کد خبر: 35153
A

منبع ابر هسته‌ای بر فراز اروپا هم‌چنان نامشخص است

در سه ماه اخیر برخی از نهادهای ایمنی هسته‌ای کشورهای اروپایی از وجود یک عنصر رادیواکتیو بر فراز اکثر مناطق اروپا خبر داده‌اند. با وجود این‌که برخی از گزارش‌ها نشان می‌دهد منبع احتمالی این آلودگی از سمت روسیه است اما به نظر می‌رسد هنوز هیچ کس نمی‌داند دلیل اصلی آن چیست و از کجاست.

منبع ابر هسته‌ای بر فراز اروپا هم‌چنان نامشخص است

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، به نقل از پایگاه خبری وکس، پس از هفته‌ها عدم تایید وجود یک ابر هسته‌ای بر فراز قاره اروپا، دولت روسیه این هفته اعلام کرد که مقادیر غیرطبیعی از مواد رادیواکتیو را بر فراز اروپا رصد کرده است.

ابتدا در ماه سپتامبر نهاد ایمنی هسته‌ای فرانسه (IRSN) عنصر روتنیوم 106 را در هوا ردیابی کرد و منبع ایجاد این آلودگی رادیواکتیو را به رشته‌ کوه‌های اورال واقع در مرزهای روسیه و قزاقستان مربوط دانست. پس از آن نیز برخی شهرهای اروپایی از جمله میلان، استکهلم و بوداپست گزارش‌هایی از وجود آلودگی رادیواکتیو بر فراز این شهرها را منتشر کردند.

روتنیوم یک عنصر فلز بسیار نادر است. ایزوتوپ روتنیوم 106 دارای نیمه عمر 373 روز است که می‌تواند باعث برخی سرطان‌ها مثل سرطان پوست شود و چون عنصر روتنیوم در طبیعت وجود ندارد بنا بر این هرگونه تولید این عنصر مربوط به فعالیت‌های انسانی است.

این عنصر همچنین یک محصول فرعی از شکاف اورانیوم 235 در راکتورهای هسته‌ای است که می‌تواند دلیل آلودگی ایجاد شده نیز همین موضوع باشد.

IRSN اعلام کرد از 13 اکتبر آلودگی‌ها دیگر قابل ردگیری نبودند ئ دلیل ایجاد این آلودگی را نشت تصادفی آن دانست.

اگرچه مقدار آلودگی ایجاد شده، انجام اقدامات پاک‌سازی را طلب می‌کرد اما این آلودگی به میزانی نبود که باعث ایجاد تهدیدهای جدی نسبت به سلامت انسان‌ها باشد.

پاتریک ریگان یک استاد دانشگاه فیزیک هسته‌ای در انگلیس در این‌باره گفت که آلودگی رادیواکتیو ایجاد شده احتمالا از نیروگاه بازفرآوری زباله‌های هسته‌ای ایجاد شده است.

به گفته او اگر این آلودگی‌ها در اثر نشت از راکتور یا انفجار هسته‌ای ایجاد می‌شدند باید شامل دیگر ایزوتوپ‌ها نیز می‌بود که بنا بر گزارش‌های منتشر شده، این‌گونه نیست.

در عین حال نهادهای ایمنی هسته‌ای فرانسه نیز احتمال بروز یک حادثه در نیروگاه‌های هسته‌ای را در این‌باره رد کرده‌اند.

بر اساس این گزارش، این در حالی است که مقامات روس هرگونه ردیابی نشت یا آلودگی رادیواکتیو در تاسیسات هسته‌ای خود را رد کرده‌اند که البته این عجیب است چراکه 43 کشور نزدیک به روسیه از ردیابی روتنیوم 106 در هوای خود خبر داده‌اند. اما بالاخره آژانس مقیاس‌سنجی هسته‌ای روسیه گزارشی را منتشر کرد که بنا بر آن وجود مقادیر زیادی از روتنیوم 106 در این کشور نیز ردیابی شده است.

نهادهای روسیه اعلام کردند که مقادیر رادیواکتیویته موجود در جو در خارج از روسیه بیش‌تر بوده است که این نشان می‌دهد منبع این آلودگی در این کشور نبوده است. اگرچه موسسه فیزیک هسته‌ای قزاقستان نیز گزارش داده که هیچ رادیواکتیویته‌ای از تاسیسات هسته‌ای این کشور نشت نکرده است.

گروه ضد هسته‌ای گرینپیس در روسیه اعلام کرده است که از دادستان عمومی درخواست شده است تا در مورد احتمال لاپوشانی در این مورد تحقیق و بررسی کند.

گفته می‌شود به احتمال زیاد منبع اصلی ایجاد این آلودگی در تاسیسات هسته‌ای مایاک در رشته کوه اورال بوده است. اگرچه تاسیسات مایاک تولید پلوتونیوم را برای ساخت تاسیسات هسته‌ای در سال 1987 متوقف کرد، اما همچنان به بازفرآوری سوخت هسته‌ای مصرف شده از راکتورها ادامه می‌دهد.

با این حال هنوز مشخص نیست که منبع اصلی نشت این ماده رادیواکتیو از کجا بوده است.

گزارشی دیگر نشان می‌دهد که موسسه تحقیقاتی راکتورهای اتمی در روسیه می‌تواند منبع احتمالی این آلودگی باشد.

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر