روحانی به سمت اصولگرایان چرخش کرده است؟ /سلیمینمین: دروغ است
با آن که هنوز زمان زیادی از تشکیل دولت دوازدهم نگذشته است، اما در روز های اخیر برخی انتقادهایی نسبت به عملکرد روحانی مطرح کردهاند که بیشتر آنها متوجه تغییر رویکرد و چرخش روحانی به سمت اصولگرایان است
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، عباس سلیمی نمین، مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران و فعال سیاسیاصولگرا به کلی تغییر رویکرد روحانی را نفی میکند و معتقد است روحانی هیچگونه تغییری نداشته است.
اخیرا این انتقاد بسیار مطرح می شود که روحانی به سمت اصولگرایان چرخش داشته و بر وعدههای خود پایداری لازم را نشان نمیدهد. تحلیل شما از این موضوع چیست؟
برخی از دوستان ما که در دوران انتخابات برخی واقعیتها را نادیده میگرفتند،امروز برای توجیه و تبیین خطای خود اظهارات دیگری را مطرح میکنند که به همان میزان خطاست. آقای روحانی دارای خصوصیات و جهتگیریهایی بود که طی چهارسال حضوردر مسند امور اجرایی بهخوبی آن را نشان داد. همچنین کارنامه طولانی او قبل ازپذیرش این مسئولیت نیز مشخص بود. بنابراین یک شناخت جامع نسبت به او از قبل وجودداشت. منتها وقتی این بحث مطرح میشد که آقای روحانی اهل این نیست که برای اموراجرایی کار فوقالعادهای انجام دهد و خود را به سختی بیندازد و کارنامه او هم اینرا نشان داده است، دوستان این مطلب را کاملا نادیده میگرفتند. بنابراین به دلایلیکه ذکر کردم، روحانی نمیتواند یک دولت پرجوشوخروش را اداره کند؛ بعضی از دوستانسیاسی ما برای اینکه همچنان بتوانند بر سر قدرت بمانند، برخلاف این واقعیت بامردم سخن گفتند و بهگونهای اظهار کردند که گویا فقط روحانی است که میتواندمنافع مردم را تامین کند. این موضوع را درباره شهرداری هم میتوانید ببینید. تمامامور شهرداری تقریبا متوقف مانده است و با این استدلال که بودجه و پول نیست تقریباهمه پروژهها روی زمین مانده است. این واقعیت است که ما میتوانستیم فردی راانتخاب کنیم که به فعالیتهای اقتصادی تحرک بخشد، انصافا شخصیتی مثل دکتر قالیباففردی بود که میتوانست با کار فوقالعاده خود این امر را محقق کند و روح تازهایبه کالبد امور اجرایی بدمد، اما از آقای روحانی انتظار معجزه نمیرفت و میدانستیمکه مثل چهار سال گذشته و مثل قبل از آن که در برخی از مسئولیتها حضور داشته است،رفتار خواهد کرد.
یکی از دلایل برجسته شدن مشکلات در این مقطع شاید این باشد که در دولتفعلی، ضعفها و انتقادها بیشتر بیان و پذیرفته میشود؛ در حالی که در دورههای قبلروحیه انتقادپذیری پایین بود و کارهایی که انجام میشد هر قدر هم اندک، برایبرجسته کردن آن از سوی دولتها و حامیان آنها فضاسازی زیادی انجام میگرفت.
خیر من این گونه فکر نمیکنم و این را هم یک نوع ظلم به جامعه میدانم.آقایان چون میدانند روحانی دور بعد نخواهد بود در حال تخریب ایشان هستند. این ازسر صداقت نیست و به نوعی ظلم به جامعه است. همه میدانستند آقای روحانی چگونه است،اما حقیقت را از ملت پنهان کردند، امروز هم حقیقت دیگری را از جامعه پنهان میکنند.در حال حاضر، انتقاد کردن از روحانی اصلا موضوعیتی ندارد زیرا ایشان پس از پایاناین دوره بهطور طبیعی نمیتواند در مسند ریاست جمهوری باشد. بنابراین اینانتقادها از سر اصلاح گری و دنبال کردن خیر جامعه نیست. این افراد منافع خود رادنبال میکنند، آنها از موضع انتقاد سخن میگویند تا بتوانند گزینه آینده خود رابهعنوان فردی که منتقد دولت بوده به مردم بقبولانند، اما این امر خیلی مورد قبولملت واقع نخواهد شد مگر اینکه باز یک هنرمندی سیاسی نشان دهند و بتوانند فریبدیگری را رقم بزنند.
