پشتپرده چرخش موقتی روحانی به سمت اصولگرایان از نگاه دو وزیر دولت اصلاحات
علی صوفی، گردش به راست حسن روحانی را کاملا مشهود میداند اما میگوید باید عملکرد رئیسجمهوری را در شرایط امروز دید؛ شرایطی که به گفته او روحانی را مجبور کرده است مصلحتسنجی و اقدامات دولت را بر اساس آن اولویتبندی کند.
دیده بان ایران: علی صوفی با بیان اینکه برخی معتقدند با اصلاحطلبان میتوان در انتخابات پیروز شد و با اصولگرایان باید کشور را اداره کرد میگوید: «کسی رد نمیکند که آقای روحانی به سمت اصولگرایان بیشتر از قبل متمایل شده اما بحث بر سر این است که این رفتار، یک رفتار استثنایی و مقطعی است یا قرار است دائمی باشد؟»
او با طرح این پرسش توضیح میدهد: «روحانی در شرایطی قرار دارد که مصلحت دانسته این رفتار را از خود بروز دهند. حتی برخی معتقدند آقای روحانی بر اساس این مصلحت با علی لاریجانی پیمانی نانوشته دارد و کابینه دوازدهم را کابینه ائتلافی روحانی-لاریجانی میخوانند. بر این اساس نیز به اصلاحطلبان توصیه میکنند به این پیمان بپیوندند اما روحانی باهوشتر از این اینهاست که در این دام بیفتد.»
عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان با یادآوری عملکرد حسن روحانی در ایام انتخابات و همچنین در دولت یازدهم میگوید: «روحانی در 4 سال اول با وجود فشارهایی که بر دولت وجود داشت در برابر دلواپسان ایستاد و سیاستهای دولت در عرصه بینالمللی را پیش برد، همچنین در عرصه داخلی نیز تحتتاثیر فشارها قرار نگرفت. در ایام تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری دوازدهم نیز مواضعی گرفت که از هر اصلاحطلبی، اصلاحطلبانهتر بود. روحانی با مجموع این عملکردها توانست اعتماد جناح چپ و بدنه اجتماعی آنان را به دست آورد بنابراین رفتار امروز ایشان را نباید به این زودی تفسیر کرد.»
صوفی میافزاید: «گرچه برخی از اطرافیان روحانی او را تشویق میکنند به خاطر آیندهاش از اصلاحطلبان فاصله بگیرد اما روحانی باهوشتر از اینهاست که به پایگاه اجتماعی خود پشت کند و آن را از دست دهد.»
به گفته صوفی این ضرورت همچنان وجود دارد و بر این اساس اصلاحطلبان نباید بگذارند بین دولت دوازدهم و آنان اختلاف ایجاد شود. او به برطرف شدن مصلحتهایی که منجر به گردش به راست روحانی شده خوشبین است و تاکید دارد با برطرف شدن این موانع شاهد حرکتهای اصلاحطلبانه دولت خواهیم بود.
فشار کانونهای قدرت باعث چرخش موقتی روحانی شده است
احمد خرم، فعال سیاسی اصلاحطلب نیز گردش به راست حسن روحانی را کاملا مشهود و غیرقابل انکار میداند اما در همین حال معتقد است فشارهای داخلی و خارجی موجب شده رئیس دولت دوازدهم این تغییر رویکرد را داشته باشد و با برداشته شدن فشارها روحانی همان روحانی 4 سال قبل میشود.
وزیر دولت اصلاحات همچنین تاکید دارد اصلاحطلبان به دلیل منافع ملی با اعتدالیون ائتلاف کردند و از این رو از حسن روحانی طلبکار نیستند اما در همین حال معتقد است بازگشت به مسیر اصلاحات اجتنابناپذیر است.
