مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی: لابی اسرائیل در سطح جهان علیه دولت پزشکیان در حال فعالیت است/ حرکتهای مرموزانه روسیه، ما را یاد خنجرهایی میاندازد که روسها در طول تاریخ به ایران زدهاند
مالکی، عضو کمیسیون امینت ملی مجلس در تحلیل بیانیه اخیر تروئیکای اروپایی علیه کشورمان، به دیدهبان ایران گفت: لابی صهیونیستی سنگینی در سطح جهان علیه دولت پزشکیان در حال فعالیت است که تلاش میکند دولت نوپای ایران نتواند شعار تعامل سازنده با دنیا را محقق کند. مواضع اخیر هر چهار کشور انگلیس، فرانسه، آلمان و روسیه را باید در قالب یک بسته مشترک از موضعگیریهای ضد ایرانی برخی دولتها علیه دولت جدید کشورمان تحلیل کرد. البته حرکتهای مرموزانه اخیری که روسیه علیه ایران انجام داده است، ما را یاد خنجرهایی میاندازد که روسها در طول تاریخ به ملت ما وارد کردهاند.
دیدهبان ایران_ محمدحسین خودکار: بعد از این که در روزهای اخیر بعضی رسانههای آمریکایی مانند خبرگزاری رویترز و روزنامه والاستریت ژورنال به نقل از مقامهای آگاه ایالات متحده، در ادعایی ثابتنشده اعلام کردند که ایران به روسیه موشکهای بالستیک ارسال کرده است و روسها بهزودی از این موشکها در جنگ اوکراین استفاده خواهند کرد، روز سهشنبه ۲۰ شهریور، سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان موسوم به «تروئیکای اروپایی»، در بیانیهای مشترک، آنچه را که «ارسال موشکهای بالستیک ایران به روسیه» میدانند، شدیدا محکوم و اعلام کردند که در همین راستا، تحریمهای جدیدی را علیه صنایع هوایی ایران وضع خواهند کرد و اقداماتی را در راستای «توقف فوری هرگونه ارائه خدمات هوایی به ایران» در دستور کار خواهد قرار خواهند داد.
بریتانیا در همین راستا هفت فرد و نهاد مرتبط به صنایع هوایی ایران از جمله شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی (ایران ایر) را تحریم کرد. در ادامه آمریکا نیز ایران ایر را تحریم کرد و دو کشور فرانسه و آلمان هم اعلام کردند که موضوع تحریم هواپیمایی جمهوری اسلامی و لغو قراردادهای دوجانبه خدمات هوایی با شرکتهای ایرانی را بررسی خواهند کرد. سه کشور اروپایی در بیانیه مشترک روز سهشنبه خود همچنین ادعا کردند که «ارسال موشک بالستیک توسط ایران به روسیه، اقدامی تشدیدی در حمایت نظامی ایران از تهاجم روسیه به اوکراین است و سبب میشود تا موشکهای ایران به خاک اروپا برسد که هم رنج مردم اوکراین را افزایش میدهد و تهدیدی مستقیم علیه امنیت اروپا به شمار میرود.»
ادعای ارسال موشک بالستیک توسط روسیه به ایران اما در حالی توسط سه کشور اروپایی مطرح شده است که حتی دولت ایالات متحده نیز تا کنون این ادعا را به صورت رسمی تایید نکرده است. از جمله این که دوشنبه شب (۱۹ شهریور)، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا اعلام کرد که «ایالات متحده نمیتواند گزارشهای منتشرشده درباره ارسال موشکهای بالستیک از سوی ایران به روسیه را تایید کند.» روز سهشنبه نیز ودانت پاتل، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری خود، ادعای سه کشور اروپایی را نه تایید و نه تکذیب کرد و البته اظهار داشت که «اگر این گزارشها صحت داشته باشد، به معنای گسترش قابلتوجه حمایتهای ایران از جنگ متجاوزانه روسیه علیه اوکراین خواهد بود.»
در این میان اما مقامات کشورمان، ادعای تروئیکای اروپایی مبنی بر ارسال موشک بالستیک به روسیه را رد کرده و تاکید داشتهاند که ایران ضمن مخالفت با جنگ، همواره از راهکارهای سیاسی برای حل و فصل منازعات روسیه و اوکراین، حمایت میکند. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز ضمن «نامتعارف» توصیف کردن بیانیه مشترک سه کشور اروپایی و محکوم کردن تحریمهای وضعشده علیه شرکتهای هوایی ایرانی، خاطرنشان کرد که «همانگونه که قبلا مورد تاکید قرار گرفته است، هرگونه ادعایی مبنی بر فروش موشکهای بالستیک به فدراسیون روسیه از سوی جمهوری اسلامی ایران کاملا بیاساس و کذب است. اقدام سه کشور اروپایی ادامه سیاست خصمانه غرب و اعمال تروریسم اقتصادی علیه مردم ایران به شمار میرود که با اقدام متناظر و متناسب جمهوری اسلامی روبهرو خواهد شد.»
