کاهش یافته است؛ درحالیکه باید سالی چهار یا پنج درصد این وضعیت بهبود پیدا میکرد، اینها مشکلات واقعی کشور است و راهحل را هم باید در همگرایی جستوجو کرد. اتفاقا باید منتقد واگرایی بود. چرا از اختلاف و واگرایی خوشمان میآید؟
پس چرا در انتخابات طوری وانمود شد که در دور دوم آقای روحانی میخواهد معجزه شود!
هرکس این کار را کرده باشد، اشتباه کرده است.
پس شخص آقای روحانی اشتباه کرده است؟! وقتی میگوید به من رأی بدهید، رأی بالای شما باعث میشود من بعضی چیزها را تغییر دهم و تغییر نمیدهد.
آقای روحانی خیلی چیزها را تغییر داده و تغییر میدهد. در انتخابات آقای قالیباف یا آقای رئیسی رقیب روحانی در قامت یک کاندیدا هستند. هر چیزی میتوانند بهم بگویند و هیچ خط قرمزی در آنجا وجود ندارد. اما بعد از انتخابات دیگر طرف آقای روحانی، آقای رئیسی نیست. بلکه سیاستهای کلانی است که ممکن است آقای روحانی منتقد آن سیاستهای کلان هم باشد، ولی طبق قانون اساسی موظف است در چارچوب سیاستهای کلان، کار کشور را به پیش ببرد.
فکر نمیکنید این سوءاستفاده از افکار عمومی است؟
سوءاستفاده نیست. رئیسجمهوری نمیتواند همه محدودیتها را برای مردم توضیح دهد. من یک خاطره نقل کنم. در پایان دوره دوم ریاستجمهوری آقای هاشمی، میخواستیم کاری کنیم که آقای هاشمی یک بار دیگر کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری شود. من و آقای هاشمی از افتتاح یک پروژه تحقیقاتی از کرج باز میگشتیم. آقای هاشمی به من گفت که چرا تو هم این حرف را در یک جایی زدی؟ بعد گفت اگر به معنای قهر با نظام تلقی نمیشد، حتی در دور دوم کاندیدا نمیشدم. رئیسجمهور باید به مردم قولهایی بدهد که همه آن قولها در اختیار خودش نیست. الان یکی از موضوعات سیاست خارجی ما همین مسئله خانم زاغری است. انگلیس میگوید چون ایشان انگلیسی است باید آزاد شود. قوه قضائیه هم میگوید او چون ایرانی است باید محاکمه شود. الان قوه قضائیه و دولت ما به لحاظ قانون اساسی حق دارند. دولت نمیتواند از ابزار سیاستی مهمی بهعنوان سیاستهای قضائی در سیاست خارجی خود بهره نبرد. ولی عملا ممکن است که بهره نبرد. اینها پیچیدگیهایی است که سیاستمدار عمیقی که به فکر آینده ایران باشد نمیتواند از کنار این مشکلات عبور کند. بلکه باید حتما با حفظ همه اصول و رعایت همه حرمتها صحنه سیاست را اداره کند.
ببینید قرار نبود کار خیلی بزرگی صورت بگیرد. مثلا همین بحث کابینه، بخشی از بدنه رأیدهنده به روحانی همین جوانان و دانشجویان بودند.
کابینه خوبی شده!
از نظر شما کابینه خوبی شده!
الان شما به کدام انتقاد دارید؟
من نمیخواهم وارد جزئیات بحث کابینه شوم. اما مثلا در مورد وزیر علوم به نظر میرسید باید انتخابی باشد که بتواند نظر بدنه رأیدهنده را تأمین کند. عملا این اتفاق نیفتاد.
میدانید که همین الان که من در خدمت شما هستم، دوستانی که با وزارت علوم آشنایی دارند، از روند مدیریتی آقای غلامی در وزارت علوم بسیار راضی هستند. میگویند هم انتصابات خوبی داشته و هم در جهت اقناع فضای دانشجویی گام برمیدارد.
بله اقناع داریم تا اقناع!
اقناع نه اینکه بخواهند توجیه کنند. اقناعی که بچهها قانع میشوند که (تغییرات) خوب است.
شما همین روز دانشجو را فرض بگیرید. یکسری از برنامهها اجازه برگزاری پیدا نکردند.
ولی خیلی از برنامهها هم اجرا شد. بعد از چند سال برای اولینبار آقای رضا خاتمی و شکوریراد و جلاییپور توانستند بروند دانشگاه.
اینها که کف مطالبات است آقای مرعشی!
به آقای بهزاد نبوی اجازه دادند در دانشگاه تهران سخنرانی کند و خودش نرفت.
اینکه بگویم رضا خاتمی رفته دانشگاه صحبت کرده که کف مطالبه است! اگر نمیرفت باید میگفتیم چرا نرفته است. این یک مهره از تسبیحی است که روحانی وعدهاش را داده است.
من که چیزی گیرم نیامده است، آمده؟!
خیر!
من که مسئولیتی نگرفتم. به شما میگویم، با همه اشکالاتی که وارد است، ما هیچ راهی جز اینکه با نشاط در عرصه سیاسی حضور داشته باشیم و با اراده بسیار جدی، یکییکی مشکلات کشور را در دستور قرار بدهیم و حل کنیم، نداریم.
الان آقای روحانی بنبستی را میشکند؟
بله.
چه بنبستی دقیقا؟
روحانی امروز نماینده جبهه میانی کشور است. امروز نماینده اصلاحطلبان است، حتی اگر یادش رفته باشد که نماینده اصلاحطلبان است. اما ما یادمان نمیرود که او نماینده اصلاحطلبان است. روحانی حضورش در رأس دولت جمهوری اسلامی، حضورش در کنار مقام معظم رهبری، تعدیلکننده سیاستهاست.
خود آقای روحانی هم در حال تعدیلشدن است!
خیر. او پیشبرنده سیاستهای خردورزانه کشور است. هم باید بماند و هم باید او را تقویت کنیم.
شرق