ظهرهوند، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: دولتی ها فشار وارد می کنند تا مجوز مذاکرات با آمریکا را از رهبری بگیرند/نباید از شیطان انتظار داشته باشیم که ما را تحریم نکند/ اگر مذاکراتی بین ایران و آمریکا انجام شود، فرجام آن بدتر از برجام ۱ خواهد بود
ابوالفضل ظهرهوند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر این که اگر مذاکراتی بین ایران و آمریکا انجام شود و توافق مجددی به دست بیاید، فرجام آن قطعا بدتر از برجام ۱ خواهد بود، به دیدهبان ایران گفت: تجربه چند دهه گذشته نشان داده است که بازتاب کنشگری فعال ایران در عرصه منطقه و بینالملل برای ترویج گفتمان انقلاب اسلامی و عمل به آموزههای قرآنی، تحریم است. ما نباید از شیطان انتظار داشته باشیم که ما را تحریم نکند. کسی که به جنگ شیطان بزرگ میرود، باید انتظار داشته باشد که با فشار و تحریم مواجه شود./ وی افزود: در حال حاضر، مسئولان دولتی ایران به دنبال مذاکره با آمریکا هستند. آنها میخواهند بر کشور فشار وارد کنند تا مذاکرات با آمریکا شکل بگیرد و در واقع، مقام معظم رهبری با شروع مذاکرات موافقت کنند. اکنون دولتیهای ما همه مسائل کشور از جمله مشکلات معیشتی مردم و ناترازیها را به عامل فشار برای گرفتن مجوز مذاکره با خود «کدخدا» تبدیل کردهاند.
![ظهرهوند، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: دولتی ها فشار وارد می کنند تا مجوز مذاکرات با آمریکا را از رهبری بگیرند/نباید از شیطان انتظار داشته باشیم که ما را تحریم نکند/ اگر مذاکراتی بین ایران و آمریکا انجام شود، فرجام آن بدتر از برجام ۱ خواهد بود](https://cdn.didbaniran.ir/thumbnail/yTh23CKECke8/fUQ4pqCksNO-W7mJ87HQnq6TSFPk9zFFcyvzdIkhy21kx29E9nmhjIv4cNprBo2zKTmMYdp5wb7AleQNFGO5UiPgCHyAF45aoVWSSBSI2Cb94yn-VZfnJDnO0M2bQWNpx_xgmv2-h8AyLpxvcWMIczb8QFZ2Ugf8GN4UtmoBsyurMATIt0c3vkXAonTkXlsJNSND7we9RNs,/%D8%B8%D9%87%D8%B1%D9%87+%D9%88%D9%86%D8%AF.jpg)
دیدهبان ایران_ محمدحسین خودکار: روز سهشنبه (۱۶ بهمن) دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا دقایقی قبل از این که در کاخ سفید با بنیامین نتایاهو، نخستوزیر اسرائیل دیدار کند، بخشنامه بازگشت سیاست فشار حداکثری با تشدید تحریمها بهمنظور به صفر رساندن میزان فروش نفت ایران را امضا کرد. او البته در زمان اجرای این بخشنامه، تاکید کرد که با اکراه این کار را انجام داده و امیدوار است که دولت ایالات متحده مجبور به استفاده از آن نشود. ترامپ صراحتا نسبت به انجام مذاکره با ایران برای دستیابی به یک توافق مجدد ابراز تمایل کرد و تاکید داشت که خواسته مشخص او، این است که ایران سلاح هستهای نداشته باشد.
رئیسجمهور آمریکا همچنین در حین امضای بخشنامه تشدید تحریمها علیه کشورمان، در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این که آیا تمایل دارد که با رئیسجمهور ایران، ملاقات و مذاکره کند، جواب مثبت داد و در پاسخ به پرسش خبرنگاری دیگر مبنی بر این که آیا میخواهد با ایران تماس بگیرد یا خیر، پاسخ داد: «من با ایرانیها تماس میگیرم، بعضی میگویند که بگذار اول آنها تماس بگیرند، برای من این چیزها مهم نیست، این فقط یک صحبت است، من میخواهم همه خوب عمل میکنند. میخواهم کشورهای بزرگ خوب کار کنند و برقراری صلح در خاورمیانه و جاهای دیگر را بببنیم.
