مروری بر روزنامه های دوشنبه ۲۸ فروردین ماه
روزنامه های امروز اما موضوع انتخابات و همچنین افتتاح پروژه عسلویه را با دو نگاه متفاوت پوشش داده اند. از سوی دیگر، برگزاری انتخابات رفراندوم در ترکیه و همچنین کنفرانس خبری سخنگوی قوه قضائیه، از دیگر موضوعات مهم امروز بوده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، روزنامه های امروز موضوع افتتاح پروژه عسلویه را اما با دو نگاه متفاوت در کانون توجه قرار داده اند.
روزنامه ایران در گزارشی با عنوان «نقطه عطف صنعت 120 ساله نفت» نوشت: «پس از گذشت حدود 120 سال از عمر صنعت نفت درایران روز گذشته شاهد افتتاح همزمان 5 فاز پارس جنوبی و لایه نفتی پارس جنوبی در منطقهای کوچک به نام عسلویه بودیم که نقطه اوج مهندسی سازمانی در اقتصاد ایران است. افتتاح همزمان 5 فاز پارس جنوبی که روزانه 150 میلیون متر مکعب به تولید گاز کشور افزود و همچنین آغاز بهرهبرداری از لایه نفتی میدان مشترک پارس جنوبی در روز گذشته در واقع ثمره دسترنج هزاران کارگر، مهندس و مدیر از سال 1270 خورشیدی تاکنون است. آنچه با این افتتاح به آن رسیدیم دستاورد بسیار بزرگی است که اثر آن در زمستان سال گذشته نمود پیدا کرد. در سال 1386 پس از متوقف شدن واردات گاز از ترکمنستان نه تنها مجبور شدیم صادرات گاز خود را به ترکیه قطع کنیم و با شکایت این کشور مواجه شویم بلکه در تعدادی از استانهای کشور زمستان سرد بدون گاز سپری شد. این درحالی است که زمستان سال گذشته بدون نیاز به واردات گاز از ترکمنستان و توقف صادرات مردم بدون هیچ گونه قطع گاز زمستان را پشت سرگذاشتند. با بهرهبرداری از پروژههای مهمی که ارزش آن به 20 میلیارد دلار میرسد، در واقع دولت روحانی دین خود را به اقتصاد مقاومتی ادا کرد. در کنار جبران تمام عقب ماندگیهایی که در دولت قبل دراین صنعت وجود داشت، دولت یازدهم توانست در دوره فعالیت خود تولید گاز را به دو برابر(حدود 850 میلیون متر مکعب) افزایش دهد و تولید روزانه نفت را به 4 میلیون بشکه برساند. تا پیش از این سهم ایران از میدان مشترک پارس جنوبی به جیب رقبای آن وارد میشد ولی با تلاش دولت و برنامهریزی دقیق جلوی آن گرفته شد. بنابراین میتوان گفت دولت روحانی حق بزرگی که انتخابات سال 1392 بر دوش آن گذاشته بود را ادا کرد. این نتیجه تصمیمگیری و انتخاب درستی بود که مردم انجام دادند و میتواند راهنمایی برای انتخابات پیش رو نیز باشد. با وجود کاهش قیمت نفت به یک چهارم در سالهای اخیر دستاوردهای چهار سال اخیر این امیدواری را به وجود آورده است که کشور در سال جاری از محل فروش نفت و میعانات گازی بین 50 تا 60 میلیارد دلار درآمد ارزی داشته باشد، درآمدی که بر طبق قانون 20 میلیارد دلار آن به صندوق توسعه ملی واریز خواهد شد. نکتهای که باید مورد توجه جدی قرارگیرد این است که تولیدات باارزش صنعت نفت که با صرف میلیونها دلار هزینه وارد مجاری مصرف میشود به جای خلق ارزش افزوده و تولید به طور عمده صرف مصرفی میشود که به هیچ عنوان بهینه نیست و دلیل اصلی آن به دلیل رفتارهای مصرفی و قیمتگذاری نادرست است. این انرژی به جای تبدیل به ثروت باعث آلودگی محیط زیست و نابودی منابع میشود. بنابراین دولت باید در کنار تولید به مقوله مصرف نیز توجه داشته باشد.»
