کد خبر: 205528
A
در گفت و گو با دیده بان ایران مطرح شد؛

کارشناس مسائل بین الملل: در عملیات وعده صادق ۳ تاکید بر تضعیف زیرساخت‌های نظامی اسرائیل است / حملات موشکی، پهپادی و در ضلع سوم حملات سایبری گسترده‌ای به اسرائیل خواهیم داشت

سعید سیفی ،کارشناس مسائل بین الملل به دیده بان ایران گفت: تمرکز ایران در عملیات وعده صادق ۳ بر تضعیف زیرساخت‌های نظامی رژیم صهیونیستی با حملات سایبری، موشکی و پهپادی دقیق است. احتمالا، زیرساخت‌های حیاتی این رژیم مانند پایگاه‌های هوایی، انبارهای مهمات و مراکز فرماندهی و حتی در شرایطی امکان دارد، زیرساخت‌ها و امکانات نظامی آمریکایی‌ها درمنطقه به عنوان حامی و پشتیبان جنایت‌های رژیم صهیونیستی نیز در دستور کار نیروهای نظامی ایران قرار گیرد.

کارشناس مسائل بین الملل: در عملیات وعده صادق ۳ تاکید بر تضعیف زیرساخت‌های نظامی اسرائیل است / حملات موشکی، پهپادی و در ضلع سوم حملات سایبری گسترده‌ای به اسرائیل خواهیم داشت

به گزارش سایت دیده بان ایران؛  ده روز از حمله اسرائیل به ایران می گذرد، حمله ای که نه تنها به افزایش تنش ها در خاورمیانه دامن زد بلکه نشان از نافرمانی نتانیاهو از آمریکا و نادیده گرفته شدن انتخابات ایالات متحده توسط اسرائیل داشت.

اگر چه به زعم مسئولان ارشد نظام این حمله بی پاسخ نخواهد ماند ولی زمان و پیش شرطهای این عملیات نقل محافل سیاسی شده تا جایی که روز گذشته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از مقامات تهران خواست به حمله اسرائیل به جمهوری اسلامی ایران پاسخ ندهد.

البته متیو میلر ابن را هم گفت که ایران نباید پاسخ دهد و تنش‌ها را تشدید کند ولی اگر ایران چنین اقدامی انجام دهد، ما از اسرائیل در دفاع از خود، حمایت خواهیم کرد.

این در حالی است که به زعم برخی بهتر است جمهوری اسلامی با هدف ایجاد سردرگمی در صحنه انتخابات آمریکا ،همزمان با آغاز انتخابات ایالات متحده عملیات وعده صادق 3 را اجرایی کند.

دیده بان ایران در گفتگو با سعید سیفی ،کارشناس مسائل بین الملل زمان و اهداف این عملیات پرداخته است:

پیش بینی شما درباره ابعاد و ماهیت عملیات وعده صادق 3 چیست؟

به احتمال زیاد ما در عملیات وعده صادق 3 شاهد عملیاتی وسیع‌تر، دقیق‌تر و با قدرت بیشتر خواهیم بود که در آن از تکنولوژی‌های پهپادی، موشکی و سایبری با هدف به چالش کشیدن توان دفاعی و واکنشی دشمن، استفاده خواهد شد. رویکردی که کاملا منطبق بر نظریه جنگ ترکیبی (Hybrid Warfare) تعریف می‌شود.

جنگ ترکیبی به معنای استفاده همزمان از ابزارهای نظامی، اطلاعاتی، سایبری و روانی برای رسیدن به اهداف استراتژیک است. استفاده از حملات چندلایه مانند حملات موشکی، پهپادی و سایبری می‌تواند یکی از رویکردهای موثر ایران در مواجهه با رژیم صهیونیستی باشد. ایران با استفاده از ابزارهای جنگ ترکیبی می‌تواند به تخریب توان دفاعی و امنیتی رژیم صهیونیستی بپردازد و دسترسی آن به ابزارهای پاسخ‌دهی موثر را کاهش دهد، بدون اینکه به یک جنگ مستقیم و گسترده وارد شود.