ترامپ همچنین روز چهارشنبه (۱۷ بهمن) در پیامی در شبکه اجتماعی خود (تروث سوشیال) بار دیگر بر آمادگی دولت آمریکا برای انجام مذاکره مستقیم با ایران تاکید کرد و نوشت: «مایلم که ایران کشوری فوقالعاده و موفق باشد، اما کشوری که سلاح اتمی نداشته باشد. گزارشها درباره این که همکاری آمریکا با اسرائیل، ایران را خرد و خاکشیر خواهد کرد، تا حد زیادی اغراقآمیز است. من بیشتر ترجیح میدهم که توافق صلح هستهای قابل راستیآزمایی داشته باشیم که به ایران امکان رشد و پیشرفت مسالمتآمیز را بدهد. ما باید فورا، روی این موضوع کار کنیم و وقتی نهایی و امضا شد، جشن بزرگی در خاورمیانه برپا کنیم. خدا خاورمیانه را حفظ کند!»
رئیسجمهور آمریکا همچنین در نشست خبری مشترک با نخستوزیر رژیم اسرائیل، زمانی که یک خبرنگار از او پرسید که آیا در حال حاضر که ایران، ضعیف شده، بهترین وقت برای حمله به تاسیسات هستهای آنها فرا رسیده است یا خیر، اظهار داشت: «شما میگویید که ایران ضعیف شده، اما اینطور نیست و اکنون ایران بسیار قوی است. البته ما اجازه نخواهیم داد که به سلاح هستهای برسند. زمانی که من کاخ سفید را ترک کردم، ایران هیچ پولی برای کمک به حماس و حزبالله نداشت که در این شرایط اصلا ۷ اکتبر هرگز اتفاق نمیافتاد، ولی طی این مدت، ایران پولدار شده و خیلی سریع قوی شده است، چون توانسته مقدار زیادی نفت به چین و دیگران بفروشد.»
البته با وجود ابراز تمایل مکرر ترامپ به انجام مذاکره با ایران، روز پنجشنبه (۱۸ بهمن) وزارت خزانهداری آمریکا، تحریمهای نفتی جدیدی را علیه کشورمان وضع کرد و در بیانیهای مدعی شد: «یک شبکه بین المللی را به دلیل تسهیل ارسال میلیونها بشکه نفت خام ایران به ارزش صدها میلیون دلار به چین، تحریم میکنیم. این نفت به نمایندگی از ستاد کل نیروهای مسلح ایران و شرکت تحت تحریم آن یعنی سپهر انرژی جهاننما پارس (سپهر انرژی)، ارسال میشود. این تحریمها شامل نهادها و افراد در حوزههای متعدد، از جمله چین، هند و امارات و همچنین چندین کشتی است. ایران سالانه معادل میلیاردها دلار از طریق فروش نفت به دست میآورد و برای فعالیتهای بیثباتکننده منطقهای استفاده میکند.»
ترامپ، چماق و هویج را باهم به میدان آورده است
در چنین شرایطی از ابوالفضل ظهرهوند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی و دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه پرسیدیم که آیا در آینده قرار است مذاکرات جدیدی میان ایران و آمریکا شکل بگیرد و نتایج این مذاکرات چه خواهد بود، که او نیز در گفتوگو با خبرنگار دیدهبان ایران توضیح داد: صحبتهایی که اخیرا دونالد ترامپ مطرح کرده، در واقع همان موضع تجربهشده آمریکا در مساله برجام است. به نظر میرسد که ترامپ، طرفهای ایرانی خود را خوب شناخته است و چماق و هویج را باهم به میدان آورده و از این سیاست استفاده میکند، یعنی هم قصد دارد که فشارها را تشدید کند و هم میخواهد که ایران را از موضع ضعف، پای میز مذاکره بکشاند.
