واگذاری میدان گازی «رام» آزمونی برای سنجش مواضع آمریکا علیه ایران
رویترز در گزارشی از واگذاری سهام شرکت انگلیسی «بی.پی» در میدان گازی رام در شمال انگلیس که بخشی از سهام آن متعلق به شرکت ملی نفت ایران است، به شرکت «سریکا انرژی» خبر داد و نوشت: این معامله میتواند آزمونی برای سنجش میزان جدیت سیاست خصمانه دولت آمریکا درقبال ایران باشد.
این قرارداد 400 میلیون دلاری موجب افزایش هفت برابری تولید شرکت سریکا خواهد شد؛ اما لازمه این کار گرفتن مجوزهای لازم از آمریکا به خاطر سهم ایران در پروژه رام است، آنهم درست زمانی که دولت دونالد ترامپ با رویکردی سختگیرانه در حال نشان دادن زور بازو به ایران است.
درحالی که بی.پی تلاش دارد بعد از حادثه مرگبار نشت نفت در خلیج مکزیک در سال 2010 روابط خود را با دولت آمریکا مجدداً مستحکم سازد، برای شرکت بی.پی و مدیر آمریکایی اش «باب دادلی» واگذاری میدان رام که شرکت بی.پی در دهه 1970 میلادی آن را کشف کرده بود به معنای خلاصی از اصطکاک با دولت آمریکا است.
بهرهبرداری از میدان رام در نیمه اول دهه گذشته به دلیل تحریمهای غرب علیه ایران متوقفشده بود اما با توافق هستهای میان ایران و 6 قدرت جهانی، تولید گاز از میدان رام در سال گذشته میلادی از سر گرفته شد.
به خاطر ورود ایران به پروژه رام، شرکت «بی پی» نیاز به مجوز دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا (اوفک) دارد تا شرکتها و شهروندان آمریکایی بتوانند در این پروژه فعالیت داشته باشند.
این مجوز در ماه سپتامبر یعنی یک ماه قبل از سخنرانی ترامپ در مورد عدم تائید پایبندی ایران به برجام تمدیدشده بود. اما «تونی کراون والکر» رئیس اجرایی شرکت سریکا انرژی به رویترز گفته است که این شرکت نیز باید طی چند ماه آینده برای دریافت مجوز خرید سهام میدان رام به آمریکا مراجعه کند.
وی اظهار داشت که دریافت مجوز از آمریکا یکی از شرط های این شرکت برای معامله با شرکت بی پی بود.
شرکت بی پی بیش از یک قرن پیش با عنوان «شرکت نفت ایران و انگلیس» کار خود را آغاز کرده است. یک منبع در شرکت بی پی به رویترز گفته است که این شرکت در حال لابی با دولت بریتانیا برای پشتیبانی از گرفتن مجوز شرکت «سریکا انرژی» از دولت آمریکا است.
وی گفت که مجوز آمریکا پیششرطی برای ادامه فعالت میدان رام نیست، اما در صورت بروز شرایط اضطراری که نیاز به همکاری شرکتهای آمریکایی باشد، این مجوز موردنیاز است.
والکر نیز گفته است که شرکت تحت رهبری وی همان فعالیتی را در میدان رام خواهد داشت که شرکت «بی پی» دارد و لذا، دلیلی وجود ندارد که آمریکا از دادن مجوز سر باز زند.
شرکت توتال فرانسه نیز ماه قبل مجبور شد دفتری در واشنگتن باز کند و از نزدیک موضوع تحریمها و ریسک فعالیت خود در ایران را رصد کند.
رویترز مینویسد، بعدازاین که ترامپ از تائید پایبندی ایران به توافق هستهای سر باز زد، اکنون توپ در زمین کنگره آمریکا است تا سرنوشت تحریمها علیه ایران را رقم زند. کنگره ماه آینده درباره این موضوع تصمیم خواهد گرفت.
والکر گفته است که تحریمهای آمریکا ریسک بزرگی است، اما الزاماً فعالیت در میدان رام را متوقف نمیکند، مگر اینکه اتحادیه اروپا و بریتانیا نیز تحریمهایی علیه ایران وضع کنند که فعلاً نشانهای از احتمال وقوع این امر دیده نمیشود.
میدان گازی رام یا رهام ، یک میدان گازی فراساحل است که در 400 کیلومتری شهر آبردین در آب های ساحلی اسکاتلند در دریای شمال قرار دارد.
قرارداد اکتشاف این میدان در سال 1973 میلادی منعقد شد و در سال 1977میلادی به کشف میدان انجامید ولی به دلیل مشکلات فنی پیچیده استخراج گاز از این میدان، استخراج آن تا سال 2006 میلادی به طول انجامید.
ظرفیت تولید گاز در این تاسیسات نزدیک به 6میلیون متر مکعب در روز اعلام شده و پیش از شروع تحریم ها در سال 2010 میلادی، 4 تا 5درصد گاز مورد نیاز انگلیس را تامین میکرده است.
گفته می شود که میدان رام حدود 23 میلیارد متر مکعب گاز قابل برداشت دارد.
'بی پی' (BP) که بیش از یک سده پیش تاسیس شده، در آمریکا فعالیت تجاری گسترده ای دارد، از این رو برای اجتناب از نقض بالقوه تحریم های آمریکایی موظف به کسب مجوز لازم است.
شرکت 'بیپی' به همراه شرکتهای رویال داچ شل، شورون، اکسانموبیل و توتال، پنج شرکت بزرگ نفتی جهان بشمار میآیند، که تحت عنوان 'سوپرمیجر' طبقهبندی میشوند.
شرکت چند ملیتی 'بیپی' دارای واحد عملیات، در بیش از 80 کشور بوده و در حال حاضر، روزانه بطور متوسط معادل 3.4 میلیون بشکه، نفت تولید می کند.
این شرکت که دارای 79 هزار و 800 نیرو است، درحال حاضر در 5 قاره دارای عملیات نفتی است و فراوردههای آن، در بیش از 100 کشور به فروش میرسد.
درآمد این شرکت در سال 2016 میلادی ، 183 میلیارد دلار و سود خالص آن 115 میلیارد دلار اعلام شده است.