به نظر شما، مهمترین اهدافی که ایران در عملیات وعده صادق 3، دنبال خواهد کرد، چه خواهد بود؟

می توانیم این اهداف را در سه گروه  تمرکز بر اهداف نظامی ،اثبات قدرت واقعی و اصلاح خطای محاسباتی دشمن و تقویت قدرت بازدارندگی بشرح ذیل تقسیم بندی کنیم :

تمرکز بر اهداف نظامی دشمنان

تمرکز ایران در عملیات وعده صادق ۳ بر تضعیف زیرساخت‌های نظامی رژیم صهیونیستی با حملات سایبری، موشکی و پهپادی دقیق است. احتمالا، زیرساخت‌های حیاتی این رژیم مانند پایگاه‌های هوایی، انبارهای مهمات و مراکز فرماندهی و حتی در شرایطی امکان دارد، زیرساخت‌ها و امکانات نظامی آمریکایی‌ها درمنطقه به عنوان حامی و پشتیبان جنایت‌های رژیم صهیونیستی نیز در دستور کار نیروهای نظامی ایران قرار گیرد.

اثبات قدرت واقعی و اصلاح خطای محاسباتی دشمن

برای این هدف پیش‌بینی می‌شود ایران توان هوایی رژیم صهیونیستی را که در سال‌های اخیر، توانسته است با استفاده از آن و حملات هوایی به برخی از مواضع جبهه مقاومت در منطقه ضربه بزند را هدف قرار دهد. در این زمینه، تضعیف توان هوایی رژیم صهیونیستی یک اولویت برای ایران است که می‌تواند با به‌کارگیری موشک‌های بالستیک و پهپادهای تهاجمی به این مهم دست یابد.

تقویت قدرت بازدارندگی

ایران اگر بتواند حمله‌ای گسترده‌تر و با دقت بالا انجام دهد که نقاط ضعف رژیم صهیونیستی را هدف قرار دهد، احتمالاً می‌تواند بازدارندگی مورد نظر خود را در منطقه ایجاد کند. با این حال، بازدارندگی پایدار، وابسته به ایجاد هماهنگی دقیق بین توان موشکی، سامانه‌های پدافند هوایی و عملیات‌های سایبری است.

فکر میکنید عملیات وعده صادق 3 چه زمانی انجام شود و چه پیش‌شرط‌هایی برای انجام این عملیات وجود دارد؟

علیرغم اینکه برخی معتقدند ایران ترجیح می‌دهد که زمان این حمله با تحولات سیاسی آمریکا هم‌راستا باشد تا از بروز شرایطی که به نفع ترامپ و سیاست‌های تندروی او باشد، جلوگیری کند، اما زمانبندی عملیات برای ایران بر مبنای دستیابی به شرایط تعریف شده، مشخص می‌شود. تعیین زمان عملیات وعده  صادق 3 مبتنی بر سه پیش‌شرط ذیل است:

اول:بسترسازی و آماده شدن بستر برای عملیات ترکیبی موشکی، پهپادی و سایبری موفق

دوم:فراهم کردن و فراهم شدن موقعیت برای تحقق اهداف مدنظر(سه هدف فوق)

سوم:اجرای اصل غافلگیری با هدف به چالش کشیدن قدرت دفاعی رژیم صهیونیستی

چه سناریوهایی را درباره چگونگی اجرای عملیات وعده صادق 3 متصور هستید؟

این سناریو ها نیز می توان به سه دسته تقسیم کرد:

حملات موشکی و پهپادی گسترده

این سناریو شامل حملات موشکی به پایگاه‌های هوایی رژیم صهیونیستی و استفاده از پهپادها برای نفوذ به عمق خاک رژیم صهیونیستی خواهد بود. این حملات می‌توانند به‌صورت هماهنگ و چند مرحله‌ای انجام شوند تا زیرساخت‌های نظامی رژیم صهیونیستی به‌شدت آسیب ببیند.

حملات سایبری

ایران در سال‌های اخیر توانایی‌های سایبری خود را تا حد زیادی تقویت کرده است و استفاده از حملات سایبری به عنوان بخشی از عملیات وعده صادق ۳ محتمل است. این حملات می‌توانند به زیرساخت‌های ارتباطی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی آسیب بزند و قدرت واکنش سریع آنها را کاهش دهد.

همراهی جبهه مقاومت

به احتمال زیاد در عملیات وعده صادق ۳ ایران،  نیروهای جبهه مقاومت در منطقه نیز حملاتی را به صورت همزمان بر علیه رژیم صهیونیستی اجرا کنند. این اقدام احتمالا با دو هدف انجام شود. از طرفی کمک به ایران به عنوان حامی جبهه مقاومت که یک ظرفیت و از طرف دیگر، فراهم بودن فضایی مناسب برای پاسخ به جنایت‌های رژیم است. در این سناریو که مصداقی از نظریه جنگ‌های نامتقارن است، حمله مستقیم ایران با حملات جبهه مقاومت، فشار مضاعفی بر رژیم صهیونیستی وارد می‌کند.

بر اساس نظریه جنگ‌های نامتقارن (Asymmetric Warfare Theory) طرف مدنظر تلاش می‌کند با استفاده از تاکتیک‌هایی نظیر حملات چریکی، استفاده از گروه‌های نیابتی و فناوری‌های مختلف و مؤثر، دشمن قوی‌تر را تحت فشار قرار دهد. این نظریه با ویژگی‌های توانمندی‌های ایران در منطقه، به‌ویژه در همکاری با گروه‌های نظامی جبهه مقاومت در عراق، سوریه، لبنان، فلسطین و یمن، هم‌خوانی دارد. ایران می‌تواند با استفاده از توانمندی‌های نیروهای جبهه مقاومت، رژیم صهیونیستی را در جبهه‌های متعدد تحت فشار قرار داده و هزینه‌های امنیتی و دفاعی این رژیم را افزایش دهد.

photo_2024-11-05_17-06-11

بدون شک یکی از اهداف عملیات وعده صادق 3، افزایش بازدارندگی برای کشورمان اشت.به نظر شما در قالب عملیات وعده صادق 3 چه راهکارهایی پیش روی ایران برای افزایش بازدارندگی وجود دارد؟

بر اساس نظریه بازدارندگی ( Deterrence Theory) یک کشور می‌تواند با تهدید به استفاده از زور یا اعمال هزینه‌های بالا بر دشمنان، از انجام اقدام خصمانه آنها جلوگیری کند. در این زمینه، ایران با هدف قرار دادن زیرساخت‌ها و اهداف حساس رژیم صهیونیستی می‌تواند نشان دهد که ادامه اقدامات خصمانه از سوی رژیم صهیونیستی، هزینه‌های سنگینی به همراه خواهد داشت. همچنین، ایران می‌تواند از بازدارندگی «انفعالی» (Passive Deterrence) بهره گیرد؛ یعنی با استفاده از نیروی نظامی در مقیاس محدود و استراتژیک، بدون ورود به یک جنگ گسترده، قدرت بازدارنده خود را تقویت کند. اما در خصوص راهکارهای مدنظر برای ایران در شرایط موجود، برای افزایش بازدارندگی، می‌توان به موارد ذیل، اشاره داشت

بهره‌گیری از حملات چند لایه و چندوجهی

برای اینکه ایران بتواند واکنش رژیم صهیونیستی را محدود کند، یکی از موثرترین روش‌ها استفاده از ترکیبی از حملات موشکی، پهپادی و سایبری به‌صورت همزمان است. استفاده از پهپادهای مدرن و موشک‌های دقیق و نقطه‌زن می‌تواند دفاع هوایی رژیم صهیونیستی، شامل سیستم‌های گنبد آهنین و پیکان، را به چالش بکشد و آنها را مجبور به مصرف سریع منابع دفاعی کند. همچنین، حملات سایبری به زیرساخت‌های حیاتی مانند ارتباطات و سیستم‌های فرماندهی می‌تواند توانایی رژیم صهیونیستی در پاسخ سریع و هماهنگ را به شدت محدود کند.

تمرکز بر اهداف نظامی استراتژیک

در عین حال که هدف قرار دادن زیرساخت‌های اقتصادی رژیم صهیونیستی می‌تواند موثر باشد، تمرکز بر اهداف نظامی حیاتی از جمله پایگاه‌های هوایی، انبارهای سلاح و مراکز فرماندهی رژیم صهیونیستی، تاثیرات بازدارنده قوی‌تری دارد. چنین اهدافی همواره در لیست اولویت‌های ایران برای حملات احتمالی قرار دارند و می‌تواند در کوتاه‌مدت اثرات قابل توجهی داشته باشد و توان نظامی رژیم صهیونیستی را به چالش بکشند.

هماهنگی و همکاری با جبهه مقاومت

هماهنگی و همکاری با شبکه گسترده‌ای از گروه‌های مقاومت در لبنان، سوریه، عراق، یمن و فلسطین می‌تواند فشار زیادی بر رژیم صهیونیستی وارد کرده و عملاً آن را در چندین جبهه به چالش بکشد، به‌طوری که پاسخ موثر رژیم صهیونیستی را با موانع و مشکلات مختلفی روبرو کند و به ننوعی بازدارندگی مضاعف و ترکیبی ایجاد کند.

تمرکز بر جنگ اطلاعاتی و تبلیغاتی

ایران می‌تواند از ابزارهای اطلاعاتی و تبلیغاتی به‌منظور برجسته‌سازی نقاط ضعف امنیتی رژیم صهیونیستی و تاکید بر ناکامی‌های آنها استفاده کند. این رویکرد می‌تواند افکار عمومی داخل رژیم صهیونیستی را تحت تاثیر قرار دهد و در کنار افزایش هزینه‌های جنگی، به تضعیف جایگاه رژیم صهیونیستی کمک کند، به‌ویژه اگر اقدامات رژیم صهیونیستی به مرگ و تخریب گسترده منجر شود.

