مقامات و تحلیلگران در گفت و گو با رویترز: اروپایی ها اگر بخواهند میتوانند از قراردادهایشان با ایران حفاظت کنند/ اظهارات ترامپ تفاوت چشم گیری برای کسب وکارها ایجاد نکرده است
یکی از اعضای شرکت حقوقی اروپایی که به کمپانی های غربی در مورد ایران مشاوره حقوقی میدهد گفته: واشنگتن قدرت و اهرم های قدرتمندی دارد که بتواند مانع تجارت با ایران شود اگر این کار به نفع امنیت ملی اش باشد. اما دولت های اروپایی راه هایی دارند که بتوانند این اهرم ها را تعدیل کنند و از تجارت هایشان با ایران حفاظت کنند اگر واقعا چنین قصدی داشته باشند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، دونالد ترامپ با تصمیمی که برای خروج از توافق هستهای گرفته است آینده سرمایه گذاریهای خارجی در ایران را با پیچیدگی روبه رو کرده است.
رویترز مدعی شده سپاه کنترل بسیاری از کسب و کارها و بنادر و مخابرات ایران را در دست دارد و بیش از هر سازمان دیگری از گرم و سرد شدن روابط با غرب متاثر میشود. با خروج کمپانیهای نفتی غربی در سال ۲۰۱۲ از بازارهای ایران سپاه این خلا را پر کرد و بعد از برداشته شدن تحریم ها علیه ایران سپاه به عنوان کانال روابط با کسب و کار های غربی عمل کرد.
به گفته یکی از مقامات ایرانی که خواسته نامش برده نشود: اگر سرمایه گذاران از ایران خارج شوند سپاه بار دیگر آماده ورود به عرصه است. ما خواستار ابقای سرمایه گذاریهای خارجی در ایران هستیم اما اگر آنها ایران را به دلیل فشارهای آمریکا ترک کنند سپاه به راحتی میتواند جایگزین آنها شود. هیچ آلترناتیوی بهتر از آنها وجود ندارد.
رویترز مدعی شد: تحت تحریمها ایران به سپاه امتیازات زیادی برای عقد قراردادها و دور زدن تحریم ها و همچنین کمکهای ایران به متحدان منطقهای از جمله عراق و لبنان داد.
رویترز نوشت: تحریمهای یک جانبه آمریکا علیه ایران همه شرکتهای مرتبط با سپاه را مورد هدف قرار داده است. بعضی از این شرکتها حتی به طور رسمی به سپاه تعلق ندارند. روحانی سعی دارد کمپانیهای اروپایی را برای بازگشت به بازار ایران تشویق کند و برای دور زدن تحریمهای یک جانبه آمریکا علیه ایران لازم است برخی از این شرکت های سپاه به دولت واگذار شود. در ماههای اخیر سپاه که خود را مسئول مبارزه با نفوذ غرب میداند به انتقاد از حسن روحانی برای در نظر گرفتن کشورهای اروپایی به عنوان کلید رشد اقتصادی در ایران پرداخته است.
به ادعای یکی از دیپلمات های غربی، سپاه بیش از هر کسی از تنشها با غرب منتفع میشود. آنها برای حفظ سلطه اقتصادی شان ترجیح میدهند که مانع ورورد غرب به ایران شوند.
رویترز نوشت: با وجود حمایت اروپاییها از توافق هستهای آنها نگران برنامههای موشکی ایران نیز هستند.بسیاری از شرکتهای خارجی نگران سرمایه گذاری در ایرانند چرا که با تحریمهای یک جانبه آمریکا آنها نیز با جریمه مواجه خواهند شد. در میان شرکت های اروپایی ایر باس، توتال، زیمنس و شرکت های خودرو سازی فرانسوی بعد از توافق هسته ای قراردادهایی را با ایران امضا کرده اند. بویینگ تنها شرکت آمریکایی است که موفق به دریافت مجوز برای ورود به بازار ایران شده است. اما دشمنان ایران در حلقه ترامپ رویکرد جدیدی را علیه یران اتخاذ کرده اند که نگرانی ها را از بابت قرارداد های ایران افزایش داده است.
رویترز نوشت: مقامات ایرانی به طور علنی گفته اند که کمپانی های بین المللی عمده همچنان نگران تامین مالی پروژههایشان با ایران هستند و از جریمه های بالقوه آمریکا میترسند. ایران برای بازسازی و توسعه بخش های نفت و گاز خود به میلیاردها دلار سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد و این با توجه به فقدان تامین مالی از سوی غربی ها و نفوذ گسترده اقتصادی از سوی سپاه امکان پذیر نیست.
اندریاس شواتزر رییس بخش سرمایه گذاری شرکت آرجان کپیتال در لندن که از سال ۲۰۰۹ در بازار ایران سرمایه گذاری کرده است گفته: مشکلات مالی آشفتگی ایست که ترامپ ایجاد کرده . معاملات هنوز به اجرایی نشده است و این شامل قراردادها در بخش انرژی و صنایع است . ما همان وضعیتی را داریم که در اواسط ۲۰۰۹ داشتیم. حتی با وضعیت بدتری روبه رو هستیم. سپاه ممکن است تحریم شود و اگر چنین شود ما وارد معامله با آنها نخواهیم شد . ما به هیچ شرکتی که تحریم شده باشد نزدیک نمیشویم. ما محافظه کار هستیم و به همین دلیل دچار مشکل نشدیم.
بر اساس این گزارش بعد از سخنرانی ترامپ وزیر خزانه داری او اعلام کرد که برنامه دارند تحریم های جدیدی علیه سپاه اعمال کنند و با شرکای بین المللی شان نیز برای این منظور همکاری خواهند داشت.
چارلز بلکمور مدیر عامل شرکت آدر اینترنشنال لندن که در ایران فعالیت هایی دارند نیز گفته برای کسانی که هم اکنون سرمایه گذاری هایی در ایران کرده اند و این کشور را می شناسند اظهارات ترامپ تفاوت چشم گیری ایجاد نمیکند.
متیو اورسمن مشاور شرکت حقوقی پیلسبری که به کمپانی های غربی در مورد ایران مشاوره حقوقی میدهد نیز گفته: واشنگتن قدرت و اهرم های قدرتمندی دارد که بتواند مانع تجارت با ایران شود اگر این کار به نفع امنیت ملی اش باشد. اما دولت های اروپایی راه هایی دارند که بتوانند این اهرم ها را تعدیل کنند و از تجارت هایشان با ایران حفاظت کنند اگر واقعا چنین قصدی داشته باشند.
منبع: رویترز