نجابت، عضو کمیسیون امنیت ملی: ایران باید سطح همکاریهای خود با آژانس را به حداقل برساند/ قطعنامه شورای حکام، جمهوری اسلامی را در گسترش برنامه هستهای مصممتر میکند
نجابت، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر این که قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران را در گسترش برنامه هستهای خود مصممتر و جدیتر میکند، به دیده بان ایران گفت: قطعنامه اخیر شورای حکام حتما رویکرد جدیدی را درباره نحوه تعامل جمهوری اسلامی با آژانس در پی خواهد داشت؛ به نحوی که کاهش میزان همکاریهای ایران با آژانس به سطح حداقلی، از جمله گامهای پیش روی جمهوری اسلامی بعد از تصویب قطعنامه اخیر خواهد بود. اگر رویکرد غیرتعاملی آژانس و شورای حکام ادامه پیدا کند، حتما تصمیمات جدیتری نیز توسط مراجع ذیصلاح کشورمان در ماههای آینده گرفته خواهد شد.
به گزارش سایت دیدهبان ایران، در روزهای اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با مطرح کردن این ادعا که ذرات اورانیوم در دو مکان اعلامنشده توسط جمهری اسلامی به آژانس پیدا شده و ایران حجم تولید اورانیوم با غنای بالای ۶۰ درصد را به میزان محسوسی افزایش داده است، قطعنامهای را با ۱۹ رای موافق، ۱۲ رای ممتنع و سه رای مخالف علیه برنامه هستهای کشورمان تصویب کرد. براساس این قطعنامه، جمهوری اسلامی تا فروردین ۱۴۰۴ فرصت دارد که درباره فعالیتها و سایتهای هستهای اعلامنشده به آژانس توضیح دهد و رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم باید در گزارشی جامع بررسی کند که آیا ایران از تعهدات خود در چارچوب معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) خارج شده است یا خیر.
حال اگر آژانس بینالمللی انرژی اتمی تا بهار سال آینده به این نتیجه برسد که ایران، تعهدات خود در NPT را رعایت نکرده است، کشورهای اروپایی عضو برجام یعنی بریتانیا، آلمان و فرانسه میتوانند ضمن درخواست برای تصویب قطعنامهای تندتر علیه کشورمان در شورای حکام، پرونده هستهای ایران را بار دیگر به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دهند که در این صورت، مکانیزم ماشه در شورای امنیت فعال خواهد شد. فعال شدن این مکانیزم نیز در نهایت میتواند به بازگشت تمام تحریمهای بینالمللی تعلیقشده در برجام منجر شود، یعنی علاوه بر بازگشت شش قطعنامه تحریمی شورای امنیت علیه ایران که برای تمام کشورهای عضو سازمان ملل لازمالاجرا است، پرونده ایران مجددا ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد قرار خواهد گرفت.
همه این اتفاقات در شرایطی رخ میدهد که اخیرا زمزمههایی درباره شروع مذاکرات بین ایران و سه کشور اروپایی بریتانیا، آلمان و فرانسه مطرح شده است. همچنین دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا به انجام مذاکره مستقیم با ایران ابراز تمایل نشان داده و علی لاریجانی، مشاور عالی رهبر انقلاب نیز اعلام کرده است که ایران میتواند با دولت ترامپ هم وارد مذاکره شود. البته شرط ترامپ برای انجام مذاکره، پرهیز از تولید سلاح هستهای توسط جمهوری اسلامی است. این در حالی است که دولتهای غربی معتقدند که افزایش میزان اورانیوم غنیشده با خلوص بالا، عملا حرکت ایران در مسیر تولید بمب هستهای تلقی میشود. در همین حال، سازمان انرژی اتمی و وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به قطعنامه اخیر اعلام کردهاند که ایران سانتریفیوژهای جدیدتر و پیشرفتهتری را به برنامه هستهای خود اضافه خواهد کرد.
اگر آژانس رویکرد غیرتعاملی را ادامه دهد، خودش ضرر میکند
در چنین شرایطی، از «روحالله نجابت» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره گزینههای پیشِ روی جمهوری اسلامی ایران بعد از صدور قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی پرسیدیم و او نیز در پاسخ به خبرنگار دیدهبان ایران، توضیح داد: پرونده هستهای جمهوری اسلامی سابقهای طولانی دارد و آنچه در این مسیر برای حاکمیت ایران اهمیت دارد، تامین منافع کشورمان در سطح بینالمللی است. ما به دنبال توسعه برنامه صلحآمیز هستهای و بهرهمندی از مواهب آن هستیم و همیشه در مسیر تعامل با مراجع ذیصلاح بینالمللی از جمله آژانس انرژی اتمی حرکت کردهایم.
نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مسیر تعاملی ایران با نهادهای بینالمللی تا جایی ادامه پیدا میکند که منافع ملت ایران خدشهدار نشود. اما اخیرا شاهد آن بودیم که شورای حکام یک نوع بازی سیاسی به راه انداخت که حتما مسیر سازندهای را به همراه نخواهد داشت. قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، حتما جمهوری اسلامی را در مسیر بهرهمندی از مواهب انرژی هستهای برای تامین رفاه مردم و گسترش برنامه صلحآمیز هستهای خود، مصممتر و جدیتر خواهد کرد.
وی در ادامه تاکید کرد: در سفر اخیر مدیرکل آژانس به کشورمان، جمهوری اسلامی بار دیگر رویکرد تعاملی خود را با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ثابت کرد، اما با این وجود، مقامات آژانس بازهم با کشورهایی که نسبت به ایران غرضورزی دارند و دشمنی آنها با ملت ما ثابت شده است، همراهی کردند. تداوم این همراهیها، اعتبار این نهاد بینالمللی را زیر سوال میبرد و در نهایت، این خود آژانس است که متضرر خواهد شد. آنها اخیرا یک قطعنامه غیراجماعی را تصویب کردند که نشان میدهد مسیری سیاستزده را در پیش گرفتهاند و به واقعیات صحنه بینالملل توجهی ندارند و تلاش جمهوری اسلامی برای حل و فصل ابهاماتی که در پرونده هستهای برای آنها وجود داشت را نیز نادیده گرفتند.
قطعنامه شورای حکام باعث اتخاذ رویکرد جدید توسط ایران میشود
نجابت با تاکید بر این که قطعنامه اخیر شورای حکام حتما رویکرد جدیدی را درباره نحوه تعامل جمهوری اسلامی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پی خواهد داشت، عنوان کرد: طی همین روزهای اخیر تصمیماتی جدی درباره برنامه هستهای کشورمان در سطوح عالی نظام گرفته شده است و احتمال دارد که بازهم تصمیمات دیگری گرفته شود. زیرا معتقدیم که نمیشود تداوم همکاری ایران با سازمانهای بینالمللی، با منافع ملی ما منافات داشته باشد و حتما وقتی ما محدودیتهایی را با عضویت در مراجع بینالمللی و کنوانسیونهای ذیل آنها میپذیریم، خواستار تعامل دوجانبه و تحقق منافع خودمان هستیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: کاهش میزان همکاریهای ایران با آژانس به سطح حداقلی، از جمله گامهای پیش روی جمهوری اسلامی بعد از تصویب قطعنامه اخیر شورای حکام خواهد بود و اگر رویکرد غیرتعاملی آژانس و شورای حکام ادامه پیدا کند، حتما تصمیمات جدیتری هم از جانب مجلس و هم توسط دیگر مراجع ذیصلاح کشورمان در ماههای آینده گرفته خواهد شد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا با نامه ارسالشده توسط ۴۰ نماینده مجلس در مهرماه امسال به شورای عالی امنیت ملی درباره لزوم تغییر دکترین دفاعی هستهای کشورمان موافق است یا خیر، بیان کرد: بازی کشورها در عرصه بینالمللی یک بازی همهجانبه است و جمهوری اسلامی نیز بهدقت و با جزئیات، اتفاقات جهانی و عملکرد بازیگرانی که در نظام بینالملل فعال هستند را رصد میکند و در نهایت، تصمیمی میگیرد که به نفع تامین منافع مردم باشد. پیگیری منافع ملی از سوی تمام ارکان حاکمیت انجام میشود و در این مسیر، هیچگونه اختلاف نظر و سلیقهای بین مسئولان کشورمان وجود ندارد.
ایران هیچگاه اصول خود را در سیاست خارجی تغییر نمیدهد
نجابت در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر این که آیا ایران میتواند با دولت ترامپ وارد مذاکره شود تا جلوی فعال شدن مکانیزم ماشه را بگیرد یا خیر، به دیده بان ایران گفت: جمهوری اسلامی، سیاست خود را در عرصه بینالملل، فارغ از این که کدام شخص یا حزب در کشورهای دیگر به قدرت میرسد، اتخاذ میکند. یعنی ما اینگونه رفتار نمیکنیم که چون یک فرد خاص در یک کشور خاص روی کار آمده است و دولتهای غربی و اروپایی هم متناسب با آن، رویکرد خاصی را اتخاذ خواهند کرد، ما هم حتما سیاستهای خود را تغییر میدهیم. آنچه در مسیر سیاست خارجی برای ایران اهمیت دارد، تامین منافع کشور است و در این مسیر، اقدامات تمام بازیگران عرصه بینالملل را رصد میکنیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در پایان یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران هیچگاه اصول خود را در سیاست خارجی براساس شرایط کشورهای دیگر تنظیم نمیکند و رویکرد اصلی ما بر مبنای این که چه کسی در چه کشوری به قدرت رسیده است، تغییر نخواهد کرد، فقط امکان دارد که در اتخاذ روشها و تاکتیکها، تغییراتی ایجاد کنیم، ولی راهبرد ما همیشه ثابت است و بر پایه تامین امنیت ملی و منافع کشور قرار دارد.
منبع: سایت دیده بان ایران