موسویان: ایران هرگز، هرگز در مورد توان دفاعی و موشکی خود مذاکره نمیکند
یک دیپلمات پیشین ایران گفت: ایران هرگز در مورد توان دفاعی و موشکی خود مذاکره و معامله نخواهد کرد چون برای دفاع از تمامیت کشور غیرقابل اجتناب است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، سید حسین موسویان در گفتوگو با شبکه رادیویی آمریکا در پاسخ به این پرسش که ترامپ مخالف برجام است. برجام معاهده مصوب کنگره نیست که ترامپ متعهد به اجرای آن باشد؟ گفت: برجام قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است که طبق منشور این سازمان، اجرای آن برای تمام اعضاء الزامی است. از این رو برجام یک تعهد بینالمللی آمریکاست. ترامپ با نقض برجام قطعنامه الزامآور شورای امنیت سازمان ملل را زیر پا میگذارد و دیگر اینکه برجام قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی است که کلیه اعضاء موظف به اجرای آن هستند. رفتار ترامپ با برجام نقض قطعنامه شورای احکام آژانس نیز است. بنا بر این ترامپ بیش از اینکه توافق با ایران رانقض میکند، ناقض مقررات بینالملل است.
وی در پاسخ به این پرسش که دولت ایران سیاست ترامپ در مورد برجام راچطور میبیند؟ اظهار کرد: مهمتر دیدگاه مردم ایران است. برجام توافقی است که بعد از انقلاب برای اولین بار با صدها ساعت مذاکرات سطح بالای مقامات عالی دو کشور و سایر قدرتهای جهانی به دست آمده است. مذاکرات برجام نه تنها بین دیپلماتها بلکه بین دانشمندان اتمی جهان صورت گرفت. از سوی آمریکا پنجاه دانشمند عالیرتبه هستهای آمریکا حضور داشتند. واقعیت این است که نه ایران به آمریکا اعتماد دارد و نه آمریکا به ایران. اما برای اولین بار در یک مورد از اختلافات مهم، توافقی به عمل آمده که اجرای صحیح آن، میتواند به عنوان یک اقدام اعتمادساز تلقی شود.
این دیپلمات با سابقه پیشین ایران ادامه داد: مردم ایران رفتار آمریکا در این مورد را با دقت نظاره میکنند که آیا آمریکا با توافقی که بین دو کشور و همه قدرتهای جهانی صورت گرفته و مصوبه سازمان نیز دارد، چگونه برخورد میکند. رفتار ترامپ اکنون مردم، مجلس و دولت ایران را قانع کرده که نه میتوان به آمریکا اعتماد کرد، نه مذاکره فایده دارد و نه توافقی پایدار میماند.
موسویان گفت: شما میگویید ترامپ حق دارد سیاست دیگری مغایر با سیاست رییسجمهور قبلی آمریکا داشته باشد. اگر بنا باشد هر رییسجمهور آمریکا بخواهد یک توافقی که رییسجمهور قبلی کرده، مصوبه سازمان ملل دارد، مصوبه شورای حکام آژانس بینالمللی اتمی را دارد و مورد اجماع همه قدرتهای جهانی بوده را نقض کند، چه کشوری حاضر خواهد شد بعد از این به آمریکا اعتماد کند، زیرا در این صورت هر توافقی با آمریکا یک توافق دو سه ساله تلقی خواهد شد.
وی در پاسخ به این پرسش که منتقدان به برجام در کاخ سفید سه ایراد به آن دارند. اول اینکه به ایران اجازه غنیسازی داده، دوم اینکه ایران مجاز به داشتن پیشرفتهترین سانتریفیوژها و پیشرفت در زمینه پلوتونیوم آب سنگین است و سوم هم اینکه نظام بازرسیها ضعیف است با بیان اینکه هر سه ایراد ترامپ و کنگره بیاساس است افزود: اول در مورد بازرسی. ایران بالاترین سطح بازرسیها در چهارچوب مقررات جهانی را پذیرفته که شامل پادمان، پروتکل الحاقی و ترتیبات فرعی است. هیچ کشور دیگری نیز بیش از این نپذیرفته است. بعد از پایان دوره محدودیتهای جاری در بخشی از برنامه هستهای، ایران همچنان متعهد به این سطح از بازرسیها باقی میماند و از این رو غروبی برای بازرسیها و شفافیت در برنامه هستهای ایران وجود ندارد.
