رولت روسی؛ ماجرای دیدار مینیخانوف، نماینده پوتین و ابراهیم رئیسی چیست؟
ابراهیم رئیسی کمتر از یک هفته بعد ازثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری، در آستان قدس رضوی میزبان هیاتی عالی رتبه از مقامات روس به ریاست نماینده تام الاختیار ولادیمیر پوتین شد. دیداری که حساسیت های زیادی را درباره دخالت یک کشور خارجی در انتخابات ریاستجمهوری ایران پدید آورد.
بهدنبال دیدار رئیسی با رستم مینیخانوف، فضای انتقادی علیه این کاندیدای اصولگرایان گسترش یافت. انتقادات و اعتراضات ابتدا در فضای مجازی شکل گرفت و سپس به فضای رسمی کشیده شد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران؛ نخستین انتقادات صورت گرفته از سوی صفحات و کانالهای به ظاهر هوادار محمود احمدینژاد شکل گرفت و به فاصله کوتاهی اعتراضها به این دیدار، جنبه رسمی به خود گرفت؛ بهگونهای که یک نماینده عضو فراکسیون امید و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از وزارت امور خارجه خواست درباره این دیدار توضیحاتی بدهد.
ماجرا از این قرار بود که در 31 فروردین، حجتالاسلام رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی با رستم مینیخانوف، نماینده تام الاختیار ولادیمیر پوتین و رییس جمهوری تاتارستان دیدار کرد.در این نشست صمیمی، طرفین درباره مشترکات مذهبی و لزوم روابط حسنه به گفت و گو نشستند. از زمینههای مشترک همکاری مانند پذیرش دانشجو، اعطای فرصت مطالعاتی، گردشگری علمی و زیارت و همچنین اهمیت دین اسلام در گسترش صلح و دوستی سخن گفتند و در انتها نیز رئیسی با اهدای نسخه نفیس چاپی از قرآن دستنویس، مشهور به قرآن بایسنقر به نماینده پوتین، از وی تقدیر کرد و در مقابل، مینیخانوف نیز یک جلد قرآن کریم به همراه قالیچه چرمین از آثار صنایع دستی جمهوری خود مختار تاتارستان را به حجت الاسلام و المسلمین رئیسی اهدا کرد.
تفاوتها و شباهتهای یک دیدار
با اینکه در سابقه رئیسی، بیشتر فعالیتهای قضایی و شبه امنیتی دیده می شود، اما در سابقه مینیخانوف فعالیت های امنیتی به چشم نمی خورد. او نه عضو کا.گ.ب بوده و نه در ارتش شوروی فعالیتی داشته است! بلکه در رشته کشاورزی لیسانس می گیرد و سپس نیز در اقتصاد تا درجه دکتری تحصیل میکند. قبل از اینکه در سال 2010 به ریاست جمهوری تاتارستان برسد، بیشتر در مناصب مالی و اقتصادی مشغول به کار بوده است. جمهوری تاتارستان به عنوان منطقه خودمختار با اختیارات بالا اداره اما همچنان سیاست های کلی این جمهوری با مسکو هماهنگ می شود؛ شاید به همین دلیل است که مینیخانوف به عنوان نماینده تام الاختیار ولادیمیر پوتین به دیدار ابراهیم رئیسی رفت و دیداری حاشیهساز را رقم زد.
دلیل اصلی حاشیهها
شاید دلیل اصلی حاشیه بهوجود آمده را بتوان به پیشینه اصولگرایان در مذاکره با قدرت های خارجی پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران و همچنین هیاهوی بهوجود آمده بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، ربط داد.
پیشینه حواشی
اصولگرایان قبل از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ایران در سال 1376 با «نیک براون» یکی از مدیران کل وقت وزارت امور خارجه انگلیس مذاکره کردند. افشای این مذاکره به افتضاحی سیاسی در آن دوره منتهی شد که در شکست علی اکبر ناطق نوری در انتخابات بی تاثیر نبود. در آن ماجرا محمدجواد لاریجانی، رییس وقت مرکز پژوهش های مجلس و از حامیان ناطق نوری در دیدار با این چهره انگلیسی به او اطمینان داد که پیروزی ناطق نوری در ایران می تواند منافع انگلیس و غرب را تامین کند. او همچنین تلاش کرد سید محمد خاتمی، کاندیدای جناح چپ وقت( اصلاح طلبان فعلی) را رادیکال جلوه دهد. حال، دیدار ابراهیم رئیسی با یک چهره روس به نوعی تداعی همان رویداد را کرده است هر چند که این دیدار رسمی و علنی بوده و دیدار لاریجانی با نیک براون( آنگونه که روزنامه سلام، رسانه افشاکننده آن در آن زمان مدعی شد) محرمانه بوده است. اما چرا باید اصولگرایان به سراغ روسها بروند؟ مگر روسها چه توانایی دارند؟ بخش دیگری از پازلی که بهدنبال توطئه آمیز جلوه دادن دیدار رئیسی و مینیخانوف است، توجه ها را به ماجرای دخالت روسها در انتخابات اخیر آمریکا معطوف میکند. در آن انتخابات، افشای برخی از ایمیلهای هیلاری کیلینتون، رقیب دموکرات دونالد ترامپ در پیروزی این شخصیت جمهوریخواه بی تاثیر نبود. قبل از اینکه ترامپ سکان قدرت در کاخ سفید را به دست بگیرد باراک اوباما ، رییس جمهوری وقت آمریکا با طرح این موضوع، گروهی از دیپلمات های روس را از خاک ایالات متحده اخراج کرد و بعد از روی کار آمدن ترامپ نیز رویدادهایی مانند استعفای مایکل فلین مشاور امنیت ملی ترامپ بهدلیل ارتباط با روس ها ، شایبه دخالت کرملین در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را قوت بخشید.