نماینده تهران در مجلس با تاکید بر این که پرونده هستهای، شروع مباحثی است که ترامپ به عنوان موضوعات مورد مذاکره با ایران مد نظر دارد، عنوان کرد: اگر مذاکرهای بین ایران و آمریکا شکل بگیرد، ترامپ حتما به موضوع هستهای بسنده نخواهد کرد و حتما پای مسائل دیگری را نیز در پیش میکشد و میخواهد که یک مذاکرات به اصطلاح جامع با ایران داشته باشد؛ به نحوی که آمریکاییها در ظاهر میگویند که ما نمیخواهیم ایران بمب هستهای داشته باشد، اما در ادامه میخواهند که ایران کل غنیسازی اورانیوم را کنار بگذارد.
دولتی ها فشار وارد میکنند تا مجوز مذاکره را از رهبری بگیرند
ظهرهوند با بیان این که در حال حاضر، مسئولان دولتی ایران به دنبال مذاکره با آمریکا هستند، گفت: مسئولان دولت ما میخواهند بر کشور فشار وارد کنند تا مذاکرات با آمریکا شکل بگیرد و در واقع، مقام معظم رهبری با شروع مذاکرات موافقت کنند. اکنون دولتیهای ما همه مسائل کشور از جمله مشکلات معیشتی مردم و ناترازیها را به عامل فشار برای گرفتن مجوز مذاکره با خود «کدخدا» تبدیل کردهاند. در واقع، مسئولان دولت ما میخواهند که مذاکره احتمالی آنها با آمریکا، بدون واسطه اروپا انجام شود، البته ترامپ هم به حضور اروپا در این مذاکرات علاقهای ندارد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: هدف اصلی ترامپ از مذاکره با ایران، وارد کردن فشار و در نهایت، تسلیم کردن کشورمان است؛ بنابراین حتما میخواهد که غیر از موضوع هستهای، دیگر ظرفیتهای ایران از جمله مسائل منطقهای نیز مورد مذاکره قرار گیرد. ضمن این که چهره ایران را مخدوش میکند و دودستگی هم ایجاد میکند که اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، بتواند ادعا کند که ایران حاضر نشد که از حمایت خود از گروههای منطقهای دست بکشد، وگرنه حتما مذاکرات به نتیجه میرسید.
کسی که به جنگ شیطان بزرگ میرود، باید انتظار تحریم شدن را داشته باشد
ظهرهوند با تاکید بر این که حتی اگر مذاکراتی بین ایران و آمریکا شکل بگیرد، ترامپ در حین انجام مذاکره نیز فشار اقتصای را بر مردم ایران تشدید خواهد کرد، به دیده بان ایران گفت: رئیسجمهور آمریکا انتظار دارد که افزایش فشارها در نهایت منجر به تسلیم شدن ایران شود، اما اگر او در اظهارات خود مبنی بر تمایل به انجام مذاکره با ایران صادق بود، ابتدا تعدادی از تحریمها را لغو میکرد تا به مردم و دولت ایران نشان دهد که مثلا اگر رابطه خود را با آمریکا بهبود ببخشید، گشایش زیادی در اقتصاد شما حاصل خواهد شد، در حالی که ترامپ برعکس عمل کرد و همزمان با این که گفت خواهان مذاکره است، بخشنامه تحریمی جدیدی را علیه کشورمان امضا کرد.
این دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه یادآور شد: ایران حدود ۴۶ سال است که تحت فشارهای ناشی از تحریمها قرار دارد، اما به راه و روش خود ادامه داده و امروز بسیار قویتر از چهار یا پنج دهه قبل است؛ بنابراین تشدید تحریمها علیه ایران، اتفاق جدیدی نیست که بخواهیم چندان بابت آن نگران باشیم. تجربه چند دهه گذشته نشان داده است که بازتاب کنشگری فعال ایران در عرصه منطقه و بینالملل برای ترویج گفتمان انقلاب اسلامی و عمل به آموزههای قرآنی، تحریم است. ما نباید از شیطان انتظار داشته باشیم که ما را تحریم نکند. کسی که به جنگ شیطان بزرگ میرود، باید انتظار داشته باشد که با فشار و تحریم مواجه شود.