با این حال روزنامه کیهان در گزارشی با تیتر «عکس یادگاری با پروژههایی که دیگران ساختهاند!» با اشاره به عکسهای یادگاری روحانی با پروژههای دولت نهم و دهم نوشت: در حالی است که در پی رکود شدید ناشی از بیعملی دولت در سالهای اخیر، دهها کارخانه خوشنام و با سابقه ایرانی به تعطیلی کشیده شده یا ناچار به تعدیل نیروی کار شدهاند. در ادامه این گزارش می خوانیم: «رئیسجمهور در آستانه انتخابات اقدام به افتتاح پروژههایی کرده است که به گفته صاحب نظران حجم عظیمی از پیشرفت آنها در دولت گذشته بوده است.
در جدیدترین مورد، فازهای 17 و 18 پارس جنوبی که پیش از این وعده افتتاح آنها تا پایان سال 94 و ابتدای سال 95 داده شده بود، با حضور حسن روحانی و بعد از حدود دو ماه بهرهبرداری، رسماً افتتاح شد.
این پروژه در مردادماه سال 92 با پیشرفت 77/8 درصدی تحویل دولت یازدهم شد و برای تکمیل 22/2 درصد باقی مانده، حدود 4 سال زمان در دولت یازدهم صرف شد. در حالی که متوسط پیشرفت این پروژه در هر ماه در فاصله زمانی سالهای 88 تا 92 حدود 0/91 درصد بود، این رقم در 44 ماه فعالیت دولت یازدهم به 0.5 درصد کاهش پیدا کرد.»
انتخابات
عبدالله گنجی در یادداشتی در روزنامه جوان با عنوان «حلقه مفقوده تأیید صلاحیتها» نوشت: «بسیاری از رفتارهای سیاسی ریشه سیاسی و حتی ایدئولوژیک ندارد، بلکه از خصایص فردی سرچشمه میگیرد. مثلاً برخی افراد از صدر انقلاب تاکنون با همه درگیر بودهاند و تصویر موجود از آنان یکپارچه تنش است (برخی اعضای سازمان مجاهدین انقلاب) این خصایص فردی که عوام آن را «قدگیری» ترجمه میکنند در کجای بررسی صلاحیتها لحاظ میشود؟ میزان تأثیرپذیری از خانواده، اطرافیان، بدبینی یا خوشبینی مفرط در فردای حضور در قدرت بسیار بر روند تصمیمات مؤثر خواهد بود. توجه به این مسئله میتواند از پرداخت هزینههایی که تاکنون هدر رفته است، جلوگیری کند.»
پوریا عالمی در ستون طنز شرق در مطلبی با عنوان «صیغه سیاسی رسید» نوشت: « مجتبی ذوالنور، نماینده قم در مجلس، بدون اینکه ما در حرفهای او دخالت کنیم خودش بهتنهایی گفت: «توافقنامه برجام، نوزاد دورگه ناقصالخلقه است».
وی تصریح کرد: این نوزاد دورگه ناقصالخلقه محصول «ازدواج صیغهای و موقتی» دولت حسن روحانی و باراک اوباماست.
وی بعد از تصریح، تسریع کرد: «این نوزاد دورگه ناقصالخلقه، بهقدری به والدین خود شباهت دارد که حتی بدون هیچ آزمایش ژنتیکیای، نسب او اثبات شده است و هیچ هوویی نمیتواند مدعی او شود».
وی در توضیح هوو شفافسازی کرد: «میدانید که اولا هیچ فرزندی در تاریخ بهاستثنای حضرت مسیح بدون پدر متولد نشده است، دوما میدانید که هوو برای پدر و مرد بیربط و بیمعنی است و صرفا برای زن، هوو مطرح است».
