گزارشی از روند قطع ارتباط کویت یا ایران/ چالش کویت با ایران
همانطور که پیشبینی میشد بلافاصله پس از این اقدام کویت در قبال ایران، عربستانسعودی نخستین کشور عربی حاشیه خلیج فارس بود که از کویت حمایت کرد. یکی از مسئولان وزارت خارجه عربستان اعلام کرد که کشور عربستان از تصمیمات جدید دولت کویت علیه هیأت دیپلماسی ایران در کویت بهطور کامل حمایت میکند. علاوه بر حمایت عربستان، مشعل بن فهم السلمی، رئیس پارلمان عربی نیز در بیانیهای مدعی شد: پارلمان عربی از اقدامات کویت علیه ایران و کاهش تعداد دیپلماتهای ایرانی و بستن دفاتر فنی وابسته به سفارت و عدم فعالیت مشترک با ایران به منظور حفظ ثبات و امنیت کشور خود بهطور کامل حمایت میکند
دیده بان ایران: دولت کویت نیز درنهایت تحت فشارهای سیاسی عربستانسعودی روندی خصمانه را علیه ایران در پیش گرفت و هفته گذشته اعلام کرد که ایران باید از تعداد دیپلماتهای خود در سفارتش در کویت بکاهد. به نظر میرسد که این تصمیم کویت تحت فشار سیاستهای مداخلهجویانه عربستان و همچنین به اتهام واهی دخالت ایران در پرونده «گروهک العبدلی» اتخاذ شده است.
خبرها حاکی از آن است که وزارت خارجه کویت، علیرضا عنایتی سفیر ایران را فراخوانده تا موضوع کاهش تعداد دیپلماتهای ایرانی در این کشور را به وی به صورت رسمی اعلام کند. همچنین برخی دیگر از رسانههای عربی نیز اعلام کردند که در همین چارچوب بنا به دستور مقامات کویتی دفتر رایزن فرهنگی و دفتر وابسته نظامی ایران در این کشور بسته خواهد شد و کویت از سفارت ایران خواسته که تعداد کارمندانش را از ۱۹ به ٤نفر کاهش دهد و دیپلماتهای ایرانی در طی ۴۵ روز باید کویت را ترک کنند.
این تصمیم درحالی اعلام شده که از مدتها قبل رایزن فرهنگی ایران در کویت به تهران بازگشته است و درحال حاضر چنین مسئولی با چنین سمتی، دولت ایران در کویت ندارد و دفتر مورد اشاره نیز به صورت رسمی فعالیتی در این کشور انجام نمیدهد.
خبرگزاری رسمی کویت (کونا) نیز ظهر روز پنجشنبه به وقت محلی در خبری نوشت: وزارت خارجه کویت در بیانیهای اعلام کرده است موضوع کاهش تعداد دیپلماتهای ایرانی و بسته شدن دفاتر وابسته سفارتخانه ایران در کویت و همچنین توقف فعالیت کمیتههای مشترک را رسما به سفیر ایران ابلاغ کرده است. این درحالی است که متن بیانیه مورد اشاره هنوز در رسانهها منتشر نشده و خود خبرگزاری کویت نیز متن این بیانیه را در خبری مستقل و رسمی منتشر نکرده است.
برخی از رسانههای منطقه این اقدام کویت را مرتبط با پرونده گروهک العبدلی که یک پرونده داخلی دولت این کشور است، دانستهاند؛ پروندهای که تاکنون هیچ سند و دلایل روشنی برای ارتباط ایران با آن از سوی دولت کویت ارایه نشده است و به نظر میرسد که فضاسازی برخی از رسانههای کویتی برای ارتباط دادن این پرونده به ایران و ادعاهایی که اخیرا در این مورد مطرح کردهاند، در راستای فشارهای آمریکا و عربستان به کویت است و این موضوع را نمیتوان به گزارش سال ۲۰۱۶ وزارت امور خارجه آمریکا پیرامون وضع تروریسم در جهان و متهم کردن ایران در این گزارش بهعنوان دولتی حامی تروریسم بیارتباط دانست؛ ادعایی که با واکنش شدید وزارت امور خارجه ایران مواجه شد و ضمن بیاعتبار دانستن این گزارش، آن را تلاشی بیحاصل توسط آمریکا برای انحراف افکار عمومی بینالملل از حمایتها و نقش این کشور در ایجاد، گسترش و حمایت از گروههای تروریستی در جهان، بهویژه در خاورمیانه، دانست.
درعینحال، برخی از تحلیلگران به این تحولات و تصمیمات از زاویه دیگری نگاه میکنند و معتقدند که نمیتوان اقدام اخیر کویت را صرفا معطوف به ادعای مطرح شده در مورد گروهک العبدلی دانست و باید این اقدامات را در راستای تحولات اخیر در منطقه و فشار عربستان به قطر و تعداد دیگری از کشورهای حاشیه خلیجفارس ازجمله کویت برای کاهش سطح روابط با ایران عنوان کرد و درواقع مقامات کویتی تحت فشار سیاستهای مداخلهجویانه عربستان تصمیم به کاهش دیپلماتهای ایرانی در این کشور گرفتهاند.
احضار کاردار کویت در تهران به وزارت امور خارجه
به دنبال طرح اتهامهای بیاساس از سوی مقام مسئول در وزارت خارجه کویت به جمهوری اسلامی ایران درخصوص پرونده موسوم به العبدلی، «فلاح الحجرف» کاردار کویت در تهران به وزارت امور خارجه احضار و مراتب اعتراض شدید کشورمان در این خصوص به وی ابلاغ شد.
بهرام قاسمی با اعلام این خبر افزود: در این احضار مقام وزارت امور خارجه کشورمان ضمن مردود دانستن اتهامهای واهی مقامهای کویتی به کشورمان گفت: جای تأسف است که مسئولان کویت در این شرایط حساس منطقه به جای تلاش در جهت کاهش تنشهای بیحاصل و خویشتنداری در قبال فشارها و تحریکات طرفهای ماجراجوی منطقهای به این تحریکها پاسخ داده و جمهوری اسلامی ایران را هدف اتهامات واهی قرار میدهند. این مقام بار دیگر خطاب به کاردار کویت تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران هیچگونه ارتباطی با این پرونده نداشته است و این امر در آغاز رسیدگی به این پرونده به مقامهای کویتی نیز ابلاغ شد. در این دیدار همچنین با یادآوری این نکته که جمهوری اسلامی ایران همواره رفتاری مسئولانه در قبال کشورهای منطقه و ازجمله کویت در شرایط سخت این کشور داشته است، تأکید شد: حق اقدام متقابل برای کشورمان در قبال کاهش کادر دیپلماتیک دو کشور محفوظ است و تصمیمات لازم اتخاذ خواهد شد. کاردار کویت نیز با اظهار تأسف از تحولات اخیر بهوجود آمده افزود مطالب و موضوعات مطرح شده را در نخستین فرصت به مقامهای خود منتقل خواهد کرد.
حمایت عربستان و پارلمان عربی از کویت
همانطور که پیشبینی میشد بلافاصله پس از این اقدام کویت در قبال ایران، عربستانسعودی نخستین کشور عربی حاشیه خلیج فارس بود که از کویت حمایت کرد. یکی از مسئولان وزارت خارجه عربستان اعلام کرد که کشور عربستان از تصمیمات جدید دولت کویت علیه هیأت دیپلماسی ایران در کویت بهطور کامل حمایت میکند.
علاوه بر حمایت عربستان، مشعل بن فهم السلمی، رئیس پارلمان عربی نیز در بیانیهای مدعی شد: پارلمان عربی از اقدامات کویت علیه ایران و کاهش تعداد دیپلماتهای ایرانی و بستن دفاتر فنی وابسته به سفارت و عدم فعالیت مشترک با ایران به منظور حفظ ثبات و امنیت کشور خود بهطور کامل حمایت میکند. وی همچنین مدعی شد: ثابت شدن حمایت ایران از باند تروریستی العبدلی که متهم به ایجاد ناامنی و بیثباتی در کویت است به جهان ثابت میکند که ایران حامی اصلی گروهکهای تروریستی است، گروهکهایی که هدف آنها ایجاد ناامنی و بیثباتی در کویت و کشورهای عربی است. رئیس پارلمان عربی در ادامه مدعی شد: از جامعه بینالملل و بهخصوص سازمان ملل و سازمانهای وابسته و همچنین کشورهای فعال در نظام بینالمللی میخواهیم که دخالتهای ایران در امور داخلی کشورهای عربی را محکوم کنند و سیاستهای ایران خصمانه است و به منظور تضعیف حکومتهای عربی و نشر هرج و مرج و از بین بردن وحدت میان کشورهای عربی از گروهکهای مسلح حمایت میکند و این سیاستهای ایران در تناقض با اصول حسن همجواری و احترام به حاکمیت در استقلال کشور و ارزشهای اخلاقی و انسانی است و با قوانین بینالمللی در تضاد است. السلمی در پایان از دولت و سازمانهای امنیتی کویت تمجید کرد.