این دیپلمات پیشین کشورمان ادامه داد: بالاخره در مورد موضوع بازرسی، آخر خط چیست؟ آخر خط، قوانین بینالمللی است که میتواند ملاک و معیار باشد و نه ادعاهای مخالفان. ایران بالاترین سطح بازرسیها در قالب مقررات موجود جهانی را پذیرفته و چیزی بالاتر از آن هم وجود ندارد. ضمن اینکه هیچ کشوری اجازه بازرسی از تاسیسات نظامی را نمیدهد. آمریکا و دیگران هم نمیدهند. با این وجود در گذشته ایران سه بار اجازه داد فقط برای اینکه به جامعه جهانی ثابت کند که آمریکا دروغ میگوید. در شرایط فعلی هم آژانس شبانه روز با حضور 160 نفر بر فعالیتهای هستهای ایران نظارت دارد که نسبت با سایر کشورها بیشتر است.
وی درباره شعار مرگ براسراییل و آمریکا که در ایران سر داده میشود اظهار کرد: بگذارید صادق باشیم. اول اینکه شعارهای تهدید کننده اسراییلیها و ایرانیها در طی چندین دهه گذشته به طور متقابل علیه یکدیگر ادامه داشته است. مقامات اسراییل هم مرتب ایران را تهدید به حمله نظامی میکنند. در حالیکه اسراییل بمب هستهای دارد. از این رو باید نگران تهدیدات اسراییل علیه ایران بود چون با داشتن بمب هستهای، ایران را تهدید میکند. دوم اینکه در شصت سال گذشته فقط دو بار بمب هستهای در جهان استفاده شده و آنهم توسط آمریکا بوده که صدها هزار نفر را کشته است. بنا بر این آمریکا و اسراییل صلاحیت ندارند پلیس هستهای جهان باشند.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: برجام مجوز شورای امنیت سازمان ملل است که به ایران اجازه غنیسازی و سانتریفیوژهای پیشرفته را داده همانطور که معاهده ان پی تی این حق را به ایران و سایر اعضاء داده است. ایران هم مثل سایر اعضاء ان پی تی همچون هلند، برزیل و ژاپن، این حق را دارد و مخالفان هم حق زیر سوال بردن حقوق بینالمللی را ندارند.
موسویان در پاسخ به این پرسش که اگر آمریکا در شصت تا نود روز آینده برجام را منتفی کند، ایران چه خواهد کرد؟ گفت: اگر آمریکا از برجام خارج شود و تحریمها را برگرداند، نقض فاحش برجام صورت گرفته و ایران هم ملزم به رعایت هیچ محدودیتی در برنامه هستهای خود نخواهد بود. دراین شرایط ایران میتواند در چهارچوب معاهده ان پی تی، برنامه هستهای خود را بدون محدودیت دنبال کند ضمن اینکه هیچگاه هم به سمت ساخت بمب نخواهد رفت؛ به خاطر فتوای مقام معظم رهبری و تعهد به معاهده ان پی تی.
وی درباره اینکه ایران مذاکره مجدد در مورد برجام را خواهد پذیرفت یا مذاکره در مورد موشک را؟ تاکید کرد: مذاکرات برجام دوازده سال طول کشید. ایران و چین و اروپا و روسیه مذاکره مجدد را نخواهند پذیرفت و خود را در دام دوازده سال و شاید هم یکصد و بیست سال مذاکره مجدد نخواهند انداخت. اما در مورد قدرت موشکی و دفاعی ایران، فراموش نکنید که ایران قربانی هزاران موشک بوده، قربانی سلاحهای کشتار جمعی بوده، مورد تجاوز کشور همسایه قرار گرفته، در منطقهای زندگی میکند که هشتاد درصد از بحرانهای جهان در آن جریان دارد، آمریکا و اسراییل گزینه نظامی را روی میز دارند. از این رو تهدیدات امنیت ملی ایران بالا و جدی است. بنا بر این ایران هرگز، هرگز در مورد توان دفاعی و موشکی خود مذاکره و معامله نخواهد کرد چون برای دفاع از تمامیت کشور غیر قابل اجتناب است.