با این تفاسیر، از نظر شما بحث چرخش روحانی به کلی منتفی است؟
بله، روحانی همین بوده که هست و هیچ چرخشی نداشته است. اینها حرفهایبیحسابی است که گفته میشود.
جایگاه روحانی را در میان احزاب حامی او چگونه پیشبینی میکنید؟
احزاب حامی ایشان به دو دسته تقسیم میشوند؛ آنهایی که حزب سیاسیمستقلی از روحانی ندارند، همچنان به حمایت خود ادامه خواهند داد، اما یک دسته همملاحظه آینده خود را خواهند کرد که درحال حاضر نیز میکنند. آنهایی که فکر میکنندگزینه موردنظرشان میتواند با دست پرتری در انتخابات حضور یابد سعی میکنند ازموضع انتقاد با روحانی برخورد کنند؛ انتقاداتی که تازه نیست و آقایان نیز به آنواقف بودند، اما امروز آن را به خاطر مصالح خود بیان میکنند، بنابراین همه حامیانایشان به یک شکل عمل نخواهند کرد، بلکه آیندهنگری یا ملاحظات آینده باعث میشودبرخی از آنها به روحانی انتقاد کرده و بحث تغییر و چرخش او را مطرح کنند. خیر، بهنظر من این دروغ دیگری است که میخواهند به خورد مردم دهند. آقای روحانی هرگز عوضنشده است، بلکه آقایان دچار ملاحظات جدیدی شدهاند.
به نظر شما مهمترین رسالت روحانی با توجه به رویکرد انتخاباتی او چهبود و اگر این رسالت تا انتهای این دوره محقق نشود چه مخاطراتی کشور را تهدید میکند؟
آقای روحانی برخی اظهارات تاکتیکی انتخاباتی داشت که همه میدانستندفقط برای دوره انتخابات است، برخی هم تاکتیک انتخاباتی نبود؛ بلکه متناسب با شرایطجامعه قولهایی را به مردم داد. قطعا بخش دوم قولها باید به جد پیگیری شود تاجامعه ما بعضی مشکلات که برخی ریشه در داخل کشور و برخی ریشه در خارج دارد را حل وفصل کند. روحانی، نیازمند این است که همه نیروهای توانمند را به مشارکت در اینزمینه دعوت کند، اما من این دعوت را خیلی نمیبینم، به طور مثال، چه ایرادی دارداز افرادی مثل قالیباف، توکلی و... بهعنوان نیروهای توانمند و پرکار دعوت کرده واز آنها مشاوره بخواهد.
کسانی که معتقدند در رویکرد روحانی تغییر ایجاد شده همچنین معتقدندادامه این روند خطر پوپولیسم را تشدید میکند. شما که منکر هرگونه تغییر در رویکردروحانی هستید، انتخابات ۱۴۰۰ راچگونه پیشبینی میکنید؟
اتفاقا این حرف آنها گفتههای مرا در ابتدای مصاحبه کاملا تایید میکند،یعنی کسانی که سخنشان در انتخابات 96 چیز دیگری بود در انتخابات بعدی بگویند دیدیدآنچه ما گفتیم درست بود و روحانی مرد این میدان نیست و با انتقاد به او رأی مردمرا متوجه خود کنند. در حال حاضر، آقایان نگران این موضوع هستند و آن را هم بیان میکنند.بنابراین دغدغه آنها مردم نیستند، بلکه از دست دادن جایگاه قدرت است. آنها خوداذعان میکنند که ما خطا کردیم و حرف طرف مقابل درست بود و روحانی نمیتواند اینمشکلات را برطرف کند و اقدامات ویژهای را صورت دهد. منتها یک تعبیر پوپولیسم برایآن به کار میبرند تا طرف مقابل نتواند از این سخن درست بهرهای را ببرد. همینطورهم خواهد شد، قطعا اگر روحانی نتواند کار ویژهای را انجام دهد، منتقد او درانتخابات گذشته بین مردم جایگاه پیدا خواهد کرد.