اسرائیلیها به هر دری میزنند که به دولت چهاردهم ضربه بزنند
در چنین شرایطی، از «فداحسین مالکی»، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، درباره علت اتخاذ مواضع اخیر توسط سه کشور اروپایی علیه ایران و طرح ادعای ارسال موشکهای بالستیک به روسیه، سوال کردیم که او نیز در گفتوگو با خبرنگار دیدهبان ایران توضیح داد: با روی کار آمدن دولت چهاردهم، با توجه به این که دولت اعلام کرده است که در مسائل بینالمللی به دنبال تعامل سازنده با دنیا است، شاهد وارد شدن هجمههای سنگینی توسط دشمنان ایران علیه نظام و دولت جمهوری اسلامی هستیم. بیانیه اخیر سه کشور اروپایی علیه ایران را نیز میتوان در همین راستا تحلیل کرد. البته این سه کشور، قبلا هم اتهامات بیاساسی را درباره جنگ روسیه و اوکراین، علیه کشورمان مطرح کرده بودند.
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی همچنین به مواضع اخیر دولت روسیه و اعلام حمایت دولتمردان و مسئولان وزارت خارجه این کشور از طرح ایجاد «کریدور زنگزور» که منجر به قطع ارتباط زمینی ایران و ارمنستان خواهد شد نیز اشاره کرد و گفت: حرکتهای مرموزانه اخیری که روسیه علیه ایران انجام داده است، ما را یاد خنجرهایی میاندازد که روسها در طول تاریخ به ملت ما وارد کردهاند. روسیه در ماههای اخیر اقدامات مهمی را انجام داده که علیه منافع ملی ایران بوده است که از جمله آنها، میتوان به موضعگیری این کشور در قبال جزایر سهگانه ایرانی خلیج فارس و همچنین حمایت این کشور از موضع جمهوری آذربایجان در مساله گذرگاه زنگزور اشاره کرد.
وی همچنین تاکید کرد: مواضع اخیر هر چهار کشور انگلیس، فرانسه، آلمان و روسیه را باید در قالب یک بسته مشترک از موضعگیریهای ضد ایرانی برخی دولتها علیه جمهوری اسلامی تحلیل کرد؛ یعنی هم سه کشور اروپایی و هم روسیه، اگرچه با رویکردهای ظاهرا متفاوت اما در حقیقت در یک مسیر مشترک، در حال ضربه زدن به دولت نوپای ایران هستند. به نظر میرسد که همه این جریانات ناشی از برنامهریزیهای صهیونیستها است و با توجه به این که در اسرائیل، فضای تنگی علیه دولت نتانیاهو به وجود آمده و هر لحظه ممکن است که دولت مستقر رژیم صهیونیستی سقوط کند، اسرائیلیها به هر دری میزنند که غرب و حتی شرق را علیه ایران بشورانند.
بسیار محتمل است که در آمریکا دولتی روی کار بیاید که به دنبال مذاکره باشد
مالکی با تاکید بر این که لابی صهیونیستی سنگینی در سطح جهان علیه دولت پزشکیان در حال فعالیت است که تلاش میکند این دولت نتواند شعار تعامل سازنده با دنیا را محقق کند، اظهار داشت: در حال حاضر دنیا شاهد تحولاتی است که بخشی از آن مربوط به روی کار آمدن دولت جدید در ایران است؛ بخصوص که دولت چهاردهم نگاه جدیدی به دنیا دارد که مبتنی بر تعامل و تلطیف روابط است که البته براساس سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب، اسناد بالادستی و قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی پیش میرود؛ یعنی در دولت چهاردهم، اگرچه نگاه دولتمردان به موضوعی مثل برجام با دولت گذشته متفاوت است، ولی هر اقدامی که صورت بگیرد، طبق قانون راهبردی مجلس و سیاستهای ابلاغی رهبری خواهد بود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همچنین با اشاره به برگزاری انتخابات آمریکا در آیندهای نزدیک، به دیده بان ایران گفت: کمتر از دو ماه دیگر انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده برگزار خواهد شد و بسیار محتمل است که در این کشور هم دولتی روی کار بیاید که خواهان کاهش سطح تنشها با ایران باشد. اگر چنین اتفاقی رخ دهد، آمریکا به رویکرد تعاملی در پرونده هستهای خواهد رسید. البته اگر مذاکراتی صورت بگیرد، مسئولان جمهوری اسلامی حتما تامین منافع ملت ایران را مد نظر قرار خواهند داد، ولی نکته مهم این است که در صورت روی کار آمدن دولتی در ایالات متحده که حاضر به ازسرگیری مذاکرات باشد، دیگر فرسایش پیدا کردن بیشتر موضوع مذاکرات هستهای، منفعتی برای غرب و شرق و خود ایران نخواهد داشت.
وی در پایان تصریح کرد: ایران همواره تاکید کرده است که هیچگاه از روسیه در جنگ علیه اوکراین حمایت نکرده است، ولی برخی اظهارات مقام روسی نشان میدهد که گویی آنها میخواهند که یک شریک جرم برای خودشان در این جنگ بتراشند. موضعگیریهای اخیر روسها نشان میدهد که باید نسبت به آینده روابط ایران و روسیه بدبین بود، زیرا روسها در همین چند ماه گذشته اقداماتی را انجام داده یا مواضعی را اتخاذ کردهاند که برخلاف منافع ملی ایران یا منافع مشترک دو کشور بوده است.
منبع: سایت دیدهبان ایران