سونامی آرای باطله در تهران؟!
بنابر شواهد و نحوه اعلام آمار در این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری شاهد افزایش چشمگیر آرای باطله بودیم.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ بنابر شواهد و نحوه اعلام آمار در این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری شاهد افزایش چشمگیر آرای باطله بودیم.
آیا سونامیِ آرایِ سفید در تهران ایجاد شده؟!
علی قلهکی فعال اصولگرا درباره آرای اخذ شده نوشته است: ۴۰٪ از صندوقهایِ تهران (مجلس۱۲) شمارش شده و نفر اولِ تهران ۱۱۹ هزار رای و نفر ۳۰، ۴۴ هزار رای آورده!
نفر اول انتخاباتِ مجلسِ گذشته (مجلس ۱۱)، ۱میلیون ۲۰۰ هزار رای و نفر ۳۰، ۶۴۱ هزار رای داشتند!چه خبر است؟! آیا با سونامیِ آرایِ سفید (سفید، مخدوش و باطله) مواجهیم؟!"
بنابر گزارش دیده بان ایران؛ همچنین پس از شمارش ۸۰ درصد از صندوق های (فقط) شهر تهران آرای باطله بیش از ۳۸۰ هزار عدد بوده؛آرای باطله متشکل از شعارهای فوتبالی، علامت تحت خشونت خانگی، عباس بوعذار، گشتیم نبود نگرد نیست و.... بوده است.
بر اساس آماری که سایر جبرائیلی رئیس مرکز نظارت راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام: اعلام کرده در استان تهران یک میلیون و ۸۱۳ هزار نفر رای دادهاند. تعداد کل واجدین شرایط حدود ۱۰ میلیون و ۳۰ هزار نفر بوده و با این حساب مشارکت در استان تهران حدود ۱۸ درصد برآورد میشود. در انتخابات مجلس یازدهم نیز حدود یک میلیون و ۸۴۱ هزار نفر در انتخابات تهران شرکت کردند. اما نکته اینجا بود که در آن انتخابات محمدباقر قالیباف به عنوان نفر نخست حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار رای داشت و نفر آخر نیز حدود ۶۴۲ هزار رای کسب کرده بود. در انتخابات مجلس دوازدهم، اما پس از شمارش ۱۹۶۰ صندوق از ۵ هزار صندوق محمود نبویان به عنوان پیشتاز این کارزار فقط ۱۱۹ هزار رای کسب کرده است. محمدباقر قالیباف نیز با حدود ۹۴ هزار رای در این فهرست چهارم است. حال با توجه به نزدیکی تعداد آرای ماخوذه با دوره قبل و کاهش بیسابقه رای نامزدها به نظر میرسد بخش بزرگی از آرا باطله بوده باشد. تا حدی که برخی شائبه پیشتاز بودن یا دوم بودن آرای باطله در حوزه انتخابیه تهران را مطرح کردهاند.
در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ نیز آرای باطله دوم شد. در حالی که محسن رضایی به عنوان نفر دوم ۳ میلیون و ۴۱۲ هزار رای داشت آرای باطله ۳ میلیون و ۷۲۶ هزار رای اعلام شد.
آرای باطله تاثیری در نتایج کلی انتخابات ندارد
بر اساس قانون انتخابات هر نامزد باید بتواند ۲۰ درصد از کل آرای ماخوذه را به دست آورد. همچنین بر اساس ماده ۲۲ قانون آرای باطل نیز جز آرای ماخوذه به حساب میآیند. البته این در صورتی است که آرای ماخوذه «ناخوانا» باشد، حاوی اسامی غیر از نامزدهای تایید شده باشد و سفید به صندوق انداخته شود. به طور کلی نیز آراء و صندوقهایی که شائبه تقلب در آنها هست و قانون به ۱۲ مورد آن اشاره کرده باطل و جزء آرای ماخوذه محاسبه نمیشود. البته طبق تبصره ماده ۲۲ آرای باطل مأخوذه در حد نصاب انتخاب نماینده محاسبه نمیشود. این یعنی هرچند پیشبینی میشود آرا باطله زیادی به صندوقها ریخته شده باشد، اما این آرا در محاسبه نصاب نامزدها محاسبه نخواهد شد. هر نامزد برای برگزیدهشدن در دور اول باید ۲۰ درصد از آرای ماخوذه را به دست آورد و آرای باطله در این نصاب تاثیرگذار نیست. اما اینجا دقیقا نقطهای که خلاء قانونی رخ داده است. سوال اینجاست که آیا در صورت پیشتازی آرای باطله انتخابات مخدوش نخواهد شد؟ به طور کلی چقدر رای باطله میتواند انتخابات را مخدوش کند؟ اینها سوالاتی است که قانون انتخابات مجلس و البته ریاست جمهوری به آن پاسخ ندادهاند.