او که مشکل اصلی کشور را پیدا کرده بود، گفت: «مشکل اصلی که ممکن است مرگ این نوزاد را رقم بزند این است که متأسفانه مادر او هنگام اجرای عقد ازدواج هیچگونه مهریهای یا شرط ضمنعقدی تعیین نکرده که تضمین استمرار زندگی خود و نوزاد دلبندش برجام باشد».
او که قادر به پیشبینی آینده است و دستی هم در مشاوره ازدواج دارد، تحلیل خود از وضعیت ایران در جهان را اینطور مطرح کرد: «امروز مجبور است نامهربانیها، تندیها، تحقیرها، فحاشیها، کتکها و زورگوییهای آن شوهر و دارودسته و همپیمانانش را تحمل کند و همانگونه که با چادر سفید رفته، با کفن سفید برگردد».
اما قضیه هوو از کجا بیخ پیدا کرد؟
حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، پس از ثبتنام در انتخابات پیشروی ریاستجمهوری، گفته بود: «هووهایی که بارها به قصد کشتن این فرزند؛ یعنی برجام تصمیم گرفته بودند، نمیتوانند سرپرست خوبی برای آن باشند».
که این حرف سبب این شد که به هووها و دیگران بربخورد و واکنش نشان بدهند.
بیخ قضیه
حالا که قضیه صیغه در سیاست ایران مطرح شده، بعید نیست از فردا پای ازدواج سفید هم به سیاست داخلی و خارجی ایران باز شود. باید منتظر باشیم.»
محمدرضا عارف در گفت و گو با روزنامه اعتماد با عنوان «جزییات تشکیل کمیته گفتوگوی ملی» به موضوعات مختلف پرداخته است. در بخشی از گفت و گو می خوانیم: «خیلیها بعد از درگذشت آیتالله هاشمی از ضعف ارتباط اصلاحطلبان با رهبری سخن گفتند. اما محمدرضا عارف، رییس شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان در گفتوگو با روزنامه اعتماد با قاطعیت میگوید اصلاحطلبان همیشه با رهبری تعامل داشتهاند و ایشان هم صمیمانه به آنها محبت داشتهاند. او همچنین اشارهای به تشکیل کمیته گفتوگوی ملی داشت که تشکیل آن پیش از این در دیدار عیدانه عارف و لاریجانی جدیت بیشتری یافته بود و حالا با معرفی ٢٢ نفر از نمایندگان به لاریجانی برای تشکیل کمیته گامهای عملی آن برداشته شده است. عارف میگوید این افراد از همه فراکسیونها انتخاب شدهاند اما هنوز تعداد نهایی افراد حاضر در کمیته قطعی نشده و با مشورت با علی لاریجانی ترکیب نهایی کمیته مشخص خواهد شد تا بعد از این کمیته اولویتها و موضوعات گفتوگو را مشخص کند. او میگوید هیچ پیششرطی برای عملکرد این کمیته در نظر نگرفتهایم و امیدوار است که مسالهای مانند رفع حصر نتیجه عملکرد این کمیته باشد.»
کنفرانس خبری سخنگو
روزنامه وطن امروز در گزارشی با تیتر «فرهنگیان < 31» اظهارات آققای اژه ای درباره بررسی فساد بیسابقه در صندوق ذخیره فرهنگیان نشان میدهد حدود 8 هزار و 300 میلیارد تومان از معوقات این بانک در اختیار 31 نفر گذاشته شده بود را پوشش داده است.
رفراندوم در ترکیه
روزنامه قانون در گزارشی با عنوان «آری به دیکتاتوری» با اشاره به اینکه در رفراندمی پرحاشیه مردم ترکیه به طرح اصلاحی اردوغان رأی مثبت دادند، نوشت: «سرانجام روز سرنوشت ساز رجب پاشا از راه رسید و او با برگزاری یک همه پرسی با کلی حواشی، 6 دانگ قدرت و سیاست را در ترکیه از آن خود کرد.در افتادن آقای رییس جمهور با اروپا، دست آخر به نفع او تمام شد و حال او این شانس را پیدا کرده که تا سال 2029 روی صندلی قدرت بنشیند. »
طرح از روزنامه شهروند