کد خبر: 192330
A

چه کسانی وزرای کابینه مسعود پزشکیان خواهند بود؟

با پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری ایران، حالا گمانه‌زنی‌ها در خصوص کابینه احتمالی او آغاز شده و بسیاری منتظرند تا با وزرای دولت چهاردهم آشنا شوند

چه کسانی وزرای کابینه مسعود پزشکیان خواهند بود؟

به گزارش سایت دیده بان ایران؛ گمانه زنی ها در میان محافل سیاسی تعیین وزرای کابینه پزشکیان افزایش پیدا کرده و برخی رسانه ها به تحلیل ترکیب کابینه دولت چهاردهم پرداخته اند.

بنابر گزارش دیده بان ایران؛ یورونیوز در گزارشی تحلیلی به وزرای آینده دولت چهاردهم و ترکیب احتمالی کابینه پرداخته است: بر اساس اصل نانوشته و رایج، روسای جمهور در ایران دست‌کم گزینه‌های خود برای چهار وزارتخانه اطلاعات، دفاع، امور خارجه و کشور را با آیت الله خامنه ای مطرح می‌کند و پس از تایید او آنها را در فهرست نهایی خود قرار می‌دهد.

وزارتخانه های فراقوه ای 

هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان در گفتگویی در این خصوص می‌گوید: «به هر حال این عرف، برای انتخاب وزیر دو سه تا از وزارتخانه هاست و صرف یک هماهنگی با رهبری است. آن هم وزارتخانه هایی که نوع امور آنها فراقوه ای است مثل وزارت دفاع، وزارت امور خارجه و وزارت اطلاعات. اینها وزارتخانه هایی هستند که برحسب عرفی که شکل گرفته است برای انتخاب آنها با رهبری یک هماهنگی و مشورتی صورت می گیرد.»

این عرفی که سخنگوی شورای نگهبان از آن سخن می‌گوید در طول ادوار اخیر باعث شده تا روسای جمهور مختلف با رهبر جمهوری اسلامی در مواردی به چالش بخورند و در برخی موارد گزینه‌هایی که مد نظر رئیس جمهور منتخب بوده با نظر آیت الله خامنه ای وتو شده‌اند. در نتیجه و در درجه اول می‌توان انتظار داشت که این بار چندین نفر از کابینه احتمالی پزشکیان کنار گذاشته شوند.

مسعود پزشکیان در جریان تبلیغات انتخاباتی خود را فردی غیرحزبی معرفی کرده که با همه جریان‌های سیاسی اصلاح‌طلب و اصولگرا کار می‌کند. او به ویژه در دو مناظره آخر با سعید جلیلی در دور دوم در پاسخ به اظهارات این نامزد تندرو که پزشکیان را دولت سوم روحانی می‌خواند بارها تاکید کرد که طرح چنین مسائلی تهمت است و او دولت دوم یا سوم هیچ‌کس نیست.

او همچنین به خاطره حضورش در دولت محمد خاتمی اشاره کرده و تاکید می‌کرد که در آن زمان هم عضوی از حزب مشارکت یا کارگزاران نبوده اما به دلیل عملکردش رئیس جمهور وقت تصمیم گرفته که پزشکیان را به عنوان وزیر بهداشت معرفی کند.

در نتیجه اگر پزشکیان بخواهد به این حرف‌های خود پایبند باشد می‌توان انتظار داشت که کابینه او تا اندازه‌ای مانند کابینه حسن روحانی چند حزبی باشد و افراد از جریان‌های مختلف سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا در آنجا نقش داشته باشند.

عزت‌الله ضرغامی و کیومرث هاشمی می مانند؟

پزشکیان همچنین در آخرین مناظره‌های انتخاباتی خود چندین بار تکرار کرد که حتی افرادی از دولت ابراهیم رئیسی هم در ستاد پزشکیان با او همکاری دارند. پزشکیان البته جزئیات چندانی در این خصوص ارائه نکرد اما اگر قرار باشد او به آن شعارها عمل کند، ممکن است دست‌کم یک فرد را از این کابینه در دولت هم داشته باشد. برخی از ناظران سیاسی از عزت‌الله ضرغامی و کیومرث هاشمی که در میراث فرهنگی و ورزش فعالیت می‌کردند به عنوان دو گزینه محتمل در این زمینه یاد می‌کنند.

جایگاه اهل سنت، کردها و بلوچ ها در کابینه پزشکیان

پزشکیان همچنین در جریان تبلیغات انتخاباتی از نبود سیاست‌مداران و مدیران اهل سنت و کرد هم در مناصب بالای  دولتی انتقاد کرد. او در میزگرد فرهنگی خود در تلویزیون جمهوری اسلامی تاکید داشت که یک فرد اهل سنت نمی‌تواند در جمهوری اسلامی به مقام‌هایی چون وزارت برسد و بخشی از نارضایتی آنها از نظام از همین احساس تبعیض حاصل می‌شود.

مشخص نیست که او قصد دارد به این وعده خود عمل کند یا خیر اما اگر چنین باشد می‌توان انتظار داشت که دست‌کم یک کرد یا بلوچ یا ترکمن اهل سنت در کابینه او حضور داشته باشد.

یکی دیگر از مسائلی که پزشکیان در کمپین انتخاباتی خود بر آن تاکید داشت لزوم حمایت بیشتر از زنان و دفاع از آنها در مقابل اقداماتی که امنیت و آرامش روانی آنها را خطر انداخته، است. او همچنین افزوده بود که زنان در جامعه ایران به حق خود نمی‌رسند و باید بیشتر برای حضور آنها در جامعه فضاسازی کرد. در چنین صورتی ممکن است او پس از محمود احمدی نژاد دومین رئیس جمهور ایران باشد که در کابینه خود وزیر زن معرفی می کند..

​ظریف و آذری جهرمی چه پستی قبول می کنند؟

بنابر گزارش دیده بان ایران؛ یورونیوز نوشت: همچنین دو نفری که در کمپین انتخاباتی او نقش پررنگی داشتند محمدجواد ظریف و آذری جهرمی بودند. دو نفری که در کابینه حسن روحانی هم بسیار مورد حمله اصولگرایان قرار می‌گرفتند و در طول چند هفته اخیر هم به صورت تمام وقت در کنار پزشکیان حضور داشتند و تلاش می‌کردند که مردم را برای شرکت در انتخابات راضی کنند. در روزهای پایانی هم علی طیب نیا که از او به عنوان «فرمانده اقتصادی» تیم مسعود پزشکیان یاد می‌شد هم به این جمع افزوده شد.

طیب‌نیا که در برخی از گمانه‌زنی‌ها از او به عنوان گزینه معاون اولی رئیس جمهور یاد می‌شود به همراه جواد ظریف و آذری جهرمی از دیگر کسانی هستند که حضور آنها در کابینه آتی مسعود پزشکیان محتمل است.

هرچند تا همین حالا هم فهرست‌های فراوانی از گزینه‌های احتمالی کابینه پزشکیان منتشر شده اما دست‌کم فعلا نمی‌توان به چیزی فراتر از این تاکید کرد و باید منتظر ماند و دید در نهایت رایزنی‌ها برای انتخاب اعضای کابینه به کجا خواهد رسدید. کابینه‌ای که مسیر دشواری برای گرفتن رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی که بخش قابل توجهی از آنها نمایندگان جبهه پایداری و حامیان سعید جلیلی هستند وجود دارد

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر