رایزنی فراکسیون امید درباره ترکیب کابینه
حالا با وجود این کمتر از یک ماه تا تحلیف روحانی باقی مانده و احتمال دارد روحانی مانند سال ٩٢ در همان روز، فهرست وزرای پیشنهادی را به مجلس ارائه کند؛
دیده بان ایران: صبح روز گذشته و پیش از جلسه علنی مجلس، فراکسیون امید برای بررسی نحوه تعامل با دولت برای انتخاب کابینه، جلسه تشکیل داد؛ جلسهای که در آن به گفته «بهرام پارسایی»، سخنگوی فراکسیون، حول محور نحوه تعامل با دولت برای انتخاب کابینه، بحث و بررسیهایی شد. به گفته پارسایی «در این جلسه اعضای فراکسیون نظر خود را ارائه کردند. همه اعضا در اینکه انتخاب کابینه حق دولت است، اتفاق نظر داشتند. فراکسیون امید بهعنوان فراکسیونی که همه اعضای آن در انتخابات همراه دولت بودهاند، خواهان موفقیت دولت هستند و در همین راستا نظرهای پیشنهادی و مشورتی خود را در اختیار دولت قرار خواهند داد». پارسایی در توضیح بیشتر جلسه فراکسیون گفت: «این جلسه یک نظرسنجی و به قولی اظهارنظر دوستان درباره کابینه فعلی بود که در فرمهایی پر شد و درباره وزیران کابینه دولت یازدهم نظر دادند». او درباره این نظرسنجی گفت: «نتایج در حال جمعبندی هستند. طبق همین نظرسنجی که داشتیم، انتظار این است که بیشتر از ٥٠ درصد کابینه تغییر کند». او در پاسخ به اینکه چه وزیرانی کمترین اقبال را داشتند، گفت: «آنهایی را که مورد اقبال نبودند؛ نمیتوانم بگویم؛ ولی آنها که مورد اقبال هستند، وزرای خارجه، نفت و بهداشت هستند که سه وزارت اول بودند. وزارت راه هم به سبب اینکه در خرید هواپیماها و شکستن تحریمها پیشگام بود، با اقبال روبهرو شد».
در همین رابطه «عبدالله ناصری»، عضو شورای عالی مشورتی اصلاحطلبان، گفته: « با توجه به گشایشهایی که در حوزه سرمایهگذاری خارجی در حال شکلگیری است، روحانی باید تغییراتی را در بخش اقتصادی دولت ایجاد کند. درمجموع بخش اقتصادی دولت باید سامانی دیگر پیدا کند، زیرا دولت باید در این چهار سال، کارهای اقتصادی بزرگی انجام و رکود را پایان دهد. نقطه ثقل دیگر کابینه دوازدهم بخش سیاسی آن است». او مستقیما از لزوم کناررفتن وزیر کشور صحبت کرده و افزوده: «این بخش نیازمند تغییراتی جدی است. ٢٩ اردیبهشت میزان کفایت اجرائی شخص آقای وزیر کشور را نشان داد. معتقدم حدود دو تا سه میلیون رأی روحانی بهخاطر این بیتدبیری وزارت کشور بهعنوان مجری برگزاری انتخابات کاهش پیدا کرد». او ادامه داد: «انتقاد دیگری هم به این وزارتخانه وارد است... . وزیر کشوری که قریب یک سال است پست معاونت سیاسی خود را خالی گذاشته و دغدغهای هم برای آن ندارد، باید عوض شود. علاوه بر این وزارتخانه در حوزه کارکرد سیاسی، بخش امنیتی دولت یعنی وزارت اطلاعات و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی نیز باید برای تغییر مدنظر قرار گیرند».
٣ ویژگی کابینه
پارسایی همچنین در حاشیه جلسه علنی مجلس، سه ویژگی را برای کابینه دوازدهم برمیشمارد: «اول اینکه روی وعدهها و شعارهای آقای رئیسجمهوری دارای یک گفتمان مشترک باشند». ناصری هم میگوید: «یکی از مشکلات کابینه یازدهم ناهمگونی آن بود. با احتساب استانداران، فرمانداران و مدیران میانی دولت، حدود ٦٠ تا ٧٠ درصد قوه مجریه دست طیفی بود که قرابتی با گفتمان رأیدهندگان به روحانی نداشتند. ممکن است افرادی از نظر شخصی دارای قابلیتهای خوبی باشند؛ اما وقتی با دیگر اعضای کابینه هماهنگ عمل نکنند یکپارچگی لازم برای اجرای برنامههای دولت از بین میرود». او همچنین افزوده که «بهتر است تجربه دولت اصلاحات را مثال بزنم. دولت اول آقای خاتمی - البته با دوزی پایینتر- از نداشتن انسجام رنج میبرد. رئیسجمهور وقت برای رفع این نقیصه کابینهای یکدستتر را که گفتمان او را دنبال میکردند به کار گماشت». ویژگی دومی که «پارسایی» درباره آن صحبت میکند، ویژگیای است که بسیاری - از اصلاحطلب و اصولگرا- بر آن تأکید میکنند: سن و سال کابینه. او میگوید: «ترکیب مطلوب، تلفیقی از افرادی است که سن بالایی دارند و باتجربه هستند، با جوانانی که انگیزه کار و اعتقاد به گفتمان دارند و افراد دانا و توانمندی هستند. این ترکیب میتواند کابینه را موفق کند». پارسایی ویژگی دیگر کابینه را پاکدستی اعضای کابینه دانست؛ «بدون شک اگر کابینه پاکدست باشد، شهامت و جسارت دفاع از برنامههای دولت را خواهد داشت و در دولت پاکدست وزرا میتوانند در جاهای خاص ریسک کنند و برای عبور از بحرانها تصمیمات حیاتی را لحاظ کنند».
او در پاسخ به این سؤال که «وزیر ارتباطات گفته روحانی شخصا برای کابینه تصمیم میگیرد»، گفت: «آقای رئیسجمهوری طبق قانون باید خودش به نتیجه نهایی برسد؛ اما خودشان قطعا از مشورت افرادی که همسوی دولت هستند، نه بهصورت مصداقی، بلکه به شکل انتظارات، ویژگیها و شاخصها برای وزرا استفاده خواهند کرد».
حالا با وجود این کمتر از یک ماه تا تحلیف روحانی باقی مانده و احتمال دارد روحانی مانند سال ٩٢ در همان روز، فهرست وزرای پیشنهادی را به مجلس ارائه کند؛ فهرستی که اگر ترکیب آن همسو با سبد آرای روحانی نباشد، میتواند انتقادها را بالا ببرد و در غیر این صورت میتواند رضایتمندی را به همراه داشته باشد و به بدنه اجتماعی حامی دولتش بیفزاید.
شرق