مروری بر روزنامه های شنبه ۲۳ اردیبهشت ماه
روزنامه های امروز برگزاری آخرین مناظره سوم در موضوع اقتصادی را در کانون توجه قرار داده است. این در حالی است که روزنامه ها با گزاریش های مختلف سعی کردند که انامزد مورد نظر خود را پیروز مناظره جلوه دهند و هر کدان نیز برای این ادعای خود دلایلی آورده اند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، روزنامه های امروز جدال بزرگی برای نمایش پیروز مناظره ها داشته اند.
روزنامه های مخالف دولت سعی کرده اند که البته بیشتر اظهارات دولتی ها را در مناظره با انتقاد جدی روبرو کنند با این حال در لابه لای صفحات مشخص است که پیروز مناظره ها را آقایان قالیباف و رئییسی می دانند.
روزنامه جوان در گزارشی با عنوان«پافشاری دولتیها بر وضع موجود » نوشت:« آخرین مناظره با محوریت موضوعات اقتصادی برگزار شد اما توجه بیشتر روی موضوعاتی بود که سند آنها به صورت لحظهای در فضای مجازی انتشار مییافت. در این مناظره حسن روحانی و اسحاق جهانگیری همچنان بر تداوم مسیر و وضع موجود اصرار و تلاش کردند نامزدهای رقیب خود را متهم به بیاطلاعی کنند. جهانگیری اما برخلاف مناظره قبلی ترجیح داد تمرکز حمله خود را روی قالیباف معطوف کند. تقسیم وظیفه نیز در بخش اول میان این دو نامزد اصلی و کمکی مشهود بود به نحوی که جهانگیری حمله وروحانی دفاع را بر عهده گرفتند.اما سیدابراهیم رئیسی با توضیحاتی درباره نحوه هدفمند کردن یارانهها از نامزدهای دولت خواست تا پاسخگوی کارنامه چهارساله خود باشند و خواستار پیشگیری فساد در دولت و مقابله با هستههای فساد که در نزدیکترین افراد دولتمردان شکل گرفته، شد.محمدباقر قالیباف نیز در واکنش به طرح املاک نجومی، استفاده روحانی و جهانگیری از این املاک در گذشته را افشاگری کرد که واکنشهای متفاوتی در فضای مجازی داشت. وی در عین حال خطاب به روحانی تأکید کرد که حالا دیگر «دولت قبل» شمایید و باید پاسخگوی وضعیت موجود باشید.میرسلیم نیز در این مناظره مدعی شد دولت «مردان کاسب» را تشکیل نخواهد داد. او گفت 190 نفر از بدهکاران بزرگ نورچشمیهای دولت هستند و علت اینکه مردم نمیتوانند از وامهای بانکی استفاده کنند این است که در تسهیلات بزرگ خود دولتمردان ذینفع هستند. »
روزنامه کیهان نیز در ستون گفت و شنود خود نوشت:
« گفت: وقتی تودههای مردم، خودشان فشارهای اقتصادی، بیکاری، گرانیهای سرسامآور، رکود و... را با پوست و گوشت خود لمس میکنند، چرا دولتیها در هر سه مناظره این واقعیت را انکار میکنند؟!
گفتم: نه فقط همه مردم از فاجعه اقتصادی که دولت به ملت تحمیل کرده است باخبرند بلکه اقتصاددانهای حامی دولت هم این فاجعه را انکار نمیکنند.
گفت: با این حال، آقایان دولتیها در مناظره دیروز، رقبای خود را به بیاطلاعی از مسائل اقتصادی متهم میکردند!
گفتم: سرگروهبان تفنگ یکی از سربازها را گرفت و گفت خوب دقت کن تا روش تیراندازی را یاد بگیری! و بعد به طرف هدف شلیک کرد ولی نه فقط به اطراف هدف هم نخورد، بلکه نزدیک بود چند نفری که کنار میدان ایستاده بودند را لت و پار کند. ولی سرگروهبان بدون آن که به روی خودش بیاورد به سربازها گفت؛ منظورم این بود که اینطوری تیراندازی نکنید!»