عملیات محدود در مقابل جنگ فراگیر

ایران باید از یک حمله محدود، تاکتیکی و ترکیبی استفاده کند که رژیم صهیونیستی را وارد یک جنگ طولانی‌مدت نکند و در عین حال بازدارندگی خود را تقویت کند. هدف از این حمله باید نه تنها ضربه زدن به اهداف خاص بلکه ارسال پیام مشخص به رژیم صهیونیستی باشد که هرگونه اقدام خصمانه علیه ایران یا نیروهای جبهه مقاومت، هزینه‌های سنگینی برای این رژیم به دنبال خواهد داشت. چنین رویکردی می‌تواند به‌طور مداوم فشار بازدارنده را حفظ کند و رژیم صهیونیستی را به سمت تجدید نظر در رفتارهای خصمانه خود سوق دهد.

در مجموع، ایران باید از راهبردهای ترکیبی و نوآورانه برای تقویت بازدارندگی خود استفاده کند. این حملات نیازمند هماهنگی دقیق در سه بخش موشکی، پهپادی و سایبری و بهره‌گیری از توان جبهه مقاومت برای ایجاد نوعی بازدارندگی پایدار است که ضمن اصلاح خطای محاسباتی رژیم صهیونیستی، آن را به تغییر رفتار سوق دهد.

در فضای پساصادق3 شرایط را چگونه ارزیابی می‌کنید و چه نکاتی باید مورد توجه قرار گیرد؟

بدون شک بعد از عملیات وعده صادق 3 شاهد افزایش تنش‌ها خواهیم بود اما واکنش و سطح تنش به موفقیت آمیز بودن عملیات ایران بستگی دارد.اگر وعده صادق 3 قدرت ایران را به دشمن صهیونیستی و متحدانش بفهماند و خطای محاسباتی آنها را اصلاح کند، افزایش تنش را نیز می‌توان بهتر مدیریت کرد

البته طبق روال گذشته، آمریکا و برخی کشورهای غربی واکنش‌های جانبدارانه خود را تکرار خواهند کرد و امکان دارد با اهرم تحریم یا حتی تهدید به حمله نظامی بخواهند ایران را تحت فشار قرار دهند اما تهدید به حمله نظامی گسترده علیه ایران بیشتر خوراک اعتباری و مصرف داخلی دارد زیرا آنها به خوبی می‌دانند که منافعشان در منطقه تحت اشراف و تسلط ایران قرار دارد.

در صورت موفقیت عملیات وعده صادق 3 ما شاهد تقویت موقعیت جبهه مقامت در منطقه  خواهیم بود و بدون شک آنها نیز موضع قوی‌تری خواهند داشت. این تقویت موضع از طرفی باعث نگرانی و فشار بیشتر بر رژیم صهیونیستی می شود و از طرف دیگر فشارهایی را بر کشورهای عربی حامی رژیم صهیونیستی وارد خواهد کرد.

همچنین بعد از عملیات وعده صادق فارغ از هر نتیجه‌ای، این احتمال وجود دارد که رژیم صهیونیستی و حامیانش در منطقه از فضای پساصادق3 برای تعاملات و اتحادهای جدید منطقه‌ای علیه ایران و جبهه مقاومت استفاده کنند. این احتمال وجود دارد که رژیم صهیونیستی با تقویت ایران‌هراسی تلاش کند با کشورهای حوزه خلیج فارس روابط خود را عمیق‌تر کند و اتحاد دفاعی جدید در منطقه علیه کشورمان شکل دهد که می‌طلبد مسئولان مربوطه، حساسیت و برنامه‌ریزی لازم برای پیشگیری و مدیریت این شرایط را داشته باشند.

اما در نهایت می‌توان گفت، عملیات وعده صادق3 در صورت اجرا و موفقیت‌آمیز بودن، آغازگر فصل جدیدی از حیات پرافتخار جمهوری اسلامی ایران و جبهه مقاومت در منطقه و جهان خواهد بود که بدون شک، ضمن اثبات قدرت ایران به دشمنان و اصلاح خطای محاسباتی آنها، دستاوردهای مثبت قابل توجهی همچون تقویت اصل مهم بازدارندگی برای کشورمان و تقویت موقعیت و موضع جبهه مقاومت در منطقه را به همراه خواهد داشت.

 

 

 

 

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر