دفاع عضو جامعه روحانیت از بودجه موسسه مصباح/هشدار یک روحانی: مردم دیگر روحانیت را پناه خود نمیدانند
عضو جامعه روحانیت مبارز گفت: تشکیلات فرهنگی در حوزه با وجوهات اداره نمیشوند و به بودجه دولتی نیاز دارند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، حجت الاسلام والمسلمین محمدتقی رهبر عضو جامعه روحانیت اظهار داشت: ما در تشکیلات روحانیت، طلبه ها و حوزه ها را داریم که در یک چارچوب خاصی مثل همیشه از طریق وجوهات شرعیه و کمک های مردمی اداره می شدند و می شوند. ماهم اینطور طلبگی کردیم، الان هم روال در حوزه، اینگونه است که این ها جدا از بودجه های دولتی اداره می شوند.
وی با بیان اینکه تشکیلات فرهنگی در حوزه با بودجه دولتی اداره می شوند، افزود: اما تشکیلات فرهنگی در حوزه، شامل سازمان تبلیغات، دفتر تبلیغات و پژوهشکده ها که فراتر از دروس حوزوی فعالیت می کنند، می شود. فرضا دفتر تبلیغات، نشریات دارد و اعزام مبلغ می کند. خب اینها از خدمات مردمی تامین نمیشوند و باید از بودجه به آنها کمک شود. در حقیقت برای توسعه ی فرهنگ کشور این بودجه ها به این دسته از تشکیلات ارائه می شود، همانطور که برای وزارتخانه ها پرداخت می شود.اگر دولت مواردی را اختصاص می دهد، راه دوری هم نرفته، چراکه زندگی و معیشت شان لنگ است و کارهایشان پول میخواهد. همانطور که دولت به دانشگاه کمک می کند، به حوزه هم باید کمک کند و این راه دوری نمی رود. بنایران این بحث بعید و غریب نیست و لازم است.
عضو جامعه روحانیت در مورد برخی تشکیلات و موسسات آموزشی از جمله موسسه پژوهشی امام خمینی متعلق به آیت الله مصباح یزدی گفت: من الان چون در حوزه نیستم، تشکیلات اقای مصباح و جزئیاتش را نمی دانم و بهتر ان است که موضع گیری نداشه باشیم. این موسسات اگر با وجوهات شرعی اداره نشوند، چه کار کنند. اگر بودجه ای داده نشود که اداره نمی شود. این تشکیلات به فرهنگ خدمت می کند و نشر فرهنگ برای کمک به فرهنگ این مرز و بوم است.
وی تاکید کرد: اگر دولت به یک جاهایی کمک کند راه دوری نرفته است، یک عالم بزرگوار چطور این تشکیلات را با وجوهات اداره کند؟ اینها را نباید غریب و عجیب و بعید بدانیم. از طرفی میبنیم مبالغ کلانی برای دستگاه های دولتی در نظر گرفته شده که مثلا برای هر جلسه مقداری پول در نظر گرفته شده است. دولت، ماده 17 را که مربوط به امور فرهنگی را حذف کرده است. این شامل ده ها موسسه فرهنگی بوده است. یک جاهایی اگر بودجه با رسم عدالت و نیاز و خدمت و بازدهی کار تقسیم شود، راه دوری نرفته است ولی طبعا باید در بودجه صرف جویی شود و در صرف بیت المال مانند امام علی (ع) عمل کرد.
کاری نکنیم که مردم احساس کنند در حق آنان اجحاف شده است/ مردم دیگر روحانیت را پناه خود نمیدانند
همچنین اعتماد آنلاین نوشت؛
هاشم هاشمزاده هریسی، عضو مجلس خبرگان رهبری درباره علت واکنش منفی مردم نسبت به بودجه نهادهای روحانیت با بیان اینکه «مردم نیازمندند» گفت: «مردم مشکلات معیشتی و اقتصادی دارند؛ بنابراین هر چیزی را می شنوند روی آن حساس می شوند اما معنیاش این نیست که حتما آنجا اشکالی وجود دارد. البته شاید هم اشکال وجود داشته باشد و شاید هم نداشته باشد. اما مردم به این چیزها کاری ندارند.»
او با بیان اینکه «مردم از نظر معیشتی مشکل دارند و نیازمندند» تصریح کرد: «بیشتر مردم این وضع را دارند، آنان از نظر مالی، اشتغال و مسکن مشکل دارند و به دلیل این مشکلات ناراحت هستند بنابراین وقتی می بینند بودجه اینچنینی به نهادی اختصاص می یابد بدون اینکه واقعیت ها را بررسی کنند یا فلسفه اختصاص این بودجه را ببینند به آن واکنش نشان می دهند.»
هاشم زاده هریسی افزود: «مردم این بودجه ها را با وضعیت معیشتی و نیازهای خود مقایسه و سپس داوری می کنند؛ بنابراین ناراحتی مردم از اینجا نشأت می گیرد. بحث بر سر درست یا غلط این مساله نیست؛ مساله این است که مردم چون با وضعیت خود مقایسه می کنند اعتراض دارند.»
این عضو مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر اینکه «ما باید کاری کنیم که وضع معیشتی و زندگی مردم خوب شود تا این بودجه ها را زیاد تلقی نکنند» گفت: «باید کاری کنیم که مردم در تامین نیازهای خود با مشکل مواجه نشوند تا با مشخص شدن این بودجه ها فکر نکنند در حق آنان بی انصافی شده است. باید وضع معیشتی و روحیه مردم را بالا ببریم و نیازهای آنان را بر خود مقدم بداریم.»
هاشم زاده هریسی با تاکید بر اینکه «مردم حق دارند که اعتراض کنند» اظهار کرد: «این حق از آن جهت نیست که دادن بودجه به نهادهای روحانی عمل ناصحیح و اجحاف در حق مردم است؛ چون من اطلاعی از کم و کیف این مسائل ندارم و کار کارشناسی نکردم اما وقتی مردم وضعیت زندگی خود را با این بودجه ها مقایسه می کنند، حساس می شوند.»
او از مسئولان و روحانیون خواست حساسیت مردم را درک و طوری عمل کنند که این حساسیت ها به حداقل برسد.
این عضو مجلس خبرگان رهبری ضمن اینکه تاکید کرد نهاد روحانیت از مردم فاصله نگرفته است و نهاد روحانیت نهاد مردمی است، گفت: «اما نکته ای که در این میان وجود دارد این است که قبل از انقلاب اولا وقتی مردم مشکل و نیازی داشتند آن را از ناحیه روحانیت نمی دانستند و ثانیا برای مشکلات خود به روحانیت پناه می بردند اما الان دیگر اینگونه نیست.»
هاشم زاده هریسی افزود: «امروز مردم درست یا نادرست، حق یا ناحق این مسائل را از ناحیه روحانیت می دانند و روحانیت را نیز پناه خود نمی دانند. مثلا اگر ناراحتی از نهادهای حکومتی یا مسئولان داشته باشند احساس نمی کنند که روحانیت از آنها حمایت می کند به همین است که این واکنش های منفی را نشان می دهند.»
او در همین حال تاکید کرد: «گرچه به وجود آمدن این احساس در مردم مقداری طبیعی است اما واقعی نیست چون روحانیت در کنار مردم و در میان مردم است.»