برنده از دیدگاه روزنامه های اصلاح طلب
روزنامه شهروند در گزارشی با عنوان« پیروزی تدبیر » مدعی شد که آخرین مناظره شش نامزد انتخابات دوره دوازدهم ریاست جمهوری روز گذشته برگزار شد. سوالاتی که به ذهن می رسد این است دستاورد این مناظره برای آنها که متعلق به دو گروه اصلاح طلب و اصولگرا هستند، چه بود؟ سایه چه موضوعاتی بر این مناظره افکنده شده بود و آن شش نفر از چه کسانی سخن گفتند؟ یک سو آنچنان تدبیرگران ایستاده بودند و در سوی دیگر منتقدان دولت موجود صف آرایی کرده بودند. مناظره البته سوالات متعددی داشت اما هیچ یک از نامزدها به جز مصطفی هاشمی طبا در چارچوب سوالات پاسخ نگفت. هر ٥ کاندیدا، خود را به اتفاقات بیرون استادیوم گره زده بودند. با شروع طوفانی اسحاق جهانگیری، دو کاندیدای اصلی اصولگرایان به لاک دفاعی رفتند. سخنان جهانگیری آنچنان بود که در میانه آن، وقتی دوربین تصاویری از حسن روحانی رئیسجمهوری را نشان داد می توانستی سرخوشی او را از این که معاونش چنین جانانه سخن می گوید ببینید. قالیباف مرد دیگر این میدان بود. او که به مانند رابین هود به تقسیمبندی اغنیا و اشقیا دست زده است، در این مناظره نیز از ٤ درصدی ها و از ٩٦ درصدی ها سخن گفت. تلاش او این بود که به مانند مناظره دوم طوفانی ظاهر شود. اما سخنان پیاپی جهانگیری او را به لاک دفاعی کشانده بود. تلاش او ثمره ای نداشت. حتی زمانی که تصاویری از سند خانه های حسن روحانی و جهانگیری را ارایه کرد شوق و هیجانی را برنینگیخت. قالیباف پیش از این مناظره باخته بود. او خود را از یک مدیر اجرایی سخت کوش به مردی انتقام گیر فروکاسته بود. انتخابات ریاست جمهوری سال ٩٦ دو نکته در خود مستتر دارد. ما در این مناظرات شاهد ریزش قالیباف و رویش جهانگیری بودیم. درخشش هاشمی طبا را دیدیم و به خاموشی میرسلیم رسیدیم. صبر و حلم روحانی را در مقابل حجم انبوهی از سیاه نمایی ها دیدیم و نگرانی رئیسی در برای محرومان به نظاره نشستیم. با این حال این مناظره، دو نماد دیگر هم داشت. اول پیروزی تدبیر را بر تندروی و خشم نشان داد. هنگامی که روحانی و جهانگیری و هاشمی طبا مکررا از آقایان رئیسی و قالیباف پرسش کردند که چگونه و بر اساس چه منابعی می خواهید یارانه ها را افزایش دهید آنها، به جای پاسخ کلی گویی می کردند. هیچ نمی گفتند و اجرای وعدهها را به آینده حواله می کردند. دیگر دستاورد مناظره دیروز، شکست شعارهای عوامگراینه و پوپولیستی بود. دو نامزد اصولگرا تلاش وافری داشتند. یکی کلی گویی می کرد و دیگری تلاش می کرد با جنجال همچنان خود را در نظر سنجی ها حفظ کند. اما نه تنها جنجال به کمک آنها نیامد که کلی گویی نیز آنها را از گوشه رینگ نجات نداد. هر سه مناظره ای که برگزار شد به رینگ بوکس بی شباهت نبود. هر کسی تلاش داشت دیگری را در گوشه رینگ گیر بیندازد و انتقام بگیرد. با این حال آنان که برنده نهایی شدند دو کاندیدای اصلاح طلب بودند. دیروز جهانگیری طوفانی آغاز کرد و روحانی همچون رعد ظاهر شد. این مناظره قطعا تکانهای عجیبی در نظر سنجی ها بوجود می آورد. یکی را میاندازد و دیگری را برمی کشد. تا روز جمعه شش روز مانده است. روز فینال را از امروز باید به تماشا نشست.
عباس عبدی نیز در یادداشتی در روزنامه اعتماد با عنوان« سخنی با آقای روحانی » نوشت:« هفته گذشته و پس از سفر آقای روحانی به گلستان و سپس سفر به ارومیه و همدان تحرک انتخاباتی بیشتر شد ولی اظهارات آقای روحانی در ارومیه و سپس همدان این ذهنیت را در برخی ایجاد کرد که احتمالا قصد پاسخگویی به تندخوییهای طرف مقابل وجود دارد در حالی که به نظر میرسد این اظهارات بیش از آنکه معطوف به یک راهبرد فعالانه باشد، ناشی از یک واکنش نسبت به تندخوییهای رقبا برای عصبانی کردن آقای روحانی بوده است. همان کار که در گذشته نیز در مواردی شاهد بودهایم که نیروهای اصلاحطلب در تله نیروهای تندرو طرف مقابل افتادند، و در زمین آنان بازی کردند. چنین واکنشی نه به نفع کشور است و نه به نفع انتخابات. چرا؟
بسیاری از آگاهان سیاسی و اقتصادی معتقدند که پیروزی یکی از دو رقیب آقای روحانی کشور را با بحران عمیقی مواجه میکند. بحرانی که امروز در ونزوئلا میبینیم جزیی از ظرفیت بحرانی برای ما است. خوشبختانه نظرسنجیهای کنونی نشان میدهد که اگر انتخابات همین امروز برگزار شود، نتیجه در دور اول و به نفع آقای روحانی خواهد بود. ولی میدانیم که در ایران هیچ نتیجهای لزوما تضمین شده نیست و مردم مثل یک موجود زنده در برابر حوادث واکنش نشان میدهند. بنابراین وظیفه همه علاقهمندان به سرنوشت کشور است تا به گونهای رفتار و عمل کنند که هیچ شانسی را برای موفقیت طرف مقابل باقی نگذارند.»