وی همچنین تصریح کرد: ما باید تحریمها را به فرصت تبدیل کنیم، ولی متاسفانه برخی مسئولان ما منفعل هستند و هیچ برنامهای برای خنثیسازی تحریمها ندارند و حتی اعتقادی به این مساله ندارند. در نتیجه، دائما به دنبال انجام مذاکراتی هستند که در نهایت، هیچ سودی به حال ملت ایران ندارند. اکنون هم میخواهند همان مسیری را بروند که در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی یا در دولت اصطلاحات طی کردند. اگر هم مذاکراتی انجام دهند و به توافق مجددی دست پیدا کنند، فرجام آن قطعا بدتر از برجام ۱ خواهد بود.
اگر از ظرفیت چین غافل شویم، ضرر خواهیم کرد
ظهرهوند بر لزوم تقویت همکاریهای سیاسی و اقتصادی با چین نیز تاکید کرد و گفت: آمریکا اعلام کرده که با فشار حداکثری میخواهد فروش نفت ایران را به صفر برساند، ولی مگر چین حاضر است که در این زمینه با آمریکاییها همکاری کند؟ تا همین امروز هم که ایران توانسته است نفت بفروشد، به خاطر همکاری چینیها با ما بوده است. در حال حاضر، ایران، روسیه و چین سه تهدید معتبر برای آمریکا هستند و این را خود آمریکاییها هم میدانند. ما با دیپلماسی فعال میتوانیم فشار تحریمهای گوناگون آمریکا از جمله تحریمهای نفتی را کاهش دهیم، اما اگر از ظرفیت چین غفلت کنیم، حتما ضرر خواهیم کرد؛ بنابراین بهجای این که صبر کنیم تا ایران ضعیف شود و تحت فشارهای شدید آمریکا نتواند نفت صادر کند، باید در همکاری با چینیها، سیاستهای مشترک دفاعی و اقتصادی تعریف کنیم تا از این طریق به مقابله با تحریمهای آمریکا برویم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به دیده بان ایران گفت: ترامپ میداند که اکنون با یک ایران قوی در حوزههای نظامی و دفاعی مواجه است و خودش هم به این نکته اذعان کرده است. البته ترامپ روی برخی مدیران ضعیف کشورمان حساب باز کرده است، یعنی همان مدیرانی که در برابر دشمن ضعف و انفعال نشان میدهند و با وجود شکستهایی که در این زمینه به کشورمان تحمیل کردهاند، هنوز به دنبال دیپلماسی لبخند هستند. ترامپ همچنین میداند که این مدیران، تمام ناترازیها و مشکلات اقتصادی را که ناشی از سوءمدیریتهای داخلی است، به فشارهای آمریکا ربط دادهاند تا بتوانند با آمریکاییها مذاکره کند، در حالی که اگر همین مدیران ما به ظرفیتهای دفاعی، طبیعی و ژئوپولتیکی واقف بودند، حتما استفاده از ظرفیتهای داخلی را بر وابستگی به خارج از کشور ترجیح میداند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ایران ظرفیتهای داخلی بسیار بالایی دارند که آمریکاییها هم به آن اذعان دارند و بهتر است مدیران ما نیز همین روی همین ظرفیتها حساب باز کنند. البته ترامپ میداند که اگر بخواهد تعرضی به خاک کشورمان انجام دهد، با واکنش بسیار سخت ایران مواجه خواهد شد که برای آمریکا دردسرساز میشود. همچنین ترامپ میداند که ایران میتواند روابط خود را با روسیه و چین وارد فازهای جدیتری کند که البته متاسفانه فعلا دولت ما اراده و تمایلی برای پیگیری این موضوع ندارد.
منبع: دیدهبان ایران