اقدام ترامپ درخصوص قدس با هماهنگی رژیمهای عربی غربگرای منطقه به ویژه سعودی انجام شد
یک کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: رژیم سعودی با سکوت در مقابل سیاستهای اسرائیل به دنبال تحقق بلندپروازیهای خود در منطقه است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، سیدرضا میرطاهر در خصوص به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل از سوی آمریکا و در پاسخ به این سوال که ارزیابی شما از نشست فوقالعاده سران کشورهای اسلامی در استانبول چیست، همچنین به عقیده شما به موضوع اشغال این سرزمین از سوی رژیم صهیونیستی اشارهای نشد، گفت: رییسجمهور آمریکا در ششم دسامبر اعلام کرد که آمریکا، قدس را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی به رسمیت میشناسد و دستورات لازم برای انتقال سفارت خود از تلآویو به قدس را صادر کرد.
وی ادامه داد: پس از اعلام این موضع آمریکا شاهد واکنشها و انتقادات بسیاری بودیم. این واکنشها چه در سطح منطقهای و داخل فلسطین اشغالی، همچنین در سطح بینالمللی وجود دارد. در حقیقت برگزاری کنفرانس سران سازمان همکاریهای اسلامی که در استانبول برگزار شد واکنشی در سطح منطقهای و جهان اسلام به رسمیت بخشیدن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل از سوی آمریکا بود.
این کارشناس مسائل خاورمیانه خاطرنشان کرد: در کنفرانس سران کشورهای اسلامی اردوغان حملات شدیدی را به سران آمریکا و رژیم صهیونیستی، همچنین برخی از حامیان آنها مثل رژیم سعودی انجام داد. نکته قابل توجه این است که با وجود اینکه طبق قطعنامه 242 سازمان ملل اراضی کرانه غربی و نوار غزه جزء اراضی اشغالی اسرائیل در جنگ ژوئن 1967 محسوب میشود اما در این مقطع سران کنفرانس کشورهای اسلامی در اجلاس سازمان همکاری اسلامی بیشتر توجه خود را معطوف به عدم شناسایی قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی کردهاند، درحالی که مشخص است که اساسا مجموعه بیتالمقدس، اشغالی محسوب میشود.
میرطاهر ادامه داد: اسرائیلیها قبل از سال 1967 بیتالمقدس غربی را در اشغال خود داشتند و در ژوئن 1967 بیتالمقدس شرقی که مسجدالاقصی هم در آن قرار دارد را به اشغال خود در آوردند. به هر حال واکنشی که جهان اسلام اعم از کشورهای عربی و غیرعربی در این زمینه از خود نشان دادند تا حدی برای آمریکا و اسرائیل غیرمنتظره بود.
وی با اشاره به اینکه اتحادیه اروپا به عنوان شریک آمریکا محسوب میشود اما واکنش شدیدی در خصوص به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل نشان داد، گفت: این امر نشان داد که شکاف جدیدی در روابط اتحادیه اروپا و آمریکا ایجاد شده است. در هر صورت اقدامی که ترامپ انجام داد کاملا برخلاف قوانین بینالمللی است و حتی این موضعگیری برخلاف رویه سابق آمریکا بوده که با وجود تصویب قانونی در کنگره آمریکا در سال 1995 در زمینه انتقال سفارت آمریکا به بیتالمقدس از انجام آن خودداری میکردند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه خاطرنشان کرد: ترامپ با وجود اینکه قول داده بود به محض آنکه به ریاستجمهوری برسد سفارت آمریکا را به بیتالمقدس منتقل خواهد کرد تاکنون در دو نوبت این مساله را به مدت شش ماه به تاخیر انداخت و این امر نشان میدهد که جدا از جنبه تبلیغاتی و سیاسی و اقدامی که ترامپ برای تقویت روحیه رژیم صهیونیستی انجام داد، آمریکاییها خود به خوبی آگاه هستند که عملی شدن این مساله تبعات بسیار شدیدی برای آنها در ابعاد مختلف به دنبال خواهد داشت.
میرطاهر در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه به عقیده شما با توجه به اینکه سازمان همکاریهای اسلامی در سالهای گذشته چندان فعال نبوده و ایران هم فعالیت زیادی در این سازمان نداشته است، تا چه اندازه میتوان به بیانیه پایانی نشست توجه کرد، گفت: به هر حال سازمان همکاری اسلامی یک قدر مطلقی از همه کشورهای اسلامی است.
وی ادامه داد: طبیعتا این کشورها با یکدیگر اختلاف اهداف و موضعگیری دارند. اینکه بتوانند در اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی شرکت کرده و حداقل در زمینه یک قطعنامه در خصوص بیتالمقدس و شهر قدس به توافق برسند خود گام مهمی در عرصه سیاسی و بینالمللی بوده و نشان میدهد که جهان اسلام در برابر اقدامات آمریکا سکوت نمیکند و کلیه کنشهایی که از جانب آمریکا در راستای حمایت همهجانبه از رژیم صهیونیستی انجام میشود را غیرقابل قبول تلقی میکند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اینکه در اجلاس سران کشورهای اسلامی، کشورهای وابسته به آمریکا و رژیم صهیونیستی حضور داشتند، به عقیده شما آنها در این نشست موانعی ایجاد کردند یا خیر، همچنین تحلیل شما در قبال سکوت و برخی حمایتهای کشورهای عربی از سیاستهای آمریکا چیست؟ گفت: به نظر میرسد این طرح و اقدامی که ترامپ انجام داد با هماهنگی رژیمهای عربی غربگرا در منطقه به ویژه رژیم سعودی انجام شده بود.
میرطاهر ادامه داد: اینطور نبود که رژیم سعودی از موضعگیری آمریکا در قبال پایتختی قدس بیاطلاع باشد، حتی با وجود سکوتی که آنها در قبال این مساله انجام دادند و ناچار شدند پس از اظهارات شدید اردوغان در نشست سران سازمان همکاری اسلامی موضعی در این زمینه اتخاذ کرده و اقدام ترامپ را محکوم کنند باز هم میتوان گفت رژیم سعودی نوعی واکنش انکاری در قبال اقدامات آمریکا دارد.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ما شاهد شکلگیری مثلثی هستیم که از آمریکا، عربستان سعودی و اسرائیل تشکیل شده است که با هماهنگی یکدیگر و مثلثهای متقابل طرحهای منطقهای خود را پیش میبرند و به عقیده من رژیم سعودی برای کسب حمایت اسرائیل در بلندپروازیهای منطقهای خود امتیازهای بزرگی را حاضر است به اسرائیل بدهد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: یکی از این امتیازات سکوت در قبال انتقال پایتخت رژیم صهیونیستی از تلآویو به بیتالمقدس است و سعودیها تلاش میکنند با در پیش گرفتن این سیاست سکوت به بلندپروازیهای خود در منطقه دست یابند.