اهم اظهارات وزیر دولت اصلاحات را در ادامه بخوانید؛
*اگر بازگشت به عقب کنید و 4 سال اول دولت تدبیر و امید را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید میبینید مواضع آقای روحانی در این 4 سال مواضع کاملا اصلاحطلبانه است. حتی در برخی از موضعگیریها آقای روحانی موضعگیریهای سرسختتری از اصلاحطلبان دارد به عبارت دیگر از هر اصلاحطلبی، اصلاحطلبتر بودند. مواضع آقای روحانی در 4 سال دولت یازدهم مواضع واقعی ایشان بود که به آنها باور دارند. روحانی ماهیتا اصلاحطلب است و با اصولگرایان نمیتواند همبستگی پیدا کند. بنابراین اگر شما گذشته را تحلیل و بر مواضع روشن آقای روحانی تکیه کنید ایشان یک فرد اصلاحطلب است و مواضع اصلاحطلبی دارد. این مواضع جدید که به سمت اصولگرایی پیش میرود موقتی است. شرایط و فشارها از جانب کانونهای قدرت به آقای روحانی این شرایط را ایجاب کرده است.
*دولت از چند جنبه در فشار است؛ اول فشارهای خارجی و بینالمللی است که میبینیم هر روز ترامپ و آمریکاییها مواضع جدید و تندی علیه کشور میگیرند و ایشان هم باید پاسخ این تهدیدها را بدهد از این رو دولت شدیدا در فشار خارجی قرار گرفته است. جنگ سردی که دولت آمریکا راه انداخته اگر دولت دیگری غیر از دولت آقای روحانی بود نمیتوانست اوضاع را سامان بخشد اما دولت آقای روحانی با توجه به پشتوانه رای مردمی که دارد توانسته است در برابر این فشارها مقاومت کند. در داخل هم فشارهای سنگینی روی دولت هست از جمله رکود که برای مردم کمرشکن است و دولت برای حل این معضل در تلاش است. فشارهای سیاسی هم از سوی دیگر به دولت وارد است که قابل انکار نیست. بنابراین دولت از هر طرف در فشار و منگنه قرار گرفته و طبیعی است که نمیتواند در همه این جبههها وارد مصاف شود و مجبور است جایی کوتاه آید و جایی بایستد.
*این شرایط، شرایط موقتی است و شرایط آرام شود آقای روحانی به مواضع قبلی خود برمیگردد. این مساله را جناح رقیب نیز به خوبی میداند از این رو هر روز برای دولت یک دردسر ایجاد میکند و از فشارها کم نمیکند تا مواضع اصلاحطلبی آقای روحانی را بشکند. من معتقدم مواضعی که این مدت آقای روحانی گرفته موقتی است. اعتدالیون بدنه اجتماعی خود را از اصلاحطلبان تشکیل دادند بنابراین نمیتوانند با سوابقی که داشتند در عرصه اجرایی و انتخاباتی با اصولگرایان پیوند بخورند. بدنه اجتماعی اعتدالیون اصلاحطلبان هستند و این بر کسی از جمله آقای روحانی پوشیده نیست که اگر اصلاحطلبان نبودند و بدنه اجتماعی خود را متقاعد نکرده بودند انتخابات مسیر دیگری میرفت. اصلاحطلبان رایهای خاکستری را به صحنه کشاندند که آقای روحانی رای آورد. بنابراین مواضعی که اکنون موجب سرخوردگی اصلاحطلبان شده در آینده نزدیک اصلاح خواهد شد. اصلاحطلبان نیز در عین حال که دولت را پشتیبانی میکنند باید مطالبات بدنه اجتماعی خود را پیگیری کنند. در همین حال اصلاحطلبان و بدنه اجتماعی آنان باید بدانند دولت در فشار شدید داخلی و خارجی است و باید حمایت شود و نمیتواند هم در جبهه داخلی ایستادگی کند و هم در عرصه بینالمللی؛ یعنی الان شرایط، شرایط بسیار پیچیدهای است و باید با توجه به این شرایط عملکرد دولت دوازدهم و همچنین مواضع آقای روحانی را ارزیابی کرد.