توضیح در رابطه با دیدار رئیسی
به هر صورت، این دیدار آنقدر حاشیه آفرین شد که در سوم اردیبهشت، علیرضا رحیمی، از نمایندگان تهران و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، از وزارت امورخارجه خواست تا درباره دیدار ابراهیم رئیسی با نماینده ولادیمیر پوتین توضیح دهد. قبل از اینکه وزارت امور خارجه در این مورد توضیح بدهد، در همان روز سبحانی فر، رئیس هیات دوستی پارلمانی بین ایران و روسیه توضیحاتی درباره این دیدار ارائه داد. این نماینده مجلس که به ظاهر برنامه ریز ملاقات انجامشده بوده است در گفت و گویی، رستم مینیخانوف را نماینده ویژه ولادیمیر پوتین در امور ادیان مذهبی خواند و درباره دیدار وی با حجتالاسلام رئیسی گفت: از مدت ها پیش برنامهریزی شده بود که یک گروه از تاتارستان به ایران بیایند و درخواست داده بودند از چند مکان، از جمله برخی دانشگاه ها و مراکز مذهبی یکدیگر دیدن کنند.
این نماینده مجلس همچنین تاکید کرد: رییسجمهور تاتارستان، فرد مسلمانی است و میخواست زیارتی در مشهد داشته باشد. همچنین قرار است، قراردادی تجاری بین مشهد و تاتارستان امضا شود و این هیات به همین دلیل به مشهد رفت و در آنجا درخواست دادند، دیداری نیز با تولیت آستان داشته باشند و ما این دیدار را برایشان هماهنگ کردیم. وی همچنین درباره شایبه های سیاسی و انتخاباتی بودن این دیدار نیز خاطرنشان کرد: بعید است یک کشور، آن هم یک استان کوچک بخواهد در انتخابات داخلی ایران دخالت داشته باشد. این نماینده درمورد مسئولیت خود در این دیدار نیز خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه من، هم رییس گروه دوستی و پارلمانی ایران و روسیه هستم و هم از نمایندگان استان خراسان رضوی بودم، بخشی از این هماهنگی ها از سوی وزارت کشور محول شده بود که صورت گرفت.
گاف بزرگ کمپین انتخاباتی رئیسی
حتی اگر توضیحات داده شده و محتوای نشست را دلیلی بر عادی بودن این دیدار بدانیم و جنجالهای صورت گرفته در فضای مجازی را بی دلیل تلقی کنیم، باز این انتقاد به تیم انتخاباتی ابراهیم رئیسی وارد است که چرا در آستانه انتخابات، چنین گاف بزرگی را به رقبا دادهاند؟ چرا موجب پیدایش شایبه دخالت های خارجی در انتخابات شده اند؟ مگر نمی شد دیدار را به قبل از ثبت نام یا بعد از انتخابات موکول کرد؟ در هر صورت با همه این توضیحات، فضای مجازی راه خود را می رود و بهخصوص در ایام انتخابات کوچکترین حرکت کاندیداها میتواند دستاویزی برای تخریب از سوی رقبا باشد. کمپین انتخاباتی آقای رئیسی اگر نگاهی همه جانبه به این موضوع داشت و از بصیرت لازم برخوردار بود، برای مصلحت وی میتوانست این دیدار را از برنامههای رئیسی تا بعد از انتخابات، حذف کند.
تداعیگر رولت روسی؟!
در روسیه تزاری، نوعی از شرطبندی مرگ و زندگی مرسوم بود که بر اساس آن، یک هفت تیر با یک گلوله بین دو طرفی که شرط می بستند،گذاشته می شد و سپس طرفین چندین بار خشاب را چرخانده و به نوبت به شقیقه خود شلیک می کردند تا اینکه سرانجام یک نفر کشته و نفر بعد پیروز شرط بندی خوانده شود. این بازی خطرناک روسی به عنوان«رولت روسی» شناخته میشود. بهنظر می رسد دیدار رئیسی با نماینده تام الاختیار پوتین بهگونه، تداعی کننده رولت روسی است. یا رئیسی به دلیل تبلیغات منفی ناشی از این دیدار، آرای زیادی را از دست خواهد داد یا شاید این دیدار، برای وی دریچههایی از موفقیت و کامیابی را بگشاید